Wednesday, March 18, 2009

Pergilah Air Mata 45

“Hai… panjang senyumnya tu?,”
Dayana menoleh. Menyambung senyum yang terukir manis di bibirnya. Membuat kerut di wajah temannya semakin bertambah.
“Ada berita gembira ke? Bukan main berseri-seri lagi aku tengok muka kau hari ni. Actually, kebelakangan ni. Bukan hari ni saja,”
“Ya ke? Tak adalah. Aku rasa biasa saja..,”
“Nak hidup bertiga ke?,”
“Hah?,”Dayana bertanya bersama gelak kecil. Kurang mengerti akan maksud kata-kata temannya itu. Anissa tersenyum kecil.
“Maksud aku… kau dengan Badrul nak terima orang baru ke? Kau pregnant?,”
“Ishh… kau ni. Mengarut. Tak adalah. Minta dijauhkan dulu,”laju Dayana bersuara. Mengandung? Dalam masa terdekat ini? Tidak mungkin.
“Eh, tak baik tau, kau cakap macam tu. Ada ke minta dijauhkan pula,”Anissa bersuara sambil menarik kerusi. Perlahan melabuhkan punggung sambil matanya memandang wajah Dayana. Kurang senang dengan jawapan Dayana. Dayana tersenyum kecil.
“At least, bukan sekarang. Itu maksud aku. Aku belum bersedialah untuk itu semua,”
“Peliklah kau ni. Hari tu, kau juga yang cakap, Badrul dah mula sebut pasal anak,”
“Yalah. Memang betul dia ada sebut. Tapi, tak semestinya aku kena setuju. Kan?,”
Anissa menggeleng perlahan. Tidak mahu bercakap lebih panjang tentang topik itu. Pasti ada pertelingkahan pendapat nanti. Sudahnya, dia sekadar memandang Dayana yang mengambil tempat di hadapannya. Masih sedikit hairan sebenarnya dengan perubahan temannya itu. Pasti ada sesuatu yang menyebabkan bibir itu sering mengukir senyum manis. Dayana bukanlah kategori wanita yang murah dengan senyuman. Dia kenal Dayana.
“So, kenapa happy sangat ni?,”
“Aku nampak macam happy ke?,”
“Puan Dayana. Quenn of Moody kita…tiba-tiba murah dengan senyum. Mestilah aku perasan,”
“What? Queen of what?,”
Anissa tersengih.
“Budak-budak kau yang bagi gelaran tu. Bukan aku…,”
“Hah? Siapa yang suka-suka…,”
“Wait. Sebelum kau nak melenting, gelaran mereka tu, memang tepat,”sampuk Anissa bersama senyum yang meleret. Sengaja mahu menyakat Dayana. Dayana jegilkan mata. Sedikit menyirap mendengar gelaran untuk dirinya itu.
“Bukan main dia orang mengata aku kat belakang ya?,”
“Biasalah tu. Jangan ambil kisahlah,”
Dayana menjeling.
“Bukan kau yang kena kutuk. Bolehlah kau cakap macam tu…,”
“Memang kau moody. Memang kau fussy. Kena terimalah kritikan macam tu,”
Dayana mencebik. Ingin hamburkan rasa marah. Tetapi, tidak tahu pada siapa.
“So, cakaplah kat aku. Kenapa happy semacam saja kau ni?,”
Mendengar soalan yang sama dari bibir Anissa, Dayana kembali tersenyum.
“Well…ada dua sebab,”
“Oh…okay. Dua sebab. Apa dia?,”
“Pertama, Badrul setuju nak pindah. Can you believe that?,”
“No. Takkan dia nak tinggal mama dia sorang-sorang?,”
Dayana tergelak halus.
“Macam tak percaya kan? Aku pun tak percaya. Mula-mula aku ingat dia main-main. Tapi, dia serius. Dia setuju nak pindah. Lega!,”
“Lega?,”
“Yalah. Kau pun tahu, betapa rimasnya aku duduk dalam rumah tu. Mum in law aku..tak sudah-sudah cari silap aku. Lemas! Aku tak suka bila dia dah sering sangat masuk campur dalam hal-hal peribadi antara aku dengan Bad,”
“Ya ke?,”
Dayana mengangguk.
“Apa dia dah buat?,”
“Terbaru, dia suruh aku berhenti kerja. No way! Letak pisau kat leher aku pun, aku tak akan berhenti kerja. My career is everything to me. Jangan mimpilah aku nak berhenti kerja, semata-mata nak masak untuk suami. Nak iron baju suami. Nak tunggu suami balik kerja kat muka pintu. Itu bukan Dayana. It’s not me. Please….,”
“Takkan sampai macam tu?,”
“Yeah. Memang macam tu. Suka-suka hati minta aku berhenti kerja. Geram betul aku…,”
“Tapi, mungkin sebab kau busy sangat kot. Sebab tu dia cadangkan macam tu. Lagipun, kau dah kahwin. Memang patut pun priority kau pada suami. Pada perkahwinan. Kerjaya dah jatuh nombor dua, Yana,”
“No. Never. Masih banyak lagi yang aku kejar dalam hidup aku. Aku nak capai semuanya dulu. Bila aku rasa aku dah capai semuanya, barulah aku akan pertimbangkan soal menjadi isteri sepenuh masa,”
Anissa menggeleng perlahan mendengar hujah Dayana yang berkobar-kobar.
“Bila kau nak pindah?,”sudahnya, dia mengubah topik perbualan.
“Belum tahu. Tapi, of course sebaik Badrul inform mama and abah dia. Aku dah mula renovate sikit-sikit kondo Badrul,”
“Amboi. Bersemangat. Bad setuju nak pindah ni, ada syarat ke?,”
Dayana tersengih.
“Ada…,”
“Dah agak dah. Apa syaratnya?,”
“No more balik malam. Kena balik office hour,”
Anissa tergelak.
“Habislah kau. Tak boleh nak bayangkan malam-malam tanpa muka Dayana kat office. Selalu dialah tukang kunci office,”
Dayana mencebik.
“Boleh ke?,”
“Entahlah. Tapi, tak kisahlah. Pandai-pandailah aku pujuk Badrul nanti,”
“Macam ada ciri-ciri nak mungkir janji aje aku dengar,”
Dayana tersengih.
“No comment,”selorohnya sambil mencapai menu di atas meja. Anissa menggeleng perlahan.
“Tapi, rasanya kau cakap tadi ada dua sebab. Sebab pertama, pasal pindah rumah. Sebab kedua?,”
Mendengar soalan itu, senyum semakin lebar terukir di bibir Dayana.
“Sebab kedua? Sebab kedua nilah yang buat aku happy sangat…,”
“Apa dia?,”
“Semalam, Datuk panggil aku,”
“So? Macam Datuk tak pernah panggil kau,”
“Dengarlah dulu. Kau ingat projek hotel kat Beijing?,”
“Yang kau pergi dulu tu?,”
Dayana mengangguk.
“Ingat. Kenapa?,”
“Datuk dah mention my name, untuk handle projek tu. Dalam erti kata lain, aku akan dihantar ke sana untuk monitor that projek. Impian jadi kenyataan. Macam mimpi rasanya,”
Anissa terkedu.
“Confirm?,”
“Almost,”
“Bad?,”
“Kenapa dengan Bad?,”
“Dia dah tahu?,”
Dayana menggeleng perlahan.
“Yana. Kau biar betul,”
“Nantilah. Bila dah confirm baru aku beritahu dia,”
“Mana boleh macam tu. Ini bukan perkara main-main, Yana. Badrul tu suami kau. Mana boleh kau ketepikan dia macam ni? Sepatutnya kau kena bincang dengan dia. Mana tahu dia tak setuju kau ke sana,”
Dayana mengeluh perlahan.
“Kalau ikutkan dia, memang dia tak setuju kot,”
“Dah tahu macam tu, lagi kau nak diam saja? Kau ni kan, aku tengok tak serius langsung dengan perkahwinan kau. Buat keputusan macam orang bujang pula,”
“Bila masa aku tak serius? Aku Cuma belum bersedia nak beritahu dia. Aku kena cari alasan dulu. Bila dah confirm, at least alasan aku kukuh sikit. Kalau aku cakap mungkin aku akan dihantar ke sana, mesti Bad suruh aku tolak. Aku tak nak. Aku nak ke Beijing,”
“Bad macam mana?,”
Dayana diam.
“Kalau dia tak setuju juga?,”
“Harap-harap dia setujulah,”
“Aku yakin seratus percent, Bad tak akan lepaskan kau ke Beijing. Dah tu, tinggal dia seorang kat sini. Yana…Yana… pelik betullah kau ni. Sanggup ke kau tinggal Bad sorang-sorang kat sini? Di buatnya dia cari isteri baru, padan muka kau. Suami kau tu, good looking. Kaya pula. Anak Datuk lagi. Berderet perempuan tunggu tau,”
“Kau ni! Cabul betullah mulut tu,”
Anissa tergelak kecil.
“Bukan cabul. Cuma mengingatkan,”
Dayana mencebik marah.
“Alaa… ramai couple jarak jauh, bahagia juga. Bukan langsung tak boleh jumpa, kan?,”
“Susah cakap dengan orang degil macam kau ni, Yana. Tapi, aku nasihatkan kau, baik kau bincang dulu dengan Badrul. Dia suami kau. Tak baik kau belakangkan dia macam ni,”
“Aku bukan belakangkan dialah, Nissa. Aku Cuma cari peluang yang sesuai. Masa yang tepat untuk beritahu dia…Untuk bincang dengan dia,”
“Samalah tu. Dah confirm baru nak cakap. Itu bukan bincang. Itu inform saja. Kalau aku, mahu aku mengamuk. Kalau setakat ke Johor.. Melaka… Okaylah. Ini…Beijing?,”
“Sudahlah tu. Kau ni, bukannya nak sokong. Bagi aku nightmare pula,”
“Nightmare apa pula. Aku Cuma cakap benda betul. Kemungkinan yang betul,”
“Sudah..sudah… Nanti moody aku datang, karang tak pasal-pasal aku cancel belanja kau ni …,”
“Mengugut pula. Okaylah. Aku diam. Tapi, kau kena fikir apa aku cakap tu,”
“InsyaALLAH…,”
Anissa menjeling. Dayana tergelak.
“You know something? Kadang-kadang aku tertanya-tanya kenapa tiba-tiba kau kahwin dengan Badrul? Padahal aku tengok kau ni, langsung tak bersedia nak jadi isteri orang. Sebelum ni, beria-ia tolak bila Badrul ajak kahwin,”
Dayana diam. Soalan Anissa segera membawa seraut wajah Sabrina ke mindanya. Kalau bukan Sabrina, tidak mungkin dia akan berkahwin dengan Badrul. Dia cemburukan ikatan Badrul dengan Sabrina. Dia tidak boleh menerima kenyataan kekasihnya mempunyai isteri secantik Sabrina. Hampir sempurna pula di matanya. Dia tidak Nampak di mana cela pada Sabrina yang memungkinkan Badrul menolaknya andai lebih lama ikatan itu terjalin. Kerana cemburu itulah dia nekad mengahwini Badrul. Lebih-lebih lagi, berkali-kali Sabrina meyakinkannya, tidak mungkin akan ada hubungan perasaan antara dia dan Badrul. Jadi, tidak mungkin dia akan berkongsi kasih dengan Sabrina. Dia boleh memiliki Badrul dan boleh menjarakkan Sabrina daripada Badrul.
“Hello… dengar tak aku Tanya?,”
Dayana tersentak kecil. Anissa merenung wajahnya menanti jawapan.
“Jodoh kot,”dia menjawab pendek.
“Senangnya jawapan,”
“Yalah. Jodohlah. Apa lagi?,”
“Hmmm… betul juga. Mungkin jodoh,”
Dayana tersenyum nipis. Menghulurkan menu di tangannya kepada Anissa. Sebagai isyarat agar gadis itu berhenti bercakap. Dia penat untuk melayan setiap bicara Anissa yang jauh dari logik pemikirannya. Ada persimpangan yang sentiasa memisahkan kata-kata dia dan Anissa. Namun, tidak tahu di mana letaknya keserasian antara mereka, yang membuat mereka kekal sebagai teman rapat sehingga ke hari ini.

****

25 comments:

ijan@2 aka ummihakimi said...

wah......
dayana ni..pentingkan diri sendiri ler....
ape punyer isteri ler...
kesian somi....

Nin said...

dayana ni mmg x sedar lagi wpn dia tahu sabrina sempurna dimatanya.. cmne dia bole letakkan suami n pkahwinan no 2 n karier no 1, sdgkan dia tahu mana yg patut diltakkan diatas.

hopefully bad akan sedar cepat mana intan n mana kaca..

buat sabrina sabar.. bahagia sdg menunggu anda..

puteri_mukhriz said...

eeee...memang pentingkan diri....jangan wat cmtue...rumah tangga hancus...cyo kak hanni...

^ Lolipop aka Dak In ^ said...

degil bonar si dayana ni..
elok la tu dia p beijing..
ada space tok bad n sabrina..
hahahaha....
bior balik dr beijing tgok bad ada anak ngan ina..
hah..
baru melopong ko dayana..

Nurul said...

eish stubborn betul yana tuuu .
geram pulak bila dia ckp
" My career is everything to me . "
Mcm terlampau taksub bekerja pulak .
Sampai bila la bad boleh tahan .

Anonymous said...

saya rasa kan dayana akan pergi & bad akan menyulam kasih gan ina dan bahagia.

bila dayana balik semuanya terlambat.. dan minta putus ikatan kahwinnya.

mesti best

atashinci said...

emmmmm.....
oklh dayana gilh beijing 2
bgs 2.....
mkin rptlh bad n ina
wawawawawa
happy sesgt ni....

noorhayaty85 said...

haah lah..dayanani x serius langsung dgn perkhwnn dia...teruk btul..mcm dia bujang plak..

Anonymous said...

xmau tahu dah pasal dayana....hantar je trus g beijing hari ni...saya sponsor tiket flight...hahaha....

keSENGALan teserlah.. said...

cehh..
hape punye isteri daaaa..
kawen ngn bad bukan pasal chenta separoh mti,,tp sbb cemburu ngn ina..
huhu..
cian kat bad..
nk cite bad ngn ina..
huhu..windu sme dorang..

Anonymous said...

Hish!....kalo aku jadi laki sumpoh aku xmo pompuan lagu 2....
aje giler tue namonyo...
Hai lh bad...
Apo lh yg ekau pndang kat dayana 2...
stakat cun jo bek hang kawen ngan mak jah..konyang perut ekau...

-manja.lara-

ieda said...

best sambungan kali ini...

inilah punya dayana n badrul berpisah, dayana lebih pentingkan kerja..so badrul nie baru timbul penyesalan sebab kahwin terburu2 gan dayana..

so lepas nie badrul gan sabrina makin intim. dan mana tahu bole jadi suami isteri dalam kata sebenarnya..

Anonymous said...

sedih la....bc kish ni....karektor dayana ni mcm aku je......pentingkan keje.xp...aku lain.aku org ssh.mesti keje kuat.cuti pn xde masa.alahai kesian bf aku.mesti x lama nanti jd mcm bad.cari pompuan lain.

aqilah said...

inilah kenyataan dlm kehidupan. bila ada, buat endah tak endah, bila dah hilang barulah meratap, mengongooi mcm org gila. kah..... over lak nye. apa pun, hanni, best!!!!!!!!!!! nak lagi..................

nurhakim said...

bgus tul lah kalau yana kena hntar kat beijing..
at least de gak peluang bad ngan ina.
hihiii
cpat2 smbng tau kak hanni..

-nurhakim-

bidadari cinta said...

ade gak isteri mcm ni kat dunia skrg ni..hopely..no la..sah hancuss perkwinan dyana ngan bad ni..nak cite bad n ina la...smbung cpt yer...

misz nana said...

"Bila aku rasa aku dah capai semuanya, barulah aku akan pertimbangkansoal menjadi isteri sepenuh masa"

perghh.. baik toksah kawen kalau camtu..

harap2 confirm yana g beijing..

Anonymous said...

alahai yana.. apekobondo lah ekau ni.. klu ada seratus org lagi cm ekau ni.. confirm mkin meningkat rate penceraian kt malaysia ni.. porak perandalah dunia..

nina06 said...

ape nak jadi pompuan sekarang niih...dah kawih buatlah cara dah kawih...kang kena tinggal baru padan muka... menyesal kononnn... jangan jadi cam dayana tu... sian bab... tapi bagus gak dayana buat cam tu, kalau x bad tak kan sedo...sabo ye...sabrina bahagian pasti datang...

sha said...

cerai jew si yana 2..
pntingkn keja..
nseb bek da ina..

Bulanbintang said...

congrats, makin tak sabar tngu nx episode.

** SiZuKa ChAn ** said...

waaaa...
xsbr nye nk tggu episod akan dtg...
best la cte ni...

Anonymous said...

salam,harap kak hani dapat tambah 2 bab minggu ni.dah x sabar betul nak tunggu saat bahagia bad n ina.hehe....

♥corcraze♥ said...

adeshh..ade la manusia cmni kat dunie nih..
gile workaholic!

張曼玉Lynn said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

[11:35:50 PM] hos.getah: