Friday, December 26, 2008

Pergilah Air Mata 30

“Siapa tu?,”
“Ikmal,”sepatah kata meniti bibir Maria sambil dia letakkan semula telefon bimbitnya ke meja. Amira tersenyum kecil.
“Kenapa?,”satu lagi soalan berbuah di bibir gadis itu.
Maria mengangkat muka. Merenung wajah Amira. Teman sepejabatnya yang sedang tersengih panjang. Sudah serupa dengan kerang busuk.
“Kau nak tahu, buat apa?,”
“Amboi. Tanya sikit pun tak boleh ke? Garang betul,”
Maria tergelak.
“Tak adalah. Kau Tanya siap dengan senyum lebar tu, kenapa?,”
Amira tersengih lagi.
“Dia Tanya aku kat mana. Nak cari teman makanlah tu. Mana boleh dia nak makan sorang-sorang,”terang Maria masih bersama senyum di bibir.
“Yalah. Dulu, yang selalu temankan, Sabrina. Sekarang, Sabrina dah tak ada, kau pula ya?,”
Maria terdiam mendengar kata-kata Amira. Menyedari mulutnya lancang melontar kata, Amira segera menutup mulut dengan jari.
“Sorry, Mar. Aku tak bermaksud nak buat kau tersinggung,”
Maria tersenyum kecil.
“Tak apa. Betul pun apa kau cakap tu. Anyway, Ikmal on the way. Kau tak kisah ke, kalau dia join kita?,”
“Tak kisahlah. Lagipun, aku ni makan cepat. Siap saja aku makan, aku angkat kakilah. Tak naklah duduk sini. Tiga orang… macam sempit pula meja ni, kan?,”
Maria tergelak besar. Amira pula tersengih panjang.
“Suka hati kaulah,”
Amira tersengih. Tidak menjawab apabila pelayan restoran membawa hidangan makan tengaharinya.
“Kau tak nak order ke? Tadi cakap nak fikir dulu menunya…,”Amira bersuara sebaik pelayan yang menghantar makanan, menghilang. Maria menggeleng.
“Aku tunggu Ikmallah,”
Amira menjungkit bahu. Perlahan mencapai sudu untuk menghirup sup daging yang dia pesan. Maria sekadar memandang sambil sesekali pandangannya dilontar ke luar restoran. Melihat gerak manusia yang laju mengejar masa.
“Kadang-kadang aku tak sangkalah…,”
Maria memaling muka. Mencari wajah Amira. Kata-kata Amira yang tergantung, menarik perhatiannya.
“Tak sangka apa?,”
“Tak sangka hari ni, Ikmal dah jadi tunang kau. Padahal dulu kan, Sabrina yang sibuk termenung sana-sini fikirkan hantaran tunang dia dan Ikmal,”
Maria tersenyum kecil. Enggan mengulas lanjut.
“Sikit pun aku tak sangka, rupa-rupanya dalam serius bercinta dengan Ikmal, Ina berkawan dengan lelaki lain. Anak Datuk kan, lelaki tu?,”
Maria senyum lagi. Betul-betul dia tidak mahu mengulas apa-apa. Tidak mahu menambah cerita bohong tentang Sabrina. Tidak mahu menambah rasa bersalah yang bersarang jauh di sudut hatinya. Dia yang menjadikan Sabrina sebegitu.
“Ina..Ina… Tak sangka. Aku ingat Ina tu, naïf orangnya. Nampak baik sangat. Dengan Ikmal tu… aku tengok memang pasangan yang secocok. Tup…tup…heboh satu office, kena tangkap basah dengan anak Datuk. Kalau betullah dia suka anak Datuk tu, kenapa dia nak permainkan perasaan Ikmal tu ya? Kasihan Ikmal,”
“Kau pun…,”tokok Amira lagi. Namun, kata-kata itu Cuma tergantung di situ. Dia sibuk dengan nasi dan supnya.
Maria mengangkat muka.
“Aku? Kenapa dengan aku?,”soal Maria hairan.
“Yalah. Kasihan juga pada kau. Tak pasal-pasal, kerana kawan , kau yang kena jadi bidan terjun. Terpaksa jadi tunang Ikmal pula,”
“Aku tak kisah sangatlah, Mira. Lagipun, aku dah cakap dengan Ikmal. Kalau dia rasa dia tak boleh teruskan pertunangan kami ni, bila-bila masa saja dia boleh putuskan,”
Suapan Amira terhenti. Bulat mata memandang wajah Maria.
“Kenapa? Kau berdua ada masalah ke? Ikmal tak boleh terima kau, atau kau yang tak boleh terima Ikmal?,”
“No. Tak adalah. Aku Cuma tak mahu Ikmal tersepit. Aku buat keputusan ni, sebab mak dia yang berharap sangat. Aku faham. Aku faham keadaan dia. Yalah. Persiapan semua dah siap. Dah jemput orang kampung pula tu. Tiba-tiba tak jadi. Mestilah malu kan? so, aku Cuma nak tutup malu. Itu saja niat aku,”
“Takkanlah Ikmal tak hargai apa yang kau buat ni. Ikmal tu lelaki baiklah. Aku yakin dia tak akan campak kau macam tu saja,”
“Aku tahu. Aku Cuma cakap saja. Sebab aku tak nak dia terpaksa terima aku, sebab terhutang budi. Kalau dia nak terima aku, aku nak dia terima aku seadanya. Seperti aku sedang berusaha untuk terima dia seadanya,”
Amira tersenyum lebar. Kagum sebenarnya dengan pengorbanan Maria. Bukan senang untuk mencari teman sebaik Maria. Teman yang sanggup berkorban demi teman yang lain.
“Aku yakin Ikmal akan tahu menilai permata,”
Maria tersenyum. Harapannya pun Cuma satu. Semoga Ikmal boleh melupakan segalanya tentang Sabrina, dan mencintainya sepenuh hati.
“Aku juga harap, Ina aka dapat balasan kerana kecewakan hati lelaki sebaik Ikmal. Dan, menyusahkan kawan sebaik kau,”
“Ish… kau ni. Tak baik cakap macam tu. Ada ke doakan yang buruk-buruk untuk kawan sendiri. Doakanlah dia bahagia dengan suami dia. Kau ni..,”
Amira tersengih sambil menutup mulut.
“Baiknya kau…..Ina dah buat macam ni, kau masih nak bela dia lagi ya?,”
“Tak adalah. Kot ya pun, dia salah, kita janganlah cakap macam tu kat dia. Doakanlah kebahagiaan dia,”
“Yalah. Yalah…aku salah. Terlepas cakap….,”
“Cik A..mi..raaa…,”
Amira mengangkat muka. Senyum lebar di hadapannya membuat dia tersenyum sama.
“Encik Darius. Kebetulan ya…,”
Darius tersenyum lebar sambil Badrul menjadi pemerhati.
“Yalah. Kebetulan sungguh. Oh ya, lupa. Ini kawan saya, Badrul. Bad… ini Amira. And… this…,”kata-kata Darius terhenti sambil ibu jarinya menunding ke arah Maria.
“Kawan saya. Maria,”laju Amira menyambung kata-kata Darius yang terhenti. Darius tersengih.
“Maria. Ini maria…,”ujarnya sambil memandang wajah Maria, kemudian beralih pula ke wajah Badrul. Maria tergelak kecil sambil Badrul tersenyum nipis. Sekadar mengukir senyum tanda menyapa.
“Okay girls. Please beri perhatian pada saya. Memang kawan saya ni handsome. Tapi, lupakan dia. Sebab dia dah kahwin. Dah ada dua isteri pun. Saya ni yang masih bujang,”Darius bersuara apabila Amira dan Maria sama-sama memandang ke arah Badrul. Kata-kata yang mengundang ketawa riuh dari bibir dua gadis manis itu. Dan membuat wajah Badrul berubah kelat. Darius tersengih.
“Aku tunggu kau kat kereta. Okay girls, saya pergi dulu,”Badrul bersuara. Berlalu sebelum sempat Darius menjawab. Sudahnya Darius Cuma menjungkit bahu.
“So, kereta kekasih Encik Darius macam mana?,”
“First, pembetulan. Bukan kekasih saya. Second, pembetulan juga. Bukan Encik Darius. Darius..or only Dar..or Abang Darius…,”
Amira tersenyum. Dan, Maria tergelak.
“Tapi, dia cakap dia girlfriend Encik Darius,”
“Memanglah girlfriend. Tapi bukan kekasih. Girlfriend saya ramai. Kekasih saja belum jumpa. Masih mencari-cari,”
Amira tersenyum. Lucu mendengar bicara manis lelaki di hadapannya ini.
“Apa-apalah. Jangan lupa nanti dah repair kereta girlfriend Encik Darius tu, call saya. Saya akan bayar nanti,”
“Tak payah. Saya tahu memang salah kawan saya tu. Dia memang cuai. Selalu macam tu. Bila dah buat salah, suka blame orang lain. Tapi, saya tetap akan call awak. Mungkin untuk jemput dinner ke. Boleh kan?,”
Amira tersenyum.
“Betul ke kawan Encik Darius tu, dah kahwin dua? Muda macam tu, dah kahwin dua?,”soalnya tanpa menjawab soalan Darius. Darius tersengih. Tidak mengiyakan, tidak juga menafikan. Cuma tersenyum pada seorang pemuda yang tiba-tiba berdiri di sisinya. Juga melihat senyum lebar pada wajah teman Amira. Pasti insan istimewa di hati gadis itu. Dan, rasanya, sebaiknya dia berlalu.
“Okaylah. Saya minta diri dulu. Mira, I’ll call you,”
Amira tersenyum sambil mengangguk perlahan. Darius berlalu sambil mengangkat tangan.
“Siapa tu?,”Ikmal bertanya sambil mengambil tempat di sebelah Maria.
“Entah. Siapa tu, Mira?,”Maria pula bertanya.
“Hari tu, aku ada cakap aku accident kan? Kereta makwe dia lah yang aku hentam. Bukan salah aku. Tengah laju bawa kereta, dia boleh brek mengejut. Apa lagi. Mana sempat aku nak brek. Hemtam belakanglah. Dah terang-terang salah dia, lagi nak salahkan aku. Aku lawan balik, tu yang sibuk telefon pakwe tu. Nak suruh cover lah agaknya. Encik Darius tu datang. Padan muka. Bukan kena cover, tapi, kena lecture,”Amira bercerita sambil tergelak.
“Oooo. Tapi, oklah tu. Dia cakap bukan makwe dia kan? Bolehlah kau cuba. Mana tahu tersangkut,”
Amira mencebik mendengar usikan Maria.
“Kau belum order ke?,”Ikmal bertanya apabila melihat tiada hidangan di hadapan Maria.
Maria menggeleng.
“Belum. Aku tunggu kau. Kenapa sampai ke sini nak lunch? Kenapa tak lunch dengan kawan pejabat je?,”
Ikmal tersenyum.
“Kebetulan sebenarnya. Aku dah ada kat sini. Saja cuba nasib. Kalau kau belum lunch, boleh join sekali,”
“Oooo,”berlagu Maria menjawab sambil mengangguk.
“Cuba nasib ke…rindu?,”
Ikmal tergelak mendengar usikan Amira. Maria pula jegilkan mata sambil mencapai menu di atas meja. Pelahan memukul lengan temannya itu.
“Kalau nak belajar rindu pun, tak ada salahnya,”ucap Ikmal perlahan. sambil matanya menjeling pada Maria. Maria terdiam. Tertunduk. Kata-kata itu membuat jiwanya bergetar. Tiba-tiba ada rasa segan untuk melawan pandangan Ikmal.

***
“Cepatnya,”
Darius tersengih. Melangkah selamba masuk ke perut kereta.
“Ada yang datang mengganggu,”
Badrul mengerling. Sambil fikirannya masih melayang mengingati wajah pemilik nama Maria yang diperkenalkan Darius sebentar tadi. Rasanya wajah itu pernah dilihat.
“Aku rasa familiar dengan wajah Maria tu,”
Darius menoleh.
“Aik. Takkan nak tambah koleksi kot? Kau biar betul. Ayat stereotaip macam tu, cuma sesuai untuk orang bujang yang tak ada komitmen macam aku ni. Yang masih dalam proses mencari ,”
Badrul menoleh. Serius wajahnya, membuat senyum Darius hilang perlahan-lahan. Nampaknya Badrul bukan bersuara sekadar berseloroh.
“Kau kenal dia ke?,”
Badrul diam. Termenung sambil mengetuk-ngetuk stereng keretanya. Cuba sedaya-upaya untuk mencari di mana dia melihat wajah gadis bernama Maria itu.
“Oit. Orang Tanya, dia diam pula,”
Satu keluahan perlahan pecah di bibir.
“Entahlah. Aku pun tak tahu. Aku tak kenal dia. Cuma, bila aku tengok muka dia, rasa macam aku pernah lihat. Tapi, lupa di mana,”
“Macam pernahku jumpa orang ini ya? Tapi, di mana ya…,”Darius mengajuk sambil tergelak lucu. Badrul menjeling tajam.
“Not funnylah,”
“Okay. Sorry,”
“So, itulah perempuan yang langgar kereta Misha hari tu?,”
Darius mengangguk.
“Cun, kan?,”
“Kau ni, semua perempuan kau Nampak cun. Tapi, tak ada juga yang melekat,”
“Tak serasilah. Tapi, dengan Amira ni, macam boleh cuba. Nampak pun macam okay aje..,”
Badrul menggeleng perlahan.
“Cubalah serius pada satu perempuan saja,”
“Memanglah aku nak serius. Bila masa pula aku cakap aku nak main-main? Tapi, tak serasilah. Susah nak cari perempuan yang betul-betul boleh buat calon isterilah. Ada saja yang tak kena kat mata aku ni,”
“Choosy sangat. Jangan asyik memilih, last-last jadi bujang lapuk, dahlah,”
Darius tergelak.
“Tak adalah sampai macam tu. Aku Cuma nak perempuan baik. Tu saja. Tapi, susahnya nak jumpa. Dah jumpa… orang punya pulak…,”
“Dah jumpa? Baguslah. Syukur Alhamdulillah, akhirnya, Mr. Choosy ni, ada juga pilihan hati. Siapa orangnya?,”Badrul bersuara sambil tersenyum. Wajah Maria tidak lagi menyucuk fikirannya. Cerita Darius pula yang menarik minatnya.
“Sabrina,”
Senyum Badrul mati tiba-tiba.
“What?!,”
“Janganlah marah. Aku suka Sabrina tu. Maksud aku, aku suka cirri-ciri yang ada pada Sabrina tu. Cirri-ciri perempuan macam tulah yang aku cari-cari. Tapi, dah jumpa, isteri orang pula,”
“Kau diam. Jangan cakap apa-apa lagi. Aku tak nak dengar,”
Darius tersenyum. Mengerling pada wajah Badrul yang sedikit memerah.
“Kau marah ke?,”
“No. Cuma, aku tak suka dengar kau puji Sabrina lebih-lebih,”
“Aku cakap benda yang betul. Sabrina tu, istimewa. Susah juga nak cari perempuan macam tu sekarang ni. Kau bodoh kalau kau sia-siakan dia,”
Badrul mengeluh keras. Pantas tangannya menghidupkan enjin kereta. Juga pantas radio kereta dibuka. Sengaja dikuatkan volume. Darius menggeleng sambil tersenyum kecil. Kereta Badrul bergerak laju.
“Kau faham ke?,”Darius bertanya sambil sembunyikan senyum lucu tang terukir di bibir.
“Apa?,”Badrul menjawab dengan soalan yang sedikit keras.
“Lagu Tamil tu…,”
Badrul terkedu. Baru tersedar lagu Tamil yang menemani pemanduannya. Darius tergelak sambil melontarkan pandangannya ke luar. Menggeleng-geleng kepala.
“Bad…Bad… Kau ni dah parah, tahu tak?,”
Dalam kaku, perlahan dia matikan siaran radio Tamil yang berkumandang. Kebiasaan, dia Cuma mendengar instrumental dari CD. Hakikatnya, dia tidak pernah mendengar radio di dalam kereta. Cuma untuk mematikan bicara Darius, tangannya laju membuka radio. Dan, kata-kata Darius sebentar tadi, meluputkan sedarnya pada lagu Tamil yang terhidang untuk dia dan Darius.
“Kau cuba lari dari kenyataan. Kau tahu tak, Bad?,”
“Aku tahu apa aku buat,”
“Harap-harap begitulah,”
Badrul diam. Memberi fokus pada pemanduannya. Dan, Darius juga diam. Malas bercakap tentang perkara yang sama pada Badrul.

****

21 comments:

ijan@2 akak ummihakimi said...

wah...best...sat g terbongkar le "kebaikan" si maria tue..geram sunggoh.... chait!!!

alamak emosi plak...

nana_yoong said...

nice.. very nice.. da nampak jalan da rahsia maria akan terbongkar... darius mendekati amira, dan xsalah jika sy teka amira menceritakan pasal sabrina kepada darius.. tentang kesetiaan ina kepada ikmal dan tentang segala2nya berkaitan kisah silam ina sebelum menjadi isteri badrul..


akak.. x sia2 sy tunggu akak sambung.. best..

LeaQistina said...

lea xkan puas hati selagi kisah PENGKHIANATAN maria belum terbongkar.. xadil rasanya bila dia cuba bina bahagia atas derita dan air mata org lain..

same goes to bad.. selagi lea xtgk badrul tu jatuh tersungkur n menyesal.. slagi tu lea rasa xpuas hati..

mmg la klu ikut gaya si sabrina ni.. mudah2 je dia akan bg kemaafan pd badrul.. but plz be fair.. hoho..

apa pun thanx kak hanni.. ;)

BlueRose said...

geramnya ngan maria! harap2 dia terima balasan lepas ni. kesian Sabrina....

perindu said...

sakit hati bila si amira tu memuji maria....kesian dgn sabrina inilah kawan makan kawan.....si badrul tu pulak sebenarnya suka pd sabrina tapi tak terluah...kesiannnn....tak sabar nak tunggu citer nia spai habis...

Anonymous said...

Kak Hanni, buatlah buku...bestlah....boleh baca puas2.... best sgt2 cite ni.....

ina said...

best sgt cite ni....cepatlah smbung...tak sabar nk tunggu next epsd ni....

yazzmean said...

best la novel akak,cpt2 la bukukan.....xsbr nk tgu PAM31....
thanks.............

~~Lolipop~~ said...

ISH..
MENYAMPAH BETUL NGAN MARIA TU..
PURA2 BAIK....

GERAM BETUL LA...
GERAM SANGAT2...

PERANGAI DIA DASYAT SANGAT!!!

BADRUL PULAK TAHU EK DIA JELOS..
HAHAHAHA....
BAGUS AR DARIUS TU...
SAJE NAK BG ATI BAD PANASSS....

GO LAGI K HANNI..
BES LA....

TP KALI NI N3 SKET LA...

NATI BG BYAK2 EK..

GOOD LUCK.!!!

Nurul said...

eish ! geraaaaam dgn mariaaaa !
urg , haha semoga satu hr nnti , terbongkar gak ape yg maria dh buat kt ina .
kesian ina :(

Wans said...

Eeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiii...........
Gerammmmmmmmmmnyerrrrrrrr kat Maria...!!!!!!!!!!
mnyampah! mnyampah! mnyampah!

farra said...

uwaa...nk kene tunggu lg ke..xsabau sy..btw,tgk sume cam benci giler kat maria tu..ilek arh..klo bkn sal maria xla terjodoh bad ngan ina kan..heheh..cume slh cra maria tu..based on real life story,everything happenned 4 reasons aite?

suke sgt ayat lazim ina "sorry x sngaja" sooo sweet..wud that be any final touch on that kak hanni?
lps ni msti bad x bg lg ina ckp cmtu kan..hehhe (senyum kambing sensorang) hehehhehehe...

pa pe pown x sabau tunggu next n3 dr kak hanni..all da best!

atashinci said...

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
bencinye.......dgn maria....
bagus darius....wat bad cemburu
heheheheheheheh

Anonymous said...

betul kata farra.
setiap benda yg berlaku ade reason.

darius kenal amira pun ade reason gak..hehehe..

all the best.

misz nana said...

"Maria tersenyum kecil. Enggan mengulas lanjut.."

macam mana x enggan, kang tetiba dia terbongkar rahsia diri sendiri,
x ke naya.. mau merana badan..

"Kasihan juga pada kau. Tak pasal2 kerana kawan, kau yang jadi bidan terjun.."
toksah kesian kat maria tu mira.. buang karen je.. dia memang suka jadi tunang ikmal..
amek kesempatan dalam kesempitan situasi ikmal masa tu..
suka sangat nak jadi 'mak bidan terjun'.. heh!

"Kau diam.. Jangan cakap apa2 lagi. Aku tak nak dengar.."
hahaha.. x nak dengar sebab anda jeles kan bad? alaa.. toksah la malu2 arnab nak ngaku bad.. aisehh..

akak.. cite ni semakin n bertambah-tambah menarik! chaiyok2!

Anonymous said...

hahahahaha....mcm2 comment kat atas tue ya??
apa pun k.hanni best citer ni daridapa myha

bidadari cinta said...

wah..x sbar nak tggu next n3..nampaknya maria dah takut rahsianya terbongkar..mcm mane agaknya rahsia tu akan diketahui??k.hanni,cepat2 buat n3 yer...

Anonymous said...

hehe...
siapalah maria..
lama laun..rahsia akan tbongkar punye..
hehe..
xsabo bila segalanya tbongkar...

baru bad taw...

cian ina...

*swit hanna*

CiK DiDa said...

jahatnye maria...ee...x ske..x ske..x ske..!! benci tol kt die..knon je baik..kalu la si amira 2 tau prngai maria sbnr..mst die mnyesal puji maria..geram tol kat si muke tembok mari 2..huhuhu

thnx sbb upload n3 baru..x sabo tggu sumenye t'bngkar..biar ikmal bnci maria..biar bad n datin kecian kt ina..hehehe

Anonymous said...

uweeeeeekkkkkkkkkk!!!!!!!!!!for maria!!!!!!cam sial!!!!

張曼玉Lynn said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

[11:35:50 PM] hos.getah: