Wednesday, September 30, 2009

Duhai hati...2

Zaquan kaku di situ. Niatnya untuk menjauh terbatal. Melekat matanya pada seseorang. Bagai tidak percaya dengan apa yang dia lihat. Halaman rumahnya yang berkhemah panjang menjadikan suasana cukup riuh. Riuh dengan suara remaja-remaja yang dibawa oleh abangnya. Dan, seraut wajah itu cukup menarik perhatiannya.
“Zaq. Apa yang kamu tengok tu?,”
Zaquan tersentak. Berpaling.
“Along…,”
Wahyudi tersenyum panjang.
“Jangan main mata dengan anak murid Along,”
Zaquan tersenyum hambar. Gurauan abangnya dibalas sepi. Hatinya beku untuk terus bermain mata. Masih pedih ditinggalkan Mesha.
“Mana Haniff?,”
Zaquan membuang pandang. Malas mahu memberi jawapan. Terus memandang seraut wajah yang cukup menarik perhatiannya.
“Peminat Along tu. Kalau try pun, belum tentu dapat…,”Wahyudi bersuara lagi apabila melihat mata Zaquan terus melekat pada Balqis. Zaquan tergelak hambar.
“Hai… cikgu dengan anak murid mana boleh cintan-cintan?,”
Wahyudi tergelak besar.
“Just kidding…,”balasnya sambil menampar lembut bahu Zaquan. Zaquan diam tidak bereaksi. Dia lebih suka melihat tingkah gadis itu.
“Apa nama budak tu?,”
Wahyudi kerutkan kening. Merenung wajah Zaquan dengan riak tidak percaya.
“Kau jangan,Zaq. Bawah umur tu. Takkan budak sekolah pun kau nak try,”
“Apa pula bawah umur. Along cakap semua baru lepas SPM kan? Means, dah dekat-dekat nak cukup umur tu,”
Wahyudi menggeleng. Merenung sama ke arah Balqis yang sibuk mencapai lauk di pinggan Haikal. Tersenyum kecil melihat wajah Haikal yang kelat semacam.
“Jom,”
“Ke mana?,”
“Ikut ajelah,”
Zaquan akur. Bangkit dari kerusi di hujung halaman. Mengekori langkah abangnya.
“Assalamualaikum,”
Balqis menoleh. Tersengih. Ayam goreng yang ditarik dari tangan Haikal, dilepaskan perlahan-lahan.
“Cikgu. Waalaikumussalam. Cikgu dah makan? Nak makan? Saya ambilkan,”
“Hai…kau nak makan, ambil dari pinggan aku. Untuk cikgu, rajin pula kau nak pergi ambil ya?,”
Balqis menjeling. Haikal membuat muka selamba sambil menggigit ayam di tangan. Wahyudi tersenyum.
“Tak apa. Nanti saya ambil sendiri. Kenalkan, adik saya, Zaquan. Areef Zaquan,”
Balqis tersenyum. Haikal mengangguk perlahan, isyarat menyapa adik kepada gurunya itu. Zaquan tersenyum kecil. Senyum Balqis terlalu sama dengan senyum Mesha. Wajah gadis itu juga hampir sama. Tiba-tiba terasa semangat yang hilang kembali semula.
“Tak sangka rupa-rupanya cikgu ni, anak Datuk. Orang kaya rupanya. Kenapa cikgu jadi cikgu? Kalau saya, tak nak saya jadi cikgu. Duit banyak, baik kerja yang lagi glamour ,”Balqis bersuara sambil memandang sekitar halaman yang luas. Jamuan makan tengahari mereka ditanggung sepenuhnya oleh bapa gurunya ini.
“Kenapa? Jadi cikgu tak glamour ke?,”soal Wahyudi sambil berpeluk tubuh.
“Apa pula tak glamour. Kalau tak glamour, takkan Balqis ni boleh angau dengan cikgu,”Haikal menyampuk sambil mengangkat kening.
“Kau diamlah,”
Wahyudi ketawa kecil. Wajah Balqis sudah memerah. Zaquan tersenyum.
“Sembanglah dengan adik saya. Saya nak ke sana,”
Balqis Cuma mengangguk sambil mata tajam menjeling ke arah Haikal. Lelaki itu selamat kerana ada guru dan adik gurunya itu. Haikal tersengih.
“Kenapa? Macam marah aje…,”soalnya sengaja mahu menambah sakit hati Balqis. Balqis membuang pandang. Haikal bangun dari kerusi.
“Aku nak ambil makanan ni. Nak apa-apa tak?,”
“Tak nak,”
“Merajuklah kau…,”
Balqis menjeling. Haikal berlalu. Zaquan pula memerhati.
“Boyfriend ya?,”
Balqis tergelak. Memandang wajah Zaquan.
“Bukanlah,”
“Best friend?,”
Balqis menggeleng.
Zaquan menjongket bahu.
“Semua bukan. Nak kata musuh, nampaknya he cares about you. Takkan musuh kot. Kan?,”
Balqis tersenyum. Memandang ke arah Haikal yang sudah menyertai perbualan Cikgu Wahyudi bersama beberapa orang temannya yang lain.
“Besar betul rumah cikgu Wahyudi ni,”akhirnya dia bersuara sambil sekali lagi memerhati sekeliling. Zaquan tersenyum kecil. Tidak sangka, rupa-rupanya budak kecil ini pun, pandai mengalih topic bicara.
“Ermm… nak panggil apa ni , ek?,”sambungnya sambil memandang wajah Zaquan.
“Panggil apa?,”
“Yalah. Nak panggil apa? Encik Zaquan ke?,”Balqis melebarkan penjelasannya. Untuk ber’awak’ rasanya usia dia dengan lelaki itu agak berbeza. Berencik, seperti terlalu formal. Kau aku…bukan dia berbual dengan Haikal. Abang? Eiii….dia tersengih. Gatal.
“Zaq aje,”
Khayalannya menjauh. Wajah Zaquan dipandang.
“Oh… okay,”Balqis tersengih.
“Saya Balqis,”
Zaquan tersenyum.
“Ayah Zaq, mana?,”
“Office,”
“Zaq dah kerja? Zaq tak kerja ke hari ni?,”
Zaquan tersenyum.
“Balqis, tak perlu sebut nama saya berkali-kali macam tu. Pelik. Just you and I, or saya and awak..kau and aku. What ever. Zaq and Zaq and Zaq…pelik sangat bunyinya,”dia bersuara sambil menggaru kepala. Balqis tersengih.
“Ha ah. Memang pelik pun,”
Zaquan tergelak.
“So, berapa hari lawatan ni? Mana tempat dah pergi?,”
“Esok dah balik dah. Banyaklah jugak. Malas nak sebut. Bukan best pun,”
“Tak best? Tak best kenapa join?,”
“Saja. Nak jalan-jalan. Kenal tempat orang. Bukan selalu boleh jalan-jalan macam ni. Yalah… saya bukan anak orang senang. Ada peluang macam nilah, boleh luaskan pandangan,”
“So, enjoy ke berada kat tempat orang?,”
“Kat kampung saya lagi best. Tak payah pening kepala kena asap kenderaan. KL ni, crowded sangat. Rimas,”
“Belum biasa, memang macam tu,”
Balqis tersenyum.
“So, apa plan lepas habis exam?,”
“Sambung belajarlah,”
Zaquan berpeluk tubuh.
“Oh…kat mana yang terlintas di fikiran?,”
“Hm… yang terlintas tu, banyak sangat. Tengoklah rezeki nanti,”
Zaquan tersenyum lebar. Terlalu kebudak-budakan jawapan itu. Dan, kenapa dia perlu melayan gadis semuda ini?
“Awak dah habis belajar? Ke masih belajar?,”
Soalan itu membuat pandangannya kembali ke wajah Balqis.
“Dah kerja. Baru kerja,”
“Kerja apa?,”
“Kerja tak glamour,”
Balqis tersengih. Zaquan diam sambil terus berpeluk tubuh. Konsentrasinya sedikit terganggu apabila bunyi telefon bimbitnya mengganggu suasana. Dengan malas, telefon dikeluarkan dari poket seluar. Haniff! Telefon segera dimatikan.
“Kenapa tak jawab?,”
“Bukan panggilan penting. So, I nak masuk dalam kejap. Pergilah makan,”
“Okay. Nanti saya makan,”
Zaquan tersenyum sebelum berlalu. Meninggalkan Balqis bersama sengih panjang. Dia kembali mencari bayang Cikgu Wahyudi. Gurunya itu memang penuh dengan kejutan. Kaya. Punya adik yang kacak pula. Dia tersenyum lagi. Terfikir, bagaimanalah dia mahu uruskan angaunya nanti. Wajah Cikgu Wahyudi sudah pun memikat hatinya. Kini, ditambah pula dengan wajah Zaquan. Dalam senyum dia melangkah. Baru dua langkah, dia sudah jatuh terduduk.
“Sorry,”
“Aduh…,”
“Sorry dik. Tak sengaja,”
Perlahan dia mengangkat punggung. Terkebil-kebil melihat wajah kalut seorang lelaki.
“Aik! Cepatnya awak tukar baju,”dia bersuara sambil perlahan-lahan bangun. Belakang punggung disapu perlahan. Sedikit sengal rasanya.
“Awak okay? Sorry. Saya betul-betul tak perasan. Nak cepat,”
Balqis ternganga. Pelik melihat Zaquan sudah berubah imej. Berkemeja. Bertali leher. Dan, kenapa lelaki itu tidak muncul dari arah banglo besar di hadapannya?
“Kata nak masuk ke dalam. Tapi, awak datang dari arah luar,”
“Awak salah orang kot,”
Balqis tergelak.
“Macamlah saya tak cam muka awak,”
“Sekejap ya,”
Balqis mencebik.
“Along, Zaq mana?,”
Mendengar soalan lelaki di hadapannya ini, Balqis sudah mula garu kepala. Zaq? Terkebil-kebil dia melihat wajah lelaki di hadapannya, kemudian memandang pula ke arah Cikgu Wahyudi yang semakin mendekat.
“Zaq mana?,”sekali lagi soalan yang sama meluncur dari bibir lelaki itu.
“Entah. Mana Zaq, Balqis?,”
“Err…ni..?,”
Wahyudi tersenyum. Faham dengan dilemma pelajarnya itu.
“Haniff. Zaq’s twin,”
“Oh…kat dalam…Zaquan cakap dia nak masuk dalam kejap,”
Haniff mengeluh pendek sambil memandang jam di tangan.
“Along tolong ambil barang dalam kereta saya ya. Gift untuk budak-budak ni. Dari papa. Sorry Along. Susahkan along pula. Ganngu Along nak layan student Along. Nanti saya mintak Tumira tolong sekali,”
“Tak jadi hal pun,”
“Saya nak cepat ni. Ada meeting lagi sejam. Rush balik kejap sebab nak hantar barang ni. Call Zaq minta dia tunggu kat luar, dia tak jawab pula. Papa, maybe tak dapat nak jumpa budak-budak ni. Dia kirim salam. Dia sibuklah Along,”
Balqis berpeluk tubuh. Melihat sahaja kembar Zaquan yang kelihatan cukup kelam- kabut itu. Melangkah bersama Cikgu Wahyudi, menuju ke pintu pagar.
“Hensem lagi…,”keluhnya sambil menggeleng perlahan. Angaulah aku… dia tersenyum sendirian dengan rungutan hatinya sendiri.

****

17 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

haha...
comey je balqis nieh..
ske2..

skySAKINAH said...

best2..
agak2 sape hero yg sbnar ek?

MaY_LiN said...

aish balqis neh..

babyluv said...

ermm..byk lak jejaka hencem..cape watak utama ni..
konpiuss..
humm..

Hana_aniz said...

hohoho.. angau sokmo!!

Anonymous said...

hohoho..
byk tul heronye...
yg mana 1 nih
nk pilih...

-ieja-

sya[E] said...

haha...klaka la balqis nih..
rmi nye de minat..
agk2 spe la heronye??

yumiaka said...

ni cam zakuan dlm cite cinta..sayang..atau kasih..
btul x??heheheh

aqilah said...

heheheh.................balqis dah rambang mata, tak tahu nak pilih siapa..... balqis...balqis.......hai...... apada

affzdira said...

ooo...
ada gak heroin tuk zaq yg keciwa tu ye...
hanni...nmpak gaya xjd mini series dah...jadi novel gak nnti ni..

Anonymous said...

hhmm...ada plak terlepas type cikgu firdaus...hehehe...bkn sepatutnya cikgu wahyudi eh? Teringat BYMB yer...?

Hanni Ramsul said...

Hehehe.. tak pasanlah dik. thanks sbb alert. Dah tukar dah...
Sbb cikgu Wahyudi pun cool cam en Firdaus kot. :D

ecah hamzah said...

best!smbg2.....

Anonymous said...

hahahah..kak hanni3x

myeha ireland

Anonymous said...

ni zakuan dlm cite sblm ni kan...yg patah hati tu...huhu sure bkn haniff hero dia...ptut la dia x suka haniff...

Anonymous said...

cter nie smbungan utk cter sblom ni k?!wawawa..so sweet......

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

comellah si balqis nih..haha suka berangan...

[11:35:50 PM] hos.getah: