Friday, March 11, 2011

Mungkinkah? 4

            “Morning Encik Zariff,”
            Mendengar sapaan itu, Zariff berpaling. Mengukir senyum buat gadis penyambut tetamu yang tercegat menyapa. Langkahnya sedikit perlahan.
            “Morning. Pagi-pagi dah dapat bunga,”tegurnya melihat jambangan mawar merah di tangan Jasmine. Jasmine tersengih.
            “Bukan saya punya Encik Zariff. Puan Arisa punya,”
            Mendengar jawapan itu, langsung terbatal hasratnya untuk menyambung langkah. Dia merapati kaunter.
            “Boleh saya tengok?,”soalnya sambil menghulurkan tangan. Membuat Jasmine sedikit kehairanan. Namun, memikirkan itu permintaan majikan, jambangan bunga yang sudah Arisa serahkan padanya itu, diserahkan pula kepada Zariff. Terkebil melihat kuntuman mawar merah yang sudah bertukar tangan.
            Zariff meneliti jambangan itu dengan perasaan sebal. Menemui sekeping kad di situ. Perlahan dicapai.
            “Tak baik baca kad orang, Encik Zariff,”
            Teguran Jasmine membuat dia mendongak. Merenung tajam wajah Jasmine yang tersenyum kelat.
            “Err… baik kot. Sebab saya pun selalu juga baca,”sambung Jasmine sambil tersengih. Gerun menanggapi renungan mempersona daripada majikannya itu.
            “Selalu? Apa maksud awak, selalu?,”
            “Selalu Puan Arisa dapat bunga ni,”
            Penjelasan itu begitu menarik minatnya.
            “Tak pernah nampak pun selama ni…,”
            “Saya simpan bawah kaunter. Hari ni, tak sempat nak simpan, Encik Zariff dah ambil,”
            Zariff tidak menjawab. Cuma kad kecil di tangannya dibuka perlahan.

            [ Sayang, abang minta maaf. Abang tak sengaja. Harap sayang cepat sembuh ]

            Putus nafas Zariff seketika. Cukup intim mesej yang diberi. Cukup untuk membuat jiwanya bergelora. Dengan wajah sedikit mencuka, dia melangkah.
            “Encik Zariff,”
            Dia berpaling.
            “Bunga  tu….,”Jasmine bersuara separuh meminta.
            “Saya bagi pada Arisa nanti,”
            “Tapi…,”
            Kata-kata Jasmine dibiarkan tergantung begitu sahaja. Langkahnya laju menuju ke biliknya. Arisa di meja langsung tidak dipandang. Pintu dihempas kuat sebaik dia melangkah masuk. Meninggalkan Arisa yang terpinga-pinga. Lebih hairan melihat jambangan mawar merah yang dia beri pada Jasmine kini berada di tangan Zariff. Terkebil-kebil dia memandang pintu yang sudah tertutup rapat. Sedang marahkah lelaki itu? Dalam rasa hairan yang masih menyelubungi diri, dia sekadar menghela nafas panjang. Biarkanlah. Barangkali lelaki itu ada masalah. Dan, sebaiknya dia bersedia untuk memulakan tugasannya. Perlahan kerusi ditarik sedikit rapat ke meja. Mencari keselesaan untuk memulakan kerja. Sebuah senyuman diukir sekadar menyuntik keseronokan untuk memulakan sekali lagi rutin hariannya. Senyum yang terukir, terganggu dek deringan  telefon bimbitnya. Dia menjenguk kemudian mengeluh. Dia bosankah lelaki ini? Sudah berpuluh kali panggilan itu tidak berjawab sejak daripada petang semalam. Dengan malas, akhirnya telefon dicapai. Panggilan dimatikan dan telefon turut dimatikan.
            Deringan telefon di meja pula mengganggu kosentrasi. Pantas diangkat.
            “Masuk kejap,”
            Talian terus terputus tanpa sempat dia menjawab. Pintu yang tertutup di pandang tanpa berkelip. Perlahan mengangkat punggung dari kerusi sambil mencapai buku catatan, kalau-kalau Zariff mahu memberi tugasan padanya. Langkah diatur rapi dan berdiri seketika sebelum mengetuk perlahan pintu bilik Zariff. Daun pintu ditolak perlahan. Zariff sedang berdiri di tepi tingkap sambil memandang jauh ke luar. Segera dia melangkah masuk. Pintu ditutup rapat.
            “Ada apa Encik Zariff?,”
            “Siapa tu?,”
            “Siapa? Tak faham,”
            “Siapa bagi bunga tu?,”
            Soalan Zariff yang sedikit keras, sedikit sebanyak memberitahu pertemuan ini barangkali bersifat peribadi. Dia melangkah mendekati meja Zariff. Memandang susuk tubuh Zariff yang membelakanginya.
            “Itu dah langgar perjanjian tu,”dia bersuara tenang. Membuat Zariff segera berpaling. Mahu membuka mulut menghamburkan marahnya. Namun sebaik memandang wajah Arisa, marahnya menghilang. Terkejut melihat kepala Arisa yang berplaster. Segera dia mendekat.
            “Kenapa ni?,”pantas jemarinya menyentuh dahi Arisa yang bertampal. Arisa tersenyum. Turut menyentuh dahinya yang bertampal.
            “Terjatuh,”
            “Kenapa boleh jatuh? Kenapa cuai sangat?,”
            “Sikit je,”
            “Bila ni?,”
            “Semalam. Jangan risaulah. Sikit aje ni,”
            Zariff merengus perlahan. Memang dia risau.
            “Dah pergi klinik?,”
            “Tak payah. Dan letak ubat semalam. Awak tak payah risaulah,”
            “No way. Kita pergi klinik sekarang. You ambil MC hari ni,”
            Arisa kehilangan kata-kata. Cuba merenung wajah Zariff yang jelas risau dengan pandangan protes.
            “Tak perlulah. Lagipun, banyak kerja yang nak saya siapkan hari ni,”
            “I tak peduli  semua tu. Kita pergi klinik sekarang,”Zariff membuat keputusan sambil mencapai lengan Arisa. Membuat wajah Arisa berkerut menahan sakit. Sekali lagi menghantar rasa hairan pada Zariff.
            “Why?,”
            Arisa menggeleng laju. Tangannya segera dibawa ke belakang.
            “Saya keluar dulu,”
            “Wait,”pantas Zariff mencapai tangannya. Menarik tubuhnya mendekat. Tangan Arisa ditarik perlahan. Walau ada protes daripada Arisa, dia tidak peduli. Lengan baju kurung yang dipakai Arisa diselak perlahan. Sekali lagi membuat dia terkejut. Lengan itu lebam. Pandangannya dilarikan ke wajah Arisa. Tajam merenung wajah itu.
            “What is this?,”
            “Tak ada apa-apalah,”
            “You tak jatuh kan? Apa yang terjadi?,”soal Zariff keras. Dia bergerak ke arah mejanya. Mencapai jambangan bunga yang berjaya membuat hatinya sakit seketika tadi.
            “Lelaki ni yang cederakan you, kan? Siapa ni?,”bentak Zariff sambil mencampak semula jambangan itu ke meja. Membuat beberapa helai kelopak mawar mula berselerak di atas meja.
            “Saya okay. Awak tak perlu risau,”
            “Banyak you kena explain to me. But now, kita pergi klinik,”
            “Tak perlu. Saya tak apa-apa,”
            Tanpa menjawab, pantas tangan Zariff merangkul pinggang Arisa. Melangkah menuju ke pintu.
            “Awak. Jangan macam ni. Nanti your staff nampak,”Arisa bersuara cemas. Sudah gilakah Zariff mahu keluar dari biliknya dengan berpelukan begini. Dan, kata-kata itu membuat Zariff sedar akan situasi mereka. Rangkulan dilepaskan perlahan. Emosi membuat dia lupa pada kedudukan dia dan Arisa. Bersama keluhan keras, dia membuka pintu. Mengarahkan Arisa melangkah mendahuluinya. Dalam enggan, Arisa akur dengan langkah sedikit teragak-agak. Mulai kurang senang dengan tingkah Zariff yang sudah sedikit mengawal hidupnya.

****

            “Kenapa awak bawa saya ke sini?,”
            Zariff mencampak kunci kereta ke meja. Santai berbaring di sofa yang empuk. Arisa merenung tajam. Melabuhkan punggung perlahan ke sofa.
            “Awak tak balik ofis ke?,”sekali lagi dia bersuara. Suasana nyaman dengan hembusan daripada penghawa dingin tidak mampu membuat dia tenang. Sungguh dia tidak betah duduk di sini. Di kondominium Zariff.
            “Saya nak balik rumah. Dah dapat MC ni, biarlah saya berehat kat rumah,”
            “Ada perkara yang perlu kita bincang. I tak nak bincang kat rumah you. I nak privacy,”
            “Ya. Tapi, bukan di sini. Kalau sesiapa tiba-tiba datang , macam mana? Mak awak ke… kekasih-kekasih awak ke…,”
            Zariff tersenyum nipis. Perlahan bangun dari baringnya.
            “Mama I akan call kalau nak datang. And, kenapa pula dia nak datang, sebab dia tahu I sekarang kat office. Dan, I tak bawa balik kekasih-kekasih I ke rumah. Perempuan-perempuan peneman, tidak sesuai untuk dibawa pulang ke rumah sendiri. Bahaya,”
            Arisa diam. Memandang kosong wajah selamba Zariff.
            “So, apa yang awak nak bincang? Cepat sikit. Lepas tu, saya boleh balik and awak boleh pergi office semula,”
            Zariff mengerling. Sedikit geram apabila tiada apa-apa reaksi terbias di wajah Arisa. Tiada perasaankah perempuan ini. Tidakkah ada perasaan geram di hati Arisa apabila dia ungkit tentang deretan teman perempuannya, seperti mana dia sakit hati membaca kad kecil yang terselit di sebalik kuntuman mawar merah , pagi tadi.
            “Tell me, what happened,”Zariff mengubah topik. Geram melihat reaksi selamba Arisa.
            “Nothing. Tak ada apa yang perlu dirisaukan. Saya boleh jaga diri saya sendiri. You don’t have to worry, Encik Zariff,”
            “Apa maksud kata-kata maaf dalam kad tu?,”
            “I can handle it. Saya tak perlukan bantuan awak. Thanks sebab ambil berat pasal saya. But, no thanks, saya tak perlukan bantuan awak,”
            “What do you mean, by you can handle it? Dengan kepala berdarah? Dengan tangan lebam macam tu? I tak akan benarkan sesiapa pun buat you macam ni, faham!,”
            “Perkara ni dah selesai. Tak perlu kita nak debatkan lagi,”Arisa bersuara. Menentang renungan tajam Zariff.
            “You ni kan! Degil!,”
            “Tak kiralah macam mana pun saya, awak sepatutnya pegang dengan apa yang telah kita janji. Saya tak akan masuk campur urusan peribadi awak, Dan awak juga jangan masuk campur dalam urusan peribadi saya,”cabar Arisa sedikit geram. Jelas Zariff sudah terlebih emosional.
            “I tak suka ada lelaki lain bagi bunga pada wife I! I tak suka ada tangan yang kurang ajar yang sakiti wife I! Faham!,”
            Arisa terkedu. Semakin keliru melihat reaksi melampau Zariff. Berlebih-lebih pula emosi yang Zariff pamerkan.       
            “Kita sama-sama setuju yang perkahwinan kita tak akan melibatkan apa – apa perasaan. Tak akan melibatkan apa-apa komitmen. Tapi, kenapa tiba-tiba awak cakap macam ni?,”
            Zariff merengus keras. Meraup wajah sambil cuba mententeramkan perasaan sendiri. Perlahan-lahan soalan Arisa menikam ke akalnya. Membuat dia sendiri berasa pelik. Dia tidak perlu beremosi sampai begini.
            “I don’t know. I just sakit hati tengok you cedera macam ni. Now, tell me, siapa buat semua ni,”
            “Awak… awak tak benarkan saya melangkau sempadan yang awak tetapkan. Ada perkara yang saya tak perlu persoalkan dan tak perlu ambil tahu. Begitu juga saya. Tujuan kita berkahwin sebab awak mahukan saya.  Awak dah dapat saya and saya pun dapat pembiayaan sekolah adik-adik saya, So, cukuplah. Selain dari tu, awak tak perlu ambil tahu. Macam mana saya tak pernah ambil tahu hal awak, begitu juga awak tak perlu ambil tahu pasal saya,”
            Zariff ternganga. Ayat paling sadis meniti di bibir Arisa. Benar-benar tidak berperasaan perempuan ini. Perlahan Zariff menggeleng. Tidak percaya dengan apa yang dia dengar. Bicara Arisa, seakan-akan kehadirannya langsung tidak memberi makna di dalam hidup perempuan itu. Tidak percaya Arisa sedikit pun tidak menyimpan perasaan padanya. Sungguh – sunguh Arisa buat dia semakin tercabar.
            “I tak sangka I boleh berkahwin dengan patung. You langsung tak ada perasaan ke?,”
            Arisa membuang pandang. Zariff merapatinya. Duduk di sisinya bersama renungan yang dia sendiri tidak faham akan maksudnya. Yang penting , renungan itu perlahan-lahan menusuk ke tangkai hatinya. Segera dia berpaling muka.
            “You langsung tak suka I ke?,”
            “Saya tak cakap, saya tak suka awak. Awak tak buat apa-apa pun untuk buat saya tak suka awak,”
            “So, kenapa sadis sangat kata –kata tu? Salah ke I ambil berat pasal you,”
            “No. Tak salah. Tapi saya tak suka. Saya tak suka sebab nanti itu semua akan melibatkan perasaan. Saya tak nak,”
            “Tapi, kenapa?,”
            Arisa mengeluh perlahan.
            “Kita tahu kedudukan masing-masing. So, kita just berdiri di tempat yang sepatutnya. Itu lebih baik. Apa yang kita decide sebelum kita nikah, itu yang terbaik untuk kita,”
            “I sayang you…,”
            Arisa tersenyum kecil. Perlahan mengangkat punggung. Alangkah bosannya mendengar ucapan sayang daripada mulut seorang lelaki. Lebih-lebih lagi lelaki yang hidupnya dikelilingi wanita, seperti Zariff.
            “Itu tak sepatutnya berlaku. Jangan sayang saya, Encik Zariff. Saya cuma persinggahan sementara. Jangan fikir sangat pada hubungan kita yang rapuh ni. Jangan letak harapan pada hubungan ni,”
            “What happened to you, sebenarnya girl?,”
            Arisa berpaling. Mengukir senyum pada Zariff.
            “Tak ada apa-apa,”
            “You seolah-olah takut,”
            Arisa tergelak kecil.
            “Takut?,”
            “Yeah. You takut kalau-kalau you larut dalam perasaan sayang dalam hubungan kita ni. You takut kita jatuh cinta?,”
            Sekali lagi Arisa tergelak kecil. Memandang wajah Zariff agak lama.
            “Dulu awak sendiri tak pernah yakin pada cinta. Tak percaya pun pada cinta. Kenapa sekarang tiba-tiba cakap pasal cinta? Bukankah awak cuma mahukan saya?,”
            Zariff terdiam. Terkena dengan bahas Arisa. Memang itulah kenyataan yang membuat dia mengikat Arisa dalam satu hubungan yang halal. Dulu dia senang apabila Arisa bersetuju. Tetapi, hari ini, hatinya mula tertanya-tanya kenapa Arisa bersetuju. Arisa bukan perempuan yang gilakan kekayaan. Arisa juga jenis perempuan yang pandai menjaga diri. Hatinya mula tertanya-tanya kenapa Arisa bersetuju dengan perjanjian yang kurang bermoral itu?
            “I belum betul-betul kenal siapa you, Risa,”
            “Lebih mudah kalau kita tidak saling begitu mengenali macam ni. Kita hidup mengikut hala masing-masing. Bila awak perlukan saya, awak boleh datang pada saya,”
            “Sampai bila?,”
            “You decided it. Saya serahkan pada awak. Awak yang ikat saya, so, awak juga yang boleh lepaskan saya,”
            “Semudah tu?,”
            Arisa tersenyum lagi. Memang itu lebih mudah daripada dia menghambakan diri demi seorang lelaki dan akhirnya dia dicampak begitu sahaja. Dia tidak perlukan lelaki untuk menjadi sebahagian daripada hidupnya. Dia boleh menjalani hidup ini sendirian apabila nanti Zariff juga sudah tidak perlukannya lagi. Tidak perlu untuk dia penatkan diri dengan rasa marah. Dengan rasa cemburu. Dengan rasa sakit hati…
             Sesuatu yang lebih praktikal, Zariff perlukan dirinya dan dia perlukan duit untuk adik-adiknya setelah bapanya meninggal dunia hampir tujuh bulan yang lalu. Itu yang lebih logik untuk difikirkan.

****

23 comments:

fara said...

OMG k hanni.. cite ni btol2 awesome..!! hopefully cpt2 smbg...!!

itu_aku +_^ said...

heheehhe
sedeynyer
...
zariff sgt caring
nk lg

mama_ariana09 said...

sedih plak entri ni,,
tak sabar tggu smbungan

Aransia Lerant said...

Best!!! kak hanni! thank you so much!

The Lady Chosen said...

sgt2 best cite ni...owh dh kawin rupanyer...nk lagi kak hanni

korro suffian said...

apa maksudnya zariff hanya mahukan arisa?? hanya kerana tubuh arisa kew zariff berkahwin ngan arisa?? kalau mcm tu sesiapa pun akan pandang rendah pada zariff... dah terbukti dia hanya nakkan tuntutan batinnya puas... tentulah juga arisa akan berfikiran sama dengan stereotaip itu... u better think about it zariff!!!!!

Anonymous said...

oh..hanni mmg best cite ni mcm baca novel biar ym berbicara suka sngt

Kay said...

sedihnya....

macam panjang semacam je citer ni kak hanni..hehe

Anonymous said...

kak hanni..kata nye cerpen.. awat nya panjang sgt ni hihi.. best sgt cite ni..berdebar2 membacanya...

Anonymous said...

kak hanni..kata nye cerpen.. awat nya panjang sgt ni hihi.. best sgt cite ni..berdebar2 membacanya...

Sharifah Nadzarah said...

wah best3...sian kat zariff & sian jugak kat arisa but hope hepi ending yer..

ayuna said...

best3...aah la zarif, y awak letakkan syarat camtue kt risa?klu sy pon sy akan wat cam risa jugak, sb u hanya mahukan diri arisa jew...

Nur Afifah bt Mohd Yusof said...

best giler..thanks kak hanni..nak lagi..

Anonymous said...

risa...x baik menipu diri sendiri

NukSe said...

wow.. semua org mcm mrh giler kat zariff.. jgn mrh2.. nti zariff jgk heronya.. hihi sabar2..

azra aihara said...

best2..zariff ni..p ltk syarat gitu wat pe..kan pdn muke dh..
xsabar nk tahu cerita selanjutnye..
best k.hanni..nak lagii...

miznza84 said...

siannya rissa..
dugaan sungguh hidup dia..
nk lagi k.hani...

~La dOLce vyDa~ said...

awesome..!! bravo kak hannis...citer sgtlah best..

faiicie said...

o0o mcm tu rupanya...dah paham2 sikit...hehe

ZaYaNi said...

mmg sadis...
gitu rupenye arisa berkorban...
demi adik2 dye...
zariff ohhh zariff...

oli-go said...

kak hani please sambung....pls pls..

Dr.LoVe said...

hidup yang penuh konflik....

Dewi said...

woooooo.... makin best... like it...

[11:35:50 PM] hos.getah: