Wednesday, October 21, 2009

Duhai hati...5

Jelas di matanya wajah Mesha yang berkerut seribu. Selama ini, cuba ada satu sebab sahaja yang mampu membuat wajah gadis itu berubah sebegitu rupa. Zaquan.
“Apa pula kali ni?,”
“Hah?,”
Haniff tersenyum kecil.
“Apa pula yang Zaq buat kali ni? Tak give up lagi ke dia nak cuba tackle awak balik?,”
Jelingan Mesha dibalas dengan dengan senyum panjang. Kadang-kadang sakit hati dengan tingkah adiknya itu. Kadang-kadang terasa lucu apabila Mesha terus-terusan mengadu setiap apa yang berlaku padanya. Memang seperti mustahil untuk Mesha berubah hati kembali semula kepada Zaquan.
“Awak pun dah bosan dengar barangkali,”
Haniff senyum lagi sambil menggeleng perlahan.
“Saya tak pernah bosan. Ceritalah. Apa pula yang Zaq buat kali ni?,”
“Saya risaulah Niff,”
“Kenapa? Zaq ada ugut awak ke?,”
Gelengan Mesha melegakan sedikit hatinya yang tiba-tiba disapa bimbang.
“Zaq tulah,”
Haniff tergelak.
“Of course Zaq. Saya tahu, Cuma Zaq saja yang boleh buat muka awak jadi macam ni,”
Mesha tergelak kecil. Dan, renungan Mesha dibalas dengan sejuta rasa bahagia.
“Kadang-kadang saya hairan tau. Macam mana rupa yang begitu sama antara awak dengan dia, tak boleh buat sikap juga jadi sama. Awak dengan dia macam langit dengan bumi,”
Haniff tersenyum kecil.
“Zaq tu tak seteruk mana. Cuma perlu faham diri dia. Itu saja,”
“Adik awak. Awak bolehlah faham kot. Saya tak,”
“Ya. Betul tu. So, tell me. Cerita apa pula kali ni? Bunga sudah. Coklat sudah. Nota cinta di pintu bilik pun sudah. Jadi apa pula kali ni?,”
“Awak jangan sebut lagilah. Buat malu saja. Nasib baik, dia buat kerja gila tu, masa dah end of semester. At least sekarang dah mula sem baru, budak-budak pun dah lupa,”
Haniff tergelak. Teringat bagaimana Mesha melepaskan rasa marah padanya dek kerana tindakan nekad Zaquan. Teringat luahan rasa geram Mesha tiap kali topic itu menjadi bahan usikan di kalangan pelajarnya.
“Adik saya,”
Gelaknya hilang perlahan-lahan.
“Adik awak? Kenapa dengan adik awak?,”
“Saya risaukan adik saya,”
“Why?,”
“Dia sambung belajar kat sini. My faculty,”
“So,”
“So, Zaq dah mula buat perangai. Just imagine, last semester kejar saya macam dah nekad betul, now, dia dah mula berbaik-baik dengan adik saya,”
“Jelous?,”
“Of course not. Langsung tidak. Cuma saya bimbang. Bimbang dia main-mainkan perasaan adik saya. She’s too young untuk kecewa macam saya,”
“Perasaan awak saja kot,”
“My instinct always right,”
Haniff mengeluh perlahan. Kata-kata Mesha tempoh hari kembali mengusik jiwanya.
“Hai..mengeluh depan rezeki? Kenapa ni?,”
Haniff mengangkat muka. Bertentang mata dengan Datuk Johan. Keluhannya ternyata di luar sedar.
“Kenapa?,”soal Datuk Johan sekali lagi.
“Nothing lah papa,”
“Hai… dalam bahagia pun mengeluh juga ke?,”
Haniff sekadar memandang kosong pada Zaquan yang muncul tiba-tiba di meja makan. Perlahan menarik kerusi sebelum dengan malas melabuhkan punggung di situ.
“Girl friend sihat ke, bang?,”
“Hai… satu faculty dengan kamu, takkan kamu tak tahu dia sihat ke tidak?,”sindiran halus adiknya juga dijawab dengan sindiran.
Zaquan mencebik. Haniff tersenyum.
“So, apa agenda kamu pada dia untuk semester baru ni?,”
Zaquan mengerling. Malas menjawab. Cuma tangannya perlahan menarik mangkuk nasi.
“Ke dah give up? Atau dah jumpa pilihan lain?,”
“Abang ni kenapa? Macam nak cari pasal saja,”
“Mana ada. Abang Tanya saja,”
“Abang… abang teruskanlah hubungan dengan Mesha tu. Saya dah tak kisah dah,”
“Cepatnya mengalah?,”
Zaquan membuang pandang.
“Sebab kamu dah jumpa pengganti? Tak baik permainkan perasaan orang Zaq,”
Zaquan mengangkat muka.
“Untuk pengetahuan abang, saya tak pernah permainkan Mesha. Saya betul-betul sayangkan dia. Memang saya serius dengan dia,”
“Serius dengan dia, boleh pula kamu berkepit dengan perempuan lain?,”Datuk Johan menyampuk dalam lembut.
“Yelah. Yang serius dengan Mesha. Dengan perempuan lain tu, tak serius,”
Datuk Johan tergelak.
“Rosak anak papa,”ujarnya perlahan.
“Banyaklah kamu punya serius macam tu. Orang punya makan hati, kamu tak kira?,”sampuk Haniff bersama senyum lucu.
“Betul. Saya memang serius dengan Mesha. Tak pernah nak main-main dengan dia. Mana pernah saya buat benda tak baik pada dia? Tak pernah sekali pun saya ambil kesempatan pada dia. Saya betul-betul hormat pendirian dia. Sebab saya betul-betul serius dengan dia. Tapi, dia yang tak faham saya,”
“Siapa yang akan faham kalau kekasih asyik bertukar pasangan?,”
“Yang penting saya sayangkan dia kan?,”
“Salah prinsip kamu tu. Sayangkan seseorang, kenalah ada rasa setia. Komitmen,”
Zaquan membuang pandang.
“Kalau kamu betul-betul sayangkan seseorang tu. Betul-betul cintakan dia sepenuh hati kamu, dengan sendirinya hati kamu akan tertutup untuk orang lain,”sambung Haniff sekadar ingin melihat reaksi Zaquan.
“Semua tu dah tak pentinglah sekarang. Apa pun, sekarang hatinya dah berubah pada abang kan?,”balas Zaquan sedikit sinis.
“Macam tak percaya Areef Zaquan surrender secepat ini,”
“Abang ni, apa hal? Dari tadi, cakap macam nak menyindir saja. Sejak bila abang pun pandai cari pasal dengan saya ni?,”
“Sejak kamu dah mula nak dekat dengan adik Mesha,”
Zaquan tergelak.
“Mesha mengadu? Kalau saya nak berbaik dengan adik dia, so what? Salah ke? Kalau dengan mesha mungkin salah, sebab mesha tu sekarang dah jadi kekasih abang. Tapi, kalau dengan Balqis, tak salah kan?,”
“Oh… Balqis namanya ya?,”
Zaquan membuang pandang. Selera makan tiba-tiba hilang.
“Oit.. pasal perempuan pun nak gaduh ke? Depan papa pula tu. Depan rezeki pula tu. Diam. Kan, baik Mesha..baik adik Mesha… dua-dua papa yang sapu, baru kamu tahu,”
Zaquan terdiam. Haniff terkebil-kebil. Datuk Johan mengangkat punggung perlahan-lahan.
“Amboi papa… ugutan menakutkan,”tingkah Haniff laju.
“Yalah. Kamu berdua juga yang dapat mak tiri muda. Tak mahu ke?,”
Haniff tersengih. Zaquan sudah buat aksi geli-geleman. Datuk Johan Cuma memandang wajah Haniff dan Zaquan bergilir-gilir. Memang hubungan kembar itu sedikit tegang semenjak Mesha rapat dengan Zaquan.
“Sudah-sudah nak berebut perempuan. Kamu Zaq, dah tahu Mesha dah tak suka kamu. Carilah orang lain. Sibuk juga kejar dia ke sana ke sini, buat apa?,”
“Saya dah redha papa. Saya tak nak kejar Mesha lagi,”
“Sebab Balqis kan? Jangan Zaq. Budak tu terlalu muda. Jangan permainkan dia macam kamu buat kat Mesha,”
“Abang ni kenapa ya? Ingat saya ni, jahat sangat ke? And ingat saya ni apa? Senang-senang nak melekat dengan Balqis macam tu saja? Saya pun tahulah apa yang saya buat,”
“Baguslah kalau kamu tahu. Mesha risau sangat takut kamu permainkan adik dia tu,”
Datuk Johan menggeleng perlahan. Sudahnya dia berlalu. Malas mendengar celoteh yang pasti akan berakhir dengan perselisihan faham itu.
“Kalau Mesha risau, abang patut lega,”
“Why should I?,”
“Sebab, lepas ni, saya tak kejar Mesha lagi,”
Haniff menggeleng perlahan.
“Bilalah kamu nak matang, Zaq. Macam budak-budak. Abang tahu, kamu buat macam ni, sebab nak tunjuk perasaan kat abang, kan?,”
Zaquan mencemik. Mungkin abangnya benar. Mungkin abangnya silap. Memang dia betul-betul terasa kehilangan Mesha. Terlalu. Memang selepas Mesha bertindak meninggalkannya, hatinya tiba-tiba tertutup untuk mendampingi perempuan lain. Sehinggalah dia terpandang wajah Balqis, Balqis berjaya membuat hatinya kembali berbunga riang. Ada rasa bahagia yang sama seperti saat dia bersama Mesha hadir dalam pandangannya pada Balqis. Satu perasaan yang masih misteri padanya.
“Lagipun, dia student kamu kan? Mana boleh bercinta?,”
Kata-kata Haniff kembalikan dia dari lamunan yang mula menjemput.
“Kontrak saya habis akhir sem ni. Lepas tu, saya dah tak jadi pensyarah lagi. Tak ada penghalang, bang,”balasnya selamba. Selamba juga mengangkat punggung berlalu. Meninggalkan Haniff bersama sekuntum senyuman yang memang bertujuan untuk menyakitkan hati abangnya itu.


****

13 comments:

Anonymous said...

hehe..ka hanni i love it...so swittttt....nak lagi, bleh??

^_~ hanna

sab said...

name datok tertuko...
tp memang best..

Anonymous said...

hanni....bestnya. Suka la gan zaq tu...Skg ni rasa mesha pula mengada2... sibuk je couple je lah gan haniff tu... seronoknya dpt ayah macam dato johan tu.. sporting & romantik ....

Aisha @ Sara Hamza said...

kak hanni,smbg lagi.....dh berhari2 tertggu2 smbgannye......

iena said...

salam kak hanni...
first time ni tinggal komen u citer ni..
best...sweet..syoknyer...
gelak n senyum jer masa bca citer ni..
smbg lg kak hanni...

Hana_aniz said...

nak balqis dgn zaquan!!

Anonymous said...

tengang semejak mesha rapat ngan haniff or zaquan..???


heheheheheh..


myeha ireland

♥corcraze♥ said...

ekk..cam pendek je n3 kali ni.
em,besela,rupe sejibik,perangai lain2,taste sama-twins!
best!!!

Anonymous said...

duhai hati...
siapakah yg bertuah
itu???
-ieja-

ManjaLara said...

kak hanni, agak2 berapa eh umur zaquan ngn haniff tu?
sesuai ke ngan balqis yg baru 18thn? 24~25 ok x??

nk tanye ade tak ssiapa yg kembar kat cni?? nk mintak isi borang bleh?? hik hik..

aqilah said...

baguih la tu. abg dgn kakak, adik dgn adik....!!!!!!!!!!!!!! sampai bapak pun ada hati sama.......... apapun, hanni, akak follow.........

iena said...

la rupa nyer citer ni smbgn "cinta...sayang...atau kasih" la yer..nape kita x perasan seblm ni...apa pun kak hanni smbg lagiiii..

MaY_LiN said...

pe ni..
adik badik tamo la gaduh..

[11:35:50 PM] hos.getah: