Friday, February 19, 2010

SPECIAL PAM

SPECIAL ENDING? BOLEHLAH YA....

Ikmal semakin menjauh. Terasa lelaki itu akan pergi dari hidupnya buat selama-lamanya. Ada sedikit rasa kehilangan di hati. Namun, harus dia akui, dia dan Ikmal kini cuma kenangan. Ada simpati pada lelaki. Dan, doanya semoga Ikmal menemui kebahagiaan.
“Sudah-sudahlah tu. Dah jauh pun perginya,”
Sabrina mengerling. Badrul berpeluk tubuh di sebelahnya. Tersenyum bersahaja. Senyum itu cuma dibalas dengan jelingan kecil. Suara Badrul lebih kedengaran seperti mengusik.
“Bad…,”
Jelingan Sabrina teralih. Senyum Badrul juga menyisih. Dia dah Badrul sama-sama berpaling. Sama-sama menatap senyum Dayana yang tercegat di hadapan mereka.
“Tahniah…,”
Salam yang dihulur , disambut perlahan oleh Badrul.
“I yakin you akan bahagia dengan Sabrina. And, I yakin Sabrina layak untuk you,”
“Thanks,”
Dayana tersenyum nipis. Meleraikan genggaman jarinya di tangan Badrul sambil berpaling pada Sabrina.
“Sabrina… I tahu apa yang you lalui selama ni, bukan perkara yang mudah. You kuat. Jauh lebih kuat dari I. I tak tahu nak mula dari mana. I nak you tahu, I tak pernah salahkan you. And.. I baca surat you. I akan cuba ikut nasihat you. I tahu.. I kehilangan Badrul bukan sebab you. Tapi, sebab diri I sendiri. Thanks, Sabrina. I bangga dapat kenal orang seperti you, walau pun hubungan kita pelik sikit,”
Sabrina tersenyum kecil menanggapi kata-kata berbaur gurauan dari Dayana.
“Saya pun tak tahu nak cakap apa. Cuma, saya mendoakan yang terbaik untuk awak Dayana. Dan, terima kasih sebab tak salahkan saya,”
Dayana tergelak kecil.
“Hidup mesti pandang ke depan. Kan?,”ucapnya bersama gelak itu. Sabrina senyum. Badrul turut tersenyum.
“Selamat pengantin baru. I balik dulu,”
Badrul mengangguk.
“Thanks Yana for coming. Kita masih boleh jadi kawan kan?,”
Dayana tersenyum kecil. Memandang wajah Sabrina dan Badrul. Dia senang melihat senyum bahagia di bibir pasangan pengantin ini. Namun, tidak mungkin dia mampu menepis rasa sayu dan sedih yang turut mengganggu emosinya.
“Honestly, biar masa yang tentukan. I terima semua ni. Tapi, I tak nak hipokrit dengan sisa-sisa perasaan ni,”
Badrul mengangguk perlahan. Dan Dayana tersenyum kelat.
“ I have to go,”
Dan Sabrina juga Badrul hanya memandang langkah Dayana yang semakin menjauh.
“Sudah-sudahlah tu. Dah jauh pun perginya,”
“Hah?,”
Sabrina tersenyum melihat Badrul yang sedikit terpinga-pinga. Kemudian senyum melebar di bibir lelaki itu. Sedar, usikan Sabrina yang mengulangi kata-katanya sebentar tadi.
“Ok…Seri. Satu – satu,”
Sabrina tersenyum kecil. Mengalihkan perhatiannya pada para tetamu yang kian surut. Sungguh dia bahagia hari ini. Segala-galanya berubah menjadi terlalu indah.
“Tak sangka saya dapat rasa semua ni,”dia bersuara tenang. Badrul diam. Mengamati wajah Sabrina yang cukup berseri di dalam persalinan berwarna jingga.
“Happy?,”
Sabrina tersenyum lebar sambil mengangguk.
“Jom,”
“Ke mana?,”
Badrul sekadar mengukir senyum sambil mencapai jemari Sabrina. Melangkah sedikit laju membuat Sabrina sedikit terkejar-kejar.
“Nak ke mana ni?,”
Badrul diam. Cuma terus melangkah. Menyedari langkah Badrul laju menuju ke bukit kecil di belakang rumahnya, Sabrina tersenyum. Melangkah dengan sedikit sukar. Dengan berkasut tumit tinggi, langkah sedikit goyah menelusuri laluan sedikit berbatu-batu itu.
“Auch!,”
Langkah Badrul terhenti. Segera berpaling memandang wajah Sabrina yang kelihatan menahan sakit.
“Kenapa?,”
“Kaki saya…kejap saya nak tanggal kasut. Susah nak jalan,”
Badrul tersenyum. Mendudukkan Sabrina ke sebuah batu yang sedikit besar. Membuat Sabrina terpana seketika. Suka akan layanan itu. Dan, apabila Badrul tunduk melutut padanya, Sabrina terkebil-kebil. Cuma memandang tangan Badrul yang perlahan menanggalkan kasutnya. Sepasang kasutnya kini tergantung di tangan Badrul. Dia tersenyum.
“Terima kasih,”ucapnya senang sambil bersedia untuk bangun dari duduknya. Sekali lagi, dia disapa rasa hairan apabila jemari Badrul menyentuh bahunya. Menghalangnya daripada berdiri. Matanya bulat memandang Badrul. Sentuhan Badrul di jarinya membuat dia bagai dipukau. Berdiri di hadapan lelaki itu. Sedikit terkejut, namun, tiada niat untuk membantah apabila tangan Badrul gagah mendukungnya. Spontan dia memaut leher Badrul sambil terus menatap wajah lelaki itu.
“Bola merah kat langit. Bukan kat muka abang,”
Sabrina tersenyum malu. Segera mengalihkan pandangan ke dada langit yang jingga. Menatap mentari yang mula hilang sinar. Yang mula membentuk satu bulatan besar berwarna merah. Seperti selalu, panorama itu pasti membuat dia terpegun.
Badrul cuma merenung wajah yang disimbah sedikit warna jingga yang sudah mula hilang itu. Melihat wajah itu, hatinya bagai dilimpahi segunung bahagia. Dia pernah memiliki gadis ini. Pernah membenci gadis ini. Pernah merindui gadis ini. Pernah menangis kerana gadis ini. Saat ini, sumpahnya Cuma satu. Sabrina hanya miliknya. Dan akan tetap menjadi miliknya. Senyum yang terukir di bibir itu, tidak akan dibiarkan hilang lagi.
“Cantik…,”
“Memang cantik. Kuasa Tuhan. Satu saat kita tak mampu menentang cahayanya, tapi, pada saat yang lain, kita masih diberi kesempatan untuk menatap cahayanya,”balas Sabrina sambil tersenyum.
“Abang cakap isteri abang yang cantik,”
Sabrina terdiam. Pujian badrul bukan pada bola merahnya.
“Betul kan?,”soal Badrul sedikit mengusik.
Sabrina terus diam. Sedikit segan dipuji begitu.
“Kuasa Tuhan. Satu saat kita tak diberi rasa untuk saling menyayangi. Tapi, pada saat yang lain, sedetik pun rasa sayang tak hilang dari hati abang. I love you, sayang. Sangat-sangat cintakan Ina,”
“Ina pun sayangkan abang…cintakan abang,”
“Sejak bila?,”
Sabrina diam.
“Sejak bila sayang?,”
“Sejak abang bersanding dengan Dayana,”
“Maafkan abang. Maafkan abang atas layanan buruk abang selama ni,”
Sabrina senyum. Senyum yang cukup memikat hati lelaki Badrul. Usapan lembut jemari Sabrina di wajahnya membuat dia tersenyum bahagia.
“I love you…,”bisiknya perlahan
“I love you too…,”
Dia tersenyum mendengar balasan daripada Sabrina.
“Cuma…,”
“Cuma apa bang?,”
“Lepas ni, diet sikit ya? Beratlah,”
“Abang!,”
Badrul tergelak besar. Wajah Sabrina sudah berubah warna.
“Kalau berat, turunkan Ina,”Sabrina bersuara dengan nada sedikit merajuk. Malu dengan kenyataan Badrul. Berat sangat ke dia?
Badrul terus tergelak tanpa mengendahkan permintaan Sabrina.
“Nanti abang turunkan kat katil,”
Sabrina mengerling. Badrul tersenyum.
“Terima kasih sebab beri abang satu lagi peluang,”
Rajuk Sabrina menjauh mendangar kata-kata itu. Merenung lama wajah Badrul.
“Semoga Ina mampu bahagiakan abang,”
“Dan semoga abang mampu bahagiakan Ina,”balas Badrul lembut. Melangkah meninggalkan bola merah yang semakin hilang di balik awan……


Dah habis daaaa…..



KEPADA YANG BELUM DAPATKAN LAGI NOVEL PERGILAH AIR MATA JANGAN LUPA DAPATKANNYA DI PASARAN. JUGA BOLEH DAPATKAN SECARA ONLINE ORDER TERUS DENGAN KAKI NOVEL.

46 comments:

Anayle-Elyana-Leyana said...

thanks kak hani..dah baca dah PAM versi cetak..best sangat...smpi nangis2..hehe..anyway tggu novel lain plak dr kak hanni

ainie said...

best sgt dapat baca PAM versi cetak.. apa2 pun tahniah hani...

kebayan said...

best!
i dah baca novel ni...
huhuuuuu
thanks utk special ending ni..
sukaaaa sangat!

LeaQistina said...

Salam Kak Hanni,

akhirnya barulah Lea rasa berpuas hati dengan ending PAM sebab ending dalam versi cetak agak 'kurang' pada pendapat Lea. Tapi ending yang ini memang sangat 'terbaik'... Keh3~

Tahniah Kak Hanni!

Ikhlas;
LeaQistina

nur hanani azfar said...

wua...best..
boleh kak hani gitau tak kat mana bley dapat PAM kat sp?

Leezue.blogspot.com said...

ending yg mantap....PAM versi cetak dh abis baca and citernya mmg best sgt2...x sabar nk tunggu next novel akak....

sofi said...

bestnya hanni,
nape tak masuk ending ni dlm novel? tp apa2pun kak sofi nak ucap tahniah sbb PAM memang best. lepas ni idayu dan hisyam, ya?
cayalah!
cheerio.

azila said...

Thanks Hanni for the special ending ni.....ending kat versi cetak kurang menyengat....tp dgn n3 ni mmg best.....apasal la Hanni tak masukkan sekali yek?
camne pun ..TAHNIAH! hanni mmg best! teruskan berkarya....

Damia said...

tahniah kak hanni sbb akhirnya PAM berada di pasaran..
baru la best kesudahan cerita PAM ni.. kalau x cam kene fikir sendiri pe jd lepas tu.. hehee..
n3 ni best!!
thx kak hanni.. mmg tersentuh gle bace PAM.. teruskan b'karya..

airina said...

Salam Kak Hanni,
Thanks for the lovely-sweety ending!
kebetulan dah habis baca PAM...
congrat ya! ;)

farwisy said...

wah...bestnye spesial n3 ni, pasni nak tunggu novel hanni 'KSRI' di versi cetak plak..x sbr nak bli..

fidajeff said...

Salam Hanni,
Tahniah atas kelahiran versi cetak PAM, akak dah beli, dah khatam 2x..thanks jugak pasal special entry nih...best...

NatasyaAdam said...

huhuhu..bestnyer...nk lagi..

gwen_arthur said...

kak hanni...nk lagi...hehehe..tamaknye aku..jgn mare ye khanni..gurau jer..

pas ni nk khanni sambung "ku seru rindu itu" plk...chayok! chayok!>>>

Azimah@Melati said...

yes..this is the right ending...baca PAM vers cetak ending nyer cam tak puas jek..... dah baca yang special nie..sangat menarik...

nin said...

so sweet... nape hanni x letakkan yg ending dlm versi cetak... rasa mcm nk print n tampal je.. pepun tahniah hanni.. n TQVM sbb menulis tuk kami baca.. teruskan bkarya..

syerah z said...

best nyaa!
tak sempat nak beli lagi buku neh.
neh ending lepas ending dalam versi cetak tu eh?

princess shinita said...

hanni ni mmg bestlah...faham dgn kehendak kami semua, special ending yg romantik...best sgt,thanks.

mojako said...

hmm... terbuai baca ending citer ni... 5 star for u hanni

Aidanna said...

hahaha
kak hanni..
PAM memang terbaik punyer..
hahaha..

Anonymous said...

thx hanni...
br real hepi ending camni..
rasa nk lompat je masa mus bgtau ada n3 speacial PAM

apapn TAHNIAH UTK PAM

***zahar**

aqilah said...

akak dah beli dah PAM and dah baca dah, memang mengasyikkan, menyedihkan, dan mmg bestlah!!!!! lagi2 part special ni takde dlm buku. i love it!!!!!

MSOM said...

pERTAMA SAMPAI DI SINI, TERUJA DGN BLOG HEBAT INI

Anonymous said...

bestnye..at last ni la ending yg ditunggu2..kt cetak rs mcm xlengkap..unik btl novel kak hanni ni..smbg balik kt sini..hehe.neway thanx ya.smpai KL sy cr PAM.

Anonymous said...

hanni.... x sia2 menunggu PAM versi cetak. memang best... kalau ada sambungan PAM versi ina ngan bad lepas kawin lagi best ...hehheheh

LaDolce vs CN said...

wowww..ada n3 ending special yach!!
hmm, kna print n tampal page blakang PAM neh..

i like !!!love PAM...congrats sis hanni

LaDolce vs CN said...

k.hanniiii!!!
xleh nk copy lerrr, cmane nk paste n print tuk tmpal kt PAM.huhuuu, help me plzzzz

camarputih said...

<THANKS K.HANNI
DH ABIS BCA PAM NIE...MMG BEST GLERR..NANGIS GAK LA..HEHE..SEK BEK SEMPAT BELI KAT POPULAR,QUEENNBAY BUKU LAST..ALL THE BEST FOR THE NEXT NVL..CHAYOK2

-Ain-Dak In- said...

hahahahaha..
suka..suka..suka ngan ending ni..
hehehehehehe....
novel PAM saya abis baca dalam 1 hari jek...
xleh tahan godaan dia..smpi x sanggup nak berhenti..
hahahaha.
tahniah kak hanni!!
tulisan kali ni lagi matang dari yg lepas..

Anonymous said...

sweet... baru puas hati ngan ending ni...all the best..

Anonymous said...

akak...sanbung ckit lagi sampi ina pregnant n dapt anak ...heheeheh
mesti lagi besttttttttt

alreinsy said...

best2... skg ni tgh baca PAM la... x sabar nk tau ending nyer.. best la...

Anonymous said...

huwaa frustnye still xdpt bace bku ni.. sejak kluar lg da asek usha kedai bku smpi xlrt pegi da sbb asek xde.. T______T

pape pn ending ni sgt2 sweet+kiut+romantik... suke sgt :D
kak hanni smbg laa lg cite ni

Anonymous said...

kiut sgt ending die.. tp tertanye gk ape jd kt maria..hehe
papepun..tggu nvl seterusnye

iNsPirASi hATi said...

kak hanni, petua yg dlm novel PAM yg pki susu pekat manis tu kak hanni pye amalan ke?

areyou said...

best2...berkali2 kot dh bace PAM nie...x bosan gle bace...best ar...

Nurul Asyikin Mohamad Ghazali said...

wah,bestnyer ending dia..dh baca dh novel yg versi cetak punyer.nangis baca novel nih. laju jer air mata ni kuar..huhu tahniah kak hanni..nk tunggu novel kak hani yg lain plak..hehe

zaRa said...

what a great story....hee...nk tnya, kt mner leh dpt yg versi cetak nie?? da byk carik kt bookstore....tp x der pun....:(

hajar said...

dh berpuluh2 kali baca novel versi cetak masih x jemu2 gak.... hehe

Anonymous said...

Yana.Sarawak...
Memang best...rasa nak baca sekali lagi PAM dari mula bila baca ending nih....

Nur Saidah said...

yeay...sy pun dah baca buku ni sampai abes..bestnya ada special ending kat cni...

Anonymous said...

best sgt2 novel PAM ni ....tunggu MUNGKINKAH pulak....hrp cepat keluar dlm cetakan ya...

Anonymous said...

Salam sis. PAM, novel yg sangat menyentuh perasaan saya. Penyampaiannya sampai. Sedih yang dirasa boleh buat air mata meleleh tiba2. atu kepuasan bila kita baca sesebuah novel, penyampaian jalan cerita, cara pengolahan yang berterusan, sentiasa bermain dengan emosi dan tidak tersekat-sekat bagaikan ada yang tidak lengkap, itulah novel PAM. Saya dah banyak kali ulang baca sampaikan saya pernah terfikir bagaimana kisah hidup Badrul dan Sabrina sekarang. Bila tiba2 saya singgah di blog sis, dan terjumpa entry ni, wow, sangat gembira. Sekurang-kurangnya pengakhiran kisah hidup Badrul dan Sabrina dalam novel PAM temui kebahagiaan tidak terhenti di situ sahaja. Akhirnya keinginan saya untuk mengetahui 'ending yang lebih' lagi, tercapai. Tahniah! (hajarharis)

Anonymous said...

akak..klo cite nie ade sambungan mesti lagi best..hee
saya mesti beli..saya dah baca banyak kali pon still nk baca lagi..
cerita akak mmg the best!!
congrats kak!

BiB said...

Saya dah khatam PAM banyak-banyak-banyak kali. Bestest!

Ceritera Darius dan Syuhadah pun best gak kalau buat novel ;)

Good job, sis...

Ainaa Azlan said...

dah berpuluh2 kali saya baca PAM. memng best! puas dpt bca special PAM kat blog penulis. thanks :)

[11:35:50 PM] hos.getah: