Tuesday, August 11, 2009

CINTA...SAYANG...ATAU KASIH...2

“Kau marah ke?,”
Aku diam. Membawa pinggan ke sinki. Marah mungkin tidak, tetapi geram tetap ada mengusik hati ini.
“Sorrylah. Aku sebenarnya tak nak bagi. Tapi, Datuk tu, desak akulah. Tak sedap pula kalau aku terus cakap tak tahu. Nampak sangat aku menipu. Cakap tak boleh. Rasa macam kejam pula statement tu. Dah lah Datuk baik hati sudi juga nak tolong aku. Aku tersepit kat tengah-tengah. Jadi, aku bagi ajelah phone number kau tu. Kau tak marah kan?,”
Aku mengeluh perlahan. Panjang pula hujah temanku ini.
“Okaylah…okaylah… Lupakan. Aku nak marah kau lebih-lebih pun, bukan boleh buat nombor aku terdelete dari handphone dia. Lagipun, rasanya dia dah tak ada nak call aku kot,”
“Kenapa?,”
Aku tersenyum. Kemudian menggeleng perlahan. Sudah tiga hari tiada gangguan dari Datuk itu. Barangkali selepas mendengar kata-kata Zaquan tempoh hari.
“Turn kau basuh pinggan malam ni, ya. Make sure kau basuh sekarang. Jangan sampai aku bangun tengah malam, tengok sinki penuh dengan pinggan lagi. Aku buat meeting tergempar lagi, karang,”
Jannah mencemik. Aku tersengih.
“Nasib baik kau dengan aku aje. Nadd dengan Jam tak ada. Tak adalah banyak sangat aku kena basuh…,”
Aku tersenyum sambil menggeleng perlahan. Pemalas. Bagai tahu apa yang bermain di fikiranku, Jannah tersengih lebar.
“Dah selesai soal-selidik kau kat tempat Datuk tu?,”
“Dah. Cuma nak ambik beberapa appendixs. Sebenarnya aku yang lebih kena soal – selidik,”
“Kau? Kena soal-selidik? Pelik tu,”
Jannah tersengih.
“Aku tak tahu sama ada Datuk tu, memang free sangat atau aku ni special sangat, atau dia dah jatuh hati kat kau,”
Aku berpeluk tubuh. Mahu mendengar cerita seterusnya dari Jannah.
“Dia boleh pass aku kat mana-mana staff dia untuk aku dapatkan info yang aku nak. Tapi, dia sendiri yang entertain aku. Mula-mula aku ingat Datuk tu syok kat aku…,”
Aku mencemik sambil Jannah tergelak riuh. Perasan!
“Lepas tu, baru aku sedar, yang aku ni dipergunakan,”
“Dipergunakan? Kenapa? Apa Datuk tu buat kat kau? Dia ada buat benda tak senonoh ke?,”aku bersuara risau. Bukan sedikit cerita buruk yang aku dengar tentang datuk-datuk ini.
Jannah jegilkan mata.
“Hish! Kau ni. Ke situ pula. Datuk tu baiklah. Dia gunakan aku untuk dapatkan maklumat pasal kau. Dia soal-selidik kau,”
Aku terkedu. Kemudian menggeleng perlahan.
“Apa-apalah kau. Malas aku nak layan,”
“Betullah. Macam-macam dia Tanya pasal kau,”
Aku buat pekak. Terus meninggalkan ruang dapur. Tidak mahu mendengar lagi.
“Dia hensemlah. Walaupun dah berusia sikit,”
Aku tersenyum mendengar suara Jannah yang meninggi dari dapur.
“Dia solo tau!,”
“Dia baik tau!,”
“Kau ambiklah Jannah. Aku tak nak,”balasku sambil mencapai telefon bimbitku di atas meja.
“Kalau dia nak kat aku, dah berlari aku kejar dia. Ni, dia nak kat kau…Kau tak nak jadi Datin ke?,”
Aku tersenyum lagi. Malas terus bercakap tentang Datuk pujaan Jannah. Sekarang aku mahu teruskan usaha menjejak Zaquan yang hilang lagi. Kali terakhir bertemu dengannya di kampus tempohari, lelaki itu hilang lagi. Gagal dihubungi seperti biasa.Dan, aku mendail nombor Zaquan untuk yang ke berapa puluh kali, aku sendiri tidak pasti. Sama sahaja. Tidak berjawab. Aku mengeluh perlahan. Berat rasa dada ini menanggung rasa geram..marah..dan rindu sendirian. Tidak mampu untuk aku luahkan kepada sesiapa pun. Lebih-lebih lagi cinta aku dan Zaquan cuma kami berdua sahaja yang tahu.
Aku mengeluh lagi. Entah kenapa, hati aku yakin bersuara. Zaquan punya teman lain. Bukan hanya sekarang, suara hati ini membisikkan kecurangan Zaquan. Sudah cukup lama. Cuma aku tidak mahu bertanya. Aku tidak mahu kehilangan Zaquan kerana satu daerah lain di hati ini, mahu aku terus menyayangi dan mengharapkan Zaquan. Mahu terus mendengar gurau senda dan gelak bahagia Zaquan. Bodoh? Sudah beratus kali perkataan itu aku ungkapkan untuk diri sendiri. Namun, aku tetap mengharapkan Zaquan.
“Hey! Telefon kau berbunyi tu,”
Aku tersentak. Jannah sudah bersila di sofa. Jauh sungguh aku termenung. Irama dari telefonku terus beralun perlahan. Aku biarkan sahaja.
“Siapa tu?,”
“Datuk tu la..,”aku bersuara lemah.
“Kenapa tak jawab?,”
“Malaslah,”
“Kenapa malas?,”
Aku menggeleng perlahan. Memang aku tidak mahu memberi perhatian pada lelaki itu. Cukuplah hanya ada Zaquan di hati ini.
“Apa salahnya berkawan. Tengok macam mana,”
“Orang tualah. Nak kawan dengan orang tua, buat apa? Baik kawan dengan orang muda,”aku beralasan sambil bersandar ke sofa.
“Tua ke… muda ke…sama sajalah. Cubalah. Lagipun, kau ni, selama kita kenal, bukan ada kawan lelaki pun. Carilah pakwe sorang. Belajar dah habis, boyfriend tak ada lagi. Sekalikanlah. Dapat boyfriend dengan dapat degree,”
“Salah tu. Sekalikan dapat degree dengan dapat kerja. Tu baru betul,”
Jannah mencebik. Aku tersenyum sambil menatap telefon sekali lagi. Berkira-kira untuk menghubungi Zaquan sekali lagi. Namun, memikirkan rasa sakit hati yang bakal aku rasakan, seandainya panggilanku tetap tidak dijawab, niat itu aku abaikan. Cuma merenung kosong dan bunyi irama memberitahu ada pesanan SMS, membuat laju jemariku menekan button.

[Sayang, saya kat bawah. Jumpa awak kejap, boleh?]

Lebar senyum yang menghias bibirku. Pesanan dari Zaquan.
“Lebarnya senyum,”
Aku mengangkat muka. Tersenyum pula pada Jannah.
“Siapa?,”
“Coursemate akulah. Zaquan,”
“Oh…jejaka idaman Malaya tu?,”
Aku kerutkan kening.
“Idaman Malaya?,”
“Ha ah. Terkini, heboh minah gedik kelas aku, cakap dia sekarang dengan jejaka hensem tu. Berbulu telinga aku mendengarnya,”
Aku ternganga. Zaquan? Dengan teman sekelas Jannah?
“Apa nama kawan kau tu?,”
“Marissa. Kau tak kenallah. Bukan geng aku,”
“Oh… Oklah. Dia nak jumpa aku ni. Ada kat bawah,”
“Jumpa kau? Tak pernah pula dia jumpa kau. Kau dengan dia ada something-something ke?,”
“Tak ada. Kau ni. Cuba jangan BM kan BI tu. Buruklah bunyinya,”
Jannah tersengih.
“Aku turun kejap,”
“Kirim salam kat dia. Cakap kat dia, kalau nak serius, carilah perempuan lain. Janganlah dengan Marissa gedik tu,”
Aku tersenyum kelat. Cemburu? Memang aku cemburu. Marah? Memang terlalu marah. Namun, bagaimana harus aku hamburkan marah ini? Langkah kuhayun juga keluar dari pangsapuri. Menuju ke lif. Sekejap sahaja aku sudah berada di perkarangan pangsapuri. Melihat Zaquan tersandar di keretanya. Seketika aku tercegat sahaja memerhati dia dari jauh. Membiarkan rasa marah yang mahu menguasai diri ini, kembali surut. Perlahan aku menarik nafas sambil menyambung langkah.
“Awak…,”
Zaquan menoleh. Tersenyum lebar.
“Hai sayang,”
Aku tersenyum kecil sambil berpeluk tubuh. Senyum yang cukup hambar.
“Marahlah tu, ya?,”
“Taklah,”
Zaquan tersenyum. Tunduk merenungku.
“Saya kenal awak. Awak sedang marah. Sorry ya,”
“Saya tak marah, awak. Apalah hak saya nak marah awak kan?,”
“Sayang… jangan cakap macam ni. Tak sukalah dengar sayang macam ni,”
Aku tersenyum kelat.
“Kenapa nak jumpa saya ni?,”aku mengubah topik. Dan Zaquan mengeluh perlahan.
“Nak jumpa awak. Tak boleh ke?,”
“Mesti ada hal. Kan?,”
“Taklah. Rindu saja. Lalu kat depan rumah awak ni, tiba-tiba teringat pula,”
“Hmm… dah jumpa kan? Dah hilang rindu?,”
“Belum. Awak belum senyum kat saya,”
Aku lebarkan senyum.
“Dah. So, dah hilang rindu?,”
“Awak… kenapa ni?,”
“Kenapa ni? Saya marah. Saya marah, tahu tak? Awak janji tak nak buat lagi. Tapi, awak buat jugak. Macam orang gila saya call awak. Lansung awak tak jawab. SMS, tak payahlah nak cakap…,”
Zaquan menepuk dahi.
“Pasal tu ke? Sorry sayang. Saya tertinggal phone kat rumah. Dah tiga hari saya tak balik rumah. Duduk rumah Zul. Nak siapkan assignment kita tu. Minta awak tolong, awak tak nak. Sorry ya. Phone saya kat rumah. Macam mana nak jawab,”
Aku tersenyum sinis. Ya sangatlah tu. Macam manalah Zaquan nak hidup tanpa telefonnya itu. Teruslah berbohong wahai lelaki.
“Betul, sayang. Sumpah,’
“Ni, macam mana boleh SMS saya ni? Kata phone tertinggal,”
“Baru bailk tadi. Ambil telefon, terus ke mari,”
“Takkan tak Nampak call saya yang berpuluh-puluh? Tak masuk lagi SMS saya. Kenapa tak reach me pun?
“Dah memang saya nak ke sini. Nak buat surprise,”
“What ever lah, awak,”
Zaquan tersenyum.
“So, senyumlah sikit,”
Aku tersenyum hambar. Mana pergi marahku tadi? Kenapa hatiku terus sejuk mendengar bicara manis ini? Padahal aku tahu itu semua Cuma alasan untuk melepaskan diri.
“Jom. Kita pergi makan,”
“Baru lepas makan,”
Zaquan buat muka sedih.
“Saya belum makan ni. Temankanlah,”
“Tak naklah. Saya nak tidur,”
“Please….,”
Aku menggeleng perlahan. Walau sudah tiada marah, namun, hatiku tiba-tiba tawar untuk terus menatap wajah itu.
“Sorry ya. Lain kali,”
Zaquan mengeluh hampa.
“Okay. Awak pun tahu, saya tak suka paksa-paksa,”
Aku menganguk perlahan.
“Saya masuk dulu ya,”
Zaquan menjongket bahu.
“Awak…,”
Aku berpaling.
“Serius. I really miss you,”
Aku tersenyum.
“Me too… lebih banyak dari rindu awak,”
Zaquan tersenyum sambil berpeluk tubuh tubuh. Senyum itu Nampak sungguh ikhlas.
“And… awak… housemate saya kirim salam. Dia cakap, kalau nak serius, carilah perempuan lain. Janganlah dengan Marissa gedik tu,” aku bersuara setenang mungkin. Dan, wajah tenang Zaquan berubah tiba-tiba.
“Marissa?,”
“Siapa pun Marissa. Awak masih lagi bernasib baik. Sebab, saya masih tak mampu nak benci awak, Zaq,”
“Mesha…let me explain…,”
Aku tersenyum. Kemudian menggeleng perlahan.
“Saya tak mahu dengar. Saya Cuma mahu tahu cerita awak dan saya. Selain dari tu, saya tak mahu dengar. Awak nak rahsiakan dari saya kan? So, keep it as a secret sampai bila-bila,”
“Saya tak nak lukakan perasaan awak. Sebab tu, saya tak cerita..,”
“No. Awak tak pernah lukakan perasaan saya. Saya yang rela lukakan perasaan saya sendiri. Sebab, saya cintakan awak sangat-sangat,”
“I am sorry, sayang. I love you…Marissa tu, nobody to me,”
Aku tersenyum hambar. Barangkali ayat itu terlalu biasa meniti di bibir lelakiku ini.
“Sorry ya. Saya tak dapat nak temankan awak. Saya benar-benar tak ada mood. And, honestly, cerita Marissa ni, turut jejaskan mood saya. Saya masuk dulu,”aku bersuara sambil terus melangkah. Aku tahu Zaquan ingin bersuara. Tapi, kesempatan itu tidak akan aku berikan. Pasti hati ini akan lebih sakit mendengar sejuta alasannya.

***

14 comments:

affzra said...

tq hanni...
will wait for the next n3

myrafragile said...

baik ny mesha tu...sabar je ngn kerenah zaquan tu....pepon cite ni makin best...wait for new n3.....

i e l a said...

klu wat citer pnjg2 pon best gak ni..
hehehe.. :D

ShAh said...

lagi suka kalo layan datuk tu..ape2pun x saba nak tgu next n3

Anonymous said...

layan gak cite nie...
cite lain jgn lupa taw..
syg kak hanni... Muah!!

-manja.lara87-

Anonymous said...

sedihnya, baru tahu girl tu nama mesha. hahahha. nama la si zaquan tu plaboy sgt. sian mesha. isk isk isk

-tni_ktn_

HaYisA neeRzA said...

best sangat...cite ni lain la kak hani..selalunya bile kena pujuk mesti cair balik..selalu org wat cite camtulh..tp cite ni lain sikit mesha tu luahkan segala-galanya best..

MaY_LiN said...

aish..
susah nye kawan ngan jejaki idaman malaya ni..

iyads said...

kejam tol la si zaq 2..
klu xske ckp jela..
jgn nk dera prsaan mesha 2..
isy3...
cpt smbh eyh kak hanni..
thnx..chaiyok2x!!

Aima.. said...

sedihnyer... macam kisah sy la plak.. hmm.. sedih nye..tq kak hanni.. can't wait 4 the next n3... all the best.. tak sabar nak tggu buku PAM publish..

Anonymous said...

huh! y man always being like this?? never been thankful..

n y on earth there's still a girl let herself hurt?? does luv is bigger than ourself?? gosh!!

sorry hanni...ter'emo' laks...huhu...

-nelly-

Anonymous said...

nk lg..nk lg..
huhu

-kin2-

Nurul said...

mesha ni mcm prempuan ksri tu je .
haha ape nme die ? lupe plak .

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

best citer ni..kalo tahu best,awal2 lagi dh baca..huhu

[11:35:50 PM] hos.getah: