Monday, March 2, 2009

Pergilah Air Mata 43

“Mama memang lagi suka kalau kamu berhenti kerja saja. Bukan Bad tak boleh nak tanggung kamu. Duduk saja di rumah. Jaga makan pakai suami kamu,”
Dayana bungkam. Tunduk menahan rasa. Mahu menjawab. Tetapi, dia sedar, dia bukan berdepan dengan ibu atau ayahnya. Di hadapannya kini, ibu mertuanya. Dia tidak boleh melawan sesuka hati. Namun, satu perkara yang nyata, dia sudah mula rimas berada di kerusi ini. Berhadapan dengan Datin Hamidah.
“Selalu sangat kamu balik lewat. Out station sana –sini. Mama tak sukalah semua tu,”
“Mama, saya kerjalah. Bukannya saya keluar jalan-jalan,”
“Sebab tu, mama suka kamu berhenti saja,”
“Mama… saya sayang kerja saya. Bad pun faham. Dia tak pernah merungut pun,”
Datin Hamidah merenung tajam wajah isteri kesayangan anak tunggalnya itu. Degil juga budaknya.
“Kamu nak tunggu suami kamu merungut dulu? Baru kamu nak bertindak? Ni… mama nak Tanya sikit,”
“Apa dia?,”
“Kamu sayang tak perkahwinan kamu ni?,”
Dayana tersenyum kelat. Tiba-tiba pula soalan ini yang melantun keluar. Betul-betul buat dia berasa kurang senang.
“Memanglah sayang mama. Kalau saya tak sayang, buat apa saya kahwin dengan Bad?,”
“Kalau sayang, mestilah sanggup berkorban,”
“My career? Maksud mama? No. tak mungkin,”
“Itu maknanya, sayang kamu belum cukup banyak lagi,”
Dayana tergelak sumbang. Menyirap sebenarnya dengan komentar itu. Mampu membuat darahnya mendidih. Tidak patut rasanya Datin Hamidah membuat kesimpulan semudah itu.
“Mama tak boleh cakap macam tu. Mana boleh compare rasa sayang dengan benda-benda macam tu?,”
“Kalau betul-betul sayang, kita sanggup berkorban,”
“Bagi saya, kalau dah sayang… sayanglah. Tak ada kena mengena langsung dengan nak berkorban sana. Berkorban sini,”
Datin Hamidah mula menarik muka. Kurang senang dengan mulut menantunya yang sudah seperti bertih jagung menjawab setiap kata-katanya.
“Nasib baik, Bad tu ada dua isteri…,”akhirnya dia bersuara selamba. Sengaja mahu mengumpan geram di hati perempuan itu.
Dayana terkedu. Kata-kata Datin Hamidah kedengaran tidak sedap langsung di telinganya. Apa yang cuba ibu mertuanya itu sampaikan?
“Maksud mama, apa ya?,”soalnya lambat-lambat. Ada sesuatu yang sedang berlaku di dalam rumah ini dan dia tidak tahukah? Jantungnya tiba-tiba berdegup lebih kencang.
“Yalah. Sekurang-kurangnya, bila kamu tak ada, Sabrina tu ada. Tak tahulah macam mana dia boleh kahwin dengan Badrul. Tapi, rasanya, dia lebih tahu tanggungjawab sebagai isteri. Kalau nak dibandingkan dengan kamu,”
Dayana mendengar dengan wajah kelat. Datin Hamidah sudah mula membuat perbandingan. Dan, dia tidak suka. Lebih dari itu, dia betul-betul resah memikirkan apa yang berlaku di antara Sabrina dengan Badrul.
“Apa yang Sabrina dah buat?,”kaku soalan yang meniti di bibirnya. Datin Hamidah tersenyum nipis. Tahu pun risau!
“Kamu kena ingat Yana. Kamu tu bermadu. Jangan sampai nanti, Badrul hilang kasih pada kamu pula. Mama pesan, sebab mama tak nak kamu menyesal nanti,”
“Maksud mama…Badrul dengan Sabrina… apa yang mereka dah buat?,”Dayana mula mengatur soalan. Hatinya tiba-tiba resah. Tidak mungkin Badrul mengkhianatinya. Tidak mungkin Sabrina memungkiri janji.
“Kamu fikirlah sendiri. Mama tak mahu masuk campur. Cuma mama nak kamu belajar jadi isteri Badrul yang baik,”
Dayana mengeluh panjang. Sekali lagi Datin Hamidah membawa topik peranan isteri.
“Tak ada benda tak baik pun yang saya buat pada Bad, mama. Saya Cuma sibuk dengan kerja saya. Itu pun bukan setiap masa saya sibuk, mama,”Dayana sedikit membidas. Tercabar dengan suara lantang ibu mertuanya memberi kritikan.
“Kamu ni, suka lawan cakap mama ya? Apa mama cakap tu, salahlah ya?,”
“Sorry, mama. Saya tak bermaksud nak kurang ajar. Tapi, it’s not fair… mama cakap saya macam tu. Bad pun tak cakap apa-apa,”
“Lagi-lagi itu yang kamu ulang. Suka hati kamulah. Mama dah nasihat. Mama dah tegur. Sekarang, semuanya terserah pada kamu,”
Dayana terkebil-kebil melihat Datin Hamidah mengangkat punggung.
“Aik. Mama nak ke mana?,”
Datin Hamidah menjeling.
“Tak kuasa mama nak naikkan darah tinggi mama sebab kamu,”
Dayana tersenyum.
“Sorrylah mama. Saya tak bermaksud nak melawan. Tapi, kan setiap orang ada pendirian masing-masing kan? Saya cuma berpegang pada pendirian saya saja,”
“Apa-apa sajalah, Dayana. Apalah nasib aku dapat menantu. Seorang macam ni. Yang seorang macam tu…,”
Dayana Cuma memandang kosong pada ibu mertuanya yang melangkah perlahan meninggalkannya di ruang membaca. Meninggalkannya termangu memikirkan tentang Sabrina dan Badrul. Laju dia berlari sebaik dia melihat kelibat Jamilah.
“Kak Milah!,”
“Kak Milah!,”suaranya sedikit meninggi apabila Jamilah seperti tidak mendengar panggilannya. Langkah Jamilah terhenti. Berpaling ke arahnya.
“Kak Milah, sini kejap,”
Jamilah akur.
“Ada apa Puan?,”
Dayana tersenyum kecil sebaik Jamilah sudah berdiri di hadapannya.
“Akak dari mana?,”
“Hantar kopi ke bilik Datok,”
“Hmmm… saya Tanya sikit, boleh?,”
“Apa dia?,”
Dayana diam sejenak. Menyusun kata.
“Kebelakangan ni, Encik Badrul dengan Sabrina… dia orang macam mana ya?,”
Jamilah melopong.
“Macam biasa saja,”lambat-lambat Jamilah menjawab dengan nada hairan. Memang hairan dengan soalan itu.
“Mereka mesra ke?,”
Jamilah menggeleng.
“Selalu berbual ke?,”
Jamilah menggeleng lagi.
“Betul ni? Atau… Kak Milah sembunyikan sesuatu dari saya?,”
“Betullah Puan. Saya nak sembunyi apa pula,”
“Mereka selalu keluar ke, semasa saya tak ada?,”
“Taklah selalu,”
Dayana menahan nafas. Tidak selalu! Bermakna Badrul dan Sabrina sering keluar bersama!
“Maksud Kak Milah. Ada ya?,”
Jamilah tersenyum kelat. Terlepas cakap.
“Ada ya, Kak Milah?,”
“Sekali je saya Nampak Puan. Tu pun, sekejap saja,”
“Bila?,”
“Dua hari lepas,”
“Pukul berapa?.”
“Dalam pukul 4 petang,”
“Pukul berapa mereka balik?
“Lepas maghrib, Puan,”
“Mereka ke mana?,”
Jamilah mula menggeleng lagi.
“Takkan mereka tak ada cakap dengan awak?,”
“Saya ni siapalah Puan. Takkan mereka nak cakap dengan saya. Tapi, masa Encik Badrul balik jemput Puan Sabrina tu, muka dia macam marah je,”
“Marah?,”
Jamilah mengangguk. Dayana diam. Mendengar penjelasan Jamilah, dia sedikit lega. Badrul pergi di dalam keadaan marah. Itu cukup untuk menjelaskan keadaan antara Badrul dan Sabrina tidak lagi membuat kedudukannya goyah.
“Kenapa Puan Tanya?,”
Dayana sedikit tersentak. Segera dia menggeleng.
“Tak ada apa-apa. Saja Tanya. Anyway, terima kasih ya. Kak Milah boleh pergi,”
Jamilah mengangguk perlahan sambil berlalu. Meninggalkan Dayana berdiri sambil menduga sendiri tujuan Badrul membawa Sabrina keluar.

****

“Bad… apa yang awak buat, bukan salah awak. Memang betul awak suami saya. Tapi, kenapa awak jadi suami saya? Bagaimana awak jadi suami saya? Itu semua perlu juga diambil kira. Saya faham perasaan awak. Saya tak pernah salahkan awak. Saya tak kisah semua tu. Awak jangan bimbanglah. Jangan fikir benda ni, sampai menjejaskan hidup awak. Saya ingat awak ada masalah besar tadi,”
Selintas kata-kata yang meniti di bibir Sabrina dua hari lalu, menjentik nalurinya. Tenangnya Sabrina mengalun kata. Ketenangan yang membuang segala sikap tenangnya sendiri. Saat itu, dia berasa terlalu lemah untuk berdepan dengan Sabrina. Buat pertama kalinya, Sabrina mampu menguasai keseluruhan perbualan. Sabrina benar-benar membuat dia kehilangan kata-kata.
“Saya faham kalau marah awak pada saya belum hilang lagi. Terserahlah pada awak. Saya cuma beri cadangan. Setakat ini, itulah cadangan yang paling baik yang boleh saya fikir. Ambillah selama mana masa pun. Saya tak kisah. Saya akan tunggu. Saya tak akan ungkit perkara ni banyak kali depan awak. Sebab, topic cerai ni, bukan elok selalu diulang-ulang. Bila dah sampai masa, awak cakap sajalah. Saya akan pergi,”
Dan, kata-kata itu ternyata membuat dia bertambah berat untuk merungkai ikatan yang ada. Namun, untuk dia teruskan perkahwinan ini selamanya, pasti keadaaan itu tidak akan adil pada Sabrina. Sudahnya dia Cuma mengeluh perlahan. Serba- salah dengan perasaannya ini. Dia tidak akan menerima Sabrina hanya disebabkan daya tarikan yang ada antara mereka kini. Dia yakin itu bukan cinta. Cintanya Cuma pada Dayana. Tetapi, dia tidak sanggup melepaskan Sabrina pergi. Dia mahu Sabrina terus berada di hadapannya. Dia senang menikmati seraut wajah itu. dan, dia ingin terus menikmatinya.
Satu rangkulan mesra dari belakang, membuat dia tersenyum. Perlahan dia mendongak. Dayana tersenyum sambil melentokkan wajah ke bahunya.
“Panjang keluhan tu. Apa yang sedang you fikirkan?,”
Badrul tersenyum. Menyentuh jemari Dayana di dadanya sambil menarik perlahan gadis itu ke ribaannya.
“Nothing,”jawabnya sepatah. Dayana tersenyum manis. Merenung wajah yang beraja di hatinya itu.
“You ingat tak? You pernah janji dengan I, you tak akan rahsiakan apa-apa dari I?,”
Badrul termangu seketika. Janji? Dia sendiri sudah lupa janji tentang apa.
“Janji apa?,”
“You lupa. Patutlah you langgar janji tu,”Dayana bersuara sambil mengusap lembut pipi Badrul.
“Sorry sayang. I tak pasti, janji tentang apa. Kenapa? Janji apa yang I dah langgar ni?,”
“You janji you tak akan rahsiakan apa-apa tentang apa yang terjadi antara you and Sabrina,”
“Yeah. And, itulah yang I buat kan?,”
“No, sayang. You keluar dengan dia. And, you tak cakap dengan I pun. You lupa? Or, you memang saja tak nak cakap?,”
Badrul terkedu. Di luar dugaan apabila Dayana boleh tahu tentang itu.
“Oh… itu…,”
“Let me guess.. you nak cakap, itu bukan perkara penting, and rasa tak perlu untuk inform I? Betul kan?,”
Badrul tersenyum.
“Betul sayang,”
“So, you salah. I nak tahu. Or else, nanti I fikir bukan-bukan, macam mana?,”
“Sorry. Salah I,”
Dayana tersenyum.
“So, kenapa you keluar dengan Sabrina?,”
Badrul menarik nafas panjang. Merenung wajah Dayana yang sedia menanti jawapan.
“Ada sesuatu yang I bincang dengan dia,”
“Apa tu? Sampai tak boleh bincang kat rumah saja?,”
“I tak nak ada telinga yang mendengar,”
Dayana tersenyum.
“Tak nak ada telinga yang mendengar? You mean, abah? Or, mama?,”
Badrul menjungkit bahu.
“You bincang pasal your divorce ya? I hope so. Sebab dah lama sangat. And you pun macam dah lupa je pasal tu,”
Badrul tersenyum. Tidak menjawab soalan itu.
“So, you dari mana ni?,”dia menyusun soalan. Mahu lari dari soalan Dayana. Dan, ternyata soalannya itu tiba-tiba menghapus senyum manis yang menghias bibir Dayana.
“Aik. Tiba-tiba tarik muncung? Salah soalan ke?,”
Dayana menjeling manja. Soalan Badrul bersama senyum lucu mengendurkan rasa geramnya.
“Mama you lah,”
“Kenapa dengan mama?,”
“You ada mengadu kat mama ya?,”
“Mengadu apa pula? I tak fahamlah. Apa mama cakap dengan you?,”
“Mama suruh I resign. Duduk rumah jaga you,”
“Baguslah tu. I setuju. Bagus cadangan mama tu,”
“You!,”
Badrul tergelak sambil menggeliat menahan sakit apabila satu cubitan hinggap di lengannya.
“Sakit sayang,”
“Padan muka. I serius. You main-main pula,”
Badrul menggosok lengannya. Memang sakit.
“Mana ada I main-main. Kalau you setuju, memang I suka,”
Dayana menarik muncung.
“I tak sukalah. You tahu kan? Kerja I segala-galanya pada I,”
“I?,”
Dayana mengeluh panjang. Merenung wajah Badrul yang sedikit serius.
“You pun. Tapi, pleaselah. Janganlah compare kerja dengan you pula. I love you. I cintakan you. Tapi, tak bermakna I kena berhenti kerja kan?,”
“You kerjalah. Kalau you rasa nak kerja. I tak halang pun,”
“Tapi, mama? I tak suka dia masuk campur hal kita sampai macam ni. I’m sorry sayang. Bukan maksud I… nak biadab. Tapi, inikan hal kita. Hal antara you dengan I. Kenapa perlu ada orang lain yang masuk campur? I tak suka macam ni,”
“Mama Cuma nak yang terbaik untuk I, sayang,”
“Dah tu, selama ni, apa yang I buat untuk you, bukan yang terbaik ke?,”
“Tak cukup baik kat mata dialah tu,”Badrul cuba berlucu.
“You! I cubit lagi kang,”
“Ok…Ok…I serius. Biarlah. Mama memang macam tu. You dengar, dahlah,”
“Memanglah I boleh dengar, yang. Tapi, kalau dah start comparing me dengan Sabrina. I tak suka langsung! Okay,”
“Mama? Compare you dengan Sabrina?,”
“Yes,”
“Dia compare apa?,”
“Malas I nak ingat. Malas I nak cakap,”
Badrul tersenyum melihat wajah cemburu Dayana.
“Dah tu, pandai-pandailah layan I. Tak adalah mama compare lagi,”
“Bad. I’m serious lah. I ajak you pindah, you tak nak. I tak nak nanti hubungan I dengan mama jadi semacam. I tak suka mama buat macam ni. Lama-lama nanti, kalau I lawan, mesti mama tak suka,”
Badrul diam seketika. Pindah? Kepalanya ligat berfikir. Barangkali, cadangan itu boleh diterima. Pindah dan keluar dari rumah ini. Mungkin jarak bakal menghilangkan gelora yang melanda perasaannya saat ini. Mungkin ini cara terbaik untuk dia menepis perasaan pelik yang mula bertenggek. Dia perlu berada jauh dari Sabrina.
“Betul you nak pindah?,”
“Of courselah. You saja yang tak pernah mahu,”
“Okay,”
“Okay apa?,”
“Okay. Kita pindah,”
Dayana tergamam. Cuma mampu menatap wajah Badrul tanpa berkelip. Susahnya untuk dia memujuk lelaki ini selama ini. Dan, malam ini? Hanya mendengar rungutannya, Badrul terus bersetuju.
“You main-main,”tebaknya sedikit risau.
“No, sayang. I’m serius,”
Dayana terjerit kecil.
“Betul ni?,”
“Betul. Kita pindah,”
“Thanks sayang. I love you. I love you so much!,”Dayana menjerit girang. Mengeratkan pelukan di leher Badrul.
“Takkan tu aje?,”usik Badrul tersenyum.
“Thanks,”ujar Dayana sambil melayangkan ciuman ke pipi Badrul.
“Tak nak kat situ,”
Satu lagi ciuman diyangkan ke dahi suaminya.
“Tak nak,”
Dayana tersenyum kecil. Ciuman seterusnya hinggap di hidung Badrul.
“Nak kat tempat lain,”Badrul bersuara bersama senyum nakal. Dayana tersengih sambil matanya di alihkan ke meja kerja.
“I ada kerja sikitlah,”
Badrul mengeluh lemah.
“Sorry sayang. Kejap je. Give me two hours,”
Badrul menggeleng perlahan. Meleraikan pelukan di pinggang Dayana.
“Merajuk ke?,”
“Ha ah,”
Dayana tersengih. Bangkit dari ribaan Badrul.
“Dua jam saja sayang. Promise,”
“Dah tahu sangat dua jam you tu…,”
“Malam ni, memang betul-betul dua jam,”
Badrul tersenyum kecil. Perlahan mengangkat punggung. Pujukan Dayana bersama lirikan manja itu, sedikit menghapus kecewanya.
“Jangan marah ya,”
“I tak marah. Geram je,”
Dayana tersengih lagi sambil mengangkat tangan. Menunjukkan isyarat dua.
“Dua jam…,”bisiknya mesra membuat Badrul tergelak kecil.
“Ok. I tunggu. Dua jam,”
Dayana tersenyum.
“I turun kejap. Tak nak ganggu dua jam you,”ujar Badrul seraya mengucup dahi Dayana. Dayana tersenyum senang sambil mengangguk.

****


29 comments:

the hasyims said...

aik... pelik...
selalu ramai yang komen...
mmm.... bad nak lari dari sabrina la pulak....
kak hanni... cite ni sekerat jalan je la ek... x syok la pulak... hihihi... sebab kena tunggu pulak bile buku ni nak publish...

atashinci said...

emmmmm.....xpe bad pindahlh....
nnti bru kau tau....rindu kt ina...
sunyi kt umah sorg2 dayana lik lmbt....outstation gi...
pas tu terhegeh2 lik umah mak dia cri ina...
sori.... ter...emo lak.....

ijan@2 aka ummihakimi said...

Waduh...
payahnyer.
kesian gak kat sabrina...
ape la nasib..
klu pindah..
sabrina cam ne plak ek??
dia nak dok mne???

sarat da pale otakku pikir nie...

nurhakim said...

eeee..
gramnya kt dayana..
pndai2 je mlwan ckp mak mertua dia 2..
hormat lah skt..
cam ina..ikut je mak mertua dia ckp.
nk baik cam 2..huhuuu
pindah????ok gak 2..
at least ina n bad sma2 pndam rndu..
dayana biar je..
gram plk ngn dia 2..
t bl kak hanni dah publish nvel nie xdpat lah nk bc lgi..
kn tnggu nvel kak hanni kluar lah plk..
lm lgi ke novel kak hanni nk publish?????

cahaya_halina said...

Arghhhhhhhhhhh... semakin best...

Anonymous said...

dayana sengal dan membosankan

bidadari cinta said...

pindah rumah?sure tak bagus utk rumahtangga bad n dayana tu..bad akn boring sbb dayana always busy wif job..dayana jugak yg rugi.bl jauh2 nnt mst bad akn t'ingat kat sabrina..sian kat sabrina..mm x sbr nk tggu ending..btul ke cite ni nk publish??lama lg la nk tggu endingnyer..huhu..

nin said...

menjarak bukan bererti lari tapi mcari jawapan...

x pe amik masa skit bad.. than bila dia pndah, dia akan tahu sikap sbnr dayana yg msih cover2 depan m2a..

apa2pun tahniah k.hanni..

Anonymous said...

rasa nya xper ar bad ngan dayana tu..
biar je la sabrina ngn bad tu divorce..
sabrina blh mulakan hidup balik...
jarang buat cita camtu...
hehe..
pening dah baca cita nie..
ntah la bila nak abis..
kak hanni..cita nie smpai episod berapa?..

Anonymous said...

x kisah la Bad pindah ke x..kesian gak kat ina tu nk elak2 dr Bad. Pasni mesti mak mertua dia lg syg kat ina & x bg Bad divorce. Ina baik, mesti ada kesudahan yg baik utk dia.

Anonymous said...

waa..xsabar nak tau ending citer ni.
kak hanni, bukukan laa novel ni plss..

Anonymous said...

blh ke bad kuar pndh ngan dayana x ajk ina???
bg ke papa ngan mama bad tu???

misz nana said...

"Itu maknanya, sayang kamu belum cukup banyak lagi,"
setuju ngan datin hamidah! hehe..

menjawab lagi dayana.. so, lama kelamaan datin hamidah x suka kat awak.. haha..

Nurul Syahirah Dzulkifli said...

bad jgn lah pindaaaaaaah !!
haish ! haha

Anonymous said...

apa2 pun PAM nak di publish huhuhu...kena lah sama2 kita bersabar yer..

...De mYsTeRiOuS Me... said...

stuju dgn atashinci...kalu bad pndh..yana owez blk lmbt..mse 2 bru ah tau rndu kt ina..hehehe...

ee...makin lme makin x ske ah kt yana 2..mnyampah!!

ble cite psl bad n ina nk kuor ni..rndu dorg..hehehe

k.hanni...cpt2 smbung eh? =)

Anonymous said...

biarlah bad nk pindah rumah...nnti br th perangai sebenar dayana tu...then bercerai...hehhehe

juni said...

bape epsOD cter ni kak hanni.x saba la nk tau endingnyeR

Anonymous said...

kalu pindah.. lg la terindu rindu...

Nadhirah Nazarudin said...

hish! Nyampah la pulak ngan dayana ni... Bila sabrina nak masuk balik dalam cerita ni??

in_an said...

k.hanni wat lah mcm biar ym yg bicara 2..endingkan kat cni pas 2 br publish...leh lah..please...

Anonymous said...

ala...biar ym yg bicara pun blm publish lg...PAM pun nak publish tak bestla... publish la ym yg bicara dulu ye...hehehe...sunyila kalau xde PAM..hehehehe

bali putih said...

pendapat aku plak...
sabrina memang dah tersedia kesian.
kesian dgn perjalanan hidup dia.

tapi kesian gak kat dayana...
cuba korang letakkan diri kat tempat dayana...ada couple yang korang sayang giler...tup..tupp..
dapat tau dia dah ade bini. tak sedih ke hati korang. then kalo mertua campur tangan hal hidup kite, mestilah lagi sedih...suruh berenti keje plaks...

dalam diam suami dah nak beralih kasih pulak...sediih o...

sokong pengomen kat atas tu...biar jerk ina n bad divorce..buat perjalanan idup ina ke arah lebih sempurna. jumpe guys yang betul2 romantik.atau couple semula dgn ikmal.sian kat kat pakwe dia tu. dia syg giler kat ina. dia teraniya...

ape2 jerk lah...janji best. tidak mngecewakan pihak lain kecuali maria.buat cerita lain dr yg lain plak...

juz pendapat..........

Anonymous said...

mana ble bad cerai ngan ina...
tak bestla..
padan la ngan muka dayana coz dulu kan dia tolak lamaran bad...
tak nak la bad ngan ina cerai..
la kak hani..post la smpai hbis kat sini...
lambat sgt nak tgu dibukukan...
lau buku dah kluar saya confm beli punye..
suka kumpul novel2 yg best..
good luck kak hani...
u r among the best writer...

Anonymous said...

kak hani..
u r the best la..
kak hani keja ke atau housewife?
how u manage ur time between family n ...tulis novel yg sangat2 best ni?..
akak post lagi ye new n3...

akak..lau ble jgn la ina n bad tu cerai ye...nangis i nanti..

Anonymous said...

memang bad nak lari ina sebab tu dia nak pindah... tapi kan kalau bad pindah kan pasti dia rindukan ina tu.. bila dia keseorangan diumah apabila yana pergi outstation..

nadfrienz said...

waa...bravo bravo!
kak hanni u rawk! i luv this novel! x sabar nk tunggu publish! nk mintak signature kak hanni skali :)

btw..dayana tuh ngade2 ar.patot bg darius sedarkan die sket. maria pon same. konon2 korban ntok ikmal, sdangkan kawan makan kawan. grrr..

-.-" emotional kejapp :)

sampai part nih pon bce dh sdeyh, apelagi kalo diorang cerai nanti..waa! :'(

Aima.. said...

no comment.. as alwaysssss.. best sangat....gambate kudasai...

onejue said...

bad n sabrina.......
22 sengal........
tp cte mkn bes ar......

[11:35:50 PM] hos.getah: