Monday, September 24, 2012

Mungkinkah? 23


“Hai baby..,”
            Arisa diam. Kurang senang dengan panggilan itu. Namun, pandangannya tetap jatuh ke wajah Zariff yang tersenyum lawa. Rasanya sudah hampir seminggu Zariff tidak mengacuhkannya. Dia sudah mula selesa dengan cara kerja ketuanya itu. Tetapi, pagi ini awal-awal lagi dia sudah disuakan dengan senyum yang meleret itu.
            “Cantik pagi ni,”
            Arisa diam lagi.
            “Tapi, hari-hari pakai baju kurung, tak boring ke?,”
            Ini sudah lebih. Keningnya sudah sedikit berkerut memandang wajah ketuanya itu. Tidak pantas rasanya Zariff membuar ulasan tentang penampilannya.
            “Kidding…,”bersama sekuntum senyum nakal Zariff bersuara sambil mata dikenyitkan. Arisa terus mengunci mulut.
            “Anyway, jumpa I in ten minutes. I ada hal nak bincang,”
            Kali ini Arisa mengangguk.
            “And… morning sweet Jasmine,”
            ‘Morning Encik Zariff…,”ceria Jasmine menjawab sapaan itu. Tersenyum sehingga bayang Zariff hilang di balik pintu bilik lelaki itu.
            “Teruklah bos awak tu,”Arisa bersuara akhirnya. Jasmine tergelak besar.     
            “Kalau tak macam tu, tak bolehlah nak panggil playboy, kak,”gadis itu menjawab sambil tertawa mengekek.
            Arisa turut tergelak tanpa nada. Playboy? Malang betul nasibnya. Lari daripada Encik Karim yang tidak cukup isteri, bertemu pula dengan ketua yang sudah pasti tidak cukup perempuan ini.
            “Tapi, dia baik,”
            “Mana ada playboy baik?,”
            Jasmine tersengih. Arisa menggeleng.
            “Jangan benci-benci kak. Nanti jatuh hati,”
            Arisa tergelak.
            “Bukan bencilah. Cuma tak berapa suka aje,”
            Jasmine tersenyum.
            “Kejap aje tak berapa sukanya tu. Nanti mesti akak cair jugak. Encik Zariff pandai goda perempuan tau,”
            Arisa kerutkan kening sambil menggeleng. Tidak mahu lagi berbasa-basi tentang Zariff dengan Jasmine.
            “Oklah. Akak nak mula kerja dulu…Tak baik mengumpat,”akhirnya dia bersuara sambil lambat-lambat bergerak ke mejanya. Lemah untuk bersua muka dengan Zariff.
            “I tunggu you…,”
            Dalam langkah menunduk, segera kepalanya diangkat. Zariff sedang bersandar di pintu bilik.
            “Sorry…sorry. Saya masuk sekarang,”
            “Pagi-pagi mengumpat I buat apa? Baik you masuk bilik I, tengok muka I,”sempat Zariff merungut sambil berlalu masuk ke bilik.
            Arisa tergesa-gesa mencapai apa yang patut untuk berjumpa dengan Zariff. Paling tidak, mungkin lelaki itu mahu tahu perjalanan kerjanya untuk hari ini. Langkah segera dihayun menuju ke bilik. Tidak mahu lagi membuat Zariff tertunggu-tunggu. Pintu yang memang terbuka luas itu, tidak perlu diketuk lagi.
            “Morning Encik Zariff,”sapanya sekadar cuba bersopan.
            Zariff mengangkat muka. Seketika matanya pegun pada seraut wajah itu. Wajah yang baru sahaja menemani mimpinya malam tadi. Sungguh dia angau.
            “Mengumpat apa pasal I tadi?,”
            Arisa menggeleng.
            “Encik Zariff nak saya update schedule untuk hari ni ke?,”soal Arisa sambil jemarinya pantas menyelak organizer.
            “Lunch dengan you, masuk dalam schedule tak?,”
            Arisa menarik muka kelat. Zariff tersenyum.
            “Kita lunch sama-sama hari ni, ya?,”
            “Encik Zariff betul ke ada hal nak jumpa saya ni? Kalau Encik Zariff tak nak tahu apa-apa dan tak ada apa-apa hal yang penting, saya keluar dulu ya. Dan… nak kopi macam selalu tak?,”
            Zariff mengeluh kecil. Mengetuk-ngetuk pen ke meja. Arisa yang tercegat memandangnya, direnung tidak berkelip. Berjaya membuat gadis itu kelihatan salah tingkah.
            “Duduk,”
            “Tapi…,”
            “Sit down,”
            Arisa menghela nafas panjang sebelum perlahan melabuhkan punggung di hadapan Zariff.
            “I mimpi you malam tadi,”meleret senyum Zariff bersama ucapannya. Ucapan yang spontan membuat Arisa mencuka.
            “Jangan tarik muka macam tu. Bukan senang perempuan nak masuk dalam mimpi I tau,”
            “Oh ye ke? Kalau macam tu, terima kasih banyak-banyaklah sebab sudi mimpikan saya,”Arisa bersuara hambar. Tiada keinginan untuk melayan.
            “Hidup dengan you pun I sanggup. Kalau you sudilah…,”tingkah Zariff menggoda.
            “Saya tak sudi. Okay, dah selesai kan? Boleh saya keluar sekarang?,”
            Zariff menongkat dagu. Merenung wajah Arisa yang masam mencuka. Walau tanpa segarit senyum, wajah itu tetap berjaya menjentik naluri lelakinya. Bagaimanalah kalau ada selautan senyum dari Arisa untuknya? Dia tersenyum. Tidak terbayang bagaimana nanti dia akan hanyut dalam keindahan ciptaan Tuhan ini.
            Arisa menolak kerusi ke belakang. Mahu bergerak  keluar.
            “Hey, don’t move,”
            Gerakan Arisa spontan terhenti. Mata terpaku pada wajah Zariff. Pelik dengan arahan itu.
            “Kenapa?,”
            “I suka…,”selamba Zariff menjawab.
            Arisa mengeluh lemah. Kenapalah dia dipertemukan dengan lelaki sebegini.
            “Please lah Encik Zariff. Janganlah main-main,”
            “I suka you.. itu bukan main-main,”perlahan kata-kata itu meniti keluar dan hinggap di gegendang telinganya satu persatu. Zariff mengangkat punggung. Melangkah mendekati Arisa. Kedua-dua bahu Arisa disentuh. Memaksa Arisa kembali diam di kerusi. Kepala direndahkan.
            “I suka you… itu bukan main-main. Remember that,”ulangnya sekali lagi. Kali ini cukup hampir di telingan Arisa. Arisa menahan nafas. Rasanya kali ini tindakan Zariff sudah melebihi batas yang sepatutnya.
            “Stay away from me. Sebelum saya buat laporan ada sexual harassment, tolong jaga jarak Encik Zariff.
            “I rasa kalau ada yang patut buat laporan macam tu, orangnya adalah I,”bisiknya sekali lagi sebelum bergerak bersandar di meja. Arisa jegilkan mata.
            “Kenapa pula?,”
            “Sebab you yang menggoda I,”
            “Nonsense!,”
            “Everything about you buat I tergoda. And, cuba you bayangkan betapa you buat hidup I tertekan dengan godaan you tu? Emotional abuse…tahu tak? I am suffering,”
            “Tak ada kena mengena dengan saya. Saya nak keluar dulu,”
            “Kenapa? Takut I memberontak?,”usik Zariff sambil tersenyum memikat. Berpeluk tubuh memandang Arisa yang jelas amat tidak selesa berada di hadapannya.
            Arisa diam. terganggu dek alunan lagu menandakan ada panggilan masuk di telefon bimbitnya yang kebetulan dipegang dari tadi. Terburu-terburu mahu berjumpa dengan Zariff, dia terlupa menyimpan dahulu telefon di tangan.
            “Oh…that song. I suka lagu tu,”
            Arisa menjeling cuma. Matanya memandang skrin telefon. Radhi. Seorang lagi mahluk perosak. Alunan lagu ‘Tentang Dia’ segera dia matikan. Pagi-pagi sudah menerima gangguan yang amat melemaskan.
            “Kekasih yakini cintaku… di sini cintaku berlabuh…,”
            Arisa mengangkat muka. Memandang pelik wajah Zariff. Tiba-tiba menyanyi pula ketuanya ini.
            “Encik Zariff… you ada ambil something ke? You pelik sangat,”
            “What?!,”Zariff mencerlung. Dia cuba menggoda, tetapi dengan selamba Arisa menuduh dia di dalam keadaan kurang waras.
            “I nyanyi lagu ring tone you tadilah. Betul kan lagunya?,”
            Arisa tersenyum nipis. Manalah dia tahu dan tidak pula dia hafal lagu itu. Nada dering itu, Rianti yang buatkan dan dia pula tidak pernah ambil perhatian pada lagu itu.
            “Kekasih yakini cintaku… di sini cintaku berlabuh…,”sekali lagi Zariff mengalunkan lagu itu. Arisa menjeling.
            “Perjalanan mencari jawaban… berakhir karam di hatimu,”sambungnya dengan senyum nipis menghias bibir. Kali ini dia sedikit menunduk sambil mengangkat kening. Memang agak hampir dengan wajah Arisa yang kaku di kerusi di hadapannya. Arisa berpaling. Diam memandang dinding.
            “Dan kini tidurku tersenyum… oh gadis, aku cinta padamu…,”nyanyian disambung sambil dia bergerak. Sipi lagu itu menyentuh telinga Arisa.
            Arisa kaku. Bagai terhenti seketika denyutan jantungnya. Segera dia mengangkat punggung. Bagai terasa hela nafas Zariff hampir di telinganya. Tajam dia merenung wajah lelaki itu. Zariff mengangkat kening.
            “Encik Zariff!,”
            “Yes dear?,”
            Arisa merengus keras. Organizer di tangan spontan diletakkan kasar ke meja. Sepasang matanya mencerlung wajah Zariff yang berseri-seri.
            “Ini dia jadual kerja Encik Zariff untuk hari ini. Tengok sendiri. Dan jangan cari saya hari ni!,”Arisa bersuara keras. Tubuh Zariff yang masih hampir dengannya, ditolak kasar. Segera dia berlalu. Sungguh dia amat geram dengan sikap Zariff.
            “Arisa,”
            Dia berpaling dalam geram.
            “Oh gadis… aku cinta padamu…,”Zariff mengulang lirik sambil kenyitkan mata. Arisa rasa seperti mahu meletup. Dia tertawa senang sebaik daun pintu dihempas kuat oleh Arisa. Entah kenapa, tidak pula dia berasa marah dengan tindakan itu. Puas hati kerana dapat kenakan Arisa.
            “Sepatutnya pujilah sikit suara I ni, my lady…,”dia bergumam dalam tawa senang. Langkah dihayun ke arah pintu. Seronok mengusik Arisa, sehingga dia terlupa pada tujuan asal. Dia perlu mencari Arisa semula. Pintu dibuka. Arisa sedang mengemas meja dengan gerakan yang cukup kasar. Pasti sedang melepaskan marah. Dia tersenyum.
            “Kesian file tu. You nak hempas-hempas I, janganlah file tu jadi mangsa,”
            Arisa mengangkat muka. Tiba-tiba boleh terpacak pula di hadapannya. Dia menjeling. Sudah tidak fikir siapa Zariff. Yang dia tahu, saat ini, memang dia sangat marah pada lelaki itu.
            “You marah-marah macam ni, buat I lagi bersemangat tahu,”usik Zariff sambil sekali lagi kenyitkan mata padanya.
            Arisa meraup wajah. Cuba bertenang. Dengan senyum plastik, dia memandang wajah nakal di hadapannya itu.
            “Okay… ada apa pula kali ni, Encik Zariff?,”
            “Pasal ke Seremban tu. Kita pergi this week,”
            “Encik Zariff cakap next week. And… kita?,”
            “Ya. Tapi, mereka nak awalkan. And, of courselah kita. I nak you familiar dengan projek kita kat sana. So, you uruskan semuanya ya?,”
            Arisa mengangguk. Tidak kuat untuk mempertikai apabila nada suara Zariff sudah berubah seratus peratus. Dia maklum itu. Itu menunjukkan Zariff di dalam mood kerja.
            “Semua appointment I sebelum lunch, you tolong cancel ya. I nak keluar. Lepas lunch baru I masuk office,”
            “Encik Zariff nak ke mana?,”
            “Nak ikut?,”
            Arisa mengeluh. Zariff tersenyum.
            “Personal…,”ucapnya perlahan.
            Arisa mengangguk faham. Barangkali Zariff tidak mahu sesiapa tahu ke mana dia bakal menghilang.
            “Kalau you tukar fikiran, and nak temankan I, mesej I. I akan beritahu you I kat mana,”usiknya sebelum kembali ke bilik.
            Arisa mencemik.
            “Kalau serius dua puluh empat jam, kan aman…,”dia merungut sendiri sambil matanya melilau mencari file. Nampaknya tempahan hotel terpaksa diubah kembali.


*****

16 comments:

Minsofea said...

nakalnya zariff!! tp lagu tu mmg best, baru dgr td....

eija said...

fuh yooo kak...manis nya kta2 zarif...mmg playboy antarabngsa lah kak...

akak cite nie xnk jdkn novel ke??? sy nk simpan cite nie utk koleksi nie kak....

asnierin said...

adoooi,mmg romeo klas satu lar zarif nih!..hehehee,suke2..

Anonymous said...

dah bab 20++. knp tak kawen2 lg? saya suka versi yg sebelum ni.. ape pun tetap best ;)

cyah said...

Best la kak... Nak entry br lg....:-)

faiicie said...

erm...semalam bc balik versi mungkinkah yg lama...
yg nie mst tetap ada kesinambungan kan kak hanni...apa2 pun crita kak hanni mmg best...nak n3 bru lagi...go go kak hanni...hehe

Hanni Ramsul said...

InsyaALLAH dah nak dekat bercantum dah :)

Anonymous said...

novelnya bila nak keluar?dah tak sabar nak jadikan koleksi.tiga novel you yg terdahulu dah selamat dlm.simpanan.

Nor Azalina Baharuddin said...

Best...nak lagi ya kak hanni..

Anonymous said...

hanni mananya bila ym berbicara 2..rindu dah kat tiya..ke nak terbit nvl je terus..itu sudah bagus..nak peluk2 plk

Hanni Ramsul said...

Manuskrip Biarkan YM Terus Bicara tu dah dihantar untuk penilaian. InsyaALLAH kita tunggu untuk dipeluk ya. Mudah-mudahan. :)

Anonymous said...

salam Kak Hanni,

Mungkinkah ni pun akan dinovelkan ya?

Thanks!

Anonymous said...

Salam kak hani...sy.suka sgt bce novel kak hani...cte mungkinkah ni pon best gak..ble. nk jd.novel ni.xsbr nk bc..huhu

tim's said...

melted kak.sgt sweet zarif si player la katekn.btw ada versi lain ke cite ni??kak..cepat2 siapkn nvel.xcited.akak novelis yg hebat dlm menterjemah penulisan n tulisan akak sgt terkesan-my opinion la eheh.xoxo

sell2u. said...

Best sangat citer hanni.xsabar tunggu novel baru

Anonymous said...

as salam. Dah kluar ke novel mungkinkah?

[11:35:50 PM] hos.getah: