Sunday, October 18, 2009

Di Penghujung Rindu 9

“Huda,”
Tanpa berpaling, pintu bilik dibuka.
“Huda, tunggu. I’m sorry, okay,”laju Firhan berlari. Menutup semula pintu yang sedikit terbuka. Matanya jatuh pada wajah Nurul Huda yang tidak berperasaan.
“Sorry,”
Nurul Huda membuang pandang. Firhan tersenyum.
“Sorry. Okay?,”
“Fir, boleh faham I tak? I tak selesalah dengan cara you ni,”
Firhan bersandar pada dinding. Merenung terus wajah itu.
“You memang tak pernah selesa dengan I pun,”akhirnya dia bersuara. Sedikit berjauh hati.
“Kalau memang tak ada apa-apa, I keluar dulu,”tanpa mempedulikan rajuk lelaki itu, Nurul Huda bersuara selamba.
“Nurul Huda. You langsung tak berubah. I tak faham betul dengan sikap you ni,”
“Tak perlu faham Fir,”
“You ingat I main-main kan? I tak pernah main-main sejak dari I tinggalkan semua teman I and I nekad cuba dekati you dulu. I serius. Sampai sekarang pun I masih mengharapkan you… Dan, bila tiba-tiba you berdiri depan I as my staff, I rasa macam mimpi,”
“Fir, itu semua cerita lamalah. Cerita masa kita semua baru nak kenal dunia. Lupakanlah semua tu,”
“Sikit pun I tak boleh lupa. Lima tahun I sanggup hidup sendiri. Tercari-cari ke mana you menghilang. I benar-benar sukakan you,”
“Firhan. Enough. I keluar dulu,”
Satu keluhan pecah di bibirnya mendengar suara tegas Nurul Huda. Tidak mahu lagi terus bersuara. Kedegilan gadis ini tidak pernah berubah. Hati gadis ini tetap sekeras dulu. Nurul Huda menolak daun pintu. Seketika dia berpaling. Menatap wajah Firhan yang sedikit keruh.
“Perasaan tak boleh dipaksa, Fir,”ucapnya perlahan sambil melangkah keluar. Firhan mengeluh keras. Daun pintu yang hampir tertutup, ditolak sekali lagi. Bergerak mengekori Nurul Huda.
“Kalau I sia-siakan peluang ni, mungkin tak akan ada lagi peluang lain lepas ni,”
Nurul Huda menarik nafas panjang.
“Please lah Fir. You dah janji akan professional kan?,”
“Yeah…tapi, tiap-tiap hari berdepan dengan you, ingat senang ke I nak buang perasaan I ni? Rindu I yang bertahun I pendam ni?,”
“What ever lah,”
“Cik Huda…,”
Niatnya untuk membuka pintu biliknya terbatal. Segera dia menoleh ke arah suara dari meja reception. Bertemu dengan wajah penyambut tetamu juga dengan satu wajah yang memang langsung tidak dijangka akan muncul di sini.
“Ada tamu nak jumpa Cik Huda,”
Nurul Huda tersenyum kelat.
“Is that Hakimi?,”ada bisikan hampir di telinganya. Nurul Huda tidak menjawab. Cuma langkahnya di atur dengan rasa berbelah-bagi. Tertanya-tanya apakah yang membawa Hakimi ke sini?
“Hakimi?,”
Nurul Huda diam. Belum sempat bersuara, Firhan yang mengekorinya dari belakang, terlebih dahulu bersuara. Hakimi tersenyum.
“Firhan Datuk Dasuki. How are you?,”balas hakimi bersama senyuman sambil menghulur tangan.
“Sihat. What’s a surprise tiba-tiba kau muncul di office aku,”
“Aku nak pinjam accountant kau sebentar. Harap you don’t mind,”
Nurul Huda terkebil-kebil berada di tengah-tengah dua lelaki itu.
“Actually, aku keberatan. Sebab aku nak ajak dia pergi lunch ni,”
“I rasa tak bolehlah. Sebab, memang I dah janji nak keluar lunch dengan Kimi. Sorry Kimi, buat awak tunggu lama sikit. So, boleh kita pergi sekarang?,”
Hakimi tersenyum sambil mengangguk. Firhan tersenyum kelat. Melihat riak eajah Nurul Huda yang terkejut dengan kehadiran Hakimi tadi, dia tahu Nurul Huda berbohong. Gadis itu Cuma mahu lari darinya. Seperti biasa, Hakimi menjadi ruang untuk gadis itu lari daripadanya. Sama seperti bertahun-tahun dulu. Itulah yang tidak pernah dia faham tentang Nurul Huda. Sering menjadi bayang-bayang Hakimi yang sudah menjadi milik Camelia daripada memberi peluang padanya. tidak sangka situasi itu kini berulang lagi.
“Sebentar. Saya ambil beg di bilik,”
Hakimi senyum lagi dan Firhan menggaru kepala yang tidak gatal. Tergelak sinis. Tidak pasti tawa itu untuk dirinya sendiri atau untuk pintarnya akal Nurul Huda menjarakkan diri darinya. Atau, pada Hakimi yang selalu muncul menjadi penghalang. Sudahnya dia memandang wajah Hakimi dengan perasaan yang tidak menentu.
“Kau okay, ke?,”
“Be frankly, aku tak faham, kenapa mesti kau yang selalu jadi penghalang antara aku dengan Huda?,”
Hakimi tergelak kecil. Menanggapi kata-kata bernada gurauan itu dengan jenaka juga. Namun, dia dapatkan rasakan, Firhan bukan bergurau. Dan hatinya mulai tidak senang untuk membiarkan Nurul Huda terus bekerja bersama lelaki itu. Perasaan lelaki itu pada Nurul Huda bukan lagi satu rahsia.


****
“Macam –mana abang tahu Huda kerja di situ?,”
“Julia yang beritahu,”
Nurul Huda diam. Kembali cuba memberi fokus pada hidangan di hadapannya. Sedang Hakimi terus memerhati setiap tingkah gadis itu.
“Tak sangka Huda bekerja dengan peminat setia,”
Nurul Huda mengangkat muka. Kurang senang dengan kata-kata itu. Hakimi tersenyum. Membawa gelora indah ke jiwa Nurul Huda.
“Kebetulan,”perlahan dia menjawab.
“I see…,”
“Kenapa bang?,”
“Tak ada apa-apa. Cuma, pasti Firhan suka kan?,”
“Dia suka atau tidak, bukan masalah Huda. Sekarang, tutup cerita pasal Firhan tu. So, abang ceritalah pasal abang. Apa jadi dalam lima tahun ni? Hidup abang…everything about you. Huda nak dengar,”Nurul Huda mengubah topik perbualan. Bersama senyum ceria. Membuat dia sekali lagi gagal membaca apa yang bermain di hati Nurul Huda.
“Tak ada yang menarik. Apalah yang menarik, kisah lelaki ditinggal isteri. Kemudian ditinggal kekasih. Kan?,”
Nurul Huda terdiam. Memandang wajah serius Hakimi.
“Abang marahkan Huda?,”
“Entahlah. Mungkin terkilan. Huda pergi macam tu saja. Datang pada abang sesuka hati Huda. Kemudian pergi tinggalkan abang pun, macam tu saja,”
“Bukan maksud Huda nak buat macam tu. Tapi, dengan apa yang berlaku, Huda rasa bersalah sangat bang. Huda tak patut buat semua tu dulu…kalau Huda tak sambut anniversary kita dulu, mesti abang tak akan ada masalah dengan Camelia kan?,”
Hakimi tersenyum kecil. Tiba-tiba kenangan lalu membalut rasa.
“Abang… Huda minta maaf. Huda tak muncul di sini untuk buat abang terluka lagi. Huda tak akan ulang kesilapan dulu, bang. Abang jangan risau,”
“Kesilapan apa, Huda?,”
“Menagih sesuatu yang abang tak boleh bagi pada Huda. Huda menyesal bang. Huda menyesal sebab Huda mungkir janji. Huda langgar syarat yang Huda sendiri tetapkan. Huda ingat, bila Huda pergi jauh, abang akan dapat bersama dengan Lia. Tapi, rupa-rupanya abang dengan Lia terpisah juga disebabkan Huda,”
“Itu semua sejarah, Huda,”
“Dan, Huda janji, sejarah itu tak akan berulang,”
“Maksud Huda?,”
“Huda tak akan halang kebahagiaan abang lagi. Huda nak tengok abang bahagia dengan insan yang abang cintai. Bukan terus terbeban dengan Huda. Huda dah cukup dewasa. Dah boleh berdikari. Huda dah kuat untuk hidup tanpa abang,”
Hakimi tergamam seketika.
“Apa?,”perlahan soalan itu meniti di bibirnya. Menatap wajah Nurul Huda yang kelihatan tenang.
“Huda dah kuat bang. Sampai masa untuk abang fikirkan tentang diri abang pula. Dari kecil, abang asyik fikirkan pasal Huda. Terpaksa ikut semua kerenah Huda. Sampai cadangan gila Huda tu pun, abang terpaksa ikut. Huda tahu, abang buat semua tu, sebab abang sayangkan Huda. Cuma, masa tu, Huda yang tak pandai nak fikir tentang perasaan orang lain. Tentang kepentingan orang lain. Huda Cuma fikirkan diri Huda saja,”
“So, cadangan gila tu, masih kekal sebagai cadangan gilalah, pada Huda?,”
Nurul Huda terdiam seketika. Soalan itu bagai jerangkap samar yang bakal memerangkapnya. Wajah Hakimi yang terus menentangnya, dipandang sekilas. Sungguh dia tidak mampu berdepan dengan lelaki ini. Sudahnya dia tertunduk. Hakimi mengeluh perlahan. tidak sangka semudah ini kesimpulan yang dibuat Nurul Huda. Gadis itu muncul dan pergi. Dan kini, memberi satu keputusan yang teramat jauh dari fikirannya. Nurul Huda mahu tamatkan kemelut ini dengan satu perpisahan.
“Cadangan gila tu dah beri kita seorang Imran Najmi bin Hakimi, Huda,”akhirnya hakimi bersuara dengan nada sedikit keras.
Nurul Huda tersentap. Mengangkat muka menatap wajah Hakimi. Ada ketegangan pada wajah itu.
“My son!,”tokoknya geram.
“Abang…,”
“Abang ada anak. Tapi, abang tak pernah tahu. Empat tahun dia berada di dunia ni, tapi, cuma sekarang abang tahu kewujudannya. Dan, Huda pula…Tiba-tiba Huda muncul bercakap pasal tak pentingnya cadangan gila ni, pada Huda. Apa yang bermain di fikiran Huda sebenarnya ya? Huda..kita sekarang, bukan lagi macam dulu. Kita ada anak, Huda,”
“Ya. Huda tahu. Kenyataan itu tak siapa pun boleh ubah, bang,”
“Dah tu, apa maksud kata-kata Huda tadi? Huda muncul kemudian putuskan segalanya. Then pergi dengan anak kita? Tinggalkan abang sendirian lagi?,”
“No…no abang. Bukan macam tu. Langsung tak ada niat untuk Huda pisahkan abang dengan anak kita. Huda tak akan pisahkan abang dengan Najmi lagi. Itu janji Huda pada abang. Yang Huda mahu, Cuma satu. Huda mahu abang menemui kebahagiaan abang,”
“Huda dah temui kebahagiaan Huda?,”soal Hakimi perlahan.
“Kebahagiaan Huda ada pada Najmi,”
“Di situ juga kebahagiaan abang,”tingkah Hkimi tegas.
Nurul Huda memberanikan diri terus merenung wajah Hakimi. Sukarnya mentafsir perasaan Hakimi saat ini.
“Takkan selamanya abang nak sendirian?,”
Hakimi tersenyum kecil. Dia tidak pernah mahu bersendirian. Dia cuma mahu menikmati hidup bersama gadis ini. Namun, bicara Nurul Huda seakan memberi isyarat yang dia cuma bertepuk sebelah tangan. Barangkali Nurul Huda sudah tidak mengharapkan apa-apa lagi darinya. Jadi, tiada guna untuk dia luahkan semua itu. dia tidak mahu mereka bersatu atas rasa serba-salah dan tanggungjawab semata-mata.
“Abang belum bertemu pengganti Camelia,”akhirnya lambat-lambat lidahnya berbohong. Membuat Nurul Huda tersenyum pahit. Agungnya cinta Hakimi pada Camelia. Mustahil cinta itu akan tertumpah ke hatinya.
“Huda doakan abang akan temui cinta abang nanti,”sudahnya bicara Hakimi dibalas dengan satu ucapan penuh sandiwara. Hakimi tersenyum kelat. Betapa satu ikatan serapat itu membuat dia menjadi begitu jauh dengan Nurul Huda. Dan, syukur ada Imran Najmi yang menjadi penghubung.
“Abang juga harap Huda tak akan sendirian selamanya,”
Nurul Huda diam. Cuma menyuap perlahan nasi ke mulut. Dia rela sendirian kalau lelaki ini gagal memberinya segunung cinta yang dia harapkan. Untuk memaksa, dia tidak mahu. Dia pernah menjadi punca kekecewaan Hakimi. Tidak mungkin dia mahu perkara yang sama berulang.
“Abang nak jumpa Imran Najmi,”
Suapan Nurul Huda terhenti.
“Abang nak jumpa anak abang,”
Nurul Huda tersenyum kecil. Kemudian mengangguk perlahan. Hakimi tidak lagi bersuara. Memerhati Nurul Huda dalam diam. Masih banyak persoalan yang bermain di fikirannya, namun semuanya kusut untuk dihuraikan.


******

15 comments:

Anonymous said...

hanni...bestnya last2 ada juga sambungan penghujung rindu... tq....tq.... huda tu tak faham ke kimi dah mula suka kat dia tu....

Anonymous said...

punya-punya lama...cukup-cukup lama cerita ini di sambung semula..kena re-search cerita ini yang dahulu..
thanks for sharing..
sorry for no comment, because you are the best..

udin

Anonymous said...

ahhhhhhhh..akhirnya ceria jugak blog kak hanni kita ni.uhuhu//



myeha ireland..

Hana_aniz said...

huhuhuhu.. nak lagi kak hanni.. rindu sgt dgn semua novel2 kak hanni...

keSENGALan teserlah.. said...

huuu....
jap nk tnye..
huda n hakimi nieh still husband n wife or not??
anyone can answer me..??

aqilah said...

apala huda ni, hakimi ni???? menyampah tau! msg2 berteka-teki antara satu sama lain. tak best betul! berterus teranglah................ takyah hanni buat pjg2! hehehee............gurau aje tau!

Ju'A said...

hanni....thks for the new n3.Akhirnya windu pada hakimi and huda terubat juga tp still x puas baca kisah dia org.....

hilma said...

sis...
publish la cerita nih..
sng..biar tggu lm pn, sx dpt segedebuk...puas baca..
sume citer akak best2..saya dh teraddicted..
rsny xde y abis kt sini kecuali y pendek2..
so..saya doakn ad y nk publishkn citer akak nih...ngee~~

misz nana said...

masing2 pendam perasaan..
uhukk~

Anonymous said...

at last ada gak n3 utk cite ni....sampai kena baca blk dr awal coz dah lupa....
habiskan lah cepat2...dah penat tunggu.
anyway cite ni mmg best.

akaido said...

Hurm...
kiranya Huda ngan Hakimi tu masih
suami isteri lg lah, ya? sbb dorg x pernah bercerai. Huda just pergi camtu je tinggalkan suami dia.

Kak Hani, another thumbs up for you! Satu lg citer best selain PAM dan KSRI. Cepat2 smbg, tau... Peminat baru Kak Hani dh muncul ni... hehe

as_ilhamvirgo said...

knpe dialog antra huda n ajim just awl2 tu je.
xde cite psl huda n ajim kt umh,
diorg cm ne ajim kt umh, keletah ajim....
sounds like ajim tu diam sgt
sbb xde part huda hanging ngn ajim

Anonymous said...

alaaa...k.hanni..knape x smbung cter nie...best kowt cter nie...smbung laaaaaaa....plissssssssssssssssssssss

Anonymous said...

assalamuaalaikum k.hanni..seronok dpt bca nurkilan k.hanni nie..boleh x k.hanni smbung cter nie..dh makin teruja nk tau ttg kisah idup nurul huda n hakimi nie..k.hanni tau x, akak xprnah mngghampakn sy..karya2 sentuhan akak msti lain dr yg lain..n yg pntg, logik dlm kehidupan sbrnar..tulah uniknya nurkilan akak..ehm, klau akak smbung cter nie, msti best!! =)

Nur Sakinah Abdul Majid said...

Bila nak sambung novel ni? Dah lama tunggu..

[11:35:50 PM] hos.getah: