Monday, March 14, 2011

Mungkinkah? 5

            Rianti menjeling tajam. Benci benar melihat lelaki di hadapannya itu. Lelaki yang telah membuat kakaknya banyak menangis. Lelaki yang pernah membuat kakaknya berubah menjadi keras hati.
            “Baliklah. Kak Long tak ada,”
            “Pukul berapa Kak Long selalu balik?,”
            Riati berpeluk tubuh sambil berpaling muka.
            “Ati, abang cuma nak tengok keadaan Kak Long. Teruk ke luka dia semalam?,”
            “Dia teruk ke. Tak teruk ke, bukan lagi urusan abang, tau! Tolonglah pergi. Abang tak malu ke? Dulu suka hati mengata Kak Long macam-macam. Sekarang ni, datang sini terhegeh-hegeh cari Kak Long, buat apa?,”
            Radhi mengeluh berat. Sedikit geram dengan kelancangan mulut gadis genit ini. Namun, dia harus bersabar. Dia perlu banyak-banyak bersabar. Walau apa pun caranya, dia mahu Arisa kembali padanya.
            “Kak Long dengan Ati baik-baik saja kan?,”
            “Memang kami baik-baik pun. Abang tak ada, Kak Long lagi baik. Tak perlu nak makan hati macam dulu,”
            “Abang tahu, abang banyak lukakan hati Kak Long dulu. Abang mengaku silap abang. Tapi, sekarang abang dah menyesal. Abang nak perbetulkan keadaan,”
            “Tak payahlah bang. Abang pergilah berbahagia dengan isteri abang yang cantik. Yang kaya tu. Jangan kacau Kak Long kami lagi,”Rianti bersuara sinis. Memang sedikit pun tidak ada perasaan suka apabila dia melihat wajah ini. Wajah yang menyakitkan hati.
            “Kenapa abang sampai hati nak buat Risa macam ni?,”
            “Keputusan aku nak nekad. Aku tak perlukan kau lagi,”
            “Berapa kali lagi abang nak seksa perasaan Risa macam ni? Kalau abang dah nekad sangat nak hidup dengan perempuan tu, baik abang lepaskan Risa. Risa dah penat makan hati dengan perangai abang. Tiap kali Risa bagi abang peluang, tiap kali itu juga abang akan sakitkan semula hati Risa. Tiap kali Risa maafkan kesilapan abang, tiap kali abang akan ulang kesilapan yang sama,”
            “Hmmm…mudah saja. Kau bagi aku duit, aku akan lepaskan kau. Kalau tak, kau akan bermadu dengan kekasih baru aku tu. Mudah, kan?,”
            “Ati…,”
            Rianti tersentak kecil. Wajah Radhi masih bertamu di luar pagar rumahnya. Perbualan itu tidak akan dia lupakan sampai bila-bila. Walaupun Arisa tidak pernah tahu dia mendengar perbualan itu, namun itu semua sudah cukup untuk dia menanam perasaan benci pada lelaki bernama Radhi. Sesuka hati lelaki itu melukakan perasaan kakaknya. Layanan Radhi pada Arisa cukup kejam di matanya. Sekelip mata, perkahwinan Arisa dengan lelaki itu terbubar hanya kerana sejumlah wang. Memang lelaki ini mata duitan.
            “Kenapa abang cari Kak Long ya? Duit simpanan abang dah habis ke?,”tiba-tiba dia bertanya bersama senyum mengejek. Radhi terdiam. Merenung wajah Rianti dengan sedikit geram. Arisa pun tidak pernah sesinis ini dengannya.
            “Tapi… abang kan kahwin dengan perempuan kaya. Atau… duit perempuan tu pun, abang dah habis kikis?,”
            “Ati!,”
            “Apa?! Tersentap? Itu kenyataannya kan? Abang ingat saya nak percaya ke, kalau abang cakap abang dah menyesal. Kalau abang cakap abang kembali sebab cinta abang pada Kak Long? Sikit pun saya tak percaya tau! Sebab saya tahu abang ni, macam mana orangnya,”
            “Apa Ati cakap ni? Tak baik tuduh abang macam tu,”
            Rianti tergelak sinis sambil mencemik. Kereta Myvi berwarna merah yang perlahan berhenti di hadapan rumahnya, menarik perhatiannya. Tidak jadi dia menyambung tempelaknya pada bekas abang iparnya itu. Sedikit gusar pada mulanya. Namun, melihat bukan Arisa yang berada di tempat pemandu dia tersenyum lega. Lega apabila Zariff ada bersama kakaknya. Pantas dia membuka pintu pagar. Radhi meminggir memberi ruang kereta itu memasuki ruangan halaman yang tidah begitu luas.
Pintu kereta terbuka perlahan. Arisa sedikit serba-salah untuk turun dari kereta. Lelaki ini muncul lagi.
“Kenapa ni?,”menyedari Arisa yang sedikit teragak-agak, Zariff bertanya. Pandangannya turut sama jatuh pada seorang lelaki yang tercegat di luar pagar. Memandang wajah Arisa tanpa berkelip.
“Siapa tu?,”dia bertanya lagi. Sedikit kurang senang melihat cara lelaki itu merenung wajah Arisa.
Arisa menggeleng perlahan.
“Awak nak masuk ke? Atau nak saya panggilkan teksi?,”
“I masuk,”dia bersuara sambil membuka pintu kereta. Mustahil dia akan pergi begitu sahaja, meninggalkan Arisa bersama lelaki yang tidak pernah dia kenal ini. Siapa lelaki ini, dan apa hubungannya dengan Arisa?
“Kenapa ni, Ati?,”dia menyapa sambil mata menyoroti lelaki yang turut melakukan hal yang sama padanya.
“Risa!,”
Arisa menoleh seketika. Namun, panggilan itu tidak dia hiraukan. Terus dia melangkah masuk tanpa menunggu lagi. Meninggalkan Zariff yang masih tercegat di tepi kereta.
“Kenapa ni, Ati?,”dia mengulangi soalan yang sama.
“Ni… ada orang tak tahu malu,”
Radhi mengalih pandangan. Merenung wajah Rianti.
“Jaga sikit cakap Ati, tu,”
“Saya cakap yang betul saja,”
Melihat riak tidak senang di wajah Rianti, dia mendekat.
“You ni, siapa? Apa hal datang sini?,”
“Bukan urusan kau. Apa kau buat kat rumah ni?,”
“Bukan urusan you, I guess. Tapi, if you don’t mind, boleh pergi dari sini? Sebab, dari apa yang I tengok, kehadiran you di sini tak dialuk-alukan,”
“Aku datang nak tengok Arisa,”
“Kalau Arisa nak jumpa you, dia tak akan terus masuk ke dalam. So, I andaikan dia tak nak jumpa you,”
“Ati, panggilkan Kak Long kejap. Abang nak jumpa dia,”
“Minta maaf. Saya tak ada masa nak buat semua tu. Saya rasa kan, baik abang pergi ajelah. Tak cukup lagi ke, abang buat Kak Long pecah kepala?,”
“What?! So, lelaki ini yang buat kepala Kak Risa  macam tu,”
“Yalah… siapa lagi. Kalau bukan orang ni…,”
Kali ini, Zariff mengamati wajah lelaki di hadapannya itu dengan pandangan yang cukup tajam. Geram mengingatkan kepala Arisa yang berjahit di klinik tadi.
“I tak tahu you ni siapa, but, tolong pergi sebelum I heret you ke balai polis. Tak malu ke, cederakan orang perempuan?,”
“Kau tak tahu cerita, jangan main tuduh saja. Aku nak jumpa Arisa. And, tolong pergi dari rumah ni. Apa kau buat kat rumah perempuan ni?,”
Zariff tergelak sinis.
“You nak pergi or you nak polis yang datang jemput you pergi?,”
Radhi menahan nafas. Reaksi selamba lelaki ini, benar-benar membuat dia hilang sabar. Lebih membuat dia marah, apabila lelaki ini seakan-akan sudah terlalu biasa dengan rumah Arisa. Sewenang-wenang masuk ke kawasan rumah ini. Cara dia muncul bersama Arisa juga membuat hatinya membara.
“Bukan aku yang akan pergi. Tapi, kau yang akan pergi,”
“Oh… really? We’ll see,”Zariff bersuara sambil mengeluarkan telefon bimbitnya dari poket seluar. Mendail seketika sebelum telefon dibawa ke telinga.
“Hello, balai polis…saya nak buat aduan…,”
“Okay! Aku akan pergi. Tapi, itu bukan sebab aku pengecut. Tapi aku tak mahu buat kecoh!,”
Zariff tergelak lagi.
“Yes, I can see it….,”ucapnya separuh mengejek. Membuat wajah Radhi terbakar dek geram dan tercabar.
“Jaga kau…,”
Zariff sekadar berpeluk tubuh sambil memandang Radhi yang berlalu pergi. Setelah kereta lelaki itu bergerak meninggalkan kawasan rumah itu, dia berpaling memandang Rianti.
“Apa cerita ni? Siapa lelaki tu?,”
“Bekas suami Kak Long,”
Zariff terdiam. Dia tahu Arisa pernah berkahwin. Tetapi dia tidak pernah kenal lelaki yang pernah hidup bersama wanita itu. Yang dia tahu, hampir setahun yang lalu, dia menerima seorang pembantu yang berstatus janda. Dan di atas tiket itu, dia terus mencuba mendekati Arisa. Ingin memiliki Arisa yang cukup menarik di pandangan matanya. Ditambah dengan penolakan demi penolakan dari Arisa, dia semakin tertarik pada wanita itu.
“Bekas suami? Apa dia buat di sini?,”
“Nak memujuk Kak Long lah tu. Lelaki tak guna. Tak tahu malu,”
Zariff mendengar mulut itu mengomel tanpa henti.
“Sudahlah tu. Jom masuk, dah nak dekat Maghrib,”
Rianti tersengih. Laju mengangguk sambil berlalu. Zariff tersenyum kecil. Turut melangkah masuk. Mahu mencari Arisa dan mendapatkan penjelasan dari bibir Arisa sendiri. Mulut Arisa yang riuh menjerit menyuruh adik-adiknya mandi membuat dia tersenyum sendiri. Dia jarang ke sini di waktu-waktu begini. Berada di sini saat ini, membuat dia melihat Arisa dari sudut yang berbeza. Tiba-tiba ada jalur bahagia menjamah hatinya. Suka berada di dalam keriuah itu.
“Tu Puteri Tarzan tu. Sebelum Ati pun kena sekali, baik Ati pergi mandi dulu,”Rianti bersuara nakal. Zariff tergelak. Menggeleng perlahan melihat Rianti berlari ke biliknya. Dia mengatur langkah menuju ke ruang dapur yang tidak begitu besar.
“Dafi, lepas mandi pergi surau. Ati, datang tolong Kak Long kejap. Nanti lambat makan malam nanti,”
“Puteri Tarzan?,”tegurnya hampir di telinga Arisa.
Arisa berpaling. Zariff tegap berpeluk tubuh di belakangnya. Arisa tersenyum kecil.
“Maaflah membingitkan telinga awak pula. Bukan salah saya, awak yang datang salah masa,”
“Hmmm…. Tak apa. Boleh juga kenal Arisa sebagai Puteri Tarzan,”
Arisa diam. Cuma tersenyum kecil sambil membasuh sayur di sinki. Diperhatikan Zariff dalam diam. Dia sedar itu. Tetapi dia sengaja buat-buat tidak tahu.
“Sama-sama,”
Arisa berpaling. Pelik mendengar kata-kata Zarith. Dia kerutkan kening menanggapi renungan Zarith yang semakin hari semakin lain di matanya.
“Sama-sama?,”
“Ya. Sebab I dah tolong halau ex-husband you tu, so, I andaikan you dah cakap thank you dalam hati,”
Basuhannya terhenti. Zarith menyindir rupa-rupanya.
“Saya selalunya just ignore him. Lama-lama dia bosan, dia akan pergi,”
“Selalunya? Jadi selalulah dia datang mengganggu di sini?,”
Arisa diam. Cuma meneruskan kerjanya yang terhenti. Selesai membilas sayur bayam, dia kembali mencari wajah Zariff.
“Awak nak mandi? Saya sediakan tuala,”
“Arisa, you tak rasa ke, you patut share your problem dengan I?,”
“Saya tak ada masalah,”
“I kenal manusia macam ex you tu. I tak tahu apa masalah you dengan dia, tapi I nampak niat dia yang tak baik. You tak boleh ambil mudah. You dedahkan adik-adik you dengan bahaya, tahu tak?,”
Arisa mengangkat muka. Menatap wajah Zarith.
“Maksud awak?,”
“I tahu niat lelaki tu tak baik. You biarkan Ati dengan dia. Ati tu budak-budak. Bercakap ikut perasaan. I faham kalau adik you marah. Tapi, silap hari bulan boleh buat ex-husband you marah pada dia. You kena ingat, Ati tu perempuan. Boleh you imagine kalau dia buat sesuatu yang buruk pada Ati?,”
Jantung Arisa berdegup kencang. Kenapa dia tidak pernah memikirkan kemungkinan itu? Kata-kata Zarith ada benarnya. Betapa lalainya dia sebagai seorang kakak.
“Thanks sebab ingatkan saya. I’ll do something about it,”
Zariff berpeluk tubuh. Ego wanita ini. Masih lagi mahu berdiri di atas kaki sendiri.
“I boleh tolong you,”
“No, thanks. Saya boleh selesaikan sendiri. Saya tak nak terhutang budi nanti. Pergilah mandi dulu. Maghrib dah nak masuk ni. Kalau awak nak makan kat sini, nampaknya kena makan lauk simple aje lah. Sebab saya tak sempat nak masak yang susah-susah,”
Zariff menghela nafas panjang. Terang-
“Tak nak cerita apa-apa kat I?,”
Arisa tersenyum sambil menggeleng perlahan. Tidak perlu dia kongsikan segalanya dengan Zariff. Dia boleh menghadapi segalanya sendirian.
“Degil,”
Arisa tersenyum lagi. Biarlah apa juga tanggapan Zariff padanya. Tidak penting padanya selagi dia tidak melanggar apa yang telah dia janjikan pada Zariff.
“I akan cuba cara lain. I nak kenal you,”
Arisa menjongket bahu. Tidak tahu apa pentingnya Zariff mengambil tahu tentang hidupnya. Juga tidak faham kenapa lelaki itu beria-ia benar mahu mencampuri urusan peribadi hidupnya.
“You pergilah. Jangan kacau I nak masak,”
“Okay. I pergi,”
Zariff melangkah pergi. Arisa menghela nafas panjang. Mula mencapai itu dan ini, dia perlu sedikan makan malam secepat yang mungkin.


****

16 comments:

Kay said...

Panjang lagi ke kak?Tak sabar pulak rasa.

The Lady Chosen said...

kak hanni nk lagi..x puas baca :))

nur halina said...

Best...best..

hajar said...

nak lagi.... nk lagi...

Anonymous said...

kak,
nak lg...
huhuhuhuhuuhu...
cpat2 la post ek...
hehhehhheheh (xsaba tol)

blueskyz said...

cpat.. cpat.. smbung ;)

miznza84 said...

lagi kak hani..
tak cukup ni...

miss bomb....bombastic! said...

kak hanni nk lagi!! nk lagi!!!! best giler2 bapak!

MaY_LiN said...

bila la mereka nak berbaik ni..

Anonymous said...

cpt smbong kak hanni..xsbr nk taw ape jd pas nie..=)

aqilah said...

ini mmg cerita pendek tak pendek!!!!!!!!!!apapun, best!!!!!!!!!!!!!!

ezz an said...

bestlah Hanni....tak sabar rasanya nak baca lg...apapun tetap tunggu n3 baru...

Anonymous said...

Hanni please happy ending ye.Please.......

Anonymous said...

smbg lg kak hani....best!!!!waiting for the next entry....:)

idA said...

salam ..hopefully ari ari ada new entry sbb nak tau apa yg terjadi sebenarnya..byk tanda tanya dan soalan yg tak terjawab..kenapa arisa jadi begitu tegar terhadap suaminya..sdgkan itu berdosa..pabila dia merahsiakan pasal hubby dia yg pertama..

Dr.LoVe said...

rupa-rupanya Risa ni janda....dia mmg patut mdapat kebahagiaan

[11:35:50 PM] hos.getah: