Saturday, November 29, 2008

Pergilah Air Mata 24

Maria bercekak pinggang. Merenung tajam wajah lelaki itu. Ikmal menoleh. Renungan Maria mengundang rasa hairan di hatinya.
“What?,”Soalnya dengan sedikit senyuman. Maria menjeling sambil bergerak ke jendela. Bersandar di situ sambil terus merenung wajah Ikmal.
“You promise me. Tapi, tengoklah. Janji tinggal janji saja kan?,”
“Apa ni? Aku tak fahamlah. Cuba cakap terang-terang…,”soal Ikmal masih dengan rasa sedikit pelik. Komputer ribanya, ditutup perlahan. Maria bergerak ke arah meja solek Ikmal yang kosong. Cuma deretan beberapa botol minyal wangi pelbagai jenis dan cream rambut yang tersusun di situ. Pantas dia mencapai bingkai gambar di atas meja itu.
“Ni… apa ni?,”
Ikmal memandang Maria mengangkat bingkai gambar berisi foto Sabrina, sambil bergerak pula ke arah meja kerjanya.
“Ni…Semua ni,”
Beberapa bingkai gambar Sabrina diangkat Maria satu persatu. Ikmal tersenyum tawar. Memang biliknya masih penuh dengan gambar Sabrina.
“Tu..dekat katil… Tepi katil.. kat atas meja ni…Kat dinding…Semuanya gambar Ina..,”Maria bersuara dengan nada sedikit geram.
“Sorry, Mar. Bagi aku sedikit masa,”
Maria mengeluh panjang. Berpeluk tubuh sambil merenung wajah Ikmal yang kelihatan serba- salah.
“Aku tahu. Aku tak patut buat kau macam ni. Aku tak adil pada kau, kan?,”Ikmal bersuara perlahan. Pasti Maria berkecil hati. Dia lupa, Maria sekarang adalah tunangannya. Tidak sepatutnya gambar Sabrina yang terus menghiasi kamarnya.
“Dalam bilik kau ni, penuh dengan gambar Ina…,”Maria merungut perlahan.
“Bagi aku masa, Mar…,”
“Aku boleh bagi kau sebanyak mana masa yang kau nak. Tapi, boleh berjaya ke? Boleh ke kau lupakan Ina kalau kau letak dia dan kenangan dengan dia, di setiap penjuru hidup kau? Boleh ke Mal?,”
Ikmal diam. Maria bergerak perlahan menghampiri lelaki itu.
“Aku minta maaf ya, Mar,”
Maria tersenyum kecil. Menarik kerusi kecil dari meja solek, lalu melabuhkan punggung di hadapan Ikmal.
“Kau tak payah minta maaf pada aku Mal. Kau kena minta maaf pada diri kau sendiri. Sebab kau sanggup terus seksa diri kau sendiri. Sampai bila kau nak terus seksa diri sendiri macam ni? Kau kata kau akan cuba. Akan cuba dan akan cuba… Aku yakin, kalau macam nilah cara kau mencuba, kau tak akan berjaya. Kau tak akan dapat buang Ina dari fikiran kau. Percayalah cakap aku,”
Ikmal terus membisu. Memang dia ingin melupakan Sabrina. Tetapi, dia tidak kuat untuk menghalau wajah gadis itu dari hatinya. Dia tidak mahu kenangan-kenangan itu berlalu pergi. Ternyata kehendak akal dan hatinya betul-betul bertentangan. Akalnya nekad mahu melupakan seraut wajah Sabrina, sedang hatinya, bermatian mahu mempertahankan wajah itu.
“Mal… sekarang ni, kau kena realistik. Kau tak boleh terus hidup dalam dunia khayalan kau. Kalau kau boleh kembali pada Sabrina, aku tak kisah kau terus melayan perasaan macam ni. Tapi, Sabrina dah jadi kenangan, Mal. Tak mungkin kau dapat bersama dengan dia lagi. Dia jadi jadi isteri orang. Tolonglah ingat hal itu. Janganlah buat hidup kau jadi macam ni. Tak sanggup aku nak tengok kau macam ni, Mal. Kau kena lupakan Sabrina. Kau kena kuat untuk cuba lupakan Sabrina,”
“Macam mana?,”
Maria menarik nafas penjang sambil mengangkat punggung.
“Macam mana?,”dia mengulangi soalan Ikmal. Ikmal sekadar merenung wajah temannya itu. Menanti jawapan.
“First, kau kena remove all these photo. Setiap hari kau pandang gambar Sabrina, macam mana kau nak lupakan dia? Betul tak?,”
Ikmal memandang gambar-gambar Sabrina yang menghiasi segenap penjuru biliknya itu. mampukah dia buang semua barang kesayangannya itu?
“Second, kau kena banyakkan aktiviti kau. Kalau kau nak aku temankan, anytime. Just let me know and, I’ll be there for you. Kalau tak nak aku temankan, kau boleh buat apa-apa aktiviti dengan kawan-kawan kau. Anything… Just to make sure, kau tak ada masa untuk termenung and fikirkan benda yang dah lepas,”
“Third..habiskan banyak masa dengan mak. Mungkin bila kau selalu pandang wajah mak, perlahan-lahan kau dapat lupakan kesedihan kau. Ingat, kau masih ada tanggungjawab pada mak. Kau tak boleh terus hanyut dan biarkan mak kecewa…,”
Ikmal termangu mendengar celoteh Maria yang panjang berjela. Setiap bicara Maria penuh dengan motovasi, Cuma dia yang gagal aplikasikan setiap nasihat Maria itu. bukan sekali dua sahabatnya itu memberi nasihat. Dia tersenyum kecil melihat Maria merenungnya sambil mengangkat kening.
“Boleh ke?,”soal gadis itu bersama senyum manis.
Ikmal tersenyum lagi. Perlahan mencapai jemari Maria.
“Thanks, Mar. Sepatutnya kau marahkan aku sebab abaikan kau sebagai tunang aku. Tapi, yang jadi, sebaliknya ya? Kau terus menjadi sahabat baik aku. Terus memberi aku dorongan. Memberi aku kekuatan,”
Maria tersenyum kecil sambil menunduk.
“Aku faham. Aku tahu, aku tak bawa apa makna pun pada kau. Kita bertunang pun, sebab nak jaga air muka keluarga kau. Kau tak usah fikir sangat pasal aku, okay? Yang penting sekarang ni, kau fikirkan macam mana nak pulihkan semula hati kau yang kecewa tu,”
Ikmal terkedu. Terharu mendengar patah demi patah kata-kata yang meniti di bibir Maria. Mendengar luahan Maria, membuat dia sedar betapa kejamnya dia pada Maria. Gadis itu telah korbankan dirinya demi menjaga maruah keluarganya. Dan, dia acuhkan Maria begitu sahaja. Dia senang saratkan kepalanya dengan wajah Sabrina yang sudah jauh meninggalkannya.
“Jangan cakap macam tu, Mar. Of course kau bawa makna besar pada aku. Kau sanggup buat apa saja demi aku. Demi mak. Aku terhutang budi pada kau Mar,”
Maria tersenyum kecil.
“Jangan Mal…,”
“Jangan apa?,”soal Ikmal sedikit hairan.
“Jangan sampai terhutang budi pada aku. Aku tak nak kau terima aku, semata-mata kerana budi. It’s not fair. Tak adil pada kau, juga pada aku. Anggap saja pertunangan kita sekarang tak ada apa-apa makna. Selepas kau boleh lupakan Ina, barulah kita decide mana arah tuju pertunangan kita ni. Okay?,”lembut sahaja Maria mengeluarkan kata-kata. Membuat Ikmal bertambah terkedu.
“Apa maksud kau? Kau nak putuskan pertunangan ni ke?,”
Maria tergelak kecil. Wajah Ikmal yang sedikit terkejut itu, dipandang agak lama.
“Kau nak putuskan ke?,”
“Bukan sekarang. Sekarang kita bertunang tanpa perasaan, kan? Kalau boleh aku nak hubungan kita bukan setakat aku tolong kau dan kau pula berterima kasih pada aku. Kau rasa hubungan macam tu, boleh kekal ke?,”
“Maksud kau?,”
Maria diam seketika. Menggaru kepalanya yang tidak gatal. Sekali lagi, pandangannya dilayangkan ke wajah Ikmal. Ikmal pula, jelas kelihatan menunggu penjelasan yang lebih terperinci daripada gadis itu. Sedikit keliru dengan kata-kata Maria.
“Just forget it,”ucap Maria tersengih.
“Jomlah. Sebenarrnya mak suruh aku panggil kau keluar makan. Lupa pula aku. Jomlah. Dah lama mak tunggu tu,”
“Jangan nak berdalih, Mar. Jelaskan dulu apa maksud kau?,”
Maria tunduk sambil sandarkan punggungnya ke meja kerja Ikmal.
“Mar… cakap. Aku nak dengar,”
“Lupakanlah. Jomlah kita makan dulu,”balas Maria sambil mengatur langkah ingin keluar dari bilik Ikmal. Pantas Ikmal mencapai tangan Maria, membuat langkah gadis itu terhenti. Dari kerusi yang didudukinya, tajam matanya menikam wajah Maria. Dia perlukan perjelasan dari Maria. Maria menelan liur. Pegangan Ikmal membuat dia senang. Sudah lama dia inginkan perhatian dari Ikmal. Perhatian yang lebih daripada sekadar teman akrab. Dia mengukir senyum yang tidak begitu manis. Memandang wajah Ikmal dengan wajah serba salah. Riak sebegitu yang perlu dia pamerkan untuk Ikmal. Dia tidak boleh tonjolkan perasaannya yang sebenar. Dia tidak boleh tonjolkon hatinya yang berlagu riang dengan reaksi Ikmal.
“Tak pentinglah, Mal,”dalih Maria sambil menarik perlahan tangannya.
“Aku tak kisah penting atau tidak. Aku Cuma nak tahu apa yang kau nak cakap tadi?,”Ikmal berdegil.
“Lepas tangan aku dulu. Nanti mak tengok,”Maria bersuara sambil tersenyum kecil. Mendengar kata-kata itu, cepat-cepat Ikmal melepaskan pegangannya. Tidak sedar sebenarnya bila dia mencapai tangan Maria.
“Okay. Now tell me,”
Maria tersengih.
“No. Tak penting,”ujarnya sambil cepat-cepat menuju ke arah pintu bilik yang sengaja dibiarkan terbuka luas. Meninggalkan Ikmal terkebil-kebil.
“Mar! Wait! Maria!,”dia bersuara sedikit nyaring. Maria mempermainkannya. Tanpa sedar, senyum terukir di bibirnya. Cepat dia mengangkat punggung cuba mendapatkan Maria. Laju Maria melangkah ke ruang dapur. Cepat-cepat berdiri di sebelah Nafisah.
“Apa hal ni?,”
Maria tersengih sambil memandang wajah Nafisah.
“Tak ada apa-apa, mak,”
Nafisah tersenyum kecil.
“Mana Ikmal?,”
“Mar! Kau tipu aku ya?,”
Nafisah menoleh. Melihat Ikmal yang muncul bersama senyuman yang lebar. Dia turut mengukir senyum. Lamanya dia tidak melihat senyuman di bibir anak tunggalnya itu.
“Kenapa ni?,”soalnya sedikit hairan dengan senyum yang terukir di bibir Maria juga di bibir Ikmal. Ikmal terdiam di hujung meja, sambil Maria duduk di kerusi sambil tersenyum kecil.
“Kau hutang aku… aku akan tuntut penjelasan tu,”
“Tuntutlah,”ujar Maria selamba. Ikmal mengeluh pendek sambil menarik kerusi. Perlahan melabuhkan punggung di situ.
“Mar… sendukkan nasi untuk Ikmal tu,”arah Nafisah sambil tuangkan jus orange ke dalam gelas. Maria mengangguk sambil mengangkat punggung. Mencapai mangkuk berisi nasi, kemudian bergerak mendekati Ikmal. Dengan hati-hati dia sendukkan nasi ke pinggan Ikmal.
“Terima kasih, Ina,”
Maria tersentak. Ikmal terdiam. Kebiasaan, setiap kali Sabrina berkunjung di sini, pasti semua ini menjadi tugas Sabrina. Dan, kerana itulah dia tersasul menyebut nama itu. Tersasul membuat Maria terasa sekali lagi.
“Marialah…,”akhirnya Maria bersuara sambil tersenyum lebar. Menyembunyikan rasa terkilannya. Dia tidak boleh memberi tekanan pada Ikmal. Dia perlu membuat Ikmal selesa dengannya. Dia tidak akan mendesak Ikmal. Biarlah perlahan-lahan Ikmal boleh menerimanya tanpa rasa terpaksa.
“Sorry. I didn’t mean it,”Ikmal bersuara perlahan. Dia mengangkat muka. Memandang wajah Maria yang ceria, juga memandang wajah ibunya yang sedikit kelat.
“It’s okay. Aku faham. Bukan senang nak lupakan orang yang kita sayang. Betul tak, mak?,”ujar Maria separuh berseloroh. Nafisah memandang wajah Maria. Sukar ditebak perasaan gadis itu saat ini. Sedihkan Maria dengan sikap Ikmal?
“Kalau kita nak ingat pun, biarlah orang yang kita sayang tu, ingat pada kita. Kalau setakat kita sorang saja yang teringat-ingat… baik cari orang lain. Belajar ingat orang lain,”dalam lembut, tajam sindiran Nafisah di telinga Ikmal. Ikmal tersenyum. Faham maksud kata-kata ibunya itu.
“Mal tak sengajalah, mak,”Ikmal bersuara sekali lagi. Maria tersenyum sambil bergerak semula ke kerusinya.
“Aku betul-betul minta maaf kalau kau terasa,”
Maria memandang wajah lelaki di hadapannya itu. Wajah itu Nampak sungguh kesal.
“It’s okaylah. Serius. Aku tak kisah. Aku faham kau perlukan masa. Sudahlah tu. Daripada kau cakap yang bukan-bukan, baik kau makan. Aku yang masak semua ni, tahu tak? Kerabu mangga tu, aku yang buat. Bawal tiga rasa tu pun, aku yang buat. Masak lemak pucuk paku ni…,”
Ikmal mengangkat kening.
“Semua?,”
“Yalah. Kenapa? Ingat aku tak pandai masak ke? Tapi… maklah yang ajar,”balas Maria bersama tawa besar. Membuat deraian tawa turut pecah dari bibir Nafisah dan Ikmal. Nafisah menghela nagas lega. Senang hati melihat tingkah Maria. Dan, senang hati juga melihat wajah ceria Ikmal. Dia berharap benar, Maria mampu mengembalikan keceriaan Ikmal. Mampu membahagiakan Ikmal.
“Hmm… ada cikgu. Ingat semua kau masak sendiri… tanpa tunjuk ajar dari cikgu bertauliah ni,”
Maria ketawa riuh. Ikmal tersenyum senang. Memandang wajah tunangannya itu, dalam diam, dia bersyukur mendapat teman sebaik Maria.
“Kamu berdua ni kan…,”
Suara Nafisah yang mencelah tiba-tiba membuat Ikmal dan Maria sama-sama menoleh ke arahnya.
“Kenapa mak?,”soal Ikmal lembut.
“Sakit telinga mak dengar tahu tak?,”
Maria kerutkan kening.
“Sakit telinga? Sakit telinga kenapa mak?,”Maria pula bertanya lambat-lambat. Tidak sedap hati dengan nada suara Nafisah.
“Beraku engkau aje kan? Boleh tak lembutkan lidah tu sikit? Maria? Ikmal? Maria… cuba biasakan lidah tu panggil abang ke… Takkan sampai kahwin nak beraku engakau saja?,”
“Oh…,”Maria bersuara lega. Ikmal pula mengurut dada perlahan. Sangkanya ibunya ada rasa tidak puas hati tentang sesuatu.
“Mak ni. Buat suspen saja. Mal ingatkan apalah tadi,”
Maria mengangguk. Menyokong kata-kata Ikmal. Nafisah tersenyum.
“Janganlah cakap aku..engkau.. macam tu. Tak manislah mak dengar. Kalau dulu, lainlah. Tapi, sekarang, keadaannya dah lain,”
“Yalah mak. Saya cuba ubah,”Maria bersuara perlahan. Ikmal pula Cuma mendengar bersama wajah yang manis.
“Bagus,”Nafisah bersuara senang.
“Mar… boleh hulurkan abang sayur tu?,”Ikmal bersuara tiba-tiba. Maria tercenggang seketika.
“Macam tu ya, mak?,”soal Ikmal bersama tawa kecil. Maria tergelak. Nafisah pula mencebik.
“Main-mainkan mak ya?,”marah Nafisah, berpura-pura.
Ikmal menyambung gelak. Maria pula menghulurkan mangkuk berisi masak lemak pucuk paku.
“Sayurnya… a…bang…,”Maria menyambung sakat Ikmal bersama deraian tawa. Nafisah menggeleng perlahan sambil sembunyi senyum. Bahagia melihat ada sedikit kegembiraan yang mula berputik di wajah Ikmal itu.

****

15 comments:

dr.cinta said...

sory kak hanni,sy x bce pung part ni coz ble tahu cte ni pasl maria trus hilang mood nk bce..nak cte pasal ina ngan bad..hehe sory yer..pepun tak sbr2 nk tahu ending die cmna

Aidanna said...

DUCH!!!!! AMBIK KO MARIA..!!
x pe korang beta dh hentam MARIA smpai lembik.. HAHAHAHA!!!( Alamak terjadi ratu sulama pulak.. hehehe)

Nurul said...

eiiiiii benci mariaaaaa !!!!
geraaaamnye !!
jgn la kasi ikmal suke kt maria tu !
benci org mcm tu ! haha
neway , thanks ye kak hanni !
ade pun n3 baru !
:P

Anonymous said...

hye k'hanni..
ari nih sy bru bca pam hngga episod nih...
best giler baca citer nih...
wlaupun dh bese dgn cite khwin pksa, tp plot cite k'hanni nih best...x m'boringkn...best bangat!!!

urmm...rsa mlas nk bca part 24 nih coz da maria yg @#$%...tp...kena bca gak coz nk fhm jln cite die...hehe

apa2 pn, x sbar nk tau next part...
hope ina temui kebahagiannya...
uhuks3...

Anonymous said...

hye k'hanni..
ari nih sy bru bca pam hngga episod nih...
best giler baca citer nih...
wlaupun dh bese dgn cite khwin pksa, tp plot cite k'hanni nih best...x m'boringkn...best bangat!!!

urmm...rsa mlas nk bca part 24 nih coz da maria yg @#$%...tp...kena bca gak coz nk fhm jln cite die...hehe

apa2 pn, x sbar nk tau next part...
hope ina temui kebahagiannya...
uhuks3...

-lala-

misz nana said...

asal part maria je sikit je komennya.. ternyata ramai yg x suka si maria ni.. hehehehe.. yg penting, cite kak hanni memang bestt!

Anonymous said...

hanni, letaklah cerita ina dan bad pulak...meluat betul dengan si maria!!!!

CiK DiDa said...

ish...bosan tol dgn si maria ni!! dish2!! bg pnumbuk 2 bijik kt mate die!! ee...geram tol kt die..pure2 baik je 2..kalu nk knal kwn tikam kwn..haa..ni la die..si maria ni..geram tol bace part ni!! lmbtnye si ikmal 2 tau cite sebnr..k.hanni..nk cite psl bad n ina..x nk cite psl si maria 2...hehehe..gud job k.hanni..luvya!!

atashinci said...

mmg mls nk bce tpi kne bce sbb nnti xfhm lak klu bce lompat2.....
klu msuk jer nama maria trus rse mls nk bce....
tpi klu xde cite maria cam ne lakkan....
ok hanni chaiyok2

cerita2akusuka said...

past ni saye baca ckit je, xde mood xnk teruskn perihal si maria ni..geram, maria ni, hipokrit, suka bmuka2..

Anonymous said...

as.kum k.hani ye???
saya baru jgk baca k.hani pun novel ni,,dan saya baru je dlm blog2 ni. tue kwn saya yg bagitahu kat penulisan2u ada novel2 yg best,sbb kwn saya tahu saya suka baca novel2 ni.so saya baca lah novel k.hani ni dari episod 1 sampai lah 24,,air mata saya x henti2 menangis,,
haaaa...
citer k.hani best sgt...buat boring saya kat bumi irenlad hilang..dan saya penah jgk baca novel yg kisah kawen paksa ni, tajuk dia (adam dan hawa)
yg penting sekali k.hani buat lah lagi citer best2 mcm ni,,
emmmmmmmm,,,k.hani!!! penah x buat citer tentang seoarng gadis yg penuh dgn masalah.
masalah dia mcm2,,masa keje majikan buat hal dan dlm masa sama jgk cinta dia terpaksa lepas kan dan dia sahabat selalu berhubung bila hati susah dgn keje dan soal cinta,,,
tue sebenarnya kisah saya lahhhh,,,:))

Anonymous said...

kalu k.hani nk buat citer saya sebuah novel boleh jgk.mesti best,,
hidup tempat asing ni,duk dgn org utk mencari rezeki yg halal,,pedih rasa utk tempohi nya

siti fatimah said...

sy bru je thu psl blog hanni...2 pn ade yg bgtau..sy ni pnye lme duk tnggu kt penulisan 2u nk tgk hanni post smbgn pergilah airmata kt blog 2..huhu..akhirnya aku menemukan blog ini...thanks kpd member kt yg sudi gtau 2..hehehehe

♥corcraze♥ said...

argh!!!perkataan abg tu hnya utk INA shj!!!huh!

Anonymous said...

haha emo lak atas aku ni...
tw xpe..memg geram ngn maria...sungguh bahaye lau de mber camni...oh tidak.............

[11:35:50 PM] hos.getah: