Wednesday, August 12, 2009

CINTA...SAYANG...ATAU KASIH...3

Aku menggaru kepala yang tidak gatal. Sudah mula bosan dan penat.
“Ello… senyumlah sikit,”
Aku tersenyum kecil. Melilau memerhati sekitar food court yang penuh dengan manusia itu.
“Kau nak minum apa? Aku belikan,”
“Apa-apa jelah,”
“Makan?,”
Aku geleng. Jannah menjongket bahu. Bangun dari kerusi dan berlalu. Aku pula kembali menongkat dagu. Penat rasanya menemani Jannah membeli-belah. Belinya tidaklah banyak mana pun. Merayau-rayau yang lebih.
“Mesha…,”
Aku mengangkat muka. Jannah tersengih.
“Kenapa? Air ‘apa-apa jelah’, tak ada ke?,”soalku buat-buat bodoh. Jannah mencemik sambil jelirkan lidah.
“Bukanlah. Aku belum pergi beli pun,”
“Dah tu?,”
“Tu…. Coursemate kau tu. Wah..wah… kan main. Dah macam pengantin baru aku tengok. Meluatlah,”
Aku tidak bersuara. Cuma mengikut arah yang ditunjuk Jannah. Zaquan! Bersama seorang perempuan…
“Tu…,”
“Tu lah Marissa gedik!,”
Aku diam. Tidak mampu bersuara. Terlalu sedih sebenarnya.
“Bencilah aku tengok,”
“Kalau benci, jangan tengok,”
“Tak boleh,”
“Kenapa?,”soalku kaku. Tidak mahu Jannah sedar akan perubahan emosiku saat ini.
“Muka mamat tu hensem sangat. Malanglah siapa yang jadi makwe mamat tu,”
Memang malang. Dan manusia malang itu adalah aku!
“Cepatlah order. Aku dahagalah. Dahlah dari tadi duk berjalan tak berhenti langsung,”aku bersuara sambil jegilkan mata. Jannah tersengih.
“Okay..Okay…,”
Aku sekadar merenung tajam Jannah yang tergesa-gesa berlalu. Sempat pula gadis itu berpaling ke arah Zaquan sekali lagi. Aku sendiri, turut kembali berpaling ke arah yang sama.
“Kita cancel ya date kita esok,”
“Kenapa pula? Dah elok-elok plan,, nak cancel pula,”
“Sorry sayang. Ada hal keluarga,”
“Hal keluarga?,”
“Papa kena tahan kat ward. Sorry ya..,”
Aku termangu. Telefon kualih ke kiri.
“Kenapa? Papa awak kenapa? Teruk ke? Saya pergi tengok, boleh?,”
“Biasalah. Tapi, jangan risau, tak teruk sangat. Nanti,ada masa yang sesuai saya bawa awak jumpa papa saya. Okay?,”
Pipiku basah tiba-tiba. Teruknya aku ditipu Zaquan. Benar-benar aku kecewa dengan penipuan Zaquan kali ini. Kenapa perlu sebesar itu pembohongan yang perlu dibuat hanya kerana ingin keluar bersama gadis yang bernama Marissa ini? Air mata di pipi kuseka segera. Terasa teramat bodoh tangisanku ini, tatkala aku melihat Zaquan tergelak riang sambil menyuapkan aiskrim ke mulut pemilik nama Marissa itu. Tiba-tiba terlintas begitulah barangkali keriangan Zaquan tiap kali aku meratapi kehilangannya. Merindui ketiadaannnya. Risau akan apa-apa yang berlaku padanya apabila terlalu lama dia tidak menjengah di hadapanku. Semuanya ternyata sia-sia. Memang Zaquan kejam atau memang dia yang bodoh?
“Mesha… kau okay ke?,”
Aku berpaling. Tersenyum tawar. Nasib baik air mata sudah kering di pipi.
“Tak ada apa-apa,”
Jannah memandangku dengan renungan tidak percaya.
“Macam tak okay je,”
“Aku tak apa-apa. Jangan risaulah,”
Jannah mengangguk perlahan sambil meletakkan dua gelas fresh orange ke meja.
“Lepas ni, sambung cari barang ya,”
Aku mengeluh.
“Penatlah Jannah,”itu Cuma alasan semata-mata. Sebab utama aku sudah kehilangan semangat. Zaquan telah merentap segala semangat yang ada.
“Alaa… bukan selalu pun. Aku nak beli baju. Nak pakai buat pergi kelas,”
“Makcik…Kelas dah habislah. Nak cuti sem dah pun. Kau nak pergi kelas apa?,”
Jannah tersengih.
“Kelas untuk sem depan,”
Aku mencebik. Lawak Jannah tidak berjaya membius gelakku. Bagaimana mungkin aku tergelak sedang saat ini hati aku meraung. Sekali aku mengerling sudut tersembunyi yang dikongsi Zaquan dan Marissa. Sekali lagi gelagat mereka membakar cemburuku. Sekali lagi membuat aku ingin mengutuk diri sendiri.
“Cara kau tengok-tengok dia orang tu, buat aku rasa ada apa-apa aje antara kau dengan Mr Zaquan tu. Instinct aku betul ke?,”
Aku mengeluh perlahan sambil menarik fresh orange. Menyedut perlahan fresh orange itu membuat relung paru-paru sedikit nyaman. Sekaligus mengurangkan hangat yang mula membakar hati.
“Kau pun suka tengok dia orang. Kan?,”aku cuba berselindung. Jannah mencemik lagi.
“Datuk tu dah tak call ke?,”
Aku tersenyum. Merenung wajah Jannah.
“Banyak betul masa Datuk tu. Kan? Tak bosan-bosan mencuba. Tak habis-habis duk dail nombor aku,”
“Kau pulak, jual mahal. Sombong sangat,”
“Mana ada aku sombong. Aku cuma tak mahu terlibat dengan golongan berstatus ni. Kekok. Tak sesuailah dengan orang macam kita ni. Lainlah kalau kita ni artis. Orang-orang macam ni pun, bukannya nak hubungan serius. Nak enjoy saja,”
“Klise betullah pemikiran kau….,”
Aku tersengih. Hujah Jannah terhenti dek deringan telefonku.
“I bet you… mesti Datuk, kan?,”teka Jannah ceria. Aku keluarkan telefon bimbit dari beg galasku. Memandang seketika screen telefon kemudian mengangguk perlahan.
“Jawablah…,”
Aku berkira-kira sambil memandang kosong pada telefon yang terus berbunyi. Hampir dua minggu diganggu dek panggilan yang tidak pernah aku jawab itu, ternyata lelaki ini seorang yang tidak kenal erti putus-asa.
“Jawab ajelah,”gesa Jannah tidak sabar.
“Mesha ! jawablah,”
Aku memandang sekeliling. Sekali lagi membuat pandanganku bertembung pada kemesraan Zaquan dengan Marissa. Membuat jemariku spontan menekan button menerima panggilan. Dalam terkedu, telefon kubawa ke telinga.
“Assalamualaikum,”
Aku buntu seketika. Tidak percaya aku baru sahaja menjawab panggilan yang mahu aku elak selama ini. Gara-gara kemesraan Zaquan dengan Marissa aku menjawab panggilan itu.
“Waalaikumussalam,”aku menjawab lambat-lambat.
“Akhirnya jawab juga panggilan saya ya,”
Aku Cuma tersenyum kecil. Tiada alasan yang boleh diberikan sebab memang selama ini aku mengelak daripada lelaki ini.
“Macam mimpi,”
Aku tergelak kecil. Berbunga pula bahasa Datuk ini. Memang modal memikat. Berjiwa muda rupanya Datuk ini.
“Datuk nak cakap apa dengan saya ni?,”
“Hmm… kalau tengok pada usaha saya, rasanya tak payah cakap kot sebabnya. Mesha sendiri dah boleh teka,”
Aku senyum lagi. Memang pun. Itu sekadar ayat basa-basi sahaja.
“Kalau sudi, memang teringin nak ajak awak dinner,”
Bulat mataku melihat tangan Zaquan merangkul erat pinggang Marissa. Berlalu dari situ bersama gelak tawa. Membuat darahku menyirap tiba-tiba.
“Okay,”laju aku menjawab.
“Okay?,”
“Ya. Okay,”
“Serius?,”
“Serius,”balasku sepatah. Dan, aku sedar mata Jannah yang membulat memandangku. Reaksi Datuk, tidak pula aku tahu. Yang pasti, suaranya jelas kedengaran terkejut.
“Okay. Malam ni?,”
“Okay,”
“Mesha.. are you okay?,”
“Okay. Saya okay. So, we have a dinner tonight. Right?,”
“Yeah… betul…,”
“Okay. Saya tunggu,”
“Saya jemput awak pukul lapan malam,”
“Deal…Pukul lapan,”jawabku sepatah. Dan, jawapan itu membuat Jannah yang sedang menikmati fresh orange nya tersedak tiba-tiba.

***

8 comments:

Anonymous said...

jgn terheget2
demi seorang
lelaki...

-ieja-

keSENGALan teserlah.. said...

perghh..
zaq jaat..
ngeee..
mesha,,amek jela datuk tuh..
cm baek..
datuk nieh xtua sgt kan..?
huhu...
tayah terhegeh2 kalo ngn orang cm zaq uh mesha..
smbung2..

iyads said...

tol..xyh la nk t'hgh2 kt zaq 2..
not worth it la..

Anonymous said...

tulah cinta, beribu kali kn tipu pon tak kesah... that y org kata cinta tu buta, tp pd kt kan cinta tu yg buat manusia selalu jadi buta...
< KITA >

MaY_LiN said...

ya..
time tu balas dendam..
sakitnye ati bile ader partner cenggitu..
hope datuk tu muda lg..
hikhikhik

Anonymous said...

Wehhh...gaknya Datuk tu bapak si Zaq takk...ayooyoo...

...aKu... said...

zaquan jahat!!!!!!!!!!!

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

hemm patut la org kata cinta tu buta.. krn syg, hati terluka pun xksh.. xdapet nak nolong...

[11:35:50 PM] hos.getah: