Sunday, November 29, 2009

Mimpi Yang Mati 6


Ketukan yang bertalu mengalihkan konsentrasinya dari helaian tender di hadapannya. Mata dilarikan ke pintu. Sekuntum senyum manis menyapanya di situ.
“Jom. Lunch time…,”
“No. Thanks,”
Senyum lebar itu hilang perlahan-lahan. Razman tersenyum. Juhana menapak mendekatinya.
“Jomlah,”
“Tak lapar,”
“Memanjang tak lapar. Tahulah. Orang tak sudi nak makan dengan kita,”Juhana bersenda dengan nada sedikit merajuk. Berpeluk tubuh sambil menanggapi Razman yang tersandar ke kerusi. Razman tergelak. Memandang wajah gadis manis di hadapannya itu.
“Orang buta pun sudi nak lunch dengan orang cantik macam you ni, tau,”
Juhana tersenyum kecil.
“So, jomlah,”
“Tapi, I tak butalah…,”
Juhana terjerit kecil. Membuat gelak Razman semakin panjang. Gadis menjeling marah. Seperti selalu, lelaki itu bijak mengenakannya. Melihat gelak itu, geramnya hilang entah ke mana. Senang memandang wajah itu.
“I masuk office pagi tadi, you dah ada kat bilik. Awal lagi tu. For sure you skip your breakfast. Kan?,”
“Ha ah,”
“Dah tu? Takkan tak lapar? Cepatlah. Temankan I,”
“Belum lapar lagi. Lagipun I nak go through tender ni,”
“Encik Razman, kerja ni semua, bukan tak boleh sambung lepas lunch,”
Razman tersenyum.
“You pergilah. I malas lagi,”
“Hmm… kalau macam tu, I pergi dulu. Lapar. Nak pesan apa-apa tak?,”
Razman menggeleng.
“Betul?,”
Razman mengangguk sambil membiarkan senyum terus terhias di bibirnya. Juhana menjongket bahu. Mengatur langkah keluar dari ruangan itu. Razman cuma memerhati pintu biliknya ditutup perlahan. Sekilas matanya mencari jam di dinding. Sudah pukul 1.30 petang. Pantas tangannya mencapai gagang telefon. Pantas juga jemarinya menekan nombor telefon yang bermain di kepala. Seketika menunggu panggilannya berjawab.
“Hello…,”
Razman tersenyum. Mendengar suara lemah itu, bagai sudah ternampak bagaimana reaksi penerima panggilannya.
“Kakak kat mana? Dah sampai rumah?,”
“Dah…,”
“Adik tengah buat apa tu?,”
“Makan,”
“Kakak dah makan ke belum?,”
“Belum. Bibi ni, masak tak sedaplah. Tak ada selera kakak nak makan,”
Razman tersenyum panjang. Itulah dia Marisha yang cerewet.
“Tak ada orang gaji, sibuk suruh papa cari orang gaji. Dah dapat, merungut juga. Makan sajalah apa yang bibi tu masak,”
“Hari-hari tempe. Macam mana kakak nak telan? Kalau lama macam ni, nanti muka kakak jadi macam tempe,”
Razman tergelak.
“Dah. Pergi makan. Kenapalah anak dara papa ni, suka sangat merungut?,”
“Papa dah makan?,”
Razman tersenyum.
“Kejap lagi, papa makan,”
“Hmm…. Kakak tak nak makan. Nanti papa balik, papa beli pizza ya,”
“Membazirlah ajelah bibi masak tu ya?,”
“Dah tak sedap, takkan nak paksa makan juga?,”
“Yalah. Jaga adik. Jangan bagi adik keluar rumah sorang-sorang,”
“Hmm…,”
“Papa nak letak phone ni..,”
“Yalah pa. Assalamualaikum,”
“Waalaikumussalam,”jawabnya perlahan sambil perlahan juga meletakkan gagang telefon. Sedikit lega mendengar suara anak-anaknya. Tanpa sedar, dia mengeluh perlahan. Ada kekusutan yang tidak terlerai di dalam perkahwinannya ini. Kadang-kadang hatinya berat melihat anak-anak yang seperti terabai. Sedaya –upaya dia cuba untuk terus berada hampir dengan anak-anaknya apabila dirasakan Jasmin semakin jauh dari mereka. Ikrar Jasmin demi anak-anak bagai tinggal ikrar sahaja.
“Sampai bila you nak macam ni, Min? Mana perhatian you pada budak-budak?,”
“You tu… sampai bila you nak buat I macam ni?,”
“Buat apa lagi? Kita dah sama-sama setuju, kan?,”
“I tak boleh hidup macam ni, Raz. I sayang you,”
Razman tergelak sinis. Berlalu ke jendela. Sayang itu sudah tidak memberi sebarang makna. Hatinya yang hancur membuat jiwanya membeku.
“Budak-budak perlukan perhatian you,”
“And, I perlukan perhatian you. Janganlah layan I macam ni, Raz. I nak kita macam dulu,”
“Mustahil,”
“You cakap you dah maafkan I,”
“Yes. I maafkan you. Tapi, bukan lupakan perbuatan you,”
“You berdendam. You sengaja buat macam ni, sebab you nak balas dendam kan?,”
Razman diam. Berdendam? Dia tidak pasti. Sakit? Itu dia yakin. Sakit setiap kali teringatkan apa yang telah Jasmin lakukan.
“You kejam. Buat I macam ni,”
“Siapa yang lebih kejam? You atau I?,”
“Lupakan semua tu?,”
“You ingat senang? Tiap kali I tengok muka you, I nampak muka lelaki tu. Sorry Min. Mustahil kita boleh jadi macam dulu. I tak boleh. We are here, only because of Marisha and Shadiq. Itu yang I cakap dulu. Itu juga yang you nak dulu,”
“You seksa I,”
“You ingat I tak terseksa? Berdepan dengan you? Ingat kecurangan you? You ingat I tak terseksa?,”
Razman menyepi seketika. Esakan perlahan Jasmin mula menjamah gegendang telinganya. Dia terus membeku. Dan, Jasmin melangkah meninggalkannya.
Sudah seminggu perbualan itu berlalu. Perbualan yang dia tahu mengguris perasaan Jasmin. Namun, seiring itu, bukan sedikit hirisan yang sama membuat hatinya semakin terluka. Keperitan yang cuma dia saja yang tahu. Yang terus membebaninya. Demi Marisha dah Shadiq, dia sanggup memenuhi permintaan Jasmin. Dia cuba faham naluri Jasmin sebagai seorang ibu, walaupun hatinya parah dengan kebencian. Dia cuba tidak mementingkan perasaannya. Tidak mahu Marisha dan Shadiq terkena tempias perceraiannya. Satu keluhan berat bagai melegakan berat di dadanya. Memandang monitor computer ribanya apabila satu window kecil berkelip-kelip. Agak aneh. Dia tersenyum. Satu nama yang menarik perhatiannya telah menjawab pesanan yang dia kirim pagi tadi. Pantas jemari dibawa ke keyboard.

Razz_zz: pertama kali lihat u online siang hari. Sekarang terbukti u manusia. Bukan
hantu.
Laila_Maya: tentulah manusia. Hantu mana pandai YM


Razman tersenyum. Laila Maya. Hampir dua bulan dia menegur, baru kebelakangan ini, tegurannya berbalas. Nama itu menarik perhatian. Sedikit unik di pandangan matanya.


Laila_Maya: I mengganggu ke?
Razz_zz: No. It’s my lunch time. U apa khabar? Lama tak nampak online
Laila_Maya: Sihat. Ada. Cuma malas nak online.
Razz_zz: Husband macam mana?
Laila_Maya: Entah. J Masih cuba ikut saranan U
Razz_zz: Wish all the best to U.
Laila_Maya: Bukan senang I nak gamble masa depan I untuk jatuh cinta pada playboy.
Razz_zz: Playboy tu husband U. J. Masa depan U dengan dia. Apa salahnya U
terima cinta dia.U boleh terima dia sebagai suami. Tapi, tak boleh terima
sebagai kekasih? Pelik tu.
Laila_Maya: Lebih pelik kenapa I boleh cerita semua ni pada orang asing macam U



Razman tersenyum. Bukan pelik barangkali.



Razz_zz: I tak nampak di mana peliknya. Sesuatu yang sukar untuk kita kongsi dengan
orang yang hampir dengan kita, mungkin sesuai dikongsi dengan orang yang
Langsung kita tak kenal. No risk. I tak kenal U n U tak kenal I.
Laila_Maya: Mungkin juga. Lagipun, I memang tak ada sesiapa. Kalau kalau nak
mengadu pun, tak tahu pada siapa . I totally terpisah dgn
dunia luar. Kawan2 lama dah tak ada. Sejak kahwin terus terputus
hubungan. Macam hidup dalam penjara. U tak tahu betapa rindunya I nak
jalan dicelah2 orang ramai…
Razz_zz: Rimas.
Laila_Maya: For U mungkin rimas. Tapi, tak pada I. I rindu tu semua. Nak kerja. Nak
keluar dengan kawan sesekali. Tapi, semua tu, jauh sangat dari hidup I.
I terkurung dalam rumah besar ni. Lihat suami I keluar pagi. Tunggu dia
pulang dengan haruman yang berbeza pada baju bila waktu dah berganti
pagi semula.
Razz_zz: Takkan sampai macam tu sekali?Mesti ur husband terlalu cintakan U.
Laila_Maya: Entahlah. Kalau dia betul2 cintakan I, kenapa perlu ada senarai panjang
teman wanita dalam hidup dia?
Razz_zz: Mungkin cuma nak buat U marah? Jeleous?saja nak tarik perhatian U.
Laila_Maya: Mengarutlah. Bukan itu caranya nak buat orang jatuh cinta…
Razz_zz: belajarlah mencintai suami…
Laila_Maya: Apa yang paling I takut, I akan jatuh cinta pada dia. and, dia akan
tinggalkan I macam Tu saja. Sekarang I boleh tengok dia curang, sebab I
tak rasa dia milik I. tapi, kalau I jatuh cinta dengan dia, I tak akan
sanggup berdepan dengan kecurangan dia. kalau dia tinggalkan I pula?
Macam mana?
Razz_zz: U kena optimis.
Laila_Maya:U tak rasa apa yang I rasa. Senanglah u cakap . Bolehlah u cakap optimis.
Senang ke nak optimis kalau dah terang2 suami kita selalu ada affair dengan
perempuan lain?Even, let say ur wife tiba2 ada hubungan dengan lelaki lain.
senang ke you nak optimis lepas tu?

Jemari Razman kaku tiba-tiba. Kata-kata itu bagai tertuju padanya. Bolehkah dia optimis? Betulkah semudah itu menyusun kata-kata? Kalau untuk optimis itu begitu mudah, kenapa dia tidak mampu untuk menerima Jasmin semula di dalam hidupnya? Kalau untuk optimis itu begitu senang, kenapa bayangan kecurangan Jasmin terus menghantuinya? Benar kata Laila Maya. Bukan mudah untuk optimis.


Laila_Maya: Still there?
Razz_zz: GTG. Ada hal. Nanti sambung ya
Laila_Maya: Ok. Just do ur work. I off dulu. Anyway, thanks for listening. I
berterima kasih on it. Lega bila boleh share apa yang selama ni I
terpaksa pendam.
Razz_zz: small matter. I suka mendengar. Tapi, in our case, membacalah. I tak
boleh dengar suara U
Laila_Maya: Bye

Razman cuma mematung melihat ID pemilik nama itu kini sudah offline. Kata-kata Laila Maya bagai merentap keinginannya untuk terus bersembang. Kata-kata itu mengingatkan kembali pada situasinya saat ini. Pada kesakitan yang terpaksa dia tanggung saban hari. Dikhianati. Bukan mudah untuk terima semua itu. Lebih-lebih lagi dari insan yang cintanya pernah mekar di hati. Perlahan-lahan dia mula mengerti mengapa Laila Maya begitu takut untuk jatuh cinta dengan suami sendiri. Memikirkan betapa sakitnya dia diperlakukan Jasmin, mungkin patut untuk Laila Maya berfikir beratus kali sebelum menerima cinta suaminya.


*****

8 comments:

...aKu... said...

1st 2 komen..yeah!! hehehe...em..adakah maya n razman akn fall in love? huhuhu...btol la k.hanni..lg sng cite dgn org yg kte x knal drp cite dgn org yg rapat dgn kite...huhuhu..lme tggu cite ni..smpai kne bce blk dr awl sbb xingt dh..hehehe..btw..nice story..n sy sgt2 nk tau akirnye..=)

Anonymous said...

u know how much i luv this story, hanni...

thx coz update it!

;) reyna

ManjaLara said...

cerita nie banyak bermain dengan perasaan...rumahtangga yang mcm nie kne rajin berterus terang dan mendengar penjelasan dr sebelah pihak a.k.a bawak2 lh bincang...jangan cuma nak menyalahkan tanpa usul periksa dan simpan2 dlm hati..alamatnye jadik gini lah!!

tensen sungguh!!

sambung kak..jgn kasi yg konflik bynk2 taw..sosak hati den nk bace nih..

Ad said...

weeee!!!best akak!!sambung lagi..sambung lagi!!!

♥corcraze♥ said...

J tu sape?tyo ehh..sukela..
suke part ameer dgn maya..konflik best!

aqilah said...

susah untuk untuk terima pasangan kita yg telah totally mengkhianati hati dan perasaan kita. hanni, nak lagi................................

Anonymous said...

tak nak la maya ngan razman. biarla dia dgn suami dia.. razman tu biarla dgn wife dia..

Anonymous said...

uhuhuh...cuti 3 minggu banyaknya ketgglan n3 baru ...!!!

alhamdulilah cuba baca slow2

[11:35:50 PM] hos.getah: