Sunday, November 23, 2008

Dinner Konon...

ABAIKAN LOGIKNYA. SEKADAR UNTUK HIBURAN SAHAJA…

Sejadah aku lipat elok-elok kemudian aku letakkan di hujung katil. Dalam tergesa-gesa, songkok aku letakkan sahaja di atas sejadah. Bergerak laju keluar dari bilik.
“Aik! Saya berleter pun tak habis lagi, abang dah siap solat? Ni, marathon ke apa ni?,”
Aku memandang isteriku yang sedang menyambung omelannya. Kenapalah semakin hari, semakin aktif mulut isteriku ini? Dulu, semasa bercinta, pemalu orangnya. Bercakap pun, setakat menjawab soalan aku. Tetapi, bila sudah bertahun berkahwin, mulutnya sudah sama becok dengan mulut burung kakak tua yang aku bela.
“Abang dah lambat ni, sayang,”
“Lambat pun, takkan sampai nak lengahkan waktu solat?,”
“Kan abang dah solat?,”
“Macam ribut tu? Tak baik mencuri dalam solat tahu,”
“Mana ada macam ribut? Pandai-pandailah. Dah, abang pergi dulu. Nanti menunggu pula si botak tu,”
“Abang dinner kat mana? Kenapa tak nak ajak saya?,”
“Alah… bukan special pun. Kat Port Klang sana. Sure tak bestlah. Nanti esok, abang ajak sayang pergi dinner. Candle light dinner. Okay, abang pergi dulu,”aku bersuara sambil mencapai helmet.
“Kenapa tak bawa kereta?,”
“Malas. Nanti Botak tu suruh angkut budak-budak Bangla tu, buat buang minyak aje,”
“Amboi… kedekutnya,”
Aku tersengih.
“Dah bos kedekut. Kita kenalah kedekut sama. Abang pergi dulu. Kunci pintu,”
Isteriku mengangguk sambil mencapai tanganku. Mengucup lembut sebagai ucapan selamat jalan. Aku tersenyum sambil mengusap rambutnya. Inilah yang aku suka tentang isteriku ini. Selalu menyejukkan hatiku, walau kadang-kadang mulutnya sering juga menguji suhu darahku.
“Hati-hati, bang,”
“Ya, sayang,”balasku sambil menarik perlahan hidungnya. Membuat dia tergelak malu. Gelak malu yang sama seperti sebelum kami berkahwin.
***
“Biar betul, bos,”
“Betullah,”
Aku menggaru kepala. Memandang ke arah Azman. Mr. Lim bergerak masuk ke pejabatnya. Ada perhimpunan sebelum ke restoran makanan laut pilihan majikanku yang kedekut. Entah apa mimpi, tiba-tiba pula majikanku ini menawarkan diri untuk mengadakan satu majlis makan malam bersama pekerjanya sempena sambutan Tahun Baru Cina.
“Takkan Botak tu serius?,”aku bersuara sambil memandang Azman. Azman tersenyum panjang.
“Betul ke abang ipar kau pakai kereta?,”soal Azman sambil bersandar pada lori. Aku tersengih.
“Mana ada? Elok je parking kat rumah. Malas aku nak bawa. Kan betul. Nasib baik aku tak bawa. Kalau tak, buat rosak kereta aku je nak sumbat budak-budak bangla tu ramai-ramai. Dah tu, minyak sah-sah tak boleh claim tu. Kau pulak? Betul ke kereta kau rosak?,”
Azman tergelak besar. Cepat-cepat meletakkan jari telunjuk ke mulut. Isyarat tutup mulut Suruh aku diam.
“Mana ada. Aku pun macam kaulah. Tak pasal-pasal wira canggih aku jadi prebet sapu. Tak nak aku,”
Aku tergelak sama mendengar kata-kata itu.
“You all gelak apa? Apa yang kelakar?,”
Kami menoleh. Mr.Lim bercekak pinggang bersama segugus kunci lori.
“Takkan naik lori bos,”
“Itu van, road tax sudah mati, maa… Tak sempat mahu renew,”
“Kasi sewalah. Itu hari saya sudah cakap,”
“Ala.. mahu sewa buat apa? Membazir. Ini, lori ada. Masuk lorilah,”
“Apa bos? Naik lori ka? Nanti beku, apa macam? Saya tak mahu jadi sayurlah bos…,”
Aku menoleh. Terkejut dengan suara kuat yang melantun soalan itu. Rafikul Islam yang mencelah rupa-rupanya. Melihat wajah terkejutnya, aku tergelak besar. Juga melihat wajah terkejut teman-teman senegaranya yang sudah siap kemas berpakaian. Azman pula, sesuka hati menyambung gelakku.
“Ini. Kasi angkat satu tan punya lorry. Angkat box punya,”
“Semua nak sumbat lorry satu tan? Gila ke bos? Dibuatnya lemas dia orang kat dalam, macam mana?,”Azman menyampuk. Aku mengangguk setuju.
“Ada air cond maa,”
“Memanglah. Tapi, 15 orang ni, bos. Tak selesa mereka nanti. Lagipun itu air cond banyak sejuk bos. Nanti beku macam mana?,”ujarku separuh berseloroh. Rafikul Islam sudah menggeleng-geleng kepala di belakangku. Gelengan tidak puas hati yang menggeletek hatiku.
“Ada ke kena naik lori. Sana Bangladesh sana, pun aku tak pernah masuk dalam ini box lori…,”
Aku tergelak lucu mendengar rungutan perlahan si Rafikul Islam.
“Sudah…Sudah. Itu macam, angkat tiga tan punya,”
“Dua buahlah bos. Satu saya bawa. Satu Man bawa. Baru selesa sikit dia orang,”tambahku lagi . Nampaknya majikanku ini serius mahu angkut pekerja Bangladeshnya naik lori.
“Tak payah sampai dua buahlah. Satu cukuplah,”
“Tak boleh bos. Ini manusia bos. Bukan sayur import bos… mahu longgok sampai penuh box,”Azman pula menyampuk.
‘You aaaaa. Banyak cakaplah. Sudah. Ini last punya. You angkat itu sepuluh tan punyalah,”
Aku dan Azman sama-sama terkebil-kebil. Gila betul.
“Apa lagi?,”soal Mr.Lim dengan wajah sedihnya. Memanglah Cina ni. Tengok muka macam kasihan. Tapi, perangai… Itu yang aku tidak sanggup. Kedekut sungguh!
“Malam ni, kenderaan berat dah tak boleh naik atas jalan bos. Kena saman nanti, kan?,”aku bersuara risau.
“Nolah. Tak ada hallah. Bukan jauh maa.. Port Klang sana saja. Sudah. Cepat. Saya naik kereta. Itu lain punya staff semua sudah tunggu sana,”
Terkebil-kebil mata aku bila dia menghulurkan kunci lori. Nekad sungguh Cina ini. Keputusan berani mati.
“Macam mana ni?,”Azman bertanya.
“Mana aku tahu. Dah dia suruh, kita ikut sajalah. Tobat, tahun depan, aku tak nak pergi dinner lagi,”
“Ayyo…serius mahu naik lorry ka?,”Rafikul Islam tiba-tiba tercegat di hadapanku.
“You dengar tadi, kan?,”Azman bersuara sambil tersengih.
“Sudah pakai Shah Rukh Khan punya fesyen… kena naik lori ke? Susahlah ini macam. Bikin saya susah hati. Sudah lawa-lawa, kena naik lori,”
Meledak tawa pecah dari mulutku mendengar rintihan hati jejaka Bangladesh itu. Berpaling ke belakang, ketawaku makin menjadi-jadi. Semuanya bersama fesyen ala-ala hero Hindustan. Hero-hero Hindustan yang terpaksa naik lori sayur. Rasa mahu menggelupur di situ aku melayan gelak bersama Azman.
“Apa lucu, kawan? Naik lori pun lucu ke?,”
“Yelah. Macam you tak pernah bawa itu lori. Hari-hari bawa lori, pun, lucu ke?,”sampuk satu lagi suara perantau dari Bangladesh yang tidak aku pasti namanya.
“Betul hari-hari saya bawa lorry. Tapi, ini hari special punya. Selalu saya angkat itu sayur import, ini hari saya angkat itu Bollywood punya hero…,”Azman bersuara membuat aku terduduk di kerusi melayan gelak. Sungguh aku tidak mampu menahan rasa lucu ini. Kunci aku hulurkan pada Azman. Tidak mampu bergerak menuju ke arah lori. Azman tergelak sambil melangkah ke arah lori. Membuka kotak lori berhawa dingin yang tidak berkunci.
“Masuk,”
Aku menekan perut mendengar arahan Azman. Lebih bergoncang tubuhku melihat seorang demi seorang memanjat lori, masuk ke dalam kotak lori.

***
“Habis! Masak kita Man,”
Azman menggaru kepala sambil memperlahankan lori di gigi jalan.
“Call bos…,”dia bersuara lemah. Aku mencapai telefon bimbit di pinggang. Mengerling ke arah dua pegawai polis trafik yang mendekati Azman.
“Hello bos…,”
“Haaa… you mana?,”
“Rantau Panjang bos..,”
“Oh… saya belakang youlah. Sekarang saya dekat ini petrol station. You pergi dulu. Tak payah tunggu saya. Join office staff dulu dekat restoran sana,”
“Tak payah pergi mana-mana bos. Bos datang sini saja,”
“Apa you cakap?,”
“Ada road block. Lori kena tahan,”
“Hah?! Haiyaaa…. Banyak suweylah you orang!,”
Aku kerutkan kening. Telefon segera aku jauhkan dari telinga. Macam halilintar suara Cina itu. Nasib baik melalui telefon, kalau berdepan, memang wajib kena cari payung. Sudah dapat aku bayangkan tempias yang menyimbah dari mulutnya yang sentiasa basah itu.
“Okaylah bos. You datanglah,”
Talian telefon segera aku matikan. Memberi fokus pada Azman dan dua pegawai polis bersamanya.
“Lori tak boleh naik atas jalan malam ni. Takkan Encik tak tahu,”pegawai polis itu bersuara sambil membelek lesen memandu Azman.
“Tahu Tuan. Tapi, ini urgent Tuan. Bos saya yang suruh,”
“Buka kotak belakang sekejap,”
“Hah?,”serentak soalan itu keluar dari mulutku dan Azman. Membuat kening pegawai polis itu pula yang berkerut seribu.
“Kenapa? Ada masalah ke?,”
Aku tersengih sambil menggeleng laju.
“Tak ada masalah Tuan. Cuma…,”
“Buka sekarang,”
Azman mengangguk sambil membuka pintu lori. Aku turut membuka pintu sambil melompat turun dari lori. Mengekori Azman dan pegawai polis itu ke belakang. Dalam teragak-agak, Azman membuka pintu yang berkunci.
“Wah! Lega…. Sudah sampai ka? Banyak cepat haaa? Sudah tak sabar mahu makan itu udang bakar sama ikan bakar,”
Aku dan Azman terkebil-kebil. Pegawai polis itu pula, aku lihat sedikit terperanjat. Mampus! Dan, wajah ceria Rafikul Islam tiba-tiba bertukar pelik. Dia pandang ke arahku.
“Kata mahu pergi dinner. Apa macam boleh sampai depan ini Encik polis?,”soalnya bersama wajah tidak bersalahnya. Aku garu kepala. Sungguh aku serik dengan majikan kedekutku ini.
“Apa ni? Boleh jelaskan?,”tegas suara yang meniti di bibir pegawai polis muda di hadapanku ini.
“Seludup manusia ke?,”
“Subhanallah. Tak Tuan. Mana ada. Ini semua worker bos saya. Kami on the way pergi dinner, Tuan,”
“Naik lorry box? Ini manusia. Bukan daging beku. Sudah. Semua, turun,”
Sekumpulan hero-hero Bollywood di dalam lori itu, berdiri serentak. Seorang demi seorang melompat turun dari lori.
“Apa ni? Sudah pakai smart-smart kena naik lori. Sudah naik lori lagi kena tahan polis...Ini macam, tak payah dinner pun tada apa-apa. Tidur lagi baik…,”
Aku sembunyi senyum mendengar rungutan itu. Dalam kecut, hati ini masih dijentik rasa lucu setiap kali terpandang gelagat mereka.
“Sekarang macam mana ni? Salah bawa lori naik atas jalan. Kenderaan berat dilarang berada atas jalan raya sehingga minggu depan. Bawa manusia pula tu. Ni semua, ada pas perjalanan sah ke tidak ni?,”
“Ada…”
“Ada, tuan… Mesti ada,”
“Mana bolah tada, Tuan. Mesti ada,”
Riuh jawapan keluar dari bibir mereka.
“Keluarkan. Saya nak tengok,”pegawai polis itu bersuara sambil memanggil lagi seorang rakan setugasnya. Aku dan Azman tersandar ke lori. Memang malang betul. Silap haribulan malam ini aku boleh merasa menginap di hotel banyak jaring.
“Mana passport?,”
Aku menjengah. Masing-masing Nampak sedikit kelam-kabut. Dan ada beberapa orang pekerja asing itu memandang wajah Rafikul Islam yang sedikit kelat. Laju tangan lelaki itu meraba poket seluar.
“Alamak. Saya sudah lupa tuan. Itu passport semua saya letak atas meja. Lupa mahu angkat,”
“Hah?,”serentak mata-mata yang memandangnya itu bersuara.
“Tuan… kami punya passport kami suruh dia pegang…,”
“Kenapa suruh orang lain pegang? Itu salah. Kamu tak tahu ke? Kumpulan ini semua passport dia lupa bawa. Kamu semua pula macam mana? Mana passport?,”
Mendengar soalan itu. pandangan aku dan Azman bergerak pula pada sekumpulan lagi pekerja Mr Lim yang pucat sambil meraba poket seluar dan poket baju.
“Dalam itu seluar kerjalah Tuan. Lupa mahu angkat,”
“Betul tu Tuan,”
Pegawai polis itu menggeleng perlahan. Menolah ke arah aku dan Azman.
“Besar masalah kamu ni. Mana bos kamu?,”
“On the way, Tuan. Saya dah cakap dengan bos saya, Tuan. Tapi, dia tak nak dengar…,”
“Apa cerita ini? Ini semua pekerja saya Tuan. Kami mahu pergi Chinese New Year punya dinner. Kasi canlah Tuan,” suara Mr. Lim tiba-tiba mencelah. Aku menoleh. Terkedek-kedek Mr Lim melangkah ke arak kami
“Ini serius. Ini orang. Mana boleh sumbat dalam lori macam ni? Kalau ada yang mati lemas macam mana? Lagi satu, kenderaan berat tak boleh berada atas jalan. Salah ni…,”
“Dekat saja, Tuan. Lagi pun ini box besar maaa… Mana boleh lemas. Kasi canlah. Kasi settle sini sudahlah. Hari raya saya punya pasal, maa..,”
“Encik…. Kesalahan Encik ni, dah banyak tahu. Jangan nak tambah dengan kesalahan cuba beri suapan pada saya pula,”
Mr. Lim menggaru kepala.
“Takkan tak boleh tolong, Encik…,”
“Maaf. Saya tak boleh tolong. Saya terpaksa ambil tindakan. Ini, pekerja encik semuanya tak ada bawa dokumen perjalanan yang sah,”
Mr.Lim mengeluh panjang sambil menggaru kepala.
***
Aku mengeluh perlahan sambil melompat turun dari lori. Empat buah teksi berhenti di hadapan pejabat. Seorang demi seorang pekerja asing majikanku yang kedekut itu melangkah keluar dari teksi. Kereta Mr. Lim bergerak perlahan masuk ke perkarangan pejabat. Tiga orang lagi pekerja melangkah keluar dari keretanya.
“Padan muka. Kedekut sangat. Tak pasal-pasal kena saman. Nasib baik tak kena sita,”Azman merungut sambil bercekak pinggang di sebelahku.
“Itu satu. Lagi satu, nasib baik kita tak bermalam kat lokap. Dinner ke mana… kita pula ke mana nanti,”tambahku sambil mmemerhati Mr. Lim yang membuka walletnya membayar tambang teksi.
“Nasib baik polis tu kasi can, suruh datang ambil passport bangla ni semua. Kalau tak… memang masak kita, Ril,”
Aku tergelak sambil memandang Azman.
“Masak? Aku rasa tak masak lagi dah. Rentung beb…renting…,”
Azman tergelak sama.
“Hey! You orang, apa gelak-gelak? Kelakar ke? Saya sudah banyak rugi, you tahu ke?,”Mr. Lim menjerit marah. Aku tutup mulut. Azman tersenyum.
“Bos… dinner apa macam. Saya sudah pakai ini baju lawa-lawa mahu makan itu udang bakar…,”seorang teman Rafikul Islam bersuara.
“Apa dinner? Tak ada dinner. You semua balik hostel! Tak ada dinner…,”
Terkebil-kebil mata pekerja Bangladesh itu. Muka tidak berpuas hati, tetapi tidak berani bersuara. Mr. Lim mahu menyambung cakapnya, tetapi, telefonnya tiba-tiba berdering. Dengan muka masam telefon dia angkat.
“Apa? Dinner? No dinner. You all balik saja. Dinner punya pasal saya sudah rugi banyak. Lain tahun, tak ada dinner lagi!,”jeritnya sambil terus mematikan telefon.
“Sudah. Semua balik hostel. Saya mahu balik. Sakit kepala ini macam,”
Aku sekadar memandang Mr. Lim bergerak ke arah keretanya. Laju keretanya keluar dari kawasan kilang.
“Aduh. Ini bos banyak teruklah. Aku tak ada makan, pasal mahu makan banyak-banyak ini malam,”
Terdengar rungutan demi rungutan. Mula-mula aku faham, selepas itu, aku tidak lagi faham. Mereka sudah menggunakan bahasa ibunda mereka. Aku pandang Azman.
“Kesian pula aku tengok mamat-mamat tu. Tak makan sebab nak makan besar dengan bos,”
Azman tersenyum kecil.
“Hello Rafikul….,”panggilku setelah melihat masing-masing melangkah longlai mahu pulang ke asrama yang memang tersedia berhampiran kawasan kilang.
“Ada apa lagi, baiya? Saya mahu pulanglah, perut sudah lapar… tidur lagi bagus,”
“Jomlah. Pergi makan kat restoran sebelah. Tapi, masing-masing bayarlah,”pelawaku ikhlas.
“Itu pun bagus juga. Bolehlah,”balas Rafikul Islam. Tidak bersemangat. Di sokong oleh kawan-kawannya yang lain.
Aku tersenyum sambil mengatur langkah bersama Azman. Memberi isyarat kepada pengawal keselamatan di pos pengawal agar tidak mengunci pintu pagar kilang dulu.
“Malang betul kita dapat bos macam tu,”Azman mula mengomel. Aku tergelak.
“Memang hantu betullah botak tu. Lepas ni, kalau dia nak buat dinner kat hotel lima bintang pun, aku takkan pergi,”
Azman tersenyum panjang. Aku menggeleng perlahan. Dinner konon. Akhirnya, aku mengambil makan lewat malam di kedai mamak memandangkan jam di tanganku sudah menunjukkan jam 12.30 pagi.
****

10 comments:

Farrez Hakim said...

hahaha lawak2!

Anonymous said...

hani...lawaknya cerita nie! kesian mat2 bangla tu semua...hihihi

Anonymous said...

hanni..manyak lucu lu bikin cerpen ini...mamkali lu punya bos pun olang cina??hahaha...kesian itu..tu "shah rukh khan"..mau makan udang bakar tak kesampaian... gua harap mana2 bos lori cina tak baca ini...hahaha.. terima kasih kerana upload cerpen yang cukup terhibur ini... udin..

Anonymous said...

hihihi...hahaha...hohoho..lawak2,mmg x nyesal kalau x ambik lunch, makan je karangan hani, dah kenyang!!!!....raii

nin said...

hu..hu.hu.. cite ni sempoi n lawak, sy penah keje kilang yg ada bangla. mmg cm2 la gelagat diorang, msa tu bos lak ada mirip2 cm mr lim, tpi time dinner kami ada bas..

WAHEDA said...

lawak? memang citer ni lawak. tp sbg manusia kesian gak kat bangla tu. cerita bab makan sensitive ooo....

cerita2akusuka said...

best..lawak2..
kecian mat bangla tu, sggup berlapar semata2 nk mkn kt hotel. mmg tak patut betul la bos cina tu wat cmtu. kedekut betul.

atashinci said...

lawak mmg lawak......
sye tau bangla mcm mne sbb dulu sye uruskan pekerja asing.....
hei......menyakitkn hti tul tapi kdg2 kelakar lak

misz nana said...

hahaha.. dah pakai smart2..
ala2 hindustan lagi tu..
sekali x dapat gi dinner daa..
pastu terpaksa naik lori lak..
malang sungguh nasib bangla2 tu..

bartdaer said...

...tp sy pun tgh lapar ni..huhuhu..

[11:35:50 PM] hos.getah: