Sunday, October 25, 2009

Duhai hati...6

“Cepatlah sikit Eykal,”
Haikal merengus geram. Tahu Balqis sengaja memberontak.
“Beratlah wey. Beg ni, kau bawalah. Banyak buku ni,”
Balqis menoleh. Tersengih melihat dua beg tersandang di bahu Haikal. Belum lagi beberapa biji buku tebal di tangannya.
“Tu namanya exercise. Kasi tangan kau ada muscle sikit. Baru ramai awek terpikat,”ujarnya sambil kenyitkan mata.
Haikal menjeling. Balqis tersenyum meleret. Puas hati. Geram apabila lelaki itu bermatian tidak mahu dia membawa buku-buku itu. Sudahnya, beg dia juga disandangkan ke bahu lelaki itu. Padan muka.
“Pemalas,”
Balqis menoleh.
“Apa pula? Tadi kau juga tak kasi aku bawa, kan? Sekarang, kau bawalah semuanya. Maklumlah. Aku ni, bukan boleh bawa semua tu kan? Bukan boleh buat itu…bukan boleh buat ini…,”
Haikal berhenti melangkah.
“Ooo…kiranya balas dendamlah ni ya?,”
“Bukan balas dendam. Cuma, aku sedar diri aku ni. semua benda mesti nak kena bergantung dengan orang lain aje kan? Tak boleh nak buat benda sendiri. Kan?,”
“Qis… janganlah cakap macam tu,”
Balqis menjeling bersama wajah yang sudah mendung. Sudah hilang ceria gadis itu. Membuat Haikal diserbu rasa serba-salah. Dia tidak suka melihat wajah itu bertukar muram. Dia sanggup disakat Balqis. Dia sanggup melihat Balqis tergelak setiap kali mengenakannya. Tetapi, dia tidak sanggup melihat wajah itu sedih. Tidak sanggup mendengar suara itu mula merintih sedih.
“Aku tak suka kau cakap macam tu, Qis,”
Balqis membuang pandang. Memang itu kenyataan yang terpaksa dia telan. Tersekat segala langkahnya.
“Semua benda yang orang lain tak suka, aku kena ikut. Tapi, benda yang aku suka, seorang pun tak nak beri aku peluang untuk aku buat,”
Haikal mengeluh. Balqis sudah mula melayan perasaan.
“Jangan cakap macam tu, Qis. Kau kena tahu, semua orang sayangkan kau. Semua orang mahukan yang terbaik untuk kau,”
“Yang terbaik untuk aku ialah peluang untuk aku buat benda yang aku suka. Sementara aku masih punya waktu untuk buat segala-galanya. Bukan dikongkong hanya sebab aku macam ni,”
“Siapa yang kongkong kau?,”
“Semua. Kau, umi..kak ngah..kak long,”
“Salah tu Qis,”
“Yalah. Asyik aku aje yang salah kan? Kau orang semualah yang betul. Semuanya sama saja,”
“Eh, jangan marah-marahlah. Muka kau tak lawa kalau marah tau,”
Balqis mencebik. Haikal cuba memujuknya. Dan, hatinya tidak berasa terpujuk.
“Malas aku nak layan kau. Kau buatlah discussion sorang-sorang. Aku dah hilang mood,”
“Hey,”kuat Haikal menjerit. Membuat dia sedikit tersentak.
“Apa hal?,”balasnya dengan nada yang juga tinggi.
“Kau gila? Takkan kau nak aku buat discussion dengan budak Natrah tu aje. Budak tu psiko macam kau, tahu tak? Kau nak tinggalkan aku dengan dia?,”
Balqis tergelak. Marahnya hilang tiba-tiba melihat wajah Haikal bertukar pucat.
“Ada aku kisah? Itu masalah kau. Bukan masalah aku,”
“Janganlah Qis. Janganlah buat aku macam ni. Kau tak kasihankan aku ke?,”
“Tak. Selamat berdiskusi dengan Natrah ya. Aku nak balik hostel,”
“Aku pun tak nak pergilah,”
“Banyaklah kau punya tak nak pergi. Kau kena ambil nota dari dia, kan? Kan dia pinjam nota kau tadi. Kalau kau tak ambil, macam mana aku nak tiru nota kau nanti?,”
“Kau ikutlah sekali,”
“Tak nak. Aku tak ada mood. Kau pergi ya. Sure Natrah dah tunggu tu. Selamat berdating ya. Aku chow dulu,”
“Qis!,”
Balqis berlalu sambil membuat muka tidak bersalah.
“Qis! Takkan kau serius tinggalkan aku dengan minah psiko tu,”
“Bila masa aku cakap tapi, tak buat? Kalau aku dah cakap, aku mesti buat. So, nasib kaulah…,”
Haikal termangu bersama buku ditangan. Rancangan awal Cuma dia dan Balqis yang mahu membuat ulangkaji bersama sebelum Natrah dengan ramah tawarkan diri untuk turut menyertai dia dan Balqis. Dan kini, Balqis tinggalkan dia sendiri. Ditambah dengan degil Balqis, dia tahu Balqis tidak akan mengubah keputusan. Namun, senyum sedikit terukir di bibir apabila Balqis kembali berpaling padanya. Melihat gadis itu melangkah ke arahnya, dia mengeluh lega.
“Aku tahu kau sayangkan aku…,”dia bersuara lega.
“Apa sayang-sayang?,”
“Kau nak join balik kan?,”
“Kirim salam. Aku nak ambil beg aku,”ujar Balqis selamba sambil menarik begnya dari bahu Haikal. Membuat wajah Haikal kembali mencuka.
“Bye…,”
“Kau kejam, Qis,”
Balqis sekadar mengangkat kening sambil berlalu. Meninggalkan Haikal dengan degup jantung yang tidak berpenghujung. Berdepan dengan Natrah sendirian? Katakanlah ini cuma satu mimpi ngeri yang sedang mengganggu tidurnya.

***

Dalam rasa kurang senang, dia tersenyum sendirian melihat tingkah Balqis dari jauh. Senang melangkah meninggalkan temannya bersama timbunan buku di tangan. Makin lama, makin kurang senang dia melihat keakraban Balqis dan Haikal. Cemburukah dia? Dia kurang maklum tentang cemburu. Yang jelas, agak kerap dia cuba dapatkan kepastian daripada gadis itu. Tetapi, sampai sekarang apabila dirisik tentang hubungan mereka berdua Balqis lebih suka tersengih panjang. Dan, yang paling ketara membuat hatinya semakin tidak senang, apabila Balqis begitu mesra dengan semua rakan lelaki di kelasnya. Itulah yang dapat dia simpulkan setiap kali masuk ke kelas gadis itu.
Senyumnya sedikit pudar apabila wajah riang gadis itu tiba-tiba berubah muram. Dari duduk, dia berdiri. Terus memerhati tiap tingkah Balqis dan Haikal. Bagai ada sedikit pertengkaran antara gadis itu dan Haikal. Tanpa sedar, kakinya melangkah mengekori Balqis dan Haikal dari jauh. Terus memerhati sehinggalah dia terlanggar seseorang.
“Ops..sorry,”
Matanya jatuh pada wajah di hadapannya. Kemudian tersengih. Mesha menjeling sambil memandang ke arah renungan Zaquan. Dan dia jumpa wajah Balqis dan Haikal di situ.
“You ikut my sister ke?,”
Zaquan tersenyum sambil tunduk mencapai buku milik Mesha yang terjatuh. Dihulurkan pada Mesha yang sudah mencuka wajahnya.
“I told you, jangan ganggu dia, Zaq,”
“I tak ganggu pun. Terpandang saja,”
Mesha menjeling.
“Dia tak sesuai untuk you lah. And, more important is, tak akan ada sesiapa pun yang boleh lukakan hati dia. Faham? I tak akan lepaskan sesiapa yang buat dia sedih. So, baik you jangan sesekali cuba,”
Zaquan tersenyum. Amaran itu sudah banyak kali dia dengar.
“Haikal tu siapa sebenarnya, ya?,”akhirnya dia lontarkan soalan tanpa mempedulikan kata-kata Mesha. Membuat Mesha bertambah geram.
“Siapa dia, bukan urusan you,kan? Apa yang penting sekarang, you jangan dekat dengan adik I,”
“Rapat betul dia dengan adik you,”tambahnya lagi sambil bepeluk tubuh memandang kea rah Balqis yang merentap beg di bahu Haikal. Dia tersenyum.
Mesha diam. Tidak mahu menyampuk lagi. Pantas dia mengatur langkah meninggalkan lelaki itu. Zaquan terkebil-kebil. Barangkali serupa dengan Haikal yang juga terkebil-kebil ditinggalkan Balqis.
“Tak apa, Mesha. Aku boleh siasat sendiri,”dia berbisik sendiri sambil menyambung langkah. Tersenyum lebar apabila menyedari langkah Balqis semakin menghampirinya. Dia berpaling. Mesha sudah agak jauh meninggalkannya membuat senyumnya semakin melebar.
“Lajunya. Nak ke mana ni?,”
Langkah Balqis terhenti serta-merta di hadapannya.
“Eh, Encik Hensem…,”
Zaquan tersenyum. Melekat rupanya panggilan itu di bibir comel Balqis.
“Baru lepas gaduh dengan boyfriend ke?,”
“Boyfriend?,”
Zaquan menjongket bahu sambil Balqis termenung seketika.
“Maksud Encik Hensem, Haikal ya? Bukan gaduhlah. Lepas geram aje,”
“Lepas geram kenapa pula?,”
Balqis mahu menjawab, namun sudahnya dia tersenyum kecil.
“Lupakanlah. Tak penting. Encik Hensem belum balik ke?,”
“Janganlah panggil saya macam tu. Rasa macam badut saja,”
Balqis tergelak.
“Saya sukalah. Lagipun nak panggil Encik Zaquan rasa macam kekok pula. Sebab rasa macam dah terbiasa tak formal. Nak panggil Zaq pula, tak professional, kan? Kira oklah tu, saya panggil Encik Hensem,”
Zaquan menggeleng perlahan. Tidak mahu membalas celoteh Balqis yang pasti tidak akan habis.
“So, awak nak ke mana ni?,”
“Tadi, rasa macam nak balik hostel. Tapi, sekarang rasa macam malas pula,”
“Jom, ikut saya,”
“Ke mana?,”
“Temankan saya makan? Laparlah,”
“Kat kafe?,”
Zaquan menggeleng.
“Tak nak. Tak best. Makan kat luar?,”
Balqis menggaru dagu. Sekali lagi membuat hati Zaquan dicuit rasa lucu.
“Takut Haikal marah ke?,”
“Haikal? Kenapa dia nak marah?,”
“Tu…bukan main pandang awak tu,”
Balqis berpaling. Tersenyum panjang melihat renungan Haikal dari jauh. Belum bergerak dari tempat itu rupanya. Perlahan dia mengangkat tangan melambai ke arah Haikal. Sengaja mahu membuat hati lelaki itu semakin panas.
“Ala…tu spy tu,”
“Spy?,”
Balqis tersengih.
“Kak Ngah saya marah saya baik dengan Encik Hensem,”
“Saya tahu,”
“Nanti dia report kat Kak Ngah saya lah tu,”
“Tak takut ke?,”
Balqis mencemik.
“Reportlah. Nak takut apa. Jomlah,”
“Betul ni? Nanti awak kena marah, macam mana?,”
“Nak kena marah, lambat lagi. Sebab hujung minggu ni, baru saya pergi rumah Kak Ngah. Jadi, sementara saya kat hostel, telinga saya selamat lagi,”
Zaquan tergelak.
“You are so funny, budak kecik,”
“Apa?,”
“Saya dengar Haikal selalu panggil awak macam tu, kan? Not bad panggilan tu. Budak kecik? ,”
Balqis menjeling.
“Tak sukalah. Panggil nama sayalah,”
“Budak kecik, lagi best,”
“Lantaklah. Bukan jejas apa pun kat saya, kalau Encik Hensem panggil macam tu, kan?,”
Zaquan tersenyum.
“So, let’s go, budak kecik,”
“KFC ya,”
“Saya nak makan pizza,”
“KFC lah…,”
“Siapa yang nak belanja siapa ni?,”
“Encik Hensem belanja saya makan KFC. Ok?,”
Zaquan tersenyum. Tidak terjawab saat matanya membalas renungan Balqis yang begitu naïf. Balqis tersenyum lebar.
“Bagus. KFC…,”gumamnya sambil kenyitkan mata. Zaquan tersenyum lagi.

****

18 comments:

affzdira said...

ala.....balqis sakit ke?patah hati lgla zaquan nnti....

Anonymous said...

mengadalah mesha tu.... asyik marah kat zaq je....

aqilah said...

ala mesha rilekslah. sudah tentu balqis pandai jada diri. haikal bengang giler..................

Hana_aniz said...

comel la balqis dgn zaq.. hehehe

Aisha @ Sara Hamza said...

best2 kak hanni.....sambung lagi!

Anonymous said...

haikal bg kt natrah jelaa eh.
jgnlaa kcw qis ngan zaq.
hehehee =p

Anonymous said...

cian haikal kena buli ngan balqis..dlm diam haikal suka balqis lah...waduhhhhhhhh..3x





myeha ireland

iena said...

ye ke si haikal mnt qis...??
balqis sakit ke..kesian nyer...
melepas lagi la zaq...

Anonymous said...

xnak..nak haikal ngan balqis...

MaY_LiN said...

alololo
cumil nye

sweet arlia said...

cam na haikal ngan balkis lak.. tu kan mak su dia...cuma balkis tak nak org tahu yg dia tu mak su haikal

sab said...

so sweettttttt

ManjaLara said...

part mne ade kata balqis 2 maksu haikal?? kne ulang blk nih...
hshshs....

eleeza eva said...

n smbgn cter cinta.. syg @ kasih erk??
kreatif btol kak hanni n..
cter biarlah ym berbicara best gler...
mtk tlg kwan yg belikan.
novel pam x pernah bca ag...
bk tunggu diterbitkan bru nk bca.....
mls nk kat penulisan 2u.
coz lmbt tahu ending dia.
ap2 pum setiap karya k. hanni sgt la bez..

Anonymous said...

huhu..sokong kmen atas..
mesha agak over la..
but part mna lak gtau balqis mak su haikal n balqis sakit?
balqis skit per?
haish..tlpas bca ker..
knfius2..
k'hani..xplain skit..

F.a.s.i.h.a.h said...

~F.A.S.I.H.A.H~

yuhuuu...hai salam all..firstt time komen neh walaupun selama nieh baca entry kak hanni kt sini...

ala apa la kowang niehhh...baca la btul2..kn ada tls yg Qis tuh maksu Haikal..tgklah part yg haikal panggil Qis Ucu tuh..Qis lak marah2 tak nak rahsia terbongkar..
satu lagi bukti bila lepas tuh..Haikal cakap kan best kalau Mak Ngah ada sekali..Mak Ngah tu Mesha la..Mesha kn Kak Ngah Balqis..So Mesha adalah MAk Ngah Haikal..so Balqis adalah Ucu(maksu) kepada Haikal...

Btl kn Kak Hanni

RubyZ said...

hahaa...mesha tu jelos sebenarnya...
cz zaq dah x ggu die...

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

eh, balqis sakit ek??sakit aper??ni tak sabar nk tau ni..huhu

[11:35:50 PM] hos.getah: