Tuesday, August 18, 2009

CINTA...SAYANG...ATAU KASIH...6

“Jadi ke kau pergi memancing pula dengan Datuk?,”
Aku menggeleng. Terus menonton televisyen sambil mengunyah kacang. Soalan Jannah cukuplah dengan gelengan itu sebagai jawapan. Tak kuasa aku hendak berpanas di tengah-tengah laut.
“Nasiblah. Bercinta dengan orang tua. Kena panjat gunung. Kena pergi memancing…,”Jamila menyampuk sambil membelek majalah di tangan. Pantas bantal sponge bob di tanganku, aku lempar ke arahnya. Jamila mengelak sambil mengangkat kening.
“Bila masa pula aku bercinta dengan pakcik tu?,”
“Nak nafikan lagi tu Jam. Kau tak tahu. Siap kongsi layan lagu lagi kat puncak Gunung Tebu. Tau,”Jannah menyampuk sambil tergelak.
“Romantiknya…..,”
“Korang ni. Tak baik tahu. Masin mulut korang, tak naklah aku kahwin dengan orang tua,”
“Okay apa. Dapat jadi Datin. Siapa yang tak nak?,”
Aku menjeling. Kerap benar isu aku dan Datuk Johan dibentangkan di ruang ini.
“Aku tengok Datuk tu ikhlaslah. Tak ada rupa nak ambil kesempatan pun. Dia dah luahkan perasaannya ke?,”Jamila bertanya lagi.
“Mana ada. Tak adalah. Mungkin Datuk tu just perlukan teman nak berbual saja. Dia kesepian kot. Anak-anak dia tak hiraukan dia. Jadi, terpaksalah dia cari anak orang,”
“Dia cakap kat kau macam tu?,”
Aku tersenyum.
“Itu teori aku aje,”
Jamila mencebik. Menyambung bacaannya.
“What ever it is, kau Nampak gembira dengan dia,”Jannah bersuara dengan nada yang sedikit serius. Aku tersenyum. Memanglah aku gembira. Datuk Johan sudi mendengar semua masalah aku. Kata-kata Datuk Johan penuh dengan nasihat yang memberi semangat pada aku. Aku tersenyum lagi, apabila telefonku bula bernyanyi. Pantas aku capai. Kemudian aku campakkan semula ke meja.
“Kenapa tak jawab?,”
Aku menggeleng.
“Siapa? Datuk ke?,”
“Bukanlah,”
“Dah tu, siapa?,”
“Entah. Dah empat hari dah duk ganggu aku,”
Jamila mengangkat kepala. Jannah bangkit dari baring. Dua pasang mata itu, kini bulat memandangku.
“Apa?,”soalku pelik.
“Secret admirer ke?,”serentak soalan itu meniti di bibir Jamila dan Jannah.
“Banyaklah kau punya secret admirer. Salah nombor kot…,”kata-kataku terputus tiba-tiba. Terfikir sesuatu apabila kepala mula memproses tekaan Jamila dan Jannah.
“Tapi..kalau salah nombor, kenapa dia boleh tahu nama aku ya?,”soalku hairan. Jannah membuat muka.
“Secret admirer lah tu…,”
“Tapi, siapa? Aku tak kenal pun,”
Jamila tergelak.
“Kau ni kan. Nama saja every sem dapat anugerah dekan. Itu pun jadi isu. Kalau kau kenal dia, dah tak dipanggil secret admirer. Apa lah kau ni,”
Aku tersengih. Ya tak ya juga.
“Wah. Hebat tu. Habis aje belajar, dapat Datuklah. Secret admirer lah. Tinggal nak pilih aje ni. Yang peminat misteri ni, tua ke muda?,”Jannah menyampuk bersama senyum manis.
“Mana aku tahu. Tak kuasa aku nak lay….,”
“Haa… berbunyi lagi tu. Jawab aje. Layan aje..,”ujar Jannah sebaik telefonku berbunyi lagi. Pantas panggilan itu aku terima.
“Assalamualaikum, Amesha,”
“Waalaikumussalam,”jawabku sambil mengangkat punggung. Tidak mahu menjawab panggilan ini di hadapan Jamila dan Jannah.
“Sedang buat apa tu?,”
“Buat bodoh,”jawabku selamba. Memang betul pun aku sedang buat bodoh di balkoni. Muka poyor giler… kalau ikut ayat Jamila.
“Daripada buat bodoh, baik buat lawa…,”
Aku tersenyum. Melawan Nampak.
“Yang tu tak payah buat. Sebab memang dah semulajadi lawa,”balasku selamba. Dan, telingaku menjamah gelak kecil di hujung talian. Hati tertanya-tanya siapalah makkluk Tuhan yang sedang mempermainkan aku ini. Teman-temanku kah?
“Awak dah makan?,”
“Nasi dah. Orang… belum lagi,”
“Uish… makan orang ke?,”
“Kejap lagi, makan kot…,”
“Siapalah yang akan jadi makanan awak ni, ya?,”
“Awaklah. Kalau awak terus-terus ganggu saya macam ni, harus saya potong awak buat rendang. Awak sebenarnya siapa ya? Dah tak ada kerja? Psiko ke? Kacau orang macam ni?,”
Soalanku dijawab dengan gelak lagi.
“Saya tak kacau awak. Saya nak berkawan dengan awak,”
“Saya tak berkawan dengan orang yang saya tak kenal,”
“Saya nak berkenalan dengan awak. Nak kenal diri awak. Betul ni. Yang ni, bukan main-main,”
Aku tergelak besar. Yalah tu.
“Awak…kalau ada niat nak mainkan perasaan saya, tak payahlah. Lupakanlah,”
“Saya serius. Kita mulakan dengan nama saya ya. awak tak pernah Tanya pun nama saya, kan?,”
“Buat apa saya nak Tanya. Tak penting. Dahlah ya. saya nak letak phone ni. lepas ni, awak jangan telefon saya lagi,”
“Okay. Saya tak call. Saya message. Okay?,”
“Ha ha… very funny!,”aku bersuara geram. Dia tergelak lagi. Harus kuakui. Suaranya sedap di dengar.
“Saya Haniff. Haniff Sofyan,”
“Tak Tanya pun,”
“Saya nak mengenali diri awak. Nak menjadi kawan awak. Kalau boleh…lebih dari itu pun tak apa,”
Aku diam.
“Awak ni siapa?,”
“Nak kenal saya, kita jumpalah. Saya ikhlas ni,”
Ikhlas? Hmm.. memang aku tidak percaya. Ikhlas jugalah yang meniti di bibir Zaquan. Tapi, apa yang aku dapat? Aku ditipu sesuka hati oleh lelaki itu.
“Awak… saya tak percayalah kat janji manis ni,”
“Hmm.. macam pernah kecewa aje, statement nya tu,”
“Berkawan dengan orang yang saya kenal pun, hidup-hidup saya kena tipu. Ini, nak berkawan dengan makhluk asing macam awak? Tak naklah saya. Saya ikhlas juga, terpaksa menolak. Saya minta maaf ya. Saya tak nak jadi kawan awak. Saya tak kenal awak. Saya tak tahu niat awak,”
“Awak kenal dulu saya. Lepas tu awak akan tahu niat saya,”
“Entah-entah awak ni sindiket jual gadis tak?,”
“Astaghfirullahhal’azim. Amesha…sampai ke situ ke? Tak. Saya orang baiklah. Paling baik kat dunia ni kot. Mana pernah saya nak tackle perempuan. Tak pernah tau. Awak ni orang pertama ni…,”
Aku mencemik.
“Tapi, gaya macam expert saja…,”
“Ada nota kat depan ni. Adik saya tolong buatkan nota untuk bercakap dengan perempuan..,”
Aku tergelak. Bukan gelak kecil. Tapi gelak besar. Mahu rasanya aku bergolek kat lantai.
“Poyo lah awak ni. Anyway.. lawak awak menjadi. Sangat-sangat kelakar,”
“Seriuslah. Awak tak percaya ke? Adik saya buat guide ni. Soalan lazim untuk memenangi hati seorang gadis. Soalan pertama, dah makan ke…soalan kedua tengah buat apa tu..,”
“Okay..okay.. cukup. Lawaklah awak ni,”
“Betul... and a few guide yang susah saya nak praktikkan. In other word, bila saya nak apply kat awak, semuanya macam tak boleh pakai aje. Terpaksa saya fikir sendiri juga,”
Aku tersenyum. Betul ke? Perlahan aku menggeleng. Amesha…Amesha…memanglah kau ni cepat sangat percaya dengan kata-kata manis.
“Apa-apalah awak. Janji awak bahagia,”
“Bahagia dengan awak. InsyaALLAH,”
“Mana awak dapat nombor saya? Mana awak tahu nama saya?,”
“Adalah. Kalau nak tahu, bila kita jumpa, saya cerita semuanya. Serius ni,”
“Tak apalah. Saya rasa, saya tak nak tahu. Lepas ni, janganlah kacau saya lagi ya?,”
“Sorrylah. Tak boleh janji. Sebab saya rasa macam nak kacau lagi. Maybe betul apa yang orang cakap pasal awak,”
“Cakap apa pula? Orang apa pula? Scary lah awak ni. Apa orang cakap pasal saya? Kenapa tiba-tiba saya macam popular sangat ni,”aku mula bersuara resah. Daripada niat untuk mematikan perbualan, hatiku segera digaru rasa ingin tahu. Siapalah lelaki ini?
“Adalah… and, cakap yang baik-baiklah. Bukan yang buruk-buruk,”
“Tak sukalah awak main-mainkan saya macam ni,”
“Saya serius. Berapa kali nak cakap?,”
“Tak apalah. Bukan susah pun. Saya boleh tukar nombor lain nanti. Tak adalah awak boleh kacau saya lagi,”
“Pasti tak susah nak dapat nombor baru awak,”
Aku tergamam. Yakin semacam saja nada suara mamat ni. Aku mula menggaru kepala. Temanku yang manalah yang sanggup menambahkan konflik diriku ini.
“Okaylah awak. Saya ada kerja sikit ni. Bye,”
Belum sempat berjawab, telefon sudah aku matikan. Tidak tunggu lama, aku bergegas ke ruang tamu.
“Kau orang berdua ke yang nak dajalkan aku ni?,”
Jamila dan Jannah terkebil-kebil memandangku.
“Apa kes ni? Tiba-tiba hangin pula dia. Siapa tadi tu,”soal Jannah dengan muka hairan.
“Mamat poyo tu la. Kau orang berpakat dengan budak ni, nak permainkan aku ya?,”
“Taklah. Tak kuasa aku. Kenapa? Apa dia cakap?,”
“Entahlah. Nak kenallah. Nak kawanlah,”
“Go on ajelah,”
Aku menjeling. Senangnya Jamila bercakap.
“Aku tak percaya. Ni mesti ada orang nak dajalkan aku ni,”aku bersuara tegas. Kepala ligat mencari suspek. Zaquan ke? Zaquan mahu membalas dendam sebab panggilannya langsung aku tidak jawab? Pesanan ringkasnya juga aku tidak balas. Ada kemungkinan. Mungkin lelaki ini kawan Zaquan. Berpakat dengan Zaquan untuk mempermainkan perasaan aku lagi.
“Siapa pula yang nak kenakan kau? Mungkin dia betul-betul nak berkawan kot,”
“Aku tak percayalah,”
“Dia ada ajak jumpa tak?,”
“Ada. Tapi, aku yakin ada orang nak permainkan aku,”
“Datuk ke?,”Jamila tiba-tiba bertanya.
Aku ternganga.
“Kau ni. tak logic langsung. Takkanlah Datuk nak buat macam ni. Ini kerja budak tak matang,”aku menolak tohmahan itu.
“Alaa.. jumpalah dengan dia. Kalau kau tak nak pergi, biar aku menyamar jadi kau. Bukan dia kenal kau pun..kan?,”
Aku termenung.
“No..no.. bahaya. Kalau dia ada niat jahat, kau jadi mangsa,”saranan Jannah aku tolak mentah-mentah.
“Aku ada satu cadangan,”Jamela tiba-tiba bersuara. Aku melabuhkan punggung ke sofa.
“Apa dia?,”
“Hmm.. dia cakap nak kawan dengan kau kan? Kau tak kenal dia kan?,”
Aku mengangguk.
“Very the kacang kuda. Senang aje,”
“Apa rancangannya?,”Jannah sudah menjadi wakil aku untuk mengajukan soalan. Jadi, aku Cuma mengangguk sahaja menunggu penjelasan dari Jamila. Biasanya rancangan Jamila berprofile tinggi. Tiba-tiba jantung ini sudah berdegup kencang. Melihat senyum yang tidak begitu baik di sudut bibir Jamila, aku sudah mula gerun.
“Sebelum dia nak permainkan kau, kita permainkan dia dulu,”
“Macam mana?,”
Jamela tergelak panjang.
“Kita goda dia…,”
“Hah? Aku ke? Sorry. Aku tak nak. Kau ingat aku perempuan apa?,”aku bersuara lantang. Serentak jari telunjuk Jamela melekat di dahiku.
“Diam! Aku belum habis cakap,”
Aku menarik muncung. Jannah tersengih sambil memeluk teddy bear.
“Kau ni, asal sebut goda, mesti terbayang pakai seksi-seksi. Goda-goda…,”
“Yalah. Itulah goda. Kau yang cakap goda kan?,”aku bersuara lagi. Jamela menggeleng perlahan.
“Bukan itu maksud aku,”
“Dah tu?,”
“Macam ni. Lelaki ni, kalau dia jenis yang suka permainkan perasaan orang, dia akan layan semua perempuan. So, aku, Jannah dengan Nadhira sekali… akan approach dia. Kau kasi nombor dia kat kami. Kalau dia layan kami semua, kau tak payah layan dia. Memang tak boleh pakailah tu. Tapi, kalau tidak tak nak layan kami, maksudnya dia seriuslah nak kenal dengan kau tu. Jadi, tak salahlah kau terima salam perkenalan dia tu,”
Aku diam seketika. Ada betulnya juga kata-kata Jamela itu.
“Betul juga cakap kau tu Jam. Baguslah kau. Okay. Aku setuju,”
“Kalau kau nak berkawan dengan mamat ni, Datuk macam mana?,”Jannah bersuara tiba-tiba.
“Kau ni, tak habis-habis dengan Datuk,”
Jannah tersengih. Aku diam. Macam mana dengan Datuk? Macam mana ya? Aku sendiri mula bertanya benda yang sama. Tapi, setakat ini, Datuk Johan tidak pernah pula bercakap soal hati dan perasaan secara serius. Bermakna, aku dengan Datuk Johan Cuma kawan. Dan, Zaquan? Itu akan jadi sejarah nanti. Dia sudah mula mencari aku. Aku mahu tengok sampai bila dia akan terus mencariku. Aku mahu mendera perasaannya. Itu janjiku. Dan, impianku, aku mahu mandikan Zaquan dengan air panas… Jahatnya. Namun, itulah yang layak untuk Zaquan! Jadi sekarang aku mempunyai dua misi. Mandikan Zaquan dengan ais panas. Dan, permainkan mamat poyo yang ada hati mahu permainkan perasaanku ini.

****

15 comments:

affzra said...

thanks for this n3...
ske baca cite ni...sempoi je rasa..

~zuE_inSan BiAsa+peNconTeNg tEgaR~ said...

wahh...sronknya..

cepat2 ada n3 baru ea!`

keSENGALan teserlah.. said...

waaaa..muncul lak orng bru..
huhu...
smbung2..

Anonymous said...

1 word..
Best!!!
hehe....sambung...

-manja.lara87-

elieya said...

harap2...org tue anak Datuk Johan kew...
tapi jangan la kawin ngan Datuk Johan...tua sangat~
x suke >,<...cam datuk K lak..

bidadari cinta said...

wah..kelakar plak n3 kali ni..
mst yg kacau tu anak Datuk tu kan..
agaknye pas ni mesha confius nak pilih ant mamat poyo tu n Datuk tu..

...aKu... said...

haahaha...ske n3 ni! i think haniff is datuk johan pnye ank..kirenye datuk johan ske mesha utk ank die la 2..approve bg pihak ank..ehehe..x sabo nk tau sape haniff sbnrnye..n congrats 2 mesha sbb b'jaye m'cekalkn ati x lyn zaquan..ehehe..skenye sy! nk n3 baru!!

Anonymous said...

nk tau la haniff tu spe..cpt2 la msk kn n3 bru..
mntk2 haniff tu x lyn kwn2 mesha.
bia mesha ngn haniff la xnk datuk tu coz da tua sgt la..

Nurul said...

makin best laaaaa
haha cant wait fr the next entry :D

MaY_LiN said...

oho..
so scary..

Anonymous said...

waa..bagus mesha..kenakn zaquan 2 ckp2..sy pn dpt rs y haniff 2 ank datuk..btl x?..huhu..
k..next..hihi..

Anonymous said...

x nak r dia ngan datuk tu...
eeee da tua........
cam gatal gler...

♥corcraze♥ said...

and happen to be zaquan and haniff are twins!
sy bace duhai hati dulu baru yg ni,hahah!

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

yeke??waa mana aci..huhu

Anonymous said...

Terasa dangkalnya hidup ini bila terkenang....manisnya.....

[11:35:50 PM] hos.getah: