Friday, October 16, 2009

Duhai hati...4

“Saya Natrah,”
Balqis mengerling. Haikal kekal dengan muka selamba. Membuat dia sedikit geram. Memang mamat ni, poyo betul! Hatinya merungut geram. Dia berpaling. Mempamerkan senyum manis pada gadis yang menyapa.
“Hai. Saya Balqis. Mamat poyo perasan bagus ni, nama dia Haikal. Jangan ambil hati ya. Dia memang macam ni. Takut dengan perempuan,”
Haikal menjeling. Pemilik nama Natrah yang berdiri di hadapannya tersenyum kecil. Tangan yang terhulur, kini jatuh perlahan-lahan. Dan, pandangan gadis itu juga sudah beralih ke wajah Balqis. Lega rasanya.
“Takut kat perempuan. Dengan awak dia tak takut ek?,”
Balqis tersengih.
“Kalau dengan saya, dia anggap dia tengah sembang dengan kucing je,”balas Balqis bersama gelak besar. Membuat Natrah turut tergelak.
“Kelakar awak ni. Selamat berkenalan ya. Saya nak cari tempat duduk dulu. Saya pergi dulu Haikal. Kalau awak tak kisah, awak anggaplah saya arnab ,”usik Natrah sebelum berlalu bersama senyum lebar. Membuat Balqis tergelak besar. Kemudian terdiam apabila folder plastic melekat di dahinya.
“Marah ke?,”
Haikal menjeling.
“Budak tu kan sapa kau. Yang kau buat muka bodoh tu,kenapa? Kesian dia. Dia hulur tangan pun, kau tak sambut. Tak baik betul,”
“Tak baik. Haram,”balas haikal selamba. Balqis mencebik.
“Kot ya pun, senyumlah sikit,”
“Aku tak retilah nak senyum-senyum ni. Aku tak sukalah,”
Balqis terus tersenyum.
“Hello… takkan nak solo sampai tua kott,”
“Alah. Apa susah. Suruhlah mama aku carikan,”
“Itu trend lamalah. Zaman sekarang, kita kena cari sendiri,”
“Itu semua tak payah dicari. Sampai masa datang sendiri,”
Balqis sekadar mencemik.
“Aku cabar kau. Sekarang kita baru nak mula sem kan? End of this semester, kalau kau dapat sorang awek, aku belanja apa saja benda yang kau nak. Macam mana?,”
“Ish…ish… panjang betul tanduk kau Qis. Kau nak suruh aku couple, Qis? Tak nak aku,”
Balqis tersengih sambil menggeleng perlahan.
“Eykal…Eykal… Pelik benar kau ni. Susah nak jumpa mamat poyo macam kau ni, kau tahu tak? Tak nak couple konon. Uwek. Nak termuntah aku dengar. Kita tengoklah setakat mana prinsip tak nak couple kau tu,”
Haikal sekadar mengangkat kening bersama wajah riak. Balqis menoleh. Melihat mata Natrah masih terarah pada Haikal.
“Hmm..beruntunglah Kak Long. Nampaknya tak lama lagi dapatlah calon menantu,”
“Qis. Diam. Aku ketuk dengan file ni kan,”
“Betullah. Cuba kau tengok tu. Natrah tengok kau tu. Tak berkelip-kelip matanya tu,”
Haikal menjenguk. Kemudian segera mengalihkan pandangan sebaik senyum melebar di bibir gadis itu.
“Karutlah,”rungutnya sambil laju membuka exam pad. Tiba-tiba menggelabah apabila melihat senyum itu tertuju padanya. Membuat Balqis tergelak besar.
“Nervous nampak. Kau buka exam pad kosong buat apa? Bukan ada benda nak tulis pun,”usiknya sambil sikunya disinggung ke lengan Haikal. Haikal merengus geram. Betul-betul rimas dengan topic Balqis.
“Kau nak gatal, gatallah sorang-sorang. Jangan libatkan aku. Faham,”
Balqis mengekek. Sedar wajah Haikal sudah sedikit memerah. Malulah tu.
“Aku tak faham betullah. Dalam brutal macam ni, kau pemalu sangat dengan perempuan. Kenapa?,”
“Diamlah. Budak kecik,”
Balqis mencemik. Menongkat dagu sambil memandang sekeliling ruang kuliah. Kemudian memandang jam. Tidak mahu terus menyakat Haikal.
“Eykal… aku rasa kan…,”
Haikal bersandar ke kerusi. Memandang wajah Balqis yang berubah sedikit serius.
“Apa benda?,”
“Kalau aku nak tukar university, ok tak?,”
“Kepala kau terendam dalam sinki ke pagi tadi? Apa ke bodoh sangat soalan kau ni? Nak tukar buat apa?,”
Balqis mengeluh perlahan.
“Aku nak bebaslah. Rimaslah kat sini. Ada kau. Ada Kak Ngah..,”
“Bebas apanya? Kenapa? Kat sini kau tak boleh bebas? Kau cakap sekali lagi pasal ni, aku report kat Mak Wan. Aku cakap, aku buat…,”
“Kau ni. Aku cuma tanya saja. Lebih-lebih pulak emosinya, kenapa?,”
“Tanya benda karut-karut. Siapa tak marah? Apa salahnya kalau aku ada kat sini? Kalau Mak Ngah ada kat sini? Lagi bagus. Ramai orang boleh tengok kau. Kan?,”
Balqis menjeling.
“Itu yang aku tak nak tu. Ke mana-mana aku pergi, semua orang macam tak yakin pada aku. Macamlah aku tak boleh berdikari,”
“Memang pun,”balas Haikal selamba. Balqis menjeling.
“Aku rimas tau. Tengok macam hari tu. Belum apa-apa Kak Ngah dah nak control apa aku nak buat. Mengalahkan umi,”
“Biasalah tu. Dia jaga kau. Apa salahnya,”
“Kau ni kan. Daripada aku cakap dengan kau, baik aku cakap dengan kerusi ni. Tahu! Semua cakap aku, semua kau nak bangkang. Menyampah betul. Tengoklah. Nanti aku try tengok, boleh tak nak minta tukar universiti lain…,”
Haikal tergelak kecil. Kemudian menggeleng perlahan.
“Belajarlah je lah kat sini Ucu…,”ujar Haikal perlahan sambil tersengih. Membuat mata Balqis membutang merenungnya. Pantas file dimeja, kini melekat di bahunya. Sekali. Dua kali. Tiga kali.
“Sakitlah wey,”
“Sekali lagi kau panggil aku macam tu, aku lempang kau kat sini,”
Haikal tergelak besar. Balqis sudah menarik muncung panjang.
“Marah ke Ucu?,”
“Aku tak sukalah wey. Jangan panggil aku macam tulah. Kau dengan aku sama umur aje. Jangan nak mengada-ngada. Bocor rahsia ni kat sini, aku sumpah, aku susahkan hidup kau nanti. Ingat tu!,”
Haikal tergelak lagi.
“Takutnya…..,”
Balqis menjeling marah. Haikal tersenyum bersama sisa-sisa gelak.
“Yalah..yalah. Aku tak panggil macam tu. Tapi, kau janganlah berfikir singkat sangat. Dah dapat kat sini, belajar jelah kat sini,”
Balqis diam. Dan terus terdiam melihat susuk tubuh yang memasuki ruangan kuliah.
“Morning semua,”
Balqis tersenyum lebar. Haikal menggeleng perlahan. Dah mula dah…
“First of all. Sorry sebab lewat sikit. And, welcome semua…,”
Balqis terus tersenyum. Segak pula Zaquan dengan pakaian formal.
“Tekun mendengar nampak…,”
“Ish.. janganlah kacau. Aku tengah focus ni. Nak note down apa yang patut ni,”
“Note down apanya? Bukan mula mengajar pun. Kau ni kan. mata plastic betullah. Dulu Cikgu Wahyudi. Ni, adik dia pulak?,”
Balqis mencebik. Buat-buat tidak dengar. Bukan dia serius pun. Setakat menikmati kelebihan yang dimiliki oleh insan-insan itu. Bukan salah pun.
“So, kiranya tak jadilah nak cari university lain ni?,”
“Tak jadi,”
Haikal menggeleng.
“Kau kata aku poyo. Kau sepuluh kali poyo. Ni, kalau aku report kat Mak Ngah, boleh aku tengok orang kena dengar ceramah ni,”
Balqis menjeling. Kemudian menyambung renungannya pada Zaquan. Betul-betul tidak sangka Zaquan akan mengajarnya.
“Hensem betul…,”
“Rosak betul,”balas Haikal sambil turut memberi perhatian pada Zaquan yang sedang memberi penerangan tentang subjek yang akan diajarnya nanti. Tiba-tiba dia bagai terpanggil untuk menoleh. Dan, sekali lagi darah menyerbu ke muka. Natrah masih merenungnya! Perlahan dia menggelosor sambil mengankat tangan menyentuh dahi. Cuba mengelak dari tikaman renungan gadis itu.
“Budak tu pun sama poyo dengan kau, Qis,”rungutnya perlahan.
“Budak mana?,”
“Budak perempuan tulah. Yang dia duk renung aku macam tu, kenapa?,”bisiknya sedikit rimas. Balqis tersenyum.
“Biasalah tu. Menikmati keindahan di depan mata. Seni tu…,”balas Balqis sambil matanya terus merenung wajah pensyarah di hadapannya.
Haikal tersengih kecut. Sangkanya Cuma Balqis saja yang mempunyai perangai seaneh ini. Rupa-rupanya tidak. Sekali lagi dia berpaling. Kali ini, senyum terukir di bibir gadis itu.
“Masak aku…,”
Tiba-tiba terasa hidupnya bakal tidak aman lagi.

****

13 comments:

Anonymous said...

Kelakar gila la balkis ni... suka...suka

bidadari cinta said...

haha..best betul la citer ni, kak hanni..sian kat haykal..nmpknue dh ader yg snagkut pd die..hehe..

Anonymous said...

hahahah..kak nak lagi cepat sambung dah bersawan blog ni cian lak ..



sambung lah KSRI jugak wokeh wakakak..



oh..ho...ho..balik kampung hati girang ..


myeha ireland terima kasih kak

ngan n3 baru..

♥corcraze♥ said...

nak lagi nak lagi!!
cepat2 update ok!

Anonymous said...

Comeinyew....
hehe...best2...
msti haikal ngan balqis nie kembar...tul x??

-manja.lara87-

keSENGALan teserlah.. said...

kalka btol..
natrah masok geng balqis da..
muahaha..
smbung2..

hilma said...

balqis mkck haikal erk??
so x leh r dy ngan haikal kn..
hmm..zaquan ke hero ny??

nuRRa_1885 said...

balqis ni mak cik haikal ek?
kiranya mak si haikal ni kakak kpd balqis lah ek?

Aisha @ Sara Hamza said...

kak hanni,best lah cite nie....smbg2 lagi kak.....

Anonymous said...

bestnya, msti natrah minat kat haikal..
rasanya haikal 2 suka kat balqis la..
apa pun arap kak hanni update cepat2 ye.

aqilah said...

la, mak sedar dgn anak sedara sebaya rupanya........................ patutlah ngam habis! harap2, tak silap teka! hehehe........................ ada can zaquan dimiliki oleh balqis dgn tentangan kakngah qis

Anonymous said...

ooo... br tau... balqis tu maksu si haikal ke... hehehe... smbg cepat ye akak;)

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

lorr.. si haikal ngan balqis tu mak sdare ngan anak sdare ker???aduii.. patut la kamcing semacam ajer...

[11:35:50 PM] hos.getah: