Wednesday, March 21, 2012

Mungkinkah? 20


 Mengharapkan suasana kerja yang harmoni seperti dahulu, memang sesuatu yang mustahil. Dia perlu membiasakan diri dengan suasana yang serba-serbi tidak kena yang mulai menyelubunginya. Dan, dia tahu itu adalah suatu situasi yang harus dia lalui. Paling kurang untuk tempoh kurang satu bulan ini.  Encik Karim benar-benar kecewa dengannya. Juga benar-benar marah dengannya. Walaupun tidak mencampur-adukkan masalah antara mereka dengan kerja, tetapi, jelas Encik Karim seperti mahu terus menagih perhatiannya. Dalam rajuk, lelaki itu terus juga mencuba untuk terus memujuk. Tidak cukup dengan onar Encik Karim, gelagat Puan Salma juga kian menyesakkan. Wanita itu kini, bertambah kerap berkunjung ke pejabat untuk terus menghadiahkan kata-kata sinis buatnya.  Satu lagi situasi yang mahu dia hindari secepat yang boleh.
            “Arisa… masuk kejap,”
            Arisa mengangkat muka. Encik Karim tercegat di hadapannya. Pasti baru pulang daripada makan tengahari. Perlahan dia mengangguk sambil mengangkat punggung. Terus mengekori langkah Encik Karim.
            “Tutup pintu,”lembut namun tegas arahan yang diberikan. Dia menurut sedang Encik Karim terus menuju ke kerusinya.
            “Duduk,”
            Bersama anggukan kecil, Arisa melabuhkan punggung. Bersedia untuk menerima tugasan sekiranya ada. Namun, jelas Encik Karim seperti lebih suka untuk terus berdiam diri. Diam di kerusi sambil mata terus mengamatinya. Membuat dia tahu, tujuan dia dipanggil bukan lagi untuk urusan kerja.
            “Ada apa Encik Karim?,”
            Encik Karim meraup wajah. Sekali lagi merenung sepasang mata yang sering memukaunya itu. Sejujurnya keputusan nekad Arisa memberi sedikit tekanan buatnya. Dia tidak mahu menyusahkan Arisa. Dia juga tidak bersedia untuk kehilangan Arisa.
            “Kenapa awak berkeras tak mahu terima saya?,”
            Sebaik soalan itu habis meniti di bibir Encik Karim, Arisa mengeluh panjang.
            “Encik Karim. Saya rasa saya dah jelaskan semuanya. Tak perlulah lagi kita terus ulang benda yang sama,”
            “Kalau saya belum berkahwin, akan ada peluang tak untuk saya?,”
            Arisa tergelak sinis. Terasa soalan itu terlalu kebudak-budakan.
            “Encik Karim, kita dah sama-sama matang. Janganlah cakap macam ni,”
            “Please Arisa. I need to know. I nak tahu sangat, sebab saya memang terlalu berharap awak sudi terima saya. Saya sanggup lakukan apa saja, Arisa,”
            “Lakukan apa saja untuk selamatkan rumahtangga Encik Karim. Orang yang perlu Encik Karim utamakan saat ini ialah isteri dan anak-anak Encik Karim. Tolong jangan terus mengharapkan saya setuju untuk terima Encik Karim. Saya tetap dengan keputusan saya. Saya harap Encik Karim dapat menghormati keputusan ini,”
            Encik Karim menarik nafas sedalam mungkin. Merenung wajah Arisa agak lama.
            “Saya yakin, lepas ni bekas suami awak akan terus mengganggu hidup awak, Arisa. Awak perempuan. Bukan mudah awak nak lalui semua tu sendiri. Awak perlukan pelindung. Saya bersedia melindungi awak daripada lelaki tak guna tu,”
            Arisa menggeleng perlahan. Sudah malas mahu memberi jawapan. Dia yakin Encik Karim mengerti apa yang cuba dia sampaikan.
            “Jadi, memang awak tak akan ubah fikiran ke?,”
            Sekali lagi Arisa menggeleng. Dengan reaksi wajah yang cukup meyakinkan.
            “Untuk kebaikan semua pihak, saya rasa saya dah buat keputusan yang paling baik, Encik Karim. Terima kasih atas jasa Encik Karim pada saya selama saya berkhidmat di sini. Encik Karim memang seorang majikan yang baik. Tapi, saya terpaksa pilih jalan ini,”lembut Arisa memberi penjelasan. Berusaha untuk tidak terlalu lancang mengeluarkan kata-kata.
            Melihat wajah Encik Karim yang sedikit sayu, memang dia berat hati. Bukan sehari dua dia bekerja dengan lelaki ini. Tidak dia nafikan, dia cukup serasi menjadi pembantu Encik Karim. Kalau bukan kerana fitnah Radhi yang memburukkan keadaan, tidak mungkin dia akan mengambil keputusan sebegini. Dan kalau bukan sebab perasaan Encik Karim yang tiba-tiba berubah, mustahil juga dia senekad ini.
            “Kalau awak nekad mahu berhenti, saya mahu pinjaman itu awak langsaikan semua sekali sebelum awak berhenti,”
            Pantas Arisa mengangkat muka. Itu sesuatu yang amat mustahil. Dia yakin Encik Karim tahu mustahil dia mampu membayar kesemua pinjamannya itu.
            “Encik Karim…,”
            “Itu syarat saya,”
            “Mustahil saya boleh buat macam tu. Saya mohon sangat-sangat Encik Karim faham keadaan saya. Saya akan tetap bayar nanti. Saya tak akan lupa pada hutang saya, Encik Karim,”
            “I am sorry, Arisa. Kalau dengan cara tu saya dapat buat awak kembali pada saya, saya nekad,”
            Arisa bungkam. Ugutan itu kedengaran cukup keras. Niat Encik Karim masih juga untuk terus mengikatnya.
            “Saya faham saya berhutang. Saya juga faham, Encik Karim berhak dapatkan semula duit tu. InsyaALLAH saya akan cuba langsaikan nanti, apabila saya dapat kerja baru,”
            Encik Karim tersenyum kecil.
            “And, one more thing, saya nak berterus-terang. Saya tak akan buat laluan awak jadi mudah. Saya akan cuba halang awak untuk terus dapat kerja lain. Saya mahu awak kembali ke sini,”
            Arisa tertunduk. Lemas dengan ugutan demi ugutan yang cukup lembut meniti di bibir majikannya itu.
            “Awak dengar tak Arisa?,”
            Perlahan Arisa mengangkat muka. Memandang wajah Encik Karim. Sejujurnya, dia sedikit kecewa dengan sikap lelaki itu.
            “Kenapa Encik Karim sampai hati buat saya macam ni?,”akhirnya perlahan soalan itu meniti di bibirnya.
            “Because I love you. Walau baru sekarang saya luahkan semua ni, saya nak awak tahu, dah cukup lama saya simpan perasaan pada awak. Dulu, awak bersuami. Dah tentu jadi satu kesalahan untuk saya dapatkan awak. Tapi, sekarang…,”
            “Memang perangai lelaki semuanya sama ke? Orang  lelaki selalu fikir boleh dapat apa saja yang diingini. Kan? Boleh buat sesuka hati?,”sedikit membentak, Arisa pantas mengangkat punggung.
            “Arisa. Jangan salah faham,”
            “Saya tak salah faham. Encik Karim, sekarang ni, saya rasa Encik Karim sama saja dengan bekas suami saya yang tak guna tu. Memeras… mengugut… Ya, saya tahu masalah saya. Saya tahu masalah saya dengan Encik Karim. Saya juga tahu risiko yang saya ambil. Tapi, saya yakin, Tuhan masih ada untuk bantu saya. Encik Karim cuma manusia biasa yang tak boleh halang keputusan saya,”
            Sebelum nekad berlalu, sekali lagi dia berpaling.
            “Dan, tolong jangan cakap pasal ni lagi dengan saya, Encik Karim. Saya tak suka. Walau apa pun yang Encik Karim cakap…Encik Karim buat… keputusan saya muktamad. Saya tak nak khidmat saya di sini berakhir dengan rasa benci yang menggunung pada Encik Karim…,”Arisa bersuara sambil terus berlalu keluar.
            Encik Karim tersandar hampa di kerusi. Kerasnya hati Arisa. Perlahan dia mengeluh. Benar-benar berharap Arisa gagal mendapat pekerjaan baru dan juga berharap Arisa akan kembali semula padanya. Kembali demi hutang yang gagal dilangsaikan. Kembali untuk bersetuju dengan saranan pernikahan mereka. Perlahan dia meraup wajah. Kemarahan isterinya bagai sudah tidak terkesan di hati. Dia lebih risau akan kehilangan Arisa. Ugutan dan tuduhan isterinya bagai titis-titis air yang jatuh ke daun keladi. Fokusnya kini cuma pada Arisa.


*****
[11:35:50 PM] hos.getah: