Monday, April 27, 2009

Surat Cinta Oh 'Surat Cinta'...

“Biar abang bawa. Nanti kena saman lagi,”
Nadhira mencebik. Zachry tersenyum sambil membuka pintu kereta. Nadhira pula tanpa banyak bicara, terus mengambil tempat di tempat duduk penumpang. Biarlah Zachry mahu memandu. Dia boleh bersantai di sebelah. Dan, sebaik kereta bergerak, spontan bibirnya mula melantun kata. Tiba-tiba sahaja pelbagai peristiwa sepanjang persedian majlis sehingga majlis selesai bermain di kepalanya. Semuanya mahu dikongsi dengan Zachry.
Zachry pula, tiba-tiba dibuai leka mendengar celoteh isterinya sambil memandang inai yang masih merah di jari setiap kali tangan Nadhira terawang-awang sambil mulut riuh bercerita. Tidak sangka isterinya ini, sebegini peramah orangnya. Sesekali dia turut tergelak mendengar cerita lucu dari bibir Nadhira. Namun, bunyi siren di belakangnya, menyentap lekanya. Dari dalam cermin, dia Nampak sebuah motor besar cuba memotong keretanya sambil melambai.
“Kita langgar lampu merah ke, sayang?,”
Nadhira melopong.
“Ya ke?,”
Zachry memperlahankan kereta ke gigi jalan. Nadhira berpusing.
“Ya kot bang…,”ujarnya perlahan apabila melihat kenderaan lain berhenti di lampu isyarat yang baru saja suaminya lepasi.
“Hmmm… kawen je dengan sayang, terus abang kena saman,”
Nadhira tersengih.
“Mana wallet abang? Abang nak ambil lesen…,”
“Hah?,”
“Wallet. Kan abang suruh sayang ambil tadi. Sebelum keluar…,”
Nadhira tersengih kecut. Sungguh dia tidak dengar.
“Dhira tak dengar bang…,”
Zachry ternganga.
“Nadhira Osman!,”
“Ya, Zachry Hj Nordin….,”
Dan, ketukan di pintu keretanya, membantutkan rasa geram yang bertandang. Dia berpaling. Seorang polis trafik bermisai tebal sudah tercegat sambil memeluk tubuh.

****


“Alamak! Mampus aku,” getusnya sambil mengetap bibir. Keretanya diperlahankan sebelum dia berhenti di gigi jalan. Ketukan perlahan di cermin kereta memaksa dia berpaling. Cermin kereta diturunkan. Lelaki berkaca mata hitam dan beruniform putih itu melemparkan sekuntum senyuman. Manis. Tetapi, dia tidak ada perasaan untuk membalas juga dengan senyuman manis. Sekarang, hatinya kecut.
“Selamat petang Cik,”
Nadhira senyum.
“Petang,”jawabnya sepatah.
“IC dan lesen, cik,”
Nadhira tersenyum sumbing. Sah. Mesti dia kena saman lagi. Perlahan dia keluarkan kad pengenalan dari purse. Dihulurkan pada lelaki itu.
“Lampu merah tadi tu cik,”
“Saya tak perasan. Betul-betul tak perasan. Maaflah. Saya tengok jalan lenggang, terus jalan. Tak perasan lampu merah. Maaf sangat-sangat Encik,”
“Maaf tu, maaflah cik. Tapi, kalau selalu tak perasan macam ni, bahaya cik,”
“Janji, lepas ni tak buat lagi,”
Lelaki itu senyum. Kaca mata ditanggalkan. Alamak! Dia dah keluarkan buku kecilnya.
“Tolonglah Encik. Tak payahlah saman. Kita selesai kat sini jelah,”
“Jangan cik. Tak baik bagi rasuah,”selamba saja lelaki itu bersuara sambil membelek IC dan lesen memandu di tangannya. Kata-kata yang membuat wajah Nadhira terasa membahang. Malu disindir begitu.
“Siapa kata saya nak bagi rasuah? Saya cuma..,”
“Cuma apa?,” mata sudah berpandangan. Nadhira kerutkan kening seketika sambil mengangkat tangan. Jari telunjuk menunding ke wajah lelaki itu.
“Zach!,”
Polis trafik di hadapannya itu cuma mengerutkan kening.
“Zach. Its me. Nadhira. Takkan dah lupa,”
Lelaki itu senyum sambil menulis sesuatu.
“Alaa.. Tak payahlah saman, Zach. Bagilah chance kat saya,”
“Kalau tak nak kena saman, cik patut lebih hati-hati,”
“Dengan kawan pun nak saman. Dah lama tak jumpa, takkan jumpa aje, awak terus saman saya?,”
Lelaki itu sekali lagi tersenyum.
“Nah. Saman cik. Next time hati-hati. Bahaya kalau langgar lampu merah macam ni. Nasib baik tak ada kenderaan lain tadi. Kalau ada? Macam mana?,”
Nadhira menyambut kertas yang dihulur dengan muka yang sedikit kelat. Geram. Zachry langsung tidak diberi peluang.
“Dan.. ini phone number saya, Nadhira. Lama betul tak jumpa. Makin cantik awak, ya?,”
Nadhira ternganga. Cebisan kertas yang lelaki itu hulurkan disambut tanpa sedar.
“Ok. Jumpa lagi. Jangan lupa call. Boleh keluar dinner sama-sama. Miss you. And, jangan ulang kesalahan traffic,” sempat lelaki itu kenyitkan mata sebelum berlalu ke arah motor besarnya.
Nadhira ketap bibir. Geram. Dia memandang kosong motor Zachry yang berlalu.
“Hantu raya punya Zachry. Memang betul anak hantu. Dah siap saman aku, boleh pulak bagi phone number. Sorrylah Zach. Tak ingin aku nak call kau,”dengan muncung yang cukup panjang, cebisan kertas di tangannya, dicampak ke jalan.

****

Gelak tawa teman-teman membuat dia turut tersenyum. Dia memandang sekeliling. Agak ramai juga bekas pelajar sekolahnya yang menghadiri reunion yang Shima anjurkan. Seronok. Setelah bertahun-tahun, boleh berjumpa semula dengan rakan sekolah. Mengimbau kembali zaman persekolahan yang sudah lama berlalu. Berkongsi pelbagai cerita terkini tentang teman-teman sekolah. Ada yang bagai sudah dapat dijangka. Ada juga yang bagai tidak disangka-sangka.
“Memang tiap-tiap tahun kau buat reunion ni ke?,”Nadhira bertanya sambil meneguk minuman di tangannya.
“Ha ah. Tapi, tahun ni, lebih ramai yang datang,”Shima menjawab ringkas.
Nadhira mengangguk. Tujuh tahun di Sarawak membuat dia selalu sahaja ketinggalan untuk majlis sebegini. Baru tahun ini pertukarannya ke Semenanjung diluluskan. Jadi, baru tahun ini jugalah dia dapat merapatkan kembali hubungan yang kian jauh.
“Aku tak ada nampak Zachry pun. Dia tak datang ke? Hari tu kau cakap, kau jumpa dia,”Tushee teman sekelasnya bertanya sambil memandang wajah Shima.
“Entah. Memang aku ada jumpa dia. Baru-baru ni, aku dah dapat contact dia balik. Aku ada hantar jemputan. Dia sekarang jadi polis trafik, tau,”
“Please. Jangan sebut nama anak hantu raya tu, kat sini boleh tak?,” Nadhira bersuara geram. Mendengar nama itu, dia teringat peristiwa minggu lepas. Melayang duitnya gara-gara saman Zachry.
“Amboi, marahnya. Kenapa? ,”
“Zach? Jadi polis traffic? Anak hantu tu, jadi polis trafik?,”Tushee menyampuk sebelum sempat Nadhira menjawab soalan Shima. Shima tergelak sambil mengangguk.
“Kenapa kau marah sangat dengan Zach ni? Takkan pasal surat cinta yang dia hantar dulu kot,”
“Surat cinta apa? Surat saman, tahu tak? Dia saman aku! Can you believe that?,”
“Laa. Kau langgar peraturan kot?,”Tushee bertanya.
“Dia saman aku. Lepas tu , boleh pula bagi nombor telefon, suruh aku call dia. Banyak cantik. Aku rasa dia balas dendam kot. Sebab aku tak balas cinta dia dulu,”
Shima dan Tushee sama-sama tergelak.
“Takkanlah kot. Kau buat salah, dia samanlah. Dah tu, kau call dia tak? Macam mana dia sekarang? Makin hensem ke?,”bertalu-talu soalan keluar dari mulut Tushee.
“Tak kuasa aku nak call. Aku buang nombor dia kat tepi jalan,”
“Awak buang?! Sampainya hati,”
Nadhira tergamam. Perlahan dia menoleh. Zachry tercegat di belakangnya.
“Patutlah saya tunggu awak call, sampai sekarang pun tak ada call. Sampai hati awak buang no phone saya,”
“And.. apa korang panggil tadi? Anak hantu raya? Siapa anak hantu raya?,” Zachry bertanya sambil kerutkan kening. Shima dan Tushee tersengih.
“Kaulah anak hantu raya,”jawab Tushee selamba. Zachry tersenyum sumbing. Tidak sangka rupa-rupanya ada panggilan seburuk itu untuknya.
“So, masa sekolah dulu, korang panggil aku anak hantu rayalah? Siapa punya idea ni?,”
“Awek cun yang kau minat nilah,”Shima pula menjawab sambil bibirnya dimuncungkan pada Nadhira.
“Awak?,”
Nadhira mengukir senyum yang tidak begitu menjadi.
“Kenapa awak panggil saya macam tu?,”
“Sebab perangai awak macam hantu,”selamba Nadhira menjawab.
Zachry tersenyum panjang. Wajah Nadhira di pandang agak lama. Makin cantik gadis yang dia gilai satu ketika dulu itu. Boleh jadi semakin gila dia nanti.
“Boleh join?,”silanya sambil memandang wajah Shima.
“Of course. Duduklah,”
Zachry tersenyum sambil melabuhkan punggung di sebelah Nadhira. Nadhira mengerling sekilas. Rasa geram gara-gara disaman terasa masih berbaki di hati.
“Aku tak Nampak Khairul pun. Padahal tadi aku rasa aku ternampak Suhana,”Zachry bersuara sambil matanya masih dipaku ke wajah Nadhira.
“Kau tanya aku ke, kau Tanya Dhira?,”soal Shima sedikit hairan
“Kaulah,”jawab Zachry sambil mengalihkan pandangannya bersama sengih yang panjang.
“Sejak bila kau jadi juling ni? Tanya aku, tapi, mata kat orang lain,”
Zachry tersengih. Nadhira sembunyi senyum.
“Kau tak tahu ke?,”Tushee mencelah.
“Tahu apa?,”serentak soalan itu keluar dari bibir Zachry dan Nadhira.
“Khairul dah clash dengan Suhana. And, you know siapa punca perpisahan tu?,”
Nadhira memandang Tushee menunggu cerita seterusnya. Cerita itu agak mengejutkan. Setahunya, tamat sahaja alam persekolahan Khairul dan Suhana mengikat tali pertunangan.
“Siapa?,”Zachry bertanya. Nadhira menjeling. Penyibuk juga rupanya Encik Polis Traffic ini.
“Dhiba,”
“Hah? Dhiba?,”serentak soalan itu keluar dari bibir Zachry dan Nadhira. Terkejut apabila yang menjadi punca perpisahan pasangan romantic itu adalah teman karibnya sendiri.
“Dhiba kan…,”
“Best friend Su..,”sampuk Nadhira laju. Ini baru betul-betul berita yang tidak disangka.
“Dhiba kahwin dengan Khairul…,”sambung Tushee menambahkan lagi terkejut Zachry dan Nadhira.
“Kau…biar betul!,”sekali lagi kata-kata itu serentak meniti di bibir Nadhira dan Zachry. Nadhira mengerling tidak puas hati dan Zachry tersengih panjang. Kebetulan yang tidak disengajakan. Tushee dan Shima tergelak besar.
“Chemistry lah korang berdua ni. Sama-sama penyibuk, sama-sama terkejut beruk,”
Nadhira menjeling tajam.
“Ada jodohlah tu…,”sampuk Zachry selamba bersama sekuntum senyuman nakal. Nadhira membuang pandang.

***
Jam di tangan dibelek untuk ke sekian kali. Hati sudah mula diasak rasa geram. Pinggang sudah terasa lenguh. Matanya melilau di sekitar restoran. Mencari bayang Shima. Tiada.
“Assalamualaikmum…,”
Dia mengangkat muka. Senyuman manis Zachry membuat dia terpana seketika.
“Waalaikumussalam. Apa awak buat kat sini?,”
Zachry tersenyum.
“Boleh duduk?,”
Nadhira mengerutkan kening. Belum sempat menjawab, Zachry sudah bersilang kaki di kerusi di hadapannya sambil tersengih.
“Apa awak buat kat sini?,”
“Jaga lalu lintas…,”
Nadhira menjeling dan Zachry tergelak.
“Ni kan restoran. Mestilah nak makan. Kata cikgu BM, tapi, bina soalan pun tak pandai… Macam mana ajar anak murid ni?,”
Mendengar kritikan Zachry, matanya dijegilkan. Zachry menyambung tawa. Perlahan dia menarik nafas dalam. Mencari ketenangan. Sangkanya Zachry sudah berubah. Rupa-rupanya tidak. Lelaki ini tetap seperti bertahun-tahun yang lalu. Hidup penuh dengan jenaka dan ketawa. Bersama sedikit kutukan buat dirinya. Dan, kutukan itulah yang membuat dia geram pada Zachry. Mulut cabul. Malas melayan gurauan sinis Zachry, matanya kembali melilau mencari bayang Shima.
“Dah order ke? Kalau belum, order lah…,”
“Hello, Encik Zachry. Saya tunggu Shima. Bukan saya janji nak makan dengan awak,”
Zachry tergelak lagi.
“And… hello Cik Nadhira, Shima tak akan datang…,”
Nadhira terkebil-kebil memandang Zachry yang sedang membelek menu.
“Maksud awak?,”
“Saya yang minta dia tolong aturkan pertemuan ni,”
“Hah?,”
“Bukan salah saya. Saya bagi phone no, awak campak tepi jalan. Sampai hati. Saya minta semula hari tu, awak jual mahal. Nak dating dengan awak, terpaksalah minta tolong Shima. Nasib baik dia nak tolong. Tu pun kena bagi rasuah…,”
“Hai Encik Zachry, tak baik bagi rasuah ni….,”sindir Nadhira selamba.
“Tak apa. Ini namanya rasuah cinta. Rasuah cinta, term yang lebih tepatnya, dipanggil pengorbanan….,”
Nadhira mencebik membuat Zachry ketawa besar.
“So, boleh order sekarang?,”
“Boleh…,”
Zachry tersenyum sambil melambai pada pelayan restoran. Nadhira tersenyum sambil mencapai menu.
“Kenapa saya nampak senyum awak, macam senyum jahat aje?,”
Nadhira diam mendengar soalan itu. Cuma membiarkan senyum terus terukir di bibirnya.
“Order Encik?,”
Zachry senyum sambil memandang wajah Nadhira yang masih berseri dek senyuman yang tidak dia ketahui apa puncanya.
“Orderlah Dhira. Saya makan apa yang awak order hari ni…,”
“Saya order?,’
“Ya,”
“Okay. Hmm… kasi saya ikan bakar dua set. Saya nak ikan bawal. Masak tiga rasa. Hmm.. seafood tomyam. Daging masak kicap. Ayam goreng. Kailan ikan masin. Kerabu mangga…lagi…lagi apa ya?,”
Zachry tersengih kelat.
“Serius ke?,”
“Seriuslah. And, tambah satu lagi ya…nak udang goreng mentega,”tambah Nadhira sambil tersenyum pada pelayan yang tersengih panjang.
“Itu saja?,”
“Ha ah. And, of course dua nasi putih. Awak nak tambah apa-apa ke?,”
Zachry tersengih.
“Tak payah. Kasi saya air suam je satu,”
Nadhira tersenyum.
“And, carrot susu untuk saya. Gelas besar ya,”
Pelayan restoran Cuma tersenyum sambil mengangguk. Kemudian berlalu pergi.
“Banyak betul awak order. Boleh ke habiskan semua tu?,”
Nadhira senyum lagi.
“Kalau dah banyak sangat, no choice lah kan? Kejap saya call Shima and Tushee. Mesti dia orang tak kisah nak datang. Takkan nak membazir kan?,”
Zachry mencebik.
“Tak jadilah dating kita….,”
“Tak apa awak. Ini namanya, pengorbanan,”
“Ekk?,”
“Ha ah. Ekk…,”balas Nadhira nakal.
Zachry Cuma mencebik sambil mengeluarkan telefon bimbit dari poket seluar.
“Nak call siapa?,”
“Housemate. Minta tolong datang kongsi bayar semua ni…,”
Nadhira tergelak.
“Kedekut!,”
Zachry sekadar tersenyum. Pantas tangannya lincah mencari nama di telefon.
“Serius ke nak kongsi bayar?,”
“Tak la. Mana habis setakat tiga orang anak dara nak makan semua ni. Hmm…Tak pasal-pasal dating saya kena kacau. Pandai awak ya…,”
Nadhira tersenyum manis.

****

Nadhira menggaru kepala. Apa pula kali ini? Mahu atau tidak, keretanya diberhentikan di gigi jalan. Dia tunduk. Lengkap bertali pinggang keledar. Apa pula salahnya kali ini. Lampu merah sebentar tadi pun, tidak dilanggarnya.
Ketukan perlahan di pintu kereta memaksa dia mendongak, memandang wajah Zachry yang tersengih panjang. Dengan malas cermin kereta diturunkan.
“Kenapa ni? Saya tak ada buat apa-apa pun ya. Kenapa tahan saya?,”
“Jom,”
Nadhira merenung tajam.
“Jom ke mana?,”
“Jom kahwin,”
Nadhira mencebik. Zachry tersenyum cuma.
“Awak nak ke mana ni?,”
“Suka hati sayalah. Tak ada kena mengena awaklah…,”
“Amboi… kurang ajaq dengan suami…,”
Nadhira mencebik lagi.
“Jomlah. Saya belanja awak minum. Kali ni, saya yang ambil order. Tak mahulah awak jemput satu kampung pulak nanti,”
Nadhira tergelak.
“Awak kan on duty. Mana boleh ponteng. Tak baik,”
“Dah habislah. Memang on the way nak balik pun. Nampak pula kereta makwe. Tu yang tahan kejap tu,”
“Suka-suka hati tahan kereta orang,”
“Kereta orang lain, bersebab. Kereta awak saja saya tahan saja-saja,”
Nadhira menjeling.
“Jomlah. Ajak kahwin tak nak. Ajak dating tak nak. Ajak minum pun tak nak. Surat cinta saya masa form three pun awak tak balas. Apa ni?, Surat saman saya aje yang awak alert agaknya kot?”
Nadhira tergelak mendengar bebelan itu. kelakar di telinganya. Perlahan-lahan matanya dipaku pada wajah Zachry yang selamba bersandar pada keretanya. Namun, Cuma untuk seketika. Bunyi hon menarik perhatiannya. Juga membuat Zachry sedikit terkejut.
“Zach!,”dia menjerit kuat.
Belum sempat dia berbuat apa-apa, tubuh Zachry sudah tercampak dilanggar sebuah motosikal.
“Zach!,”dia menjerit hysteria. Pantas keluar dari kereta. Zachry sudah terbaring di tepi jalan. Laju dia berlari mendapatklan lelaki itu.
“Zach! Zach. Awak okay?,”suaranya menggeletar. Dengan tangan yang menggigil dia memangku Zachry ke ribanya. Air mata menitis tanpa sedar.
“Zach. Please. Buka mata Zach. Zach…,”dia bersuara lagi. Gerun melihat darah yang mengalir di kepala Zachry. Juga gerun melihat kaki Zachry turut lencun dek darah merah. Mata Zachry yang terpejam menambahkan ketakutannya.
“Zach! Buka mata. Jangan tinggalkan saya. Saya tak nak kehilangan awak. Buka mata Zach. Jangan tinggalkan saya…,”jeritnya hiba. Dadanya yang berombak kencang sedikit mereda, apabila mata lelaki itu terbuka perlahan-lahan.
“Zach….,”
“Saya sayang awak Dhira. Saya cinta awak…,”
“Me too. Please Zach. Bertahan. Awak akan okay,”
“For the last time, awak nak kahwin dengan saya?,”
“Nak. Saya nak kahwin dengan awak. Please. Jangan cakap bukan-bukan,”
“Janji?,’
“Ya, saya janji. Bertahan ya. awak tak akan apa-apa. Saya dapatkan bantuan,”
“I think so…,”balas Zachry bersama senyuman yang sedikit hambar.
“You think so? Maksud awak?,”
“Rasanya saya tak apa-apa. Bleeding sikit saja kot…,”
“Hah?,”
Dalam menahan sakit, zachry tersenyum nakal. Membuat air mata Nadhira semakin laju.
“Awak jahat…,”
“Pengorbanan… awak…,”
Nadhira menarik muncung sambil menyeka air mata yang membanjiri pipi.
“Ingat. Janji tetap janji. Awak dah janji nak kahwin dengan saya,”
Belum sempat Nadhira menjawab, beberapa orang yang melihat kemalangan sudah mengerumuninya.
“Dah call ambulance?,”
Nadhira mendongak. Perlahan dia menggeleng pada seorang lelaki yang bertanya. Pantas lelaki itu mengeluarkan telefon bimbit. Perlahan Zachry mencari jemari milik Nadhira. Mengenggam erat jemari itu. Senyumnya melebar apabila terasa genggaman jarinya berbalas. Terasa sakitnya hilang seketika tatkala air mata Nadhira menitis jatu ke pipinya.

***

Dalam menggelabah, Nadhira berhenti di gigi jalan. Terkena lagi. Dia tahu silapnya. Memang diluar jangkaannya. Selalunya tidak pernah ada sekatan jalan raya di kawasan ini. Tingkap kereta diturunkan perlahan.
“Tahu apa salahnya kan?,”
“Alaa… saya nak cepatlah awak,”
Zachry menggeleng perlahan.
“Tak payahlah saman awak,”
Tanpa mempedulikan kata-kata Nadhira, Zachry membelek sticker cukai jalan yang tertampal di cermin hadapan.
“See… dah tamat tempoh,”
Nadhira terkebil-kebil. Perlahan-lahan dia menepuk dahi.
“Saya lupalah awak. Lupa nak tampal,”
“Kan saya dah cakap semalam, terus tampal. Dah lah renew last minute. Nak tampal pun susah. Tengok sekarang…,”
“Awak pun, kenapa tak tolong tampal?,”
“Salahkan orang…,”
“Alaa… kan awak tahu, road taxnya dah ada. Tak payahlah saman. Saya lupa. Sekarang, tertinggal kat rumah. Cepatlah awak. Saya nak cepat ni. Nak jumpa Kak Mila. Ambil baju pengantin ni. Kak Mila nak balik kampung petang ni,”
“Sorry sayang. Dah buat salah, terpaksa saman. Lain kali jangan cuai sangat. Tu, tali pinggang tak pakai…,”
Cepat-cepat Nadhira mengenakan tali pinggang keledar bersama muncung panjang.
“Nak saman, samanlah cepat. Kan Kak Mila tutup kedai, tak bersanding, padan muka awak…,”
“Janganlah. Saya tulis cepat-cepat ni. Tak bersanding, rugi nanti,”
Nadhira menjeling. Sedikit geram dengan kata-kata Zachry. Langsung tidak boleh berkira. Muncungnya bertambah panjang sebaik kertas saman dihulurkan Zachry.
“Awak bayar saman ni nanti, tau,”
“Okay. Potong duit hantaran awak…,”
“Jahat tau. Tunang sendiri pun nak saman. Saya nak cepat, sebab awak juga tahu. Sebab nak ambil baju pengantin kita,”
“Nak cepat ke… lambat ke… itu bukan alasannya. Lain kali, kalau tak nak kena saman, jangan cuai, sayang,”
“Malaslah cakap dengan awak…,”
Zachry tersenyum.
“Malam nanti saya ke rumah awak. Nak tengok baju pengantin saya,”
“Tak boleh. Awak belum kahwin dengan saya,”
“Saya datang dengan maklah,”
Nadhira menjeling sambil menaikkan cermin kereta.
“Kejap sayang,”
“Apa lagi?,”
“Malam nanti masak tomyam ya…,”
“Tak nak,”
Zachry tergelak melihat muncung Nadhira yang semakin panjang. Namun, mana mungkin dia boleh abaikan kesalahan Nadhira dalam operasi sebegini.
“Love you, sayang,”ujarnya perlahan, namun dia yakin Nadhira faham. Dia tersenyum lagi apabila Nadhira cuma jelirkan lidah sambil menjeling. Nadhira merajuk kerana disaman lagi. Oleh tunang sendiri pula. Itupun seminggu sebelum pernikahan mereka.

***

Pintu kereta ditutup agak kuat. Melangkah keluar dari kereta. Nadhira terkedu. Cepat-cepat turut keluar dari kereta. Laju Zachry melangkah masuk ke dalam, membuat langkahnya turut laju mengejar.
“Kenapa ni?,”
Nadhira menoleh. Memandang wajah ibunya yang sedikit kehairanan.
“Kesilapan teknikal, mak…,”jawabnya sambil tersenyum kelat.
“Dhira masuk dulu, ya mak…,”
“Hmm.. yelah,”
Pantas Nadhira bergerak ke biliknya. Dia tahu Zachry marah. Daun pintu ditolak perlahan.
“Tu ha… Nampak wallet abang tu?,”
Nadhira memanfang wallet yang elok terletak di atas meja.
“Sorrylah bang. Dhira betul-betul tak dengar pagi tadi,”
“Tak pasal-pasal abang kena saman…,”
“Sorrylah. Dhira minta maaf ya…,”
Zachry membuang pandang. Nadhira resah sendiri. Perlahan dia bergerak menghampiri Zachry.
“Pleaselah abang. Jangan marah ya. Baru semalam kita nikah bang. Takkan hari ni dah nak gaduh. Malulah bang. Tunggulah sebulan dua dulu. Tak pun, lepas kenduri rumah abang ke. Janganlah marah Dhira dulu…,”
Dalam marah, Zachry tersenyum sendiri mendengar cadangan isterinya. Boleh pula tunda marah. Melihat sedikit senyum di bibir Zachry, Nadhira sedikit lega.
“Dhira minta maaf ya. betul-betul Dhira tak dengar apa suruh ambil wallet abang…,”
“Hmm.. apa nak buat. Dah kahwin dengan orang selalu kena saman, terkenalah tempiasnya…,”
Nadhira tersenyum mendengar sindiran itu.
“Abang tak pernah kena saman tau. Sejak jadi polis traffic, abang tak pernah kena saman. Baru nak masuk dua hari kahwin dengan Dhira, dah terkena,”
“Alaa… selalu asyik saman orang… sesekali kena saman, apa salahnya…,”gumam Nadhira perlahan.
“Apa?,”
Nadhira tersengih sambil menggeleng.
“Apa?,”
“Tak ada apa-apa,”
“Cakap. Apa sayang kata?,”
“Tak ada apa-apa bang,”gelak Nadhira sambil bergerak cuba lari dari pelukan Zachry.
“Cepat cakap…,”
Nadhira terjerit kecil apabila Zachry memeluk pinggang sambil menggeletek pinggangnya.
“Cepat cakap,”
“Sorry. Dhira gurau je…,”
“Gurau ya? Jom kita bergurau…,”
Nadhida tergelak kegelian apabila Zachry terus menggeletek tubuhnya. Sambil, Zachry turut tergelak senang melihat wajah Nadhira sudah memerah menahan gelak dan geli.

*****
TAMAT

26 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

haha..
kak hanni nieh mcm2 lar..
pasal saman pon ley dijadikan cite..
sgt creative..
huhu..
besh2...

Violet Of The Night said...

Hahaha
lawak la cite ni...
=)

Anonymous said...

uwaaaaa.best nyaaaaaaaaaaaaa

^ Ain aka Dak In ^ said...

muahahaha...giler kentang la..
kelakar sgt cerita nih..
adesss,,..
k hanni mmg kepala otak kreatif la..
adusss,,,,,

Anonymous said...

wakakkaka, lawak, mmg lawak gler. hahhahah

-tni-

candlesky said...

hua3....
comel...sgt3^_^

topeng said...

wahh...best citer nih..cube panjangkan citer polis trafik camnih wat novel..panjang sket..asek tersengih je baca..hehehe

fLoRa87 said...

setuju dgn mereka.. best la cite akak ni.. klaka.. huhu..

u really creative.. :)

misz nana said...

ngee~ sangat best!

LiNa said...

best la citer nie..
buat cerpen lg yer kak hanni..

bidadari cinta said...

haha..lawaknye..x thn dh mulut ni dok melebar aje sengihnya..kak hanni mmg kreatif..boleh plak polis trafik ni dijadikan citer lawak eh..
mmg best sesgt!!!!!!

MaY_LiN said...

ala..romantik nye..
besh besh...

...CiKdiDa... said...

waaaaaaaaaaa.......psl saman pom bleh jd cite yg sgt2 romantik n kreatif...gle hebat k.hanni...jeles ar..hehehehehe....

**wndu kt PAM..ble k.hanni nk smbung? hehehehehe

niz said...

haha...
lawak lah, bleh plak cam tu...
zachry swweeettt....
hehe

Anonymous said...

lucu sgt2 la cite ni~

Saichou said...

hampr2 sama..pnh kena thn kt roadblock sbb xde roadtax..polis tu mtk no, nama, alamt, kononnye nk bg notis...dia kate lps smggu akan smpai notis. rupa2 nye..bkn notis, call dr dia..

nasib baik dpt polis yg gatal, selamat duit aku..uhh tp xlah smp bcinta, sbb saya syak tu suami org..

Nia Arissa said...

best la kak hanni...
sweet n sour...
memang sempoi..

Mama said...

bravo! best...
i like...

aqilah said...

wah hanni, otak bergeliga. he............

atieza said...

seronok gak layan cerpen hanni nie..ceria jer..hehehe

Anonymous said...

ahahahahhahaha
lwk ae
mcm2
btw bla PAM na kuaq
ta sbq ae
ehehehehehehehe

e-kin said...

ni baru dikatakan citer cinta yang best.......

mimi said...

ouh..sweet!~_~

hotfix_90 said...

best2..
menarik..
n..
creative...
keep it up ok..

Anonymous said...

bestnya citer... kelakar...sweet je couple ni...

alfa syamimi said...

sempoi kak hanni. ehehh...suke crite ni..dkt dgn life kte..tader psl office n org kaya2.. cite real..haha

[11:35:50 PM] hos.getah: