Thursday, August 13, 2009

CINTA...SAYANG...ATAU KASIH...4

Datuk Johan. Itulah namanya setelah aku tanya semula nama peminatku itu kepada Jannah. Dan kini, Datuk Johan tersenyum tenang di hadapanku di dalam restoran mewah ini. Kekok? Memang teramat kekok. Menyesal? Memang terlalu menyesal. Nak balik? Memang nak balik sangat-sangat.
“Kenapa tak makan?,”
Aku tersenyum kecil. Merenung hidangan di hadapanku. Kemudian perlahan-lahan menyuap ke mulut. Tiada selera sebenarnya. Rasa sedih dengan perbuatan Zaquan lebih membekas di hati ini.
“Mesha tak bersedia,”
“Hah?,”suapanku terhenti. Segera aku mengangkat muka. Memandang wajah di hadapanku. Memang sedikit berumur. Namun, betul kata Jannah, penampilannya berjaya menutup umurnya itu. Masih Nampak bergaya dan muda. Pasti ramai wanita yang berada di sisi lelaki ini.
“Kan?,”
“Kan?,”aku bertanya. Bertambah keliru mendengar kata-kata tergantung yang meniti di bibir Datuk Johan. Datuk Johan tersenyum. Meletakkan sudu dan garfu di pinggan.
“Pertemuan ni. Mesha tak bersedia. And, this is not what actually you want to. Kan?,”
Aku tersenyum. Tepat pula tekaan orang tua ini.
“Well…,”kini, kata-kataku pula yang tergantung. Haruskah aku berterus-terang? Atau aku perlu berbohong demi menjaga hati lelaki ini? Tapi, aku tidak pernah suka berbohong.
“Well…Well what?,”
“Yup…,”laju aku menjawab.
Datuk Johan tersenyum nipis.
“Very straight to the point. Buat hati saya tersentap. So, kalau ini bukan apa yang Mesha inginkan, kenapa Mesha setuju ya?,”
“Sorry Datuk. Saya buat Datuk tersinggung pula,”
Daruk Johan tergelak halus.
“Tak tersinggung. Cuma terkejut. So, kenapa Mesha nak jumpa juga kalau Mesha tak bersedia nak jumpa dengan saya? Honestly, saya tak suka Mesha jumpa dengan saya sebab terpaksa,”
“Bukan sebab terpaksa,”
“Dah tu?,”
“Sebab saya geram,”aku terlopong dengan jawapanku sendiri. Nampaknya aku sudah menjadi semakin berterus-terang. Serentak itu juga, aku teringatkan kecurangan Zaquan. Membuat hatiku berdarah tiba-tiba. Rasa sedihku sedikit demi sedikit sudah bertukar menjadi marah sebenarnya.
“Geram? Geram sebab saya seperti mendesak?,”
“Bukan.. bukan.. Tak ada kena mengena dengan Datuk. Saya geram dengan boyfriend saya,”tanpa disengajakan aku membuka pekung di dada.
“I see. So, dah ada boyfriend, sebab tu tak nak layan saya. Tapi, Jannah cakap Mesha tak ada teman lelaki,”
“Tak ada siapa yang tahu,”
Datuk Johan mengangguk perlahan.
“So, apa boyfriend Mesha dah buat, sampai Mesha sanggup keluar dengan saya ni?,”
“Dia..dia.. tipu saya. Bohong dengan saya. Curang dengan saya!,”laju aku bersuara. Kemudian terdiam seketika. Terkejut sebenarnya. Namun, aku senang. Ucapan itu tiba-tiba membuat aku berasa sedikit tenang. Mungkin sepatutnya aku memang perlu mencari pendengar untuk mendengar luahan perasaan aku.
“Nak cerita?,”
Aku tersenyum. Malu pula. Kenapa aku boleh membuka cerita itu kepada manusia yang baru pertama kali aku jumpa ini? Perlahan aku menggeleng. Tidak mungkin Datuk Johan ingin mendengar kisah laraku.
“Maaf, Datuk. Saya emosional pula. Sepatutnya bukan ini topik kita. Sorry sekali lagi. Saya rosakkan mood Datuk. Kan?,”
“No. Tak langsung. Cuma I smell ada rasa tak puas hati here. Mungkin dah lama terpendam kot?,”
Aku tunduk. Datuk Johan bagai dapat menghidu keresahan yang aku rasa.
“It’s okay, kalau Mesha segan nak cerita, tak payah cerita. Cuma, kan elok luahkan rasa tak puas hati tu. Jangan biarkan rasa-rasa macam tu jadi beban pada diri Mesha. Mesha berhak menikmati hidup dengan hati yang senang bukan dengan jiwa yang resah,”
Aku diam. Memang betul pun kata-kata Datuk Johan.
“Entahlah Datuk. Mungkin betul juga cakap Datuk tu. Kalau dipendam, jadi beban,”
“Jadi, ceritalah,”
“Saya geram. Saya tahu dia tak setia dengan saya. Saya tahu dia curang di belakang saya. Tapi, saya ingat dia serius dengan saya,”
“Mana ada orang yang curang akan serius pada perhubungan…,”Datuk Johan menyampuk.
“Ya…ya. saya tahu, saya yang bodoh. Tiga tahun saya ikut rentak dia. Dia nak hubungan kami dirahsiakan, saya ikut. Dia muncul dan pergi sesuka hati, saya sabar. Dia tipu saya…dan saya tahu dia tipu saya. Tapi, hati saya selalu nak maafkan dia. Saya marah sangat pada dia. Tapi, bila dengar suara dia, marah saya hilang. Saya pernah benci sangat pada dia. Tapi, bila dia muncul depan saya. Benci saya hilang tiap kali tengok dia senyum pada saya…,”aku menarik nafas panjang. Sedikit mengah apabila semua rasa tidak puas hati terluah cuma dalam satu nafas. Lega. Tidak pernah aku rasa selega ini.
“Sayang betul Mesha pada dia. Tapi, apa yang dia dah buat sampai Mesha benar-benar hilang sabar? Kalau masih boleh sabar, Mesha tak akan keluar dengan saya. Kan?,”
“Dia tipu saya. Cakap ayah dia sakit. Kena tahan kat ward semata-mata tak nak keluar dengan saya. Tak apalah tak nak keluar dengan saya. Saya faham. Ayah dia sakit.Saya risau. Risau pasal ayah dia. Seharian terfikir apalah yang berlaku kat ayah dia. Tapi, saya nampak dia bermesra dengan perempuan lain. Ayah dia sakit, cuma alasan semata-mata sebab dia nak keluar dengan perempuan tu. Melampau! Saya benci betul. Benci sangat-sangat ni. Sia-sia risau saya. Sia-sia rasa kasihan saya pada dia,”
Datuk Johan tergelak halus.
“Itu kisahnya. Kalau itu kisahnya. Fahamlah saya. And, saya yakin, Mesha nampak dia dengan perempuan lain, semasa on call dengan saya. Kan?,”
Aku mengangguk. Memang betul pun tekaan itu. Dan, gelak Datuk Johan menjadi semakin panjang.
“No wonder lah. Semua soalan saya awak jawab yes…,”
Aku tersenyum. Tiba-tiba terasa diri ini sedikit kejam. Aku marahkan Zaquan, dan Datuk Johan menjadi mangsa.
“Sorry. And…kenapa saya cerita semua ni, pada Datuk?,”aku bersuara lagi. Pelik. Apa kena denganku ini? Kenapa Datuk ini tempat aku melepaskan geram?
“Sebab Mesha dah tak boleh simpan beban tu. Semua perkara yang berlaku ada limit. Sampai satu tahap, kita tak boleh lagi terima apa yang selama ini, kita rasa kita mampu hadapi,”
Aku mengeluh perlahan. Memandang wajah Datuk Johan yang tetap tenang. Betul Datuk! Aku menjawab di dalam hati.
“Dah lega?,”
Aku mengangguk. Datuk Johan tersenyum.
“Tinggalkanlah lelaki macam tu. Tak berbaloi untuk Mesha terus berharap. Mesha berhak mendapat yang jauh lebih baik,”
“Ya. Membazir air mata saya saja,”
Datuk Johan tergelak.
“Tapi, bukan senang kan? Sebab Mesha dah serahkan seluruh perasaan Mesha pada dia,”
“Saya tahu tak mudah. Tapi, saya dah tawar hati,”
“Baguslah,”
“Baguslah?,”
“Yalah. Baguslah kalau Mesha dah tawar hati dengan boyfriend Mesha tu. Maksudnya, lepas ni, adalah chance untuk saya jumpa Mesha lagi. Kan?,”
Aku tergelak. Patutlah suruh aku tinggalkan Zaquan. Serampang dua mata rupanya.
“Win win situation. Kan?,”Datuk Johan bersuara seolah-olah tahu apa yang bermain di fikiranku. Aku tersenyum panjang. Yalah tu.
“So, sekarang, sambung dinner kita,”
Aku mengangguk sambil menyambung suapan. Baru tersedar betapa laparnya aku. Dan baru aku perasan sudah dua hari aku tidak makan. Akibatnya, dalam sekelip mata sahaja, aku habiskan hidanganku. Suapan terakhir, aku terpandang wajah Datuk Johan. Tidak berkelip memandangku. Aku tersengih malu.
“Sorry Datuk. Dari malam semalam saya tak makan sebenarnya. Tadi tak ada selera. Sekarang, betul-betul lapar pula,”
“Tak apa. Jangan segan dengan saya. Nak tambah lagi ke?,”
Aku tersengih sambil menggeleng laju. Janganlah perli macam tu Datuk…
“Saya suka tengok Mesha. Natural. Saya boleh tengok the true of you dalam diri Mesha sekarang,”
Ya sangat. Nampak sungguh betapa pelahapnya aku. Hilang segala protocol yang Jannah ajarkan padaku sebelum keluar tadi. Aku memandang sekeliling. Nasib baik pengunjung tidak ramai. Kalau tidak, pasti aku akan memalukan Datuk Johan.
“Betul tak nak tambah lagi?,”
“Tak nak. Dah kenyang. Janganlah perli saya macam tu, Datuk…selalunya saya sopan sikit. Tak tahulah kenapa hari ni jadi macam ni pula,”
Datuk Johan tergelak riuh.
“Saya faham. Jiwa kacau. Kan?,”
Aku tersengih. Jiwa kacau? Ya lah. Jiwa tengah kacau. Memang sudah terlalu malu rasanya.
“Datuk…,”
“Ya. Ada apa?,”
“Hmm… saya Tanya sikit, boleh?,”
“Boleh. Silakan,”
“Kenapa Datuk nak sangat keluar dengan saya?,”
Datuk Johan terdiam seketika. Memandangku tanpa bicara. Dan, baru aku sedar, Datuk Johan memiliki renungan yang memang memukau. Cepat-cepat aku alihkan pandangan. Bahaya. Aku baru mahu putus kasih dengan Zaquan dan, kenapa hati ini cepat memuji renungan itu? Gatal betul.
“Pertama kali saya tengok awak, memang saya suka. Saya nak kenal awak,”
Aku tunduk. Ayat stereotaip untuk menggoda hati orang muda. Aku mula membuat penilaian sendiri.
“Bunyi macam gatal. Kan?,”
Aku senyum dalam diam. Betul pun.
“So, saya tak nak cakap lebihlah. Cukup saya cakap, awak menarik perhatian saya,”
“Tak risau ke, keluar dengan saya? Nanti kalau Datin tahu, dia tak jelous ke?,”
Datuk Johan tersenyum.
“Saya jawab soalan tersirat Mesha tu. Saya tak ada Datin. Saya komited pada perhubungan. Kalau saya in relation, saya tak akan jumpa Mesha. Saya tak suka menduakan pasangan saya,”
Aku diam. Manisnya tebu yang meniti di bibir lelaki ini. Tapi, aku tidak mahu cakap apa-apa. Aku baru sahaja menjadikan Datuk Johan ini tempat melepaskan perasaan geram aku pada pada Zaquan. Sepatutnya aku perlu berterima kasih untuk itu.
“Nak jumpa saya lagi, lepas ni?,”
“Hmm… tengoklah,”
“I really like you. Bukan cakap-cakap kosong. Serius. Saya tak pernah keluar dengan mana-mana perempuan selepas wife saya meninggal,”
“Meninggal? Wife Datuk sakit ke?,”
“Accident. A few years ago. And, sorry. Saya tak mahu ingat semula semua tu. Saya tak mahu terus bersedih. So, jangan tanya lagi ya,”
“I’m sorry. Saya tak tanya lagi,”
Datuk Johan tersenyum kecil.
“Thanks,”
Aku turut tersenyum kecil. Diam dan terus memerhati Datuk Johan menyambung makannya yang terhenti dek soalanku. Dalam hati aku berteka sendiri. Berapalah usia lelaki ini? Sukar untuk menebak.
“Kenapa Mesha? Kenapa pandang saya macam tu?,”
“Hah?,” aku bersuara separuh terkejut. Aku terlebih pandang ke? Dia sedar akan renungan aku ke? Memang dia sedar, sebab senyum lebar di bibirnya sambil dia meletakkan napkin ke meja.
“Tak ada apa-apalah,”
“Hmm… sambung sikir pasal Mesha ya,”
“Pasal saya?,”
“Ya. Pasal Mesha dan teman lelaki Mesha tu,”
“Oh… tak ada apa-apa lagi nak cakap pasal tu. Saya nak buang dia dari kepala saya ni,”
“You better do that. Jangan hargai orang yang tak mahu hargai kita. Ini ikhlas. Bukan sebab saya nak masuk jarum,”
Aku tergelak. Dan Datuk Johan tersenyum.
“Lelaki akan rasa kuat bila tengok perempuan lemah. Tapi, akan rasa kalah bila perempuan itu lebih kuat darinya. Biarkan dia kalah,”
Aku terpegun. Bermakna sungguh kata-kata hikmah itu. Tidak akan aku lupakan. Ya! Aku akan buat Zaquan kalah.
“Betul Datuk. Saya akan jadi kuat. Saya bodoh selama ini. Tapi, saya tak akan terus jadi bodoh,”
Datuk Johan tersenyum sambil kenyitkan mata. Mak ai! Berjaya juga membuat jantung aku berdetak seketika.
“Semangat itu yang perlu untuk Mesha,”
Aku tersenyum. Malu bercampur gemuruh. Tiba-tiba terasa aku pun seperti sudah mahu curang dengan Zaquan. Ermmm…Datuk ni not bad…hati nakalku sudah mula membuat komentar. Bari aku sedar, rupa-rupanya dalam aku setia separuh mati pada Zaquan, aku ni, gatal juga rupa-rupanya.

****

16 comments:

Anonymous said...

best2 nk lg~

fisha said...

rasanya ni la cite kak hanni yg ada heroin paling kuat...yg len semua mengikut je yg byk....xde la pilu sgt nak baca....

keSENGALan teserlah.. said...

haha..
datuk da mle cucuk jarum..
datuk nieh kre oke pe..
amek datuk nieh jela mesha...
biakan si zaq uh..
smbung2..

aqilah said...

akak blurr......lah sikit. kena ulang balik dari part 1 ke part ni. baru boleh faham sbb setiap part berbeza tempat dan watak. bagi akak masa ok hanni, apapun i always with u, he............

...aKu... said...

tbe2 nk mesha dgn datuk johan..bek la datuk 2..hehehe..tgglkn je zaquan 2..biar die putih mate..huhuhu..agk2nye k.hanni..bape umo datuk johan?x nk la tua sgt..mesha kn muda lg..hihihi

Anonymous said...

wei, cta ni sma cm ksh idup ak ar..huhu...wlaupon dh phn nmpak laki 2 crang ak stil xwt tw2 ja...huhu...plez help me...

MaY_LiN said...

huhu..
pandai nye..
psyco datuk ni..

Anonymous said...

ni rasa mcm nk tuka vote ni..
amek datuk je la sng.
geram2.
hahaha teremo lak..

-kin2-

mimi said...

wow..beshnyer...k hanni,sumer cite yg k hanni wat mmg besh la..x de la serupa ke ape..tp smua pn best!
thniah k hanni!
enjoy sgt bce kt blog ni..x nk wat mende len dibuatnye lau na bace semua..:)

hilma said...

1st time bc citer ni..rs cm mesha 2 baik sgt..sbrny dy..blh dy pendam cm2..2 r zaquan 2 berani buat..ak y sakit dada..sblm nk putus ngan zaquan 2 sembur dy puas2 tau..xpn ignore dy cm dy buat 2 lm2..huhu..tgk..ak y emo..huish..

.:me insan biasa:. said...

setuju dgn semua...
biar mesha dgn datuk jer..
biar watak mesha adalah wanita melayu yg teguh pendirian bukan spt watak2 heroin filem yg boleh org buli sesuka hati..biar ego seorg pompuan still kuat lg...

Anonymous said...

waaa, bercinta ngan datuk yg duda, mesti romantik kan. walawei. lepas ni mesti makin mencabar. ye la sapa nk percaya kan, datuk nak kat student biasa cm tu. isk isk isk.

-tni_ktn-

baiduri said...

Lps ni klu zaquan nk jumpa, x yah layan lg. Buang masa je.. Layan datuk lg bgs,mesti dia tlg dptkn keje bgs utk mesha. Mesha kan nk hbs study..

Zaquan tu, lupakan jelah... Klu dia nk blk nnt pun,toksah trm. Bo layan...

Nurul said...

haha bercinta dgn lelaki tua ?
sy pernah bce novel ada cinta .
rina farizq kot .
cite die best eventho hero die lelaki tua :D

Anonymous said...

best la kak hanni..
lagi baik mesha dgn dato' tu..
zaquan tu wat sakit hati je..
klu belum kawin dia dh wat cmtu..
nnt dah kawin lagi teruk..
xpasal2 mesha merana..
makan hati berulam jantung..huuhuu..
xnak la cmtu..
dato' ni rasanya xtua sgtkan kak hanni?
macam razif cite Tak Seindah Mimpi kot..ish..suka2 je saya agak..
mesha kena kuat..dah2 la suka kt zaquan tu..jgn lemah sgt..ikut nasihat dato' johan tu..hihi..emo2..
kak hanni masukkan entri baru cepat sikit je..heheh..dah x sabar dah nak tau kisah seterusnya..thanks kak hanni 4 da new enrty..

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

alahai..nape la semua citer kak hani ni best2?? hehe

[11:35:50 PM] hos.getah: