Wednesday, October 14, 2009

Duhai hati...3

“Aku tak fahamlah,”
Haikal mengerling. Memandang wajah Balqis menggaru dagu. Daripada pejabat fakulti lagi, ungkapan itu bermain di bibir Balqis.
“Kau kenapa? Tak faham…tak faham,”
Balqis menjeling. Kemudian menatap sekali lagi kertas di tangannya.
“Aku tak puas hati ni. Dengan benda ni,”
“Apa kes pulak? Dah tak puas hati sangat, kau makan ajelah kertas tu,”
Balqis menjeling lagi. Haikal sudah tergelak jahat. Menarik perhatian beberapa orang gadis yang melintasinya. Balqis sekadar memandang senyum lebar gadis-gadis yang melintasi dia dan Haikal.
“Oit… awek senyum tu. Kenapa tak balas?,”
Haikal mencebik.
“Apa yang kau tak puas hati? Cuba cakap. Dari tadi lagi duk tak puas hati..tak puas hati,”
Balqis tergelak kecil.
“Tukar topic nampak…,”
Haikal buat muka bodoh.
“Mentang-mentang kau hensem, kau jual mahal ek. Aku nak tengok…macam mana lah rupa bidadari yang boleh cairkan hati kau ni,”
“Eh, budak kecik. Kau ni, tak faham soalan ya? Aku tanya lain, yang kau baca jampi lain tu kenapa?,”
“Okay..okay…aku cakaplah. Aku tak faham, kenapa kita boleh sama-sama dapat belajar kat tempat ni. Lagi aku tak faham, bila masa kau tiru aku hah? Mintak course sama dengan aku ni? Paling pedih hati aku. Kenapa mesti kau satu kelas dengan aku? Kenapa? Kenapa? Cuba kau explain sikit,”
“Tak tahu,”
“Itu je?,”
“Dah kau cakap sikit,”
Balqis tersenyum. Sedikit geram.
“Banyak sikit…,”
“Oh…ok. Maybe sebab kenyataannya kau memang tak boleh hidup sorang-sorang. Kau perlukan aku. Jadi, aku ni, terpaksalah dihantar ke sini juga. Untuk melindungi kau,”
“Uwekkk… kau rekalah alasan yang real sikit. Aku perlukan kau? Lebih-lebih pulak kau ni, kan? Aku dah besarlah. Aku boleh jaga diri,”ujarnya bangga sambil melibas tangan ke belakang.
“Woit..woit…auch…,”
Satu suara datang dari arah belakangnya, membuat dia berpaling. Seorang lelaki tertunduk sambil menekan perut.
“Dah besar konon. Pandai jaga diri konon. Macam tu pandai jaga diri? Nasib baik tangan aje. Kalau kau pegang pisau? Dah kena tikam orang tu, tahu?,”
Balqis menjeling sekilas sebelum mengukir senyum lebar pada pemilik suara di belakangnya.
“Sakit ke saudara? Kena perut saudara ke? Sorrylah ya. Terbabas,”
Senyum Balqis semakin melebar melihat wajah lelaki di hadapannya sebaik lelaki itu mengangkat muka.
“Eh,Zaq! Eh, ke Haniff? Eh! Siapa ni?,”
“Zaquanlah,”
Balqis tersengih. Sungguh dia keliru melihat kembar itu. Lagipun, dia Cuma sempat meneliti dua wajah itu hanya pada hari rombongan sekolahnya mendapat undangan makan tengahari beberapa bulan dulu.
“Lah..awak ke. Sakit ke? Tak sakit kot. Sikit je tu,”
Zaquan tersenyum. Memang mulut gadis ini macam bertih jagung kena bakar. Tunggu masa nak jadi pop corn. Dia tersenyum lagi. Terasa lucu dengan perbandingannya sendiri.
“Balqis. You rupanya. What are you doing here?,”
Balqis tersenyum sambil kenyitkan mata. Kemudian mengangkat file di tangan. Zaquan sekadar menyambung senyum sambil menyambut huluran tangan Haikal.
“Tak sangka boleh jumpa awak kat sini. Awak buat apa kat sini? Belajar kat sini juga? Tak nampak pun masa minggu suai kenal. Eh, awak lagi tua dari saya. Awak senior ya?,”
“Saya?,”
“Ya. Awaklah. Siapa lagi,”
Zaquan tersenyum.
“Dari mana ni?,”soalnya tanpa menjwab soalan Balqis.
“Fakulti. Tengok kelas. Tengok subjek. Dan lain-lain lagi,”
Zaquan cuma mengangguk perlahan.
“Satu course dengan kawan you ni?,”
Haikal tersenyum kecil apabila akhirnya kewujudannya di situ disedari seseorang. Balqis menjeling.
“Tu lah pasal. Tak best langsung. Bukan setakat satu course tau. Satu kelas! Malang betul,”
Zaquan kerutkan kening. Malang?
“Laa… malang apa pula. Baguslah kan? Boleh selalu sama-sama,”
“Dengan dia ni? Baik tak payah. Buat sakit hati aje,”
Haikal mencebik.
“Assalamualaikum Encik Zaquan,”
Zaquan mengangguk sambil bibirnya perlahan menjawab salam yang diberi.
“Saya baru datang dari bilik Encik Zaquan. Ingat nak jumpa Encik,”
Balqis terkebil-kebil. Melihat pada dua orang gadis yang tersenyum lebar memandang Zaquan. Pasti pelajar. Dan, pasti pelajar yang lebih senior darinya. Matanya memandang pula wajah Zaquan. Encik Zaquan? Dia kerutkan kening. Sungguh dia keliru.
“Oh… ya ke? Kenapa? Something important?,”
Dua gadis itu tergelak kecil.
“Taklah penting. Just nak ucap selamat datang ke semester baru saja,”
Zaquan tergelak kecil.
“Okaylah Encik. Kita orang pergi dulu. harap-harap sem ni, Encik mengajar kita orang lagi,”
Zaquan mengangguk sambil tersenyum. Memandang dua pelajar itu berlalu. Balqis tersengih.
“Lecturer ke?,”
“Ya. Kenapa?,”
“Tak ada apa-apa,”balas Balqis terus tersengih.
“Beranganlah tu Encik Zaquan. Silap-silap dah imagine encik yang mengajar dia nanti,”
“Eykal! Kau jangan cari pasal dengan aku ya,”
Haikal mencebik. Zaquan tersenyum.
“Aku nak balik ni,”
“Eh. Mana boleh. Kan kita dah janji dengan…,”
“Qis!,”
Belum habis bersuara, panggilan itu membuat kata-katanya terputus. Laju Zaquan menoleh. Bukan satu kejutan apabila gadis itu muncul di hadapannya. Yang membuat dia terkejut, ialah panggilan gadis itu pada Balqis. Wajah mencuka Mesha di tatap tidak berkelip.
“You know each other?,”soalnya lambat-lambat. Mesha menjeling tajam. Soalan Zaquan tidak dijawab. Cuma tangannya pantas merentap tangan Balqis.
“Sakitlah Kak Ngah!,”
“Kak Ngah?,”Zaquan bertanya dalam nada tidak percaya.
“Stay away from my sister. Faham!,”
“Apa ni Kak Ngah? Datang-datang nak marah orang. Zaq eh Encik Zaquan ni kan lecturer kat sini..,”
“Adik diam. Eykal bawa Qis pergi. Qis, tunggu Kak Ngah dekat kereta,”
Balqis mengeluh panjang.
“Apa-apa jelah Kak Ngah ni,”
“Now,”
“Yalah. Oklah Encik Zaquan. Saya pergi dulu ya,”
Zaquan mengangguk perlahan sambil tersenyum.
“Zaq! Enough,”
Zaquan sedikit tersentak. Kembali mencari wajah Mesha yang menyinga.
“Kali pertama I Nampak Balqis, memang I teringatkan you. Memang serupa sangat dengan you. Except perangainya,”
“I warn you Zaq. Jangan ganggu dia. Jangan sesekali ganggu dia,”
“Mana ada I ganggu dia? And, kenapa you tak cakap adik you dapat belajar kat sini?,”
“Bila masa I bercakap dengan you?,”
Zaquan tersenyum. Betul juga. Sudah cukup lama Mesha tidak bercakap dengannya. Sejak menjadi rakan sejawat di sini pun, Mesha tidak pernah acuhkan dia. Marah benar gadis itu padanya. Dan, memang semua kemarahan itu wajar dihambur untuknya. Dia sanggup menjadi pensyarah secara kontrak pun sebab dia mahu terus cuba mendekati gadis itu. Mahu menebus kesilapan yang pernah dia lakukan. Memang itulah yang dia cuba selama ini. Mahu gadis itu memberi dia peluang kedua walau dia tahu Mesha sebenarnya semakin rapat dengan Haniff.
“Mesha… sampai bila nak marahkan I ni?,”
“No answer. Ingat Zaq, jangan dekat dengan adik I,”
“You baik dengan abang I, boleh pulak?,”
Mesha kembali berpaling. Tidak jadi melangkah.
“Hello. Abang you tak macam you,”
Zaquan mengeluh perlahan. Memang betul Haniff tidak sepertinya.
“I tahu. I tahu I tak sebaik Haniff tu. I tahu I pernah buat silap dengan you. Tapi, kita kan manusia. Kita belajar dari kesilapan. Right?,”
“Betul sangatlah tu. What ever lah Zaq. I tak nak masuk campur dalam urusan hidup you. Yang I nak tahu, you jangan kacau adik I. I tak nak dia jadi mangsa macam I,”
Zaquan berdiri seketika sambil berpeluk tubuh.
“You know, I perasan sesuatulah. Since, you break up dengan I, you jadi garang sangat dengan I. Kenapa ya?,”
“Sebab, marah I pada you bertahun-tahun I pendam. So, sekarang, I lepaskan semuanya,”
“Mesha…why don’t you just forgive me. Be friend? Dah lama I mencuba. Dah lama I cuba dekati you semula. And nampaknya peluang untuk I memang tak pernah ada. I redha kalau you memang langsung tak boleh terima I semula. But, kita still boleh berkawan kan?,”
“Sorry. I’m not interested,”balas Mesha seraya melangkah. Zaquan mengeluh perlahan. Mesha oh Mesha. Memang cukup berbeza gadis itu kini. Dan, yang menjadi persoalan hatinya kini, kenapa nekadnya untuk mendekati Mesha seakan luntur bila dia melihat wajah Balqis?
“Mesha! Adik you sweet,”laungnya dengan nada bergurau. Mesha berpaling. Menghadiahkan satu renungan tajam sebelum menyambung langkah. Dia tergelak.
“Mesha…Balqis…,”dia berbisik perlahan sambil mengatur langkah. Perlahan tangannya menyentuh perut. Rasa pedih dilibas dek tangan Balqis seketika tadi sudah hilang. Namun, wajah gadis itu tetap bermain di matanya.


****

9 comments:

Hana_aniz said...

huhuhu... balqis dgn zaq sesuai kot!!

sab said...

uuuuuuuuuuuuuuuuuu............
makin suspen....

Anonymous said...

best2 kak tak lah bersawan blog ni yer???
kih kih kih..




myeha ireland

keSENGALan teserlah.. said...

uuuuuu...
satu cerita rupenyee..
ngee...
tataw nk state hero untuk balqis sape..
hehe..
smbung2..

Anonymous said...

hm..best..tapi..sorry to say..zaquan tu nampak mcm gatal la..seolah2 hidup dia xleh tanpa perempuan..whatever pun semua citer u best..

aqilah said...

takkan qis tak fhm/tak dpt tangkap yg haikal mmg taknak berjauhan dgn dia, dah jatuh hati dgn dia. apapun, i follow....................

nurhakim said...

salam kak hanni...
pe2 pn xsngka jmpa blik mesya dlm cte nie..hihiii
tpi sy still nk haikal ngn balqis gak..
xmo zaquan...huhuuu

Anonymous said...

hanni... bagi le zaq jadi hero pulak... kan dia dah menyesal tu.. lagi pun sesuai apa gan balkis yg cepat cair tengok org handsome.....

MaY_LiN said...

aiyok..
xtahu..

[11:35:50 PM] hos.getah: