Friday, July 31, 2009

Mimpi Yang Mati 5

“Hoi!!,”
Dia berpaling. Terkejut sebenarnya. Baldi di tangan, diletakkan perlahan sambil kepalanya menjenguk ke luar pagar. Mencari suara yang baru menyentap gegendang telinganya.
“Buta ke?!,”
Dia terkebil-kebil melihat seorang gadis berdiri sambil bercekak pinggang. Tiba-tiba muncul di balik rimbunan pokok bunga raya. Mahu dikawal senyumnya, namun, melihat gadis itu, rasa lucu tetap menjentik rasa.
“Gelak! Gelaklah! Dah buat orang macam ni, gelak pulak,”
“Sorry…sorry… saya betul-betul tak sengaja. Ingat tak ada orang,”
“Ada orang ke…tak ada orang ke... memang kurang ajarlah awak ni kan? Simbah air ke laman orang buat apa? Rumah awak dah tak ada longkang?,”
Dia tersenyum. Terus terpahat pada tubuh kecil yang sudah lencun di hadapannya itu.
“Saya betul-betul minta maaf. Salah saya,”
“Banyak awak punya salah! Awak punya pasal, habis lencun saya. Ni… tengok ni! Bunga ni saya baru beli semalam tau! Habis bersepai kena air awak tu! Siapa nak jawab ni?,”
“Tak Nampak. Tapi, saya akan ganti! Promise,”
“Ini bukan soal ganti! Ini soal tak puas hati!,”
“Sorry, okay,”
Gadis di hadapannya itu menarik muncung. Marah betul. Tiba-tiba gadis itu hilang sekali lagi di balik rimbun bunga raya. Dia menjenguk. Mahu terus mencari wajah itu.
“Tengok ni!,”
Dia tersentak. Terundur ke belakang sambil mengurut dada. Gadis itu tercegat tiba-tiba bersama beg polistrena di tangan.
“Awak ni. Terkejut saya,”
“Nampak?! Lunyai bunga mawar saya!,”
“Saya ganti, okay?,”
“Tak payah!,”bersama jawapan itu, beg polistrena di campak ke tanah. Terkebil-kebil dia memandang. Nampaknya gadis ini sudah separuh mengamuk.
“Saya betul-betul minta maaf. Saya Ameer. Ameer Ferhad,”
“Ameer ke.. Ferhad ke… Ameer Ferhad ke… ada saya kisah?,”
Dia terpaku seketika. Salam perkenalannya ditolak mentah-mentah. Pertama kali di dalam hidupnya, salam perkenalan ditolak hanya kerana insiden sekecil itu.
“Sombongnya…,”
“Saya sombong, awak rugi apa-apa ke?,”balas gadis itu sambil menyapu wajahnya yang basah dek air simbahannya.
“Anyway? Air apa ni hah?,”
Soalan itu cuma mampu buat dia tersengih.
“Saya basuh kereta…,”
“Hah?! Air basuh kereta ke?!,”
“Saya dah minta maaf kan?,”balasnya sambil tersenyum panjang. Membuat wajah gadis di hadapannya semakin kelat.
“Apa senyum-senyum?,”
“Baik awak tukar pakaian dulu. Lepas tu sambung marah saya,”
“Kenapa pulak?,”
Dia tersenyum sambil matanya jatuh ke dada gadis itu yang putih melepak. Kemeja lencunnya yang tidak berbutang di bahagian dada hampir menampakkan sesuatu yang cukup menarik perhatiannya. Dia perasan wajah gadis di hadapan sudah merah menyala sambil cepat-cepat menutup dada.
“Kurang ajar! Gatal! Benci!,”
Kuat gadis itu menjerit sambil berlalu pergi. Hampir melanggar seorang gadis yang baru mahu menyertai mereka barangkali. Sapaan teman serumahnya barangkali, langsung tidak dihiraukan gadis itu. Dia tersenyum kecil.
“Kenapa ni?,”
“Accident. Ameer Ferhad. Awak?,”
“Tikah. Kawan Adira ya?,”
Dia tersenyum sambil mengangguk.
“Tak pernah nampak awak sebelum ni,”
“Kawan awak tu, nama apa? Garang betul,”
Gadis di hadapannya tergelak.
“Kalau dia garang sangat tu, awak patut bangga. Sebab dia cuma garang dengan orang hemsem,”
“Macam tu ke? Apa nama dia?,”
“Laila. Laila Maya…,”
“Laila Maya…,”dia berbisik perlahan. Tersenyum melayan kenangan yang sudah bertahun berlalu. Menjalin hubungan dengan Adira, membuat dia mengenali seorang gadis bernama Laila Maya.
Dan, bisikan perlahan Ameer membuat Laila berpaling. Hairan mendengar bisikan namanya meniti di bibir Ameer.
“Abang panggil Maya ke?,”
Ameer tersentak. Membalas renungan Laila.
“Tak. Kenapa?,”
“Abang sebut nama Laila,”
“Thinking of you, sayang…,”
Laila tergelak kecil. Fikirkan tentang dia?
“Macam-macamlah abang. Depan mata pun, nak terfikir-fikir?,”
“Teringat first time abang jumpa Maya,”
Laila tersenyum lagi. Tiba-tiba suaminya menjadi sentimental. Dia berpaling. Menghadap cermin. Menyambung semula solekannya. Sesekali memandang renungan Ameer padanya melalui cermin. Lelaki itu masih santai bersandar di katil.
“Abang tak bersiap? Dah pukul berapa ni?,”
Ameer mengeluh perlahan. Bergerak mendekati tubuh Laila yang harum. Menikmati keindahan yang terpamer di hadapannya. Menyentuh jemari Laila membuat sapuan bedak Laila terhenti. Perlahan spounge di tangan Laila diambil.
“Kenapa perlu secantik ni hanya untuk keluar?,”
Laila kerutkan kening.
“Kecantikan sebegini cuma untuk abang. Bukan untuk dikongsi dengan puluhan mata di luar sana,”
“Abang…?,”
Ameer tersenyum. Melihat Laila saat ini, membuat hatinya gusar. Risau pada panahan mata lelaki di luar sana. Lebih risau, kalau-kalau Laila terus jauh darinya andai ada panahan lain yang mampu memenangi hati wanitanya. Dia cukup sedar, dia tidak pernah menjadi pilihan hati Laila.
“Salah ke kalau Maya macam ni bila nak keluar? Takkan nak keluar jumpa kawan-kawan abang , pakai selekeh aje. Nanti, abang juga yang malu kan?,”
“Abang tak kisah. Asalkan tak ada siapa yang akan pandang isteri abang. Abang kenal kawan-kawan abang macam mana orangnya. Semuanya…,”
“Macam abang?,”sampuk Laila sambil mencapai sponge di tangan Ameer. Simpan bersama bedak compact nya.
Ameer diam. Sedikit geram mendengar soalan sinis dari Laila. Namun, soalan itu adalah satu kenyataan.
“Sorry. Maya tak berniat nak menyindir,”
Mendengar kata-kata itu, geramnya sedikit menjauh.
“Tak apa,”
Laila diam sambil mengemas meja solek.
“Cepatlah bersiap, bang,”dia bersuara lagi, apabila melihat Ameer masih tidak bergerak.
“We are not going…,”Ameer membuat keputusan sambil bergerak ke sofa. Melabuhkan pungung di situ.
“What?,”Laila bersuara dengan nada sedikit geram. Segera mengangkat punggung.
“Abang cakap ada dinner. And, Laila dah bersiap macam ni, abang cakap tak jadi pergi?,”
“Apa salahnya bersiap macam ni selalu? Untuk abang…,”
Laila berpeluk tubuh. Perlahan menghela nafas. Rasa geram menyerbu tiba-tiba. Terasa dipermainkan. Hatinya sedikit berbunga ceria apabila Ameer mengajaknya keluar. Sekurang-kurangnya dia boleh menghirup udara yang sedikir berbeza daripada haruman yang memenuhi banglo besar ini. Tapi, kini, lain pula yang meniti di bibir Ameer.
“Kenapa tak jadi pula?,”
“Abang nak bersama Maya saja. Abang nak menikmati kecantikan Maya sendirian. Tak mahu ada mata lain yang menjeling pada Maya,”
“Abang ni. Ke situ pula perginya. Jamuan kawan abang tu, macam mana?,”
Ameer tersenyum. Pantas mencapai telefon bimbit di meja kecil. Laila memerhati dalam diam tingkah Ameer.
“Hello Datuk. Sorry. Saya mungkin tak dapat datang. My wife. Dia kurang sihat sikit. Sorry sekali lagi, Datuk,”
Laila jegilkan mata. Ameer tersenyum.
“Done,”ujarnya sepatah bersama senyum yang cukup lebar. Laila menggetap bibir. Kurang senang dengan tindakan Ameer. Terangan-terangan lelaki itu berbohong. Membuat hatinya keras berbisik, semudah ini jugakah lelaki itu melafaz kata-kata bohong untuknya? Memberi seribu alasan tiap kali, dia perlu sendirian di rumah ini?
“First…abang bohong lagi. Second, you used my name. Bohong Maya tak sihat. Memang abang teringin nak tengok Maya sakit, ya? Kenapa tak cakap saja, sorry saya tak dapat dapat datang. My wife meninggal!,”
“Maya!,”
Laila tersentak. Tidak sangka suara Ameer melantun sekuat itu.
“Jangan sesekali sebut pasal mati!,”
Laila kaku berdiri. Terkejut dengan perubahan Ameer yang tiba-tiba. Tidak sangka dia akan ditengking begitu. Tanpa berkata apa-apa, dia berpaling. Mahu melangkah keluar dari bilik. Mungkin dia yang salah, namun, tengkingannya itu membuat hatinya menjadi hiba.
Menyedari keterlanjurannya, Ameer segera bangkit.
“Maya… I’m sorry. Abang tak ada niat nak menengking,”pantas dia menarik tangan Laila. Laila mengangkat muka. Wajah Ameer jelas penuh dengan kekesalan. Dia akur apabila Ameer menariknya lebih hampir. Kaku apabila tubuhnya dirangkul kemas.
“Abang tak mahu Maya mati. Abang tak suka langsung Maya cakap pasal mati. Maya akan terus hidup dengan abang. Akan terus bersama-sama abang sampai ke akhir hayat abang. Maya tak akan pergi dulu. Tak akan…,”
“Abang…,”Laila bersuara perlahan. Emosi Ameer terasa sekuat rangkulan lelaki itu pada tubuhnya.
“Jangan cakap macam tu lagi dengan abang ya…Abang tak suka,”
Laila tunduk seketika. Kemudian mendongak, mencari wajah Ameer. Menyentuh wajah Amerr yang tiba-tiba mendung.
“Mungkin Maya patut minta maaf juga. Maybe kata-kata Maya kasar sikit. Tapi, please bang. Maya memang langsung tak suka bila abang bohong. Abang tahu tak… bohong-bohong abang buat Maya lagi susah nak percaya pada abang…,”
“Itukan perkara kecil saja, sayang,”
“Dari perkara kecil… abang boleh bohong untuk perkara yang lebih besar. Kan?,”
“I’m sorry, okay,”bisik Ameer sambil rangkulannya dilepaskan perlahan-lahan.
Laila diam. Ameer tunduk. Mencari wajah isterinya yang turut tertunduk.
“Sorry ya, sayang…,”lembut Ameer memujuk.
Laila tersenyum kecil.
“Please ya bang. Kalau pun abang nak bohong, at least abang jangan bohong depan Maya. Nanti, lagi susah Maya nak belajar suka dengan abang…,”
Ameer terpaku. Merenung wajah Laila dengan rasa tidak percaya. Laila mahu belajar menyukainya?
“Maya mahu terima abang?,”
“Maya tak suka bohong. Maya tak nak bohong. Tapi, Maya mahu cuba,”Laila menjawab ringkas. Senyum Ameer melebar.
“But… kenapa tiba-tiba?,”
Laila tersenyum. Kenapa tiba-tiba?

Razz_zz: Jangan terus kata tidak. Kenapa tidak u cuba buka hati u untuk dia. Cuba bagi
dia sedikit demi sedikit ruang. Takkan u nak sia2kan hubungan sesuci tu.
Maybe dia memang dia jodoh u. jadi, u kena terima dengan ikhlas. It’s just my
point la. Tapi, of course I tak boleh paksa u terima suami u. Kan?

Bait kata-kata itu tiba-tiba membuat dia terfikir tentang tindakannya selama ini. Nasihat dari seorang yang amat asing dengannya. Dia tidak kenal. Dan, dia tidak mahu kenal. Namun, aneh, dia boleh bercerita dengan nama itu. Mungkinkah bebanan perasaan yang ditanggung, membuat dia akhirnya mencari satu medium untuk diluahkan? Apa yang pasti, kata-kata dari nama itu membuat dia sedar tentang sesuatu. Mungkin ada ego yang menemani perkahwinannya selama ini. Mungkin dia perlu belajar mengalah. Mungkin dia perlu belajar memberi dan menerima.
“Mungkin Maya bukan isteri yang baik, tapi, Maya mahu cuba buat yang terbaik untuk perkahwinan ni,”
Ameer tersenyum senang. Ternyata kata-kata itu memberinya harapan.
“Thanks, Maya,”
“Tapi, Maya nak minta sesuatu…,”
“Apa dia? Maya cakap saja. Abang akan penuhi,”
“Maya nak kerja?,”
Ameer terdiam.
“Boleh ya, bang…,”
“No,”
Laila mengeluh pendek. Jawapan yang sama seperti tahun-tahun yang berlalu. Ameer tetap berkeras tidak mahu dia bekerja.
“Please bang. Maya tak nak terus terkurung dalam rumah besar ni, sendirian. Kalau Maya kerja, taklah bosan sangat rasanya,”
“Abang tak suka Maya kerja. Abang mahu Maya dalam rumah ni. Dengan abang,”
“Tapi, abang tak pernah ada pun,”
Ameer diam. Merenung wajah Laila yang berharap. Mana mungkin dia lepaskan Laila keluar dari rumah ini. Laila hanya boleh keluar hanya bila dia ada di sisi. Dia tidak akan lepaskan Laila sendiran. Tidak akan. Dia tidak mahu Laila ada sebarang hubungan dengan lelaki lain di luar sana.
“Abang akan cuba temankan Maya sekerap yang boleh…,”dia bersuara separuh memujuk.
“Tapi, bang…,”
“Itu keputusan muktamad abang. No tapi..tapi…,”
Laila mengeluh lemah. Tidak mahu lebarkan perbincangan. Dia mahu mengelak pertengkaran.
“Okay,”sudahnya dia bersuara sepatah. Bergerak ke almari pakaian.
“Nak buat apa tu?,”
“Tukar bajulah. Tadi abang kata, tak jadi pergi jamuan tu,”
“Tak payah. Abang suka tengok Maya pakai baju ni,”
“Takkan nak tidur, nak pakai kebaya pendek ni, bang…,”
Ameer tergelak.
“Kita keluar kejap. Have a romantic dinner. Setuju?,”
“Keluar kat mana? Kat laman? Tak payahlah.Tak ada romantic dinner ya. Sebab Maya tak masak pun. Abang cakap nak pergi jamuan tu, so, Maya tak masak,”
Ameer tergelak lagi. Memeluk isterinya dari belakang.
“Keluarlah. Bukan kat laman. Tunggu kejap. Abang bersiap,”
“Tak takut orang lain tengok Maya ke?,”
“Bukan teman-teman abang yang buaya tu. Abang lega sikit,”
Laila berpaling perlahan. Merenung wajah suaminya.
“Sebab tu ke abang tak pernah nak bawa Maya temankan abang ke mana-mana function?,”
“Honestly, yes. Abang tak mahu mereka lihat isteri abang yang cantik ni,”
“Abang ni, macam cemburu sangat,”
“Yes. I am. Maya Cuma milik abang,”
Laila diam. Memang jelas pun semua itu sebenarnya.
“Cuma milik abang sorang…,”Ameer menyambung bicara sambil mengusap lembut pipinya. Laila tersenyum hambar. Kata-kata manis Ameer kembali membuat hatinya berbelah-bagi. Kembali membuat dia sangsi akan cinta agung lelaki ini.
“Cepatlah bersiap. Maya tunggu kat bawah,”dia bersuara laju. Mahu membuang perasaan yang baru mahu menghimpit perasaan. Dia perlu buang semua rasa sangsi itu.
“Okay, sayang,”
Dia senyum lagi. Betulkah tindakannya memperjudikan perasaannya pada lelaki seperti Ameer? Walaupun Ameer suaminya, perlukah dia serahkan perasaannya untuk dikecewakan suatu hari nanti?

***

18 comments:

KiN2 said...

b d 1st one to put comment here =)
hahaha thx kak hanni..
takut menyeksa ktorg eh?
hahahaha

Zazz!~ said...

uhuhu..
syiok nye.. ekeke
comel je time simbah-menyimbah air bekas cuci kereta tu haha :)

Anonymous said...

best nya kak..!!
nak tambah lagi boleh tak???

hahahaha...

puasa hari rasa kenyang jer kakbaca cerita akk ni haa>>

Hana_aniz said...

bez!! nak lagi!!!

Princess said...

really2 best...tjuk citer nye pun best...

like very much...mula2 ingt kn citer lain..hehehe

kdng2 ameer ni wat orng gram tau..eeii..pe pon..good luck..

sya suka sngt karya awak..

MaY_LiN said...

aha..
ameer..ameer

nurhakim said...

thnks kak hanni 4 n3 nie..
mla2 ingtkan cte bru kat cni..
tpi bl dah bc bru thu cte ameer & laila..
kak hanni, nk tnya nie..
np laila ssah sgt nk trma ameer???
spttnya dlm ssuatu prhbngan msti ada give n take..bru lah adil.x g2?
pe2 pn kak hanni the best.

Nurul said...

best jugak cerite ni . :)

en_me said...

bestnyerrr.. ehehe, salammm akak manis tewww

baiduri said...

maya kena berani tanggung risiko utk tindakannya kali ni. Manalah tau ada impak yg baik lps ni. Dpt baby ke..

lela said...

best la hanni.............
ni yg tak sabar nak nak baca new n3..

hem... camne la hanni bleh tulis e novel banyak2 cam ni ???
dari dulu yanti tertanya2

~zuE_inSan BiAsa+peNconTeNg tEgaR~ said...

yesss...suke cm ni!

maya kasi pluang kat amer..

hope amer try yg t'baik~

affzra said...

ske dengan plot cite hanni yg best...
tak boleh nak teka n agak apa yang akan jadi seterusnya....
i heart ur stories...
addicted already ;)

Ann said...

suka2 n3 ni...alahai syg nyer ameer kt maya, tp cemburu sgt la...

i-am-i said...

ha...msti razz tu razman kn?...haha,ske2 je teka...

♥corcraze♥ said...

im just afraid if this is going to hpn;
window chat maya dgn razz kantoi ameer tgk,and masa tu lah maya dah serah kan seluruh jiwa raga die utk ameer,then ttbe ameer jadi kasanova balik sbb ingt maya curang,to make it more cliche masa tu lah maya pregnant!nagahahah..

jgn lah adenye adegan typical cam ni pls kak hanni..

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

a'ah.. jgn la ada adegan mcm tu.. kami yg membaca ni pun rasa terseksa... apatah lagi maya n ameer..

Anonymous said...

akak, bley x u publish this nvel 1st..ur 'mgkinkah' is nice 2 read, but this one is de nicest!flow novel nie lg mnarik, sure gempak nvel ni!

[11:35:50 PM] hos.getah: