Tuesday, August 17, 2010

Biar YM Terus Bicara...5

“Apa Tiya cari dalam kedai buku tu?,”

“Hah?,”

“Tiya beli apa tu, sayang?,”sekali lagi soalan meniti di bibir suamiku.

“Ha? Oh… tak ada apa-apa…,”laju aku menjawab sambil beg kertas kudakap erat di dada. Encik Firdaus tersenyum. Aku tersengih. Mana boleh aku bongkarkan apa yang aku beli ini. Nanti hilang kejutan yang ingin aku buat.

“Dengan abang pun, nak berahsia…,”

Suamiku itu sedikit merungut. Aku pamer senyum meleret. Segera memaut lengannya sambil beg kertas tetap kemas di genggaman. Sengaja mahu memujuk agar tiada rajuk yang menyinggah. Sejak kebelakangan ini, terasa Encik Firdaus sedikit sensitif. Sering berjauh hati walaupun rajuknya tidak pernah lama.

“So, kita nak ke mana ni?,”aku bersuara ceria. Melihat sekitar ruangan pusat membeli - belah yang agak penuh dengan manusia.

“Tiya nak ke mana?,”

“Makan? Nak?,”saranku laju.

Encik Firdaus kerutkan kening. Merenung wajahku agak lama. Perlahan jemarinya melekat ke dahiku. Kemudian pipi. Kemudian leher.

“Abang ni, kenapa?,”soalku sedikit pelik dengan tingkah Encik Firdaus.

“Tak demam isteri abang ni. Tapi, kenapa lain benar ni? Selalu sehari sekali pun susah nak makan. Ni, belum pukul dua dah empat kali Tiya ajak abang makan ni,”

Aku termenung. Membalas renungan Encik Firdaus sambil terfikir-fikir.

“Ya ke?,”

Encik Firdaus mengangguk bersama senyum lebar.

“Tak boleh ke? Tiya rasa nak makan lagi ni…,”

“Boleh sayang. Tapi, ikut abang kejap. Abang nak beli hadiah,”

“Hadiah apa?,”

“Adalah… mana boleh bagitau,”

Aku mencemik. Balas dendamlah tu. Aku diam sambil terus melangkah seiring dengan langkah Encik Firdaus. Tanganku yang sebentar tadi melingkar dilengannya, perlahan aku leraikan. Membuat Encik Firdaus berpaling.

“Kenapa lepaskan?,”

Aku tersengih.

“Dah rasa macam pengantin baru pula…,”balasku selamba. Encik Firdaus tergelak.

“Biarlah. Apa salahnya…Lagipun, abang rasa kita ni memang masih pengantin baru,”balasnya sambil mencapai jemariku. Menggenggam erat sambil menyambung langkah yang terhenti. Aku terus menurut tanpa banyak bicara. Merenung pada genggaman erat Encik Firdaus. membuat bibirku menguntum senyum perlahan-lahan. Langkah Encik Firdaus terhenti di bahagian kelengkapan bayi.

“Abang nak beli hadiah apa?,”soalku pelik. Kalau hadiah untuk aku, bahagian ini tidak ada kena mengena langsung.

“Tiya pilihlah,”

Aku tergelak.

“Semua ni, untuk baby. Tiya tak pakai semua ni. Macam mana nak pilih?,”

“Siapa cakap abang nak hadiahkan pada Tiya?,”

“Ooo..ek? Dah tu, untuk siapa?,”dengan perasaan sedikit malu, aku bertanya perlahan. Cukup yakin aku membuat kesimpulan Encik Firdaus mahu membelikan hadiah untuk aku. Rupa-rupanya tekaanku meleset. Perasan betul.

“Johan,”

“Johan?,”

“Yalah, Johan peminat setia Tiya lah. Siapa lagi,”

Aku mencemik. Macamlah aku tidak kenal Johan.

“Tahulah Johan. Bukan Tiya tak kenal Johan..,”

“Hmm.. Lelaki yang dukung Tiya dulu, sebelum abang…,”

“Hah? Bila masa pula?,”

“Masa Tiya pengsan duk papah abang dulu,”

“Abang ni. Itu darurat…,”

“Darurat? Tiya tak tahu hati abang lagi darurat masa tu. Rasa macam nak bangun aje mintak tukar dengan dia,”

Aku tergelak.

“Tapi. Tiya nampak cool aje,”

“Macam mana Tiya nampak? Tiya dah pengsan,”

Aku tergelak lagi. Ya tak ya juga.

“Salah abang. Siapa suruh sorok handphone dalam poket? Abang berat tau. Penat Tiya…,”

Encik Firdaus tersenyum. Senyumnya aku yakin sama lebar dengan senyumku. Mengingati semula peristiwa-peristiwa lepas, memang membuat aku bertambah bahagia. Kenangan itu akan tetap menjadi kenangan paling manis dalam hidupku. Juga dalam hidup Encik Firdaus barangkali.

“Stop dreaming, sayang. Cepat. Pilihkan hadiah untuk baby Johan,”

“Dah bersalin ya wife dia?,”

“Ha ah. Semalam,”

“Abang tak cakap pun…,”

“Dah tu, sekarang ni, abang duk menyanyi ke?,”

Aku tarik muncung. Encik Firdaus tertawa senang.

“Cepatlah. Tiya nak kasi apa?,”

“Hmm… manalah Tiya tahu. Abang aje yang pilih. Abang ada chemistry dengan baby. Pilihan abang mesti lagi tepat,”

Encik Firdaus menjeling.

“Kalau malas nak pilih, cakaplah malas. Jangan buat alasan pula. Memang dari dulu, malas sangat dia ni nak pilih hadiah tau,”

Aku tersengih. Encik Firdaus merungut lagi. Tetapi, memang betul pun rungutan itu. Bab memilih hadiah memang aku tidak pernah suka. Bukan tidak suka sebenarnya. Tetapi setiap kali memikirkan apa yang hendak diberi, aku jadi buntu. Rasa buntu itu yang aku tidak suka.

“Abang pilih ya? Tiya sokong dari belakang,”sendaku sambil menggenggam jemarinya. Membuat dia tersenyum sambil pantas tangannya menyentuh hidungku.

“Oklah sayang,”

Aku tersenyum kecil sambil menurut setiap langkahnya menjejalahi bahagian kelengkapan bayi itu.





***



“Mak ai, banyaknya…,”

Aku tersengih. Satu kenyataan. Memang banyak.

“Nak buat apa banyak sangat ni, Fir? Tiya pregnant ya?,”

Belum sempat punggung aku labuhkan ke sofa, aku sudah tersedak. Terbatuk-batuk sambil mengurut dada. Air coke di tangan segera aku letak di meja.

“Tak lah mummy. Abang ni. Rabun mata masuk baby department. Tujuan asalnya cuma nak beli hadiah untuk baby Johan aje. Tapi, tengoklah apa yang dia beli. Nasib baik satu department tu dia tak angkut semua,”aku bersuara sebaik batukku mereda. Encik Firdaus sekadar tersenyum sambil santai mengambil tempat di sebelahku.

Puan Junaidah membelek beg kertas yang tersusun.

“Alaa.. untuk Qalisha sekali tu,”balas Encik Firdaus lembut. Aku tersenyum. Memang akrab benar hubungan Encik Firdaus dengan Qalisha. Memang banyak hadiah yang Encik Firdaus beli untuk bayi itu.

“Asyik beli untuk baby orang. Bila nak beli untuk baby sendiri?,”Puan Junaidah mencelah. Aku terdiam. Encik Firdaus tersengih. Tidak pernah ibu mertuaku ini membuka topik ini.

“Itu mummy kena tanya Tiya,”

“Apa pulak?,”bantahku laju.

“Yalah. Kena tanya Tiyalah. Abang… sekarang pun dah ready nak jadi papa,”

Aku kerutkan kening. Anehnya perasaan membicarakan soal ini di hadapan ibu mertuaku.

“Kenapa? Tiya tak ready lagi ke? Dapat baby cepat-cepat kan elok,”lembut suara ibu mertuaku membuahkan pendapat. Membuat aku tiba-tiba disapa rasa malu. Tak bestnya topik ni. Hatiku merungut perlahan.

“Tak adalah mummy. Tiya tak kisahlah. Kalau ada rezeki, Tiya terima aje,”lambat-lambat jawapan skema itu meniti di bibirku. Seram sungguh topik di petang hari ini.

“Abang nak minum? Mummy nak minum?,”soalanku melencung tiba-tiba.

“Tengoklah tu. Nak larilah tu. Mana dia senang duduk kalau keluar topik ni,”usikan Encik Firdaus membuat aku terduduk semula. Juga membuat ibu mertua ku tergelak kecil.

“Dia takut nak pregnant mummy…,”

Aku menjeling. Teruknya suamiku. Itu pun nak cerita ke? Encik Firdaus tersenyum nakal.

“Sebelum ada orang marah, baik abang pergi jauh-jauh dulu,”dia mengusik lagi sambil mengangkat punggung.

“Abang nak mandi dulu,”ucapnya sambil berlalu. Sempat kenyitkan mata padaku. Aku menjeling lagi. Mengekor langkah Encik Firdaus dengan ekor mata. Memang aku tidak puas hati dengan Encik Firdaus saat ini.

“Betul ke?,”

“Ha?,”

“Betul ke apa Fir cakap tu?,”soal Puan Junaidah lembut.

“Taklah mummy. Mana ada macam tu,”

Puan Junaidah tersenyum. Jemariku ditarik ke ribanya.

“Cakap saja dengan mummy. Tak payah sembunyi. Apa yang Tiya takut sangat?,”

Aku terdiam. Tunduk seketika. Kemudian mengangkat muka memandang wajah Puan Junaidah.

“Bukan Tiya tak nak pregnant mummy. Tapi, rasa gerunlah. Tengok kawan-kawan Tiya yang dah pregnant. Macam-macam cabaran. Tiya rasa macam Tiya tak boleh lalui semua tu. Tiya jadi takut,”laju saja luahan hati meluncur di bibir sebaik mendengar pujukan Puan Junaidah.

“Tapi, Tiya tak ada cakap dengan abang Tiya tak nak pregnant, mummy…,”tokokku laju sebelum Puan Junaidah membuat andaian yang negative padaku.

Puan Junaidah tersenyum. Mengusap lembut jemariku. Membuat aku rasa tidak pernah jauh dengan emak.

“Tak ada apa yang nak ditakutkan Tiya. Saat mengandung adalah saat yang paling indah. Bayangkan kita berkongsi nafas dengan bukti kasih- sayang kita. Semua yang sekarang Tiya nampak macam satu beban, nanti bila Tiya lalui sendiri… beban tu akan jadi detik-detik yang indah. Percayalah,”

“Betul ke mummy?,”

“Tak percaya, cuba pregnant dulu..,”

Aku tergelak. Usikan itu terdengar lucu di telingaku.

“Mummy dulu masa pregnant teruk ke kena morning sickness?,”

“Yang paling teruk, semasa mummy mengandungkan Firdaus. Sampai nak dekat bersalin pun masih muntah-muntah,”

Aku diam. Lamanya derita itu.

“Tapi, setiap kali merasa pergerakan baby. Setiap kali teringat baby berada dengan kita dua puluh empat jam, semua sakit tu hilang macam tu saja. Yang tak pernah hilang… rasa seronok,”

Aku tersenyum. Mendengar cerita itu, seolah membawa aku menikmati satu keindahan pula. Hilang seketika rasa gerunku. Membuat aku turut teringin merasai keseronokan yang Puan Junaidah ceritakan.

“Tiya tak perlu takutlah. Itu semua lumrah. Jangan fikir kita tak boleh lalui. Setiap wanita pasti dapat lalui semua itu. Setiap wanita ada kekuatan untuk menghadapi cabaran itu,”

Aku diam seketika.

“Thanks mummy. Mummy buat Tiya rasa lapang sikit. Kalau tak, tiap kali abang cakap pasal ni, Tiya kecut perut,”

Puan Junaidah tergelak.

“Tiya tengok dari sudut yang teruk-teruk. Sebab tu jadi takut,”

“Mungkin kot,”

“Sudahlah tu. Jangan takut-takut lagi. Mummy dengan abah pun dah teringin nak timang cucu,”

Aku tersengih segan. Puan Junaidah tersenyum panjang.

“Tiya naik atas dulu ya. Nak simpan barang ni,”

“Yalah. Kalau ada apa-apa, mummy ada kat sini untuk berkongsi rasa,”

“Thank you, mummy,”ucapku sekali lagi. Perlahan mengangkat punggung sambil mencapai beg-beg kertas yang penuh di atas meja.

“Tiya naik dulu,”

Puan Junaidah mengangguk dan aku terus berlalu. Meniti anak tangga menuju ke bilik. Daun pintu aku tolak perlahan. Encik Firdaus yang sedang merapikan rambut, berpaling. Menghadiahkan sekuntum senyuman manis buatku.

“Lama sembang dengan mummy?,”

Aku tersenyum. Meletakkan beg kertas di tepi meja solek.

“Tak baik abang tau. Ada ke cakap kat mummy benda tu semua,”

Encik Firdaus tergelak kecil.

“Sayang marah?,”

“Mula-mula macam nak marah. Tapi, Tiya tahu kenapa abang cakap dengan mummy macam tu,”

“Oh ya? Kenapa?,”sambil berpeluk tubuh Encik Firdaus tercegat di hadapanku. Aku senyum.

“Thank you bang,”ucapku senang. Encik Firdaus kerutkan kening.

“Thank you for what?,”

Aku tersenyum. Bergerak hampir pada Encik Firdaus. Merenung lembut wajahnya yang cukup bersahaja itu.

“Abang nak mummy say something to me kan? Abang nak mummy nasihat Tiya kan? Sekarang Tiya rasa lega sikit,”

“Lega? Lega macam mana tu?,”

Aku jelirkan lidah. Tahu Encik Firdaus sekadar mengusik. Encik Firdaus tergelak. Aku tersenyum. Memang suamiku bijak. Hampir-hampir aku marah kerana dia membocorkan kelemahanku pada ibunya tanpa aku sedar niatnya cukup baik. Niatnya cuma tidak mahu aku terus dengan perasaan tidak menentu setiap kali membicarakan soal anak.

“Lega macam mana?,”Encik Firdaus mengulangi soalannya sekali lagi.

“Adalaaaa….,”berlagu aku menjawab sambil mencapai tuala. Meninggalkan Encik Firdaus bersama senyum.





****

20 comments:

Anonymous said...

salam...
wah ada n3 br...
lama dah tunggu....
tiya mcm pregnant je...
hehe...

Nadiah said...

beshnye...suka sgt....

Anonymous said...

nak lagi kak ....



myeha ireland

Miss Kira said...

wah..
rindu dengan encik firdaus..
kekeke

...CiKdiDa... said...

waaaaaaaaaaaa....so romantic n fantastic la dorg ni!! i like!!!! huhuhu...adakah tiya mengandung??lalala...mau lg k.hanni! :)

slmt berpuasa buat k.hanni...:)

aqilah said...

kan tiya dah ada perubahan dr segi makan....mesti dah berisi tu.......akak confirm!!!!!! sure ye...en. firdaus melompat sakan!!!!

Anonymous said...

hanni..

buat tiha pregnant tp
firdaus yg mabuk..hihi

-ieja-

MaY_LiN said...

hihihi..
pandai bos ni..
bagus2 bagus..

Minah Gendot said...

naluri hati sya kate, cm tiya nie pregnant..xsabar nk tgu next n3..

Anonymous said...

bestnyerrr... rindu sgt dengan tiya dan en. firdaus...

Maryam said...

wahhh.... bestnya dlm suami cam en.firdaus tu... hu888... kak hanni nak lagi n3 baru...

KimuSaki said...

kak hanni...
cpt la smbung...
excitd nk taw ni...
lps dh tlis kat blog..
publish la bku nie..
kompem beli taw...

Anonymous said...

akk bile citer ni nk adew kat kdai ....sy syik dok tguu jek kak uhuikkkkkssss.....best la citer ni klako pon adew....x muncul2 pon next part nyer

Anonymous said...

windu nyer kat tiya....lucu

aleeya ameera said...

ala...
dah habis ke kak hanni???
sambung la lg...
so excited..

nurhakim said...

sooo sweeeet..
ske sngat tyea ngan en firdaus nie.
blelah tyea nk pregnant???
xsbar plak rsenya...hihiiiii

Nurul Hanie Johari said...

wah! besssnyaaaa! teruskan~~~~

Anonymous said...

hurrmmmm.best sgt...xsaba nk tggu nvel ni klua..klu blh, klua la cpt erkk..hehehhehe... n hope cter ni xde adegan2 y sedih..biar happy je cm lam biarlah ym b'bicara... anyway, ske sgt cter ni :D

syahsulaiman said...

tiya's prgnant right...

Anonymous said...

ble nk ade smbungannye??huhuhuhuhu...dh lme sy tggu...akk smbung ke x cter ni??

[11:35:50 PM] hos.getah: