Thursday, February 5, 2009

Pergilah Air Mata 39

Laporan beberapa projek yang perlu dia teliti, masih tidak berusik di atas meja. Dia cuma mampu merenung kosong pada longgokan file di mejanya itu. Mindanya seakan tidak mampu berfungsi saat ini. Benar-benar buntu. Benar-benar keliru.
“Maria?,”sapanya pada gadis yang tersenyum manis padanya. Sekadar berbahasa, walau dia sudah tahu gadis itu memang Maria.
“Ya, saya. Encik Badrul kan?,”
Badrul mengangguk.
“Duduklah,”
Gadis itu akur. Melabuhkan punggung di hadapannya bersama senyum yang mekar di bibir.
“Kawan saya cakap, kawan Encik Badrul beritahu dia, Encik Badrul nak jumpa saya,”
“Darius…,”
“Yeah. Darius…,”
Badrul tersenyum kecil. Memang dia sampaikan pesanan pada Darius. Pesanan dia ingin berjumpa empat mata dengan Maria.
“Kenapa Encik Badrul nak jumpa saya? Ada apa-apa yang boleh saya bantu ke?,”
“Mungkin,”
Maria tersenyum di hadapannya. Kelihatan sabar menunggu patah bicaranya.
“Pasal apa?,”
“Sabrina…,”
Wajah itu disapu sedikit riak terkejut. Dia sedar akan perubahan itu.
“Encik Badrul kenal Sabrina?,”
“Saya suaminya,”
Sekali lagi wajah itu disapa riak terkejut.
“Suami dia? Hmm…Apa yang boleh saya tolong?,”
Badrul diam sejenak. Memandang wajah Maria yang sabar menanti.
“Saya nak tahu sesuatu tentang dia,”akhirnya dia bersuara. Maria tersenyum kecil.
“Kalau saya boleh tolong, saya akan tolong. InsyaALLAH. Apa dia?,”
“Awak tahu apa-apa pasal kes tangkap basahnya tu?,”
“Kalau pasal tu, I’m sorry Encik Badrul. Saya tak tahu apa-apa. Yang saya tahu, dia kena tangkap basah dengan anak Datuk,”
“Sayalah orangnya,”
Riak wajah Maria berubah sekali lagi.
“Sorry. Saya tak tahu Encik Badrul ni…,”
“It’s okay,”cepat-cepat dia menyampuk. Maria diam seketika.
“Takkan Encik Badrul tak tahu apa-apa. Dia bukan kenalan Encik Badrul ke?,”
“Saya tak kenal langsung dengan dia,”
“Dah tu, macam mana dia boleh ada dalam bilik Encik Badrul?,”
Badrul diam. Dari nada jawapan Maria, nampaknya dia tidak akan mendapat apa-apa maklumat daripada gadis itu. Maria seperti tidak tahu apa-apa.
“Sabrina tu, macam mana orangnya? Dia kawan awak, mesti awak tahu sikapnya,”Badrul bersuara tanpa mempedulikan soalan Maria.
“Dah lama juga kes tu kan? Maknanya, mesti dah lama juga Encik Badrul kahwin dengan Ina. Takkan Encik Badrul tak boleh nilai macam mana sikapnya?,”
Badrul mengeluh perlahan. Sejujurnya dia tidak mengharapkan Maria bermain tarik tali dengannya. Dia mahu cerita tentang Sabrina. Bukan dolak-dalik sebegitu.
“Sorry. Mungkin kata-kata saya menyinggung perasaan Encik Badrul. Sabrina dulu memang kawan baik saya. Tapi, sejak peristiwa tu, Sabrina macam kabus bagi saya. Jadi kelam bila tiba-tiba saya dapat tahu pasal kejadian tu. Tak sangka. Tak pernah terfikir,”
“Maksud awak?,”
“Saya dah macam tak kenal dia lagi. Tapi, sejujurnya, saya tak tahu apa-apa tentang apa yang berlaku antara Sabrina dan Encik Badrul. Kalau Encik Badrul nak tahu pasal tu, memang saya tak boleh nak tolong,”
“Sampai sekarang saya macam tak percaya, Sabrina yang saya kenal ditangkap basah dengan lelaki yang langsung saya tak kenal. Selalunya, saya tahu kawan-kawan Ina. Tapi, saya langsung tak kenal Encik Badrul ,”
Badrul tersenyum nipis. Bagaimana mungkin gadis ini boleh mengenalinya sedang dia sendiri langsung tidak tahu kewujudan gadis bernama Sabrina sehinggalah gadis itu muncul di biliknya secara tiba-tiba.
“Ikmal?,”dia melarikan soalan.
Dan, sekali lagi dia dihadapkan dengan wajah terkejut Maria.
“Encik Badrul kenal Ikmal?,”
“Kekasih Sabrina kan?,”
“Ha ah,”
“Saya tahu mereka saling berhubung tanpa pengetahuan saya. Itu yang buat saya tertanya-tanya. Apa sebenarnya yang Sabrina nak dari saya. Apa sebenarnya rancangan dia dan kekasih dia tu,”
“Kenapa Encik Badrul tak Tanya sendiri pada Sabrina?,”
“Saya tak yakin pada ceritanya,”
“Saya tak tahu pula mereka masih saling berhubung,”
Dan, perbualan seterusnya ternyata tidak dapat membantunya. Dia tetap juga kabur tentang Sabrina. Kata-kata Maria hanya menambahkan rasa sangsi di hatinya. Dia mengeluh perlahan. Cuba membuang asakan perasaan yang membuat fikirannya senak.
“Assalamualaikum…,”
Badrul mengangkat muka. Darius tersenyum lebar. Dan, salam Darius Cuma dijawab di dalam hati. Juga Cuma memandang kosong Darius melangkah masuk.
“Ada problem ke?,”
Badrul menjungkit bahu sambil bersandar ke kerusi.
“Dah pukul berapa ni? Tak balik lagi ke?,”Darius bersuara lagi. Dia mula sedar akan perubahan sikap Badrul yang sedikit ketara. Dari pagi sehingga ke tengahari di tapak projek Taman Permai, jelas Badrul tidak begitu memberi tumpuan pada penerangan yang diberi. Lelaki itu lebih banyak melayan perasaan sendiri. Sesuatu yang sedikit lari dari kebiasaannya. Selalunya Badrul tidak pernah leka kalau ia berkaitan dengan kerja.
“Kenapa ni? Dari site lagi aku tengok kau semacam saja. Kau buat muka macam, buat aku gerun nak kahwin,”
Badrul menjeling. Dalam pada prihatin, Darius masih sempat melawak.
“Kalau gerun, jangan kahwin,”
Darius tersengih.
“Tak kahwin kan, rugi pula rasanya,”
“Dah tu… kahwin,”
Darius tergelak kecil. Nampak sangat Badrul sedang bermasalah. Lelaki itu membalas kata-katanya tanpa berfikir.
“Kenapa? Ceritalah. Aku dengar. For sure, aku yakin ini tak ada kena mengena langsung dengan kerja ni,”
“Entahlah. Aku macam lost,”
Darius mencebik.
“Teruk tu. Ada kena mengena dengan perempuan bernama Maria tu ke? Kenapa kau nak sangat jumpa dia?,”
“Maria tu, kawan Sabrina,”pendek sahaja penjelasan dari Badrul. Penjelasan yang membuat Darius terdiam seketika. Tidak terlintas langsung di kepalanya tentang fakta itu. Kalau Maria kawan Sabrina, kenapa Badrul mesti berjumpa dengan gadis itu?
“Mana kau tahu?,”
“Aku ternampak gambar dia dalam purse Sabrina. Di computer Sabrina. Kau ingat kan, hari tu, aku cakap, aku macam pernah jumpa dengan Maria tu..,”
Darius mengangguk.
“Kenapa kau jumpa dia? Apa yang kau nak tahu dari dia? Or apa yang kau beritahu dia? Or..dia beritahu kau?,”
Badrul mengeluh panjang. Melurut rambutnya yang hitam berkilat.
“Aku peninglah,”
“Apa masalahnya? Cuba kau jelaskan,”
“Aku Cuma nak tahu pasal Sabrina,”
“Apa kau dapat?,”
Badrul menggeleng.
“Takkan Maria tak cakap apa-apa?,”
“Tak banyak yang boleh membantu. Dia juga tak tahu apa-apa pasal kes aku dengan Sabrina,”
“Apa kau cerita pada dia?,”
Badrul menggeleng.
“Aku jumpa dia untuk bertanya. Bukan untuk bercerita,”
“So, apa yang boleh kau simpulkan?,”
“Aku blur!,”
Darius tergelak kecil.
“Tapi, yang menghairankan aku, kenapa tiba-tiba kau concern pasal masa lalu Sabrina ni? Dah mula jatuh sayang ke?,”
“I don’t know,”
Jawapan itu membuat Darius ternganga.
“Oh…my…god…,”
“Please Dar. Jangan fikir sampai ke situ,”Badrul bersuara apabila melihat senyum Darius yang lebar semacam. Dan, dia tidak suka langsung melihat senyuman itu.
“Kau suka dia?,”
Badrul diam.
“Yes. Aku betul. Kau memang suka dia,”
Badrul menjeling tajam. Mengarut. Tetapi, kalau bukan suka, apa yang sedang dialaminya ini?
“Ceritalah. Aku nak dengar,”Darius bersuara nakal. Memaksa Badrul mengeluh panjang.
“Aku tak tahu. Bila dengan dia, aku macam kena pukau. Dengar suara dia. Cara dia bercakap. Tak tahu kenapa. Aku macam terbuai. Aku suka. Maksud aku, aku suka rasa terbuai tu,”
Darius tergelak besar.
“Habislah Dayana,”
“May be sebab Dayana,”sampuk Badrul tiba-tiba.
“Apa kaitannya Dayana dengan kau dah terbuai dengan Sabrina…?,”
“Aku hilang focus pada Dayana. May be dengan kerja dia yang macam tak pernah habis tu. Bila dia tak ada, tumpuan aku teralih pada Sabrina. Mungkin itu sebabnya,”
“Okay. Aku faham. Tapi, sekarang, Dayana dah ada kat rumah kan? Kau dah boleh focus pada Dayana semula. So, apa masalahnya?,”
“Masalahnya, bila Dayana dah ada depan aku pun, kepala aku tetap terfikir pasal Sabrina,”
Jawapan itu ternyata meledakkan tawa yang lebih kuat dari bibir Darius.
“Kau dah suka pada Sabrina. Dan, kau nak siasat latar belakang Sabrina?,”
Badrul diam. Betul ke? Betul ke dia sukakan Sabrina? Rasanya perasaan itu tidak pernah muncul di hatinya. Dia suka? Atau dia tertarik? Atau dia terdesak? Sungguh dia buntu. Dia sendiri tidak tahu. Akhirnya dia Cuma mampu menjungkit bahu.
Darius mengeluh panjang. Memandang wajah Badrul yang tidak berperasaan.
“Bad. Kalau aku jadi kau, aku tak akan ungkit pasal masa silam dia. Aku akan terima dia sebagaimana aku menyukai dia. Simple. Tak payah peningkan kepala. Kau rasa dia baik. Dan, kau yakin dia baik. Itu dah cukup,”
“Mungkin aku rasa dia baik. Tapi, yakin? Aku tak yakin. Banyak sangat perkara yang boleh aku pertikaikan. Paling baru, aku tangkap dia YM dengan kekasih dia dulu. Bukan main lagi kata-kata pujuk rayu lelaki tu. Susahlah Dar. Bila aku mula nak percaya dia, dia buat kepercayaan aku hilang,”
“Dan kau cari Maria?,”
Badrul diam. Soalan itu tidak perlu dia jawab.
“Dah tu, sekarang macam mana?,”Darius bertanya lagi.
“Entahlah. Mungkin aku patut jauhkan diri aku dari dia. Aku rasa dia pun sedang lakukan benda yang sama,”
“Apa? Larikan diri juga?,”
Badrul menjungkit bahu.
“Parah betullah kau orang berdua. So, sekarang ni, dua-dua saling mengelaklah ni?,”
Kali ini, Badrul lebih suka berdiam diri.
“Bad…Bad.. Sabrina tu isteri kau. Halal pada kau. Buat apa kau nak lari?,”
“Aku tak akan terima dia macam tu saja. Pada aku, dalam perkahwinan kita perlu cinta. Bukan setakat kau perlukan aku dan aku perlukan kau. Get what I mean?,”
“Belajar bercinta. Apa susah?,”
“Cinta aku hanya pada Dayana,”
“Aku rasa kini dah terpecah juga untuk Sabrina,”
“Mengarutlah kau,”
Darius tersenyum sambil menarik kerusi rapat ke meja.
“Kalau boleh aku tahu, apa dah jadi sampai kau nak jauhkan diri dari dia? Dia pula nak mengelak dari kau?,”soalnya bersama sekuntum senyuman nakal. Badrul tidak menjawab. Cuma mencapai sebatang pen, lalu dilontar ke arah Darius. Darius tergelak sambil mengelak.
“Aku tak hairan. Orang buta pun boleh terpikat pada Sabrina tu. Cuma kau je. Pelik aku. Agaknya kau ni kategori buta dan pekak kot…,”
“Aku tak ada perasaan sayang pun pada dia,”
“Kalau tak sayang, kenapa teringat-ingat, kawan?,”
“Aku yakin, itu semua Cuma sebab aku sunyi. Aku yakin…,”
“Cara cakap macam tak yakin je…,”
Badrul menggeleng perlahan. Malas melayan cakap-cakap Darius.
“Kita tengoklah nanti. And, lagi satu, kalau kau tak sayang, kenapa kau tak nak lepaskan dia? Padahal kau kahwin dah lebih setengah tahun,”
“Aku nak siasat dulu apa yang berlaku sebenarnya,”
Darius memandang wajah Badrul yang nampak sedikit keliru.
“Ada kau siasat ke?,”
Badrul membisu. Tiada sebenarnya. Cuma, baru-baru ini dia mencari Maria.
“Kau tahu kenapa kau tak lepaskan dia?,”
“Aku baru cakap sebabnya,”
“Itu bukan sebab. Itu alasan. Sebabnya, cuma satu,”
“Apa dia?,”
“Kau tak mahu kehilangan dia,”
Badrul tergelak kecil. Jauhnya tekaan Darius.
“Tinggi betul imaginasi kau,”dia bersuara bersama gelaknya.
“Hari ni kau gelak depan aku bila aku cakap pasal perasaan kau pada Sabrina. Satu hari nanti, aku yakin, kau tak akan mampu tersenyum pun, bila kau terfikir, kau mungkin akan kehilangan Sabrina,”
“Enough..enough…dah tak larat telinga aku nak tadah apa kau cakap tu. Kepala aku pun dah berat nak proses semua tu. Aku nak balik. Dah lewat ni,”
Darius tersenyum sinis.
“Kau balik ni, Dayana ada ke?,”
“Entah,”
“Entah?,”
“Malas nak fikirlah. Itu lagi satu. Lagi aku fikir, lagi tension,”
Darius tergelak halus.
“Jangan tension-tension. Nanti timbul kedut sebelum masa. Jatuh saham,”
Badrul Cuma memandang kosong.
“Kau gelaklah sekarang Dar. Sekali kau terkena penyakit macam aku ni, baru padan muka kau,”
“Aku tak akan jadi macam kau. Sebab aku ni, jenis manusia yang redha. Aku akan pasrah pada takdir. Tak macam kau. Dah di takdirkan Sabrina tu isteri kau. Masih juga nak nafikan. Berdosa tahu!,”
“Perasan!,”
“Berdosa tau!,”ulang Darius sekali lagi. Badrul terdiam.
Darius tersenyum sambil mengangkat kening. Membuat Badrul semakin sebal.

****




29 comments:

noorhayaty85 said...

menyampah lah dgn maria tu..pura2 je...bgs darius..he3..

mia said...

ERMMM...
lama tunggu sambungan...
ok laaa......
rindu nak baca tentang sabrina...

aRa said...

salam kak hani ,
best nye crita nie , lama dah tunggu nak baca sambungan dia , he3
maaf kak , sibuk sikit skarang , ada masa sy ym akak ok , hmm , boleh kata life are getting better now , thank untuk nasihat kak
cepat-cepat sambung ye

-aRa-

aniesza said...

gotcha!!!
ngaku je la en.bad awak ni dh suka kt sabrina.. huhu..
dua-dua dh suka... cuma tunggu masa je nk ngaku...tunggu k.hanni tulis je.. hehe..
n kalu bleh matikan je watak dayana tu.. kan senang... jahat la saya.. haha...

Anonymous said...

best2...
emmph..bad msh nak pretend la tue..
lom sedar perasaan sbnr die..
juz hrp dia xkn tny maria lagi..
nanti maria cite yg bukan2 lak..
bad..sedarlah..
sebelum kehilangan..

kak hanni..
nak lagi..hehehe..

*swit hanna*

keSENGALan teserlah.. said...

eeeii..
jgn lar si maria tuh cucuk si bad lak...
bru je prasaan bad nk mekar kat ina even tnoe disedri ole dye sndiri...
isk2..
smbung2...
best sgt...

Anonymous said...

huh! geranya kat maria! menyampah!

Anonymous said...

teruk betul maria tu, tak boleh harap punya kawan,

atashinci said...

eee....biar bad siasat bru dia tau kebenarannye....
bnci sgt2 dgn maria....
bilalh nk dpt pembalasan atas kejahatan dia agaknye....
xyah lah wat dayana mati.....
xbest mati satu jln penyelesaian yg mudh....
wat lain ckit yer hanni....

~~Lolipop~~ said...

huhuhu..
ego btol bad tu.....
1 fine day,,tau la penangan cinta ina..
lalalala~~~

hawahashima said...

Memanglah maria x akan mengaku..membuat org confius jerr...dialah penyebab yg bt ina jg mcm tue..menyampah tul laa..nak rampas ikmal dari ina..harap2 ina n ikmal sedar siapa kawan baik diorg tue..kawan mkn kawan.. betui tak hanni?...

Nurul said...

haha siasat la bad oiii .
haha kenapa darius tk tlg siasat kan ?
kesian ina tkde org nk cye . huu ~

nana_yoong said...

citer ni memang panjang..harap sgt ending die xla terlalu singkat...

mysHelF said...

habis la dayana....
hahahaha....
ngok tol la nad tu, yg dyer ckap dyer suami sbrina wtper....
msti la si maria mereng tu tpu!!!!

akira said...

siasat jgn tak siasat!!

thx sbb update! nak lagi :D

Anonymous said...

huhuhu...k.hanni best ni
comment's pun best boleh buat citer bilik comment's tue..hahahhaahha





"myeha"

Org Ganu said...

kak hanni..ble nak abeh PAM ni..kesianla kat sabrina,bad still x caya kat die..yg Maria tu satu,benci r! Papepun cpt2 la abehkn cte ni eh,cte len x yah pk lg la..tumpukan yg ni jek.hehe

Anonymous said...

kak hanni..bila kebenaran nk terserlah ni..geram tul dh dgn si maria nih..rasa nk cekik2 pn ada...kawan tak guna..

Anonymous said...

huhu best...best...x sabar nak tunggu ending tapi rasenye ending lambat lg kot...huhuhu...k.hanni do keep it up...kan best kalo bad kehilangan sabrina, pastue baru die twu sape cintenye sebenar....huhuhu kesian gak kat dayana klo watak die dimatikan...semoge 2 madu nie hidup bahagia akhirnye...=P

misz nana said...

bad,bad.. masih keliru ngan perasaan sendiri..
apa agaknya yg akan wat bad sedar sesedar sedarnya tentang perasaan dia kat sabrina eh? hmm..

nina06 said...

eee...geramnye ngan maria. cpat2 lah keluar orang suruhan maria tu...terbongkar la.. rahsia. rasakan.

Anonymous said...

er takde ke penerbit nak bukukan novel ni...kalu ade saya pergi beli..wat koleksi..bes la cite ni hehehhe..lama sgt tunggu ni...

Anonymous said...

kak hani best..hehe..

diana said...

caiyukk kak hanni..
next n3 please...

Anonymous said...

hmm.. makin lama makin best.... x sabar nak tunggu next n3....

Anonymous said...

x sbr nk tggu hbs tp n3 kali ni pendek ar...
pe pun, best sgt... entah2 k.milah yg tlg bongkar rahsia. Bad ni ego tul lah.

Anonymous said...

hehhehe.. like it.. very very like this story..

sha said...

best......
bad,crai jelah dgan yana 2..
idup bhagia ngan ina..
btol ark?????
hehehe

張曼玉Lynn said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

[11:35:50 PM] hos.getah: