Sunday, December 20, 2009

Mimpi Yang Mati 8


“Adik dah ngantuklah, papa,”
Razman menoleh. Memandang wajah Shadiq yang layu. Sekuntum senyum terukir di bibir.
“Kakak mana?,”
“Dah tidut kot,”
“Pergilah masuk tidur. Papa nak siapkan kerja sikit,”dia bersuara lembut. Shadiq diam. Cuma bergerak menghampirinya. Mengucup tangannya sambil mengucapkan selamat malam.
“Selamat malam,”balasnya senang. Menghadiahkan satu kucupan di dahi anak bongsunya itu. Shadiq berlalu.
“Selamat malam nek,”
Razman tersenyum kecil mendengar sapaan Shadiq pada ibunya. Kemudian kembali menumpukan perhatian pada komputer ribanya.
“Awal betul anak-anak kamu tidur,”
“Letih kot mak. Seharian dalam kereta,”
“Hmm… budak-budaknya ada. Mak budaknya mana?,”
Razman mengeluh perlahan sambil meraup wajah. Memang soalan itu meniti di bibir ibunya sejak petang tadi. Satu dilema yang bukan baru untuknya. Soalan itu, tiada jawapan terbaik yang mampu dia berikan.
“Saya bukan tengah bercuti mak. Kebetulan budak-budak tengah cuti, saya pula ada kerja dekat-dekat sini. Itu yang saya bawa dia orang sekali,”
“Itu alasan kali ni ya? Hai…Tak tahulah mak nak cakap apa. Anak dah besar panjang, tapi, boleh dikira dengan jari aje, berapa kali isteri kamu tu ikut kamu balik. Kamu berdua ada masalah ya?,”
Razman tergelak kecil.
“Kalau ada masalah, takkan jadi budak berdua tu, mak,”selorohnya membuat muncung ibunya sedikit panjang.
“Susah kalau bercakap dengan orang pandai ni…,”
Razman tersenyum cuma. Menebarkan pandangan ke screen computer riba. Tiba-tiba dia teringatkan pada sebaris nama. Sudah lebih seminggu kesibukan membuat dia lupa pada nama itu. Lebih dari itu, sudah agak lama nama itu tidak muncul tiap kali dia menerokai ruang sembang kegemaran muda-mudi itu. Dengan sedikit malas, dia daftar masuk ruang sembang maya. Tidak tahu bagaimana dia boleh turut terjebak di dalam arus teknologi terkini itu. Tetapi, ternyata sebaris nama Laila_Maya mampu membuat dia terus memberi tumpuan pada medium itu. Dan, kehilangan Laila_Maya secara tiba-tiba, sedikit sebanyak membuat dalam diam dia tertunggu-tunggu. Tertunggu-tunggu kemunculan isteri orang. Hatinya beristighfar dalam diam. Minta dijauhkan perasaan pelik yang bakal mengundang masalah.
“Memang susah mak…,”
Suara itu menarik perhatiannya. Suara yang penuh dengan nada sindiran. Sindiran yang cuma sampai ke akalnya. Cuma dia saja yang faham akan nada itu.
“Joe. Ke mana? Baru nampak muka,”
Johan tidak menjawab sapaannya. Cuma bergerak mendekat sambil menghulur tangan.
“Bila sampai?,”soal adiknya itu sambil melabuhkan punggung ke kerusi. Di sebelah ibunya.
“Petang tadi,”
“Yang kamu ni. Sekarang baru nampak muka, kamu ke mana?,”
“Ada staff baru mula kerja kat hotel hari ni. Bagi training kat mereka,”
“Dah makan?,”
“Dah, mak,”
“Nak minum?,”
“Tak apalah. Nanti, Joe buat sendiri,”
“Hmm… kalau macam tu, mak nak masuk tidurlah,”
Johan tersenyum kecil sambil Razman sekadar menoleh. Memandang ibunya melangkah perlahan ke bilik.
“Along macam mana sekarang?,”soalan itu meniti di bibir Johan sebaik ibunya hilang di balik pintu.
“Macam mana lagi? Macam nilah,”
Johan tersenyum sinis.
“Kenapa Kak Jasmin tak ikut?,”
“Kamu ni. Macam sehari dua kenal kakak ipar kamu tu. Mana pernah dia nak ikut balik rumah mak. Kampung ni, tak kena dengan jiwanya,”
Senyum sinis Johan berganti gelak pendek. Gelak yang sumbang di telinga Razman.
“Itu dulu. Sekarang dah ada sebab lain kot,”
Razman mengeluh panjang. Maksud bicara Johan sudah dapat dia baca.
“Dah lebih enam bulan kan? Dia masih malu nak balik ya? Malu dengan Joe?,”
“Entahlah Joe,”
“Entah?,”
“Along malas nak cakap pasal tu la. Along tak nak fikir,”
“Jangan macam tu Along. Tak suka tak bermakna tak penting Along. Along tak boleh pandang remeh pada benda macam ni. Along macam mana dengan Kak Jasmin sekarang? Along maafkan dia?,”
“Maaf? Entahlah Joe. Bukan senang nak lupa apa yang dia dah buat,”
“Kalau tak boleh lupakan, kenapa tak lepaskan saja? Kenapa Along masih nak simpan isteri macam tu. Kalau dia mahu berubah, Joe tak kisah sangat. Tapi, Joe takut, nanti Along cuma memikul masalah,”
Razman mengeluh lagi. Senangnya Johan menuturkan kata. Sudahnya dia bergerak meninggalkan meja. Melangkah malas menuju ke jendela. Memandang jauh pada gelap malam yang segelita jiwanya. Melayan irama bingit cengkerik yang sebingit pelbagai rasa di hatinya.
“Joe bukan apa. Joe risau kalau-kalau benda ni berulang,”
Dia berpaling. Memandang Johan yang turut memandangnya.
“Dia dah janji dengan Along. Tak akan ulang benda tu lagi,”
“Janji tu mudah Along. Dan lagi, lidah tu tak bertulang,”
Razman diam. Memproses kata-kata Johan dari sudut logik.
“Along boleh terima semula Kak Jasmin?,”
Soalan itu cuma menyambung diamnya. Diam yang memberi jawapan samar pada Johan. Perlahan Johan menghela nafas. Bukan senang berada di dalam situasi abangnya. Dia tahu itu. Dan, kalau bukan matanya sendiri yang menyaksikan kecurangan kakak iparnya itu, pasti sampai sekarang Razman masih tidak tahu apa-apa. Namun, rasanya tindakan Razman kurang bijak. Alasan demi anak-anak seakan tidak kuat untuk Razman meneruskan ikatan itu.
“Along masih sayangkan Kak Jasmin?,”
“Joe ada cakap apa-apa dengan mak?,”Razman tiba-tiba mengalih topic perbincangan.
“Ini masalah rumahtangga Along. Joe malas masuk campur. Kalau mak tahu pun, biarlah dari mulut Along. Bukan dari Joe,”
“Along tak nak mak tahu. Terkejut dia nanti,”
“Hal mak tu, bukan yang paling penting sekarang ni, Along. Tapi, tindakan Along. Kalau Along tak boleh terima lagi Kak Jasmin tu, Joe rasa baik Along lepaskan saja. Bebaskan saja dia,”
“Tak semudah tu Joe. Kalau ikutkan hati Along, memang itulah yang Along mahu,”
“Dah tu, apa masalahnya?,”
“Anak-anak,”
Johan mengeluh perlahan.
“Semata-mata kerana anak-anak? Dah tu, macam mana Along dengan Kak Jasmin nak teruskan hidup? Tinggal bersama semata-mata sebab anak? Tapi, sampai bila? Sampai bila boleh hidup macam tu?,”
“Joe nak Along bercerai? Anak-anak Along macam mana? Mereka perlukan along dan mama mereka,”
“Kalau Along ikhlas boleh terima kesilapan yang Kak Jasmin buat, Joe tak kisah. Tapi, Joe risau kalau Along tak boleh terima semua tu. Gantung Kak Jasmin tak bertali. Tak baik macam tu Along. Banyak kesan buruk nanti,”
“Maksud Joe?,”
“Joe risau kalau Kak Jasmin ulang kesilapan tu lagi. Along turut bersalah kalau sampai jadi macam tu lagi. Itu satu hal. Lagi satu hal, buruk kesannya pada anak-anak kalau sikap Kak Jasmin tak berubah,”
“Dia dah bersumpah demi anak-anak. Takkan dia sanggup nak ulang lagi. Along tahu, dia sayangkan anak-anak,”
“Ikhlas Joe cakap Along…Joe macam tak yakin aje. Along fikir elok-elok. Kalau Along nak teruskan perkahwinan Along, Along kena belajar terima semula Kak Jasmin. Maafkan kesalahan dia,”
“Tak mungkin, Joe. Tak mungkin Along boleh terima semula,”
“Kalau macam tu, baik Along jangan ambil risiko. Anak-anak pasti ada penyelesaiannya nanti,” Razman mengeluh perlahan.
“Kalau kamu, apa kamu buat?,”
Johan tergelak kecil.
“Pendapat orang belum kahwin? Saya tak nak simpan isteri macam tu,”
Razman tersenyum kelat. Pendapat tanpa komitmen memang terlalu mudah. Namun, untuk apa yang dia miliki kini, keputusan tidak akan menjadi semudah itu. Sebolehnya dia tidak mahu anak-anaknya terbeban dalam masalah dia dan Jasmin. Jelas ditelinganya tangisan Shadiq yang tidak mahu berpisah dengan ibunya pada malam amukannya menghalau Jasmin. Masih terbayang di matanya Shadiq yang terbaring lesu berhari-hari, menanggung rindu pada wanita bergelar ibu. Juga pada wajah mendung Marisha. Wajah-wajah tidak berdosa itu membuat dia tidak mampu menolak rayuan Jasmin agar dia diberi peluang kedua. Mustahil ada peluang kedua untuk Jasmin. Namun, demi senyum anak-anak itulah keputusan paling baik yang mampu dia fikirkan. Satu lagi peluang untuk Jasmin buktikan kasih –sayangnya pada anak-anak.
“Keputusan di tangan Along. Joe cuma boleh ingatkan saja. Jangan balas dendam pada Kak Jasmin dengan kuasa yang ada di tangan Along tu. Tak menguntungkan sesiapa pun,”
“Tak timbul soal dendam Joe. Cuma, Along dah tak ada perasaan. Along kecewa dengan sikap dia. Yang ada kini, cuma anak-anak. Tak lebih dari tu. Selagi dia tunjukkan perhatian pada anak-anak, selagi itu Along beri dia peluang untuk dia bersama anak-anak,”
“Along mungkin rasa Along boleh hidup tanpa isteri dalam erti kata sebenar. Tapi, boleh ke Kak Jasmin hidup tanpa suami? Bukan kecil dosanya Along, kalau sampai terulang perkara yang sama. Lebih-lebih lagi, kalau sampai semua tu terjadi sebab tindakan Along. Dayus Along nanti,”
Razman kelu. Hujah Johan terlalu kukuh untuk dia patahkan. Betul-betul membuat dia berada di dalam kekusutan yang tidak berkesudahan. Bukan mudah untuk dia menerima semula Jasmin. Dan, bukan satu tindakan yang bijak andai dia terus mengabaikan Jasmin. Satu keluhan berat muncul di sudut bibir.
“Along fikirlah yang terbaik. Joe nak mandilah,”
Dia terus diam. Langsung tidak bereaksi. Pandangannya dilontar semula ke luar jendela. Memikirkan semula kemelut yang memang langsung dia tidak nampak jalan keluar. Egokah dia? Dia tidak pasti. Yang dia yakin, Cuma satu. Hatinya benar-benar sudah tertutup untuk Jasmin. Itu perasaannya. Namun, tanggungjawabnya? Tanggungjawab memang masih memberat di bahunya. Itu harus dia akui. Dan, untuk imbangi antara perasaan dan tanggungjawab, dia memang tewas. Dia tidak mampu menerima Jasmin sekali lagi. Untuk lepaskan wanita itu, ada dua anak kecil yang tidak tahu apa-apa, perlu dia jaga hati dan perasaan mereka. Untuk biarkan keadaan berterusan begini, kata-kata Johan tadi, tidak boleh dipandang enteng. Sekali lagi lambat-lambat tangannya meraup muka. Hebat sungguh dugaan yang tertimpa di bahunya.
Perlahan dia bergerak semula ke meja. Bertemu dengan sapaan dari Laila_Maya. Dia cuma memandang kosong. Tadi, memang dia tertunggu-tunggu nama itu. Namun, saat ini, hilang keinginannya untuk bersembang maya dengan wanita itu. Dengan malas komputer riba ditutup. Sebaiknya dia melelapkan mata. Tidak mahu lagi memikirkan masalah rumahtangganya yang tidah berkesudahan.


****





7 comments:

aqilah said...

baik lepaskan razman, hal anak2 boleh kita kawal dgn cara layanan kita, pasti anak2 akan memahami. nak razman dgn maya........ . hehehehe.

hana said...

kene lepaskan jasmin 2, ank2 blh idup dgn beik tanpa ibu kalo kn carenye...

Anonymous said...

hehehe..hebat sgguh nih..
terima kasih kak hanni ..

Anonymous said...

akak
saya tggu sngt2 cite di penghujung rindu.huhuhu
nk tau apa jd kt hakimi n huda...
jgn lupa cont. ya

Anonymous said...

razman dan maya.. tak suke.. tak suke .. tak suke.. razman tu nak cerai okla.. tp please jgn dia nak kat maya tu.. tak sggup rasanya.

tp rasa mcm hanni nak buat razman ngan maya kot..sedihnyer.. (emo)

hehe... pandai2 je kan hanni
:D

ManjaLara said...

rasenye kalo maya dengan Ameer lagi best kut...
tp ngan Rizman pn ok jgk...
xpe...akak sambung je sementara sye trus buat evaluation yg mana lagi sesuai...

hahahh...
lawan toke lh plk...
jgn marah haa... hik hik

cinta terindah said...

dlm kes Razz 2...
dia boleh di anggap dayus tak???

[11:35:50 PM] hos.getah: